Ευρυαγγείες

Η συχνότητά τους είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη στις γυναίκες

Τα λεγόμενα “σπασμένα” αγγεία στο πρόσωπο, αν και συνήθως είναι λίγα, μικρής διαμέτρου και ασυμπτωματικά, καταφέρνουν να πλήττουν την αυτοπεποίθηση. Οι τελαγγειεκτασίες, όπως είναι ο ιατρικός όρος για τις ευρυαγγείες, παρατηρούνται και στα δύο φύλα, με μία σαφή προτίμηση στο γυναικείο. Είναι ουσιαστικά πολύ μικρά διευρυμένα τριχοειδή αγγεία στο δέρμα, ορατά με γυμνό μάτι. Τα επιφανειακά αυτά αγγεία έχουν διάμετρο συνήθως 0,1 έως 4 χιλιοστά και αντιπροσωπεύουν διατεταμένα φλεβίδια, τριχοειδή ή αρτηριόλια. Εντοπίζονται ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα και το χρώμα τους είναι συνήθως κόκκινο, μπλε ή ιώδες. Ανάλογα με τη μορφή εμφάνισης, χαρακτηρίζονται ως διάχυτες, γραμμοειδείς (απλές), αραχνοειδείς (ή αστεροειδείς ή δενδροειδείς), στικτές και βλατιδώδεις βλάβες.

Στο πρόσωπο εντοπίζονται κυρίως στις κεντρικές και πλάγιες περιοχές, δηλαδή κάτω από τα βλέφαρα, στα μάγουλα, το πηγούνι αλλά και γύρω από την περιοχή της μύτης. Σε αντίθεση με τις ευρυαγγείες στα πόδια, οι ευρυαγγείες στο πρόσωπο σπάνια οφείλονται σε ανεπαρκή φλεβική κυκλοφορία. Η διάταση των εν λόγω φλεβών πιθανόν να προκαλείται λόγω της διάσπασης του κολλαγόνου, που αποτελεί το βασικό δομικό υλικό των τοιχωμάτων των αγγείων, οδηγώντας σε λέπτυνση αυτών και εξάπλωσή τους.

Πού οφείλονται

Καταλυτικό ρόλο για την εμφάνισή τους παίζει η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, κυρίως όταν αφορά επιδερμίδες με ανοιχτή απόχρωση δέρματος. Η υποστηρικτική δομή των αγγείων εξασθενεί εξαιτίας της πρόωρης φωτογήρανσης, αποτέλεσμα της υπέρυθρης ακτινοβολίας (UV).

Οι ευρυαγγείες όμως μπορεί να οφείλονται και σε κληρονομική προδιάθεση, νοσήματα του κολλαγόνου, στη ροδόχρου νόσο, τη συστηματική χρήση κορτικοστεροειδών (τοπική ή από το στόμα), τις ορμονικές αλλαγές που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια της εφηβείας, της εγκυμοσύνης, της εμμηνόπαυσης ή της λήψης οιστρογονοθεραπείας, την ποικιλοδερμία του “Civatte”, αλλά και σε αυτοάνοσα νοσήματα όπως τον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο. Είναι πιθανό ακόμα να ευθύνεται και κάποιο μηχανικό τραύμα, όπως για παράδειγμα το «βίαιο» τράβηγμα των τριχών σε περίπτωση αποτρίχωσης με κερί, τσιμπιδάκι ή κλωστή.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας στα IQ SKIN CLINICS

Τα συμπτώματα

Οι ευρυαγγείες στο πρόσωπο είναι συνήθως ασυμπτωματικές. Σπανίως, μπορεί να επιφέρουν αίσθημα καύσου, ενώ σχεδόν ποτέ δεν απειλούν την υγεία. Ωστόσο, επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την αυτοπεποίθηση και, εάν δεν αντιμετωπιστούν, έχουν την τάση να χειροτερεύουν με την πάροδο του χρόνου.

