Τα σπυράκια στο πρόσωπο είναι ακμή;

Τα σπυράκια στο πρόσωπο είναι κλινικό σύμπτωμα της ακμής. Δεν έχουν πάντα την ίδια μορφή, άλλοτε συνοδεύονται από φλεγμονή, άλλοτε όχι. Κάποια είναι ερυθρά, κάποια περιέχουν πύον, κάποια έχουν στο κέντρο τους λευκά ή μαύρα στίγματα. Τα σπυράκια της ακμής μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, αλλά συχνότερα στο πρόσωπο.

Πότε εμφανίζονται τα σπυράκια της ακμής;

Τα σπυράκια στο πρόσωπο εκδηλώνονται όταν φράζουν οι πόροι του δέρματος από περίσσιο σμήγμα, νεκρά κερατινοκύτταρα και βακτήρια. Οι παράγοντες που προκαλούν την αυξημένη παραγωγή σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες είναι ποικίλοι και μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ορμονικές αλλαγές. Ιδιαίτερα συχνές στην εφηβεία, αλλά και σε διάφορες φάσεις της ενήλικης ζωής ενός ατόμου, όπως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στις γυναίκες.
  • Φαρμακευτική αγωγή. Κάποια είδη φαρμάκων μπορεί να προκαλέσουν σπυράκια ακμής ως παρενέργεια.
  • Ακατάλληλα καλλυντικά. Συνήθως ερεθίζουν το δέρμα, κλείνουν τους πόρους και οδηγούν σε εκδήλωση ακμής.
  • Κληρονομικότητα. Μέλη της ίδιας οικογένειας μπορεί να εμφανίσουν ακμή.

Τι είδους σπυράκια ακμής υπάρχουν;

Τα σπυράκια έχουν μεταξύ τους παρόμοια χαρακτηριστικά και προκαλούνται ως αποτέλεσμα των φραγμένων πόρων του δέρματος. Τα σπυράκια της ακμής, ως γενικευμένος όρος των ακνεϊκών βλαβών, διακρίνονται σε έξι τύπους:

  • λευκά στίγματα
  • μαύρα στίγματα
  • φλύκταινες
  • βλατίδες
  • οζίδια
  • κύστεις

Τα λευκά και μαύρα στίγματα είναι σπυράκια ακμής με το μικρότερο μέγεθος. Οι φλύκταινες και οι βλατίδες είναι σπυράκια που μοιάζουν μεταξύ τους και είναι μεγαλύτερα από τα μαύρα και τα λευκά στίγματα. Εμφανίζονται όταν τα τοιχώματα των φραγμένων πόρων “σπάνε”. Οι φλύκταινες, σε αντίθεση με τις βλατίδες, εμφανίζονται ως ερυθρά σπυράκια που στο κέντρο τους περιέχουν πύον και είναι τρυφερές στην αφή. Οι φλύκταινες περιέχουν πύον επειδή ο οργανισμός προσπαθεί να καταπολεμήσει τα βακτηρίδια που έχουν εισέλθει στους πόρους. Το πύον είναι φυσιολογικό αποτέλεσμα της δράσης του ανοσοποιητικού συστήματος και αποτελείται κυρίως από νεκρά λευκά αιμοσφαίρια. Σε πολλές περιπτώσεις, το δέρμα γύρω από τις φλύκταινες είναι κόκκινο ή φλεγμονώδες. Οι φλύκταινες μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος, αλλά πιο συχνά σε περιοχές που υπάρχει μεγάλη λιπαρότητα (πρόσωπο και λαιμός), καθώς και σε περιοχές που ιδρώνουν (μασχάλες και στήθος). Τα οζίδια και οι κύστεις είναι μεγαλύτερες ακνεϊκές βλάβες από τις φλύκταινες και τις βλατίδες και το δέρμα γύρω τους εμφανίζεται πολύ ερεθισμένο. Τα οζίδια είναι σκληρά στην αφή, ενώ οι κύστεις μαλακές.

Προγραμματίστε σήμερα το ραντεβού σας

Τι σημαίνουν τα σπυράκια σε διάφορα μέρη του προσώπου;

Η ακμή εκδηλώνεται σε διάφορες περιοχές του σώματος με τα σπυράκια να αναπτύσσονται στο πρόσωπο, το λαιμό, το στήθος, την πλάτη, τους ώμους. Όμως, πιο συχνή είναι η ακμή προσώπου με σπυράκια στο μέτωπο και τη μύτη, σπυράκια στο πηγούνι, σπυράκια στην πρόσθια γραμμή του τριχωτού της κεφαλής, σπυράκια στα μάγουλα.

