Πελματογράφημα: Αντιμετωπίστε την ονυχομυκητίαση… βήμα-βήμα!

Πελματογράφημα: σημαντικό διαγνωστικό εργαλείο

Μπορεί η υγρασία, η αυξημένη θερμοκρασία και η έλλειψη τήρησης κανόνων υγιεινής να συμβάλλουν στην εξάπλωση μυκήτων στα πόδια και τα νύχια, όμως κάποιες φορές ακόμα κι όταν οι συνθήκες δεν τους ευνοούν, οι μύκητες τείνουν να εμφανίζονται και να ξαναεμφανίζονται. Πώς γίνεται αυτό; Με τη λάθος στάση, τη λάθος βάδιση, τα λάθος παπούτσια. Για τον λόγο αυτό, σημαντικό διαγνωστικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της ονυχομυκητίασης στα πόδια, είναι το πελματογράφημα.

Το πελματογράφημα μπορεί να αποκαλύψει πιθανές διαταραχές στην ισορροπία και την επιφάνεια στήριξης του σώματος, αλλά και ανάρμοστες πιέσεις που δέχονται τα πέλματα και τα νύχια κατά την όρθια στάση ή τη βάδιση και οι οποίες μπορεί να ευθύνονται για αλλοιώσεις στο δέρμα, αλλά και τα νύχια. Οι ανάρμοστες πιέσεις προκαλούν συχνά αντιδραστικές σκληρυντικές υπερκερατώσεις του δέρματος (τύλους, κτλ), ενώ ευθύνονται και για την εμφάνιση και την υποτροπή της ονυχομυκητίασης. Ιδιαίτερα μάλιστα εάν υπάρχουν στον οργανισμό σημαντικές ελλείψεις σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, τα νύχια γίνονται ιδιαίτερα ευάλωτα σε φθορές και παραμορφώσεις.  Έχει διαπιστωθεί ότι ένα τραυματισμένο νύχι υπόκειται σε ευκολότερη προσβολή από μύκητες .

Θεραπεία Ονυχομυκητίασης

 

Πλεονεκτήματα της εξέτασης με πελματογράφο

Ο πελματογράφος τελευταίας γενιάς παρέχει το συγκριτικό πλεονέκτημα της στατικής και δυναμικής μέτρησης. Στη στατική μέτρηση (σε όρθια στάση), ο εξεταζόμενος στέκεται επάνω στον τάπητα μέτρησης όπου μελετάται η ισορροπία και η κατανομή του κέντρου βάρους του. Στη δυναμική μέτρηση βαδίζει ελεύθερα επάνω στον τάπητα και η συσκευή προηγμένης τεχνολογίας καταγράφει:

  • τις υψηλές πελματιαίες πιέσεις,
  • την ισορροπία,
  • την επιφάνεια στήριξης,
  • τις θέσεις των δαχτύλων και της φτέρνας,
  • τη φόρτιση της καμάρας, και
  • τις αποκλίσεις της καμάρας σε σχέση με τον μέσο όρο πιέσεων.

Όλα αυτά τα δεδομένα είναι απολύτως χρήσιμα και τεκμηριώνουν τόσο την υποκείμενη πάθηση, την βλάβη ή την κατάσταση, όσο και την επιλογή της θεραπείας που θα προτείνει ο δερματολόγος. Μερικά από τα πλεονεκτήματα του υπερσύγχρονου πελματογράφου είναι:

  • Ο εξεταζόμενος δεν αισθάνεται τίποτα κατά την εξέταση.
  • Δεν υπάρχει πρόσληψη φαρμάκων.
  • Η εξέταση ολοκληρώνεται σε χρόνο μικρότερο των 20 λεπτών.
  • Λειτουργεί χωρίς ακτινοβολία ή ραδιενέργεια, καθώς αποτελείται από πολλούς αισθητήρες, οι οποίοι καταγράφουν και αναλύουν τη βάδιση σε δισδιάστατες και τρισδιάστατες γραφικές παραστάσεις που καθιστούν αναγνωρίσιμες τις ανατομικές παραλλαγές και παθήσεις των κάτω άκρων.

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα είναι ότι με βάση τα αποτελέσματα της εξέτασης υπάρχει η δυνατότητα κατασκευής ειδικών, εξατομικευμένων πελμάτων (πάτων) από εξειδικευμένους επιστήμονες στην ορθωτική θεραπεία των κάτω άκρων. Συνήθως τα πέλματα κατασκευάζονται βάσει στατικών αποτυπωμάτων των ποδιών (γύψινα ομοιώματα, προπλάσματα), όμως αυτά τα αποτυπώματα δεν μπορούν να αποτυπώσουν την κίνηση του ποδιού κατά τη διάρκεια της βάδισης, ούτε τις δυνάμεις που ασκούνται σε κάθε σημείο του ποδιού.

Με τα στοιχεία που συλλέγονται από τη στατική και δυναμική μέτρηση του υπερσύγχρονου πελματογράφου, τα ορθωτικά πέλματα ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες των ασθενών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το υλικό που χρησιμοποιείται κάθε φορά, διαφέρει ανάλογα με την διαταραχή, όμως όλα τα πέλματα φέρουν την έγκριση του Ε.Ο.Φ., καθώς και τη σήμανση C.E.

Αν υποφέρετε λοιπόν από αντίστοιχα προβλήματα, αντί να «περπατάτε στα τυφλά», προγραμματίστε ραντεβού για πελματογράφημα και θα διαπιστώσετε την αξία του!

 

Προγραμματίστε σήμερα το ραντεβού σας

Σχολιάστε