Πώς να απαλλαγείτε – Θεραπεία με LASER

Αν έχετε ήδη επιχειρήσει να απαλλαγείτε από τις ευρυαγγείες του προσώπου χρησιμοποιώντας ειδικές κρέμες, πιθανότατα θα έχετε απογοητευτεί, καθώς τα σκευάσματα αυτά που συνήθως είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, δρουν μονάχα στην επιδερμίδα και όχι στη ρίζα του προβλήματος. Την ίδια στιγμή, παρελθόν αποτελεί και η μέθοδος της μικροδιαθερμοπηξίας ή ηλεκτροκαυτηρίασης, που χρησιμοποιούταν την περασμένη δεκαετία, καθώς όχι μόνο προσέφερε φτωχά αποτελέσματα αλλά συχνά μετά το πέρας αυτής παρατηρούνταν μόνιμα σημάδια.

laser-eyryaggeies

Πλέον, η θεραπεία των ευρυαγγειών στο πρόσωπο πραγματοποιείται αποκλειστικά με Laser τελευταίας τεχνολογίας. Τα εξελιγμένα Pulsed Dye Laser έχουν τη δυνατότητα να «σβήνουν» αποτελεσματικά τις λεπτές, αραχνοειδείς ευρυαγγείες, ενώ τα Long Pulsed Nd:YAG LASER εφαρμόζονται για τις γραμμοειδείς βαθύτερες, πλατύτερες και παχύτερου τοιχώματος ευρυαγγείες στο πρόσωπο, τον κορμό και τα άκρα.

Η υψηλή ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της θεραπείας οφείλονται στην αρχή της επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης, η οποία επιτρέπει στο LASER να εξαλείφει επιλεκτικά τα διευρυμένα αγγεία χωρίς να τραυματίζονται οι γύρω περιοχές ή να προκαλούνται ουλές ή σημάδια. Ο χρόνος στον οποίο εκτίθενται τα αγγεία είναι 0,5χιλ. του δευτερολέπτου, αρκετός μεν για να «εξαλείψει» τα εν λόγω αγγεία, σημαντικά λίγος δε για να προκαλέσει ζημιά στο παρακείμενο δέρμα. 

Στα σημεία υπεροχής της LASER θεραπείας είναι ότι πρόκειται για μία ανώδυνη διαδικασία για τον ασθενή, καθώς προηγείται τοπική εφαρμογή αναισθητικής κρέμας. Επιπλέον, τα LASER διαθέτουν ενσωματωμένο δυναμικό μηχανισμό ψύξης που ελαττώνει σημαντικά το αίσθημα καύσου την ώρα της εφαρμογής και προλαμβάνει αλλαγές στην υφή του δέρματος.

Στα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι επίσης το γεγονός ότι το αποτέλεσμα είναι μόνιμο, καθώς οι ευρυαγγείες που θεραπεύονται, δεν επανεμφανίζονται. Αμέσως μετά τη LASER θεραπεία, το χρώμα τους αρχίζει να υποχωρεί και τελικά σβήνει μέσα σε 2 έως 6 βδομάδες. Σταδιακά το δέρμα ανακτά το υγιές χρώμα του αποδεσμεύοντας κυρίως τις γυναίκες, που ταλαιπωρούνται συνηθέστερα από αυτές, από τη χρήση καλυπτικών προϊόντων μακιγιάζ.

Συμπληρώστε Ατομικό Ιστορικό για Θεραπεία Ευρυαγγειών Προσώπου-Λαιμού-Μπούστου

Τα κυριότερα πλεονεκτήματα της θεραπείας με Laser είναι:

  • Η θεραπεία δεν αφήνει σημάδια ή ουλές.
  • Είναι κατάλληλη για κάθε τύπο δέρματος και κάθε τύπο ευρυαγγείας.
  • Δεν εισάγονται ξένες ουσίες στον οργανισμό, γιατί η όλη θεραπεία εφαρμόζεται στην επιφάνεια του δέρματος.
  • Δεν χρειάζεται τοπική αναισθησία ή χορήγηση άλλων φαρμάκων ενάντια στον πόνο.
  • Οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν άμεσα στις καθημερινές τους δραστηριότητες.
  • Αρκούν 1-3 συνεδρίες για να αντιμετωπιστεί ριζικά το πρόβλημα.

1-eyryaggeies-prin-meta

11-eyryaggeies-prin-meta

Προγραμματίστε το ραντεβού σας στα IQ SKIN CLINICS

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες αποτελεσμάτων εδώ.

Μάθετε επίσης για τις Ευρυαγγείες στα Πόδια