  • Σπυράκια στο μέτωπο και τη μύτη

Εάν εμφανίζονται σπυράκια στην περιοχή της ζώνης T, δηλαδή στο μέτωπο και τη μύτη, τότε οι σμηγματογόνοι αδένες σε αυτή την περιοχή είναι υπερδραστήριοι και παράγουν περισσότερο σμήγμα από το κανονικό. Αυτό γίνεται αμέσως αντιληπτό καθώς η επιδερμίδα στο μέτωπο και τη μύτη εμφανίζει έντονη λιπαρότητα και γυαλάδα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιχειρήσετε να αγγίξετε και να πιέσετε τα σπυράκια, καθώς μπορεί να δημιουργηθεί φλεγμονή και να επιδεινωθεί η ακμή. Η επίσκεψη στον δερματολόγο είναι απαραίτητη, όπως και η χρήση των κατάλληλων δερμοκαλλυντικών που θα σας προτείνει.

  • Σπυράκια στην πρόσθια γραμμή του τριχωτού της κεφαλής

Η ακμή κατά μήκος της γραμμής των μαλλιών συνήθως προκαλείται από τη χρήση μη δερματολογικά ελεγμένων παχύρρευστων προϊόντων styling για τα μαλλιά, όπως είναι ο πηλός, τα τζελ και το κερί. Κάποια συστατικά αυτών των προϊόντων κλείνουν τους πόρους του δέρματος και εγκλωβίζουν το σμήγμα και τα νεκρά κερατινοκύτταρα μέσα στα τριχοθυλάκια με αποτέλεσμα να εμφανίζονται σπυράκια. Εάν εμφανίζετε συχνά σπυράκια σε αυτή την περιοχή του προσώπου, είναι προτιμότερο να σταματήσετε την χρήση ανάλογων προϊόντων και να ακολουθήσετε τις οδηγίες του δερματολόγου.

  • Σπυράκια στα μάγουλα

Καθώς τα μάγουλα είναι μια περιοχή του προσώπου που έχει συνεχή επαφή με αντικείμενα (κινητό τηλέφωνο, μαξιλαροθήκες) και υπόκειται σε συχνό άγγιγμα με τα δάχτυλα, η πιθανότητα να μολυνθεί με βακτήρια και να εμφανίσει ακμή είναι πολύ μεγάλη. Για τον λόγο αυτό, η διατήρηση κανόνων υγιεινής και επιμελούς καθαρισμού με δερματολογικές μεθόδους και κατάλληλα προϊόντα είναι βασική προϋπόθεση για την αποφυγή εκδήλωσης ακμής.

  • Σπυράκια στο πηγούνι

Η εκδήλωση ακμής στο πηγούνι συνήθως οφείλεται σε ορμονική δυσλειτουργία.  Είναι συνήθως αποτέλεσμα αυξημένης παραγωγής ανδρογόνων, που προκαλούν την υπερδραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων. Η ανισορροπία των ορμονών μπορεί να συσχετίζεται με τον εμμηνορροϊκό κύκλο, με αντισυλληπτική αγωγή, με εγκυμοσύνη, με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο δερματολόγος είναι ο πλέον αρμόδιος για να σας προτείνει το κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα.

Η σοβαρότητα της ακμής φαίνεται από τα σπυράκια;

Τα μαύρα και τα λευκά στίγματα είναι οι πιο ήπιες μορφές ακμής. Αντιμετωπίζονται με συνδυασμό φωτοθεραπείας και εφαρμογή τοπικών παραγόντων ή διανοίξεις για εξαγωγή φαγεσώρων και δερμοαπόξεση αν δεν υπάρχουν φλεγμονές. Οι φλύκταινες και οι βλατίδες είναι μορφές ακμής μέτριας σοβαρότητας, ενώ τα οζίδια και οι κύστεις είναι βλάβες της πιο σοβαρής μορφής ακμής. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η αντιμετώπιση γίνεται με βάση εξατομικευμένου θεραπευτικού σχεδίου από τον εξειδικευμένο δερματολόγο, καθώς κάθε μορφή ακμής θεραπεύεται με διαφορετικό συνδυασμό μεθόδων. Επιπλέον, πολλές φορές στο ίδιο άτομο μπορεί να εκδηλώνονται ταυτόχρονα περισσότερες από μία μορφές ακμής και τα χαρακτηριστικά του δέρματος ή το ιατρικό ιστορικό του να απαιτούν ειδική μεταχείριση για την θεραπεία της ακμής προσώπου.

Προγραμματίστε σήμερα το ραντεβού σας

Παρόμοια άρθρα