Μολυσματική Τέρμινθος σε Ενήλικες

Τι είναι η μολυσματική τέρμινθος

Η μολυσματική τέρμινθος εμφανίζεται σε σεξουαλικά ενεργούς ενήλικες και σε άτομα με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι ένα από τα συχνότερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Οφείλεται στον ιό molluscum contagiosum virus (MCV) και πιο συγκεκριμένα στο στέλεχος MCV-2, που προκαλεί καλοήθεις δερματικές βλάβες, οι οποίες όμως είναι εξαιρετικά μεταδοτικές.

Εντοπισμός

Η μολυσματική τέρμινθος προκαλεί βλάβες που μοιάζουν με σπυράκια στο χρώμα του δέρματος, στο κέντρο των οποίων υπάρχει ένας “κρατήρας”. Πρόκειται ουσιαστικά για το σωματίδιο της μολυσματικής τερμίνθου. Αν επιχειρήσετε να “σπάσετε” το σπυράκι, το σωματίδιο θα βγει και θα μεταδώσει τον ιό στις γύρω υγιείς περιοχές του δέρματος. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να μην πιέζετε, ξύνετε, τρίβετε ή ξυρίζετε την περιοχή όπου εμφανίζονται οι βλάβες.

Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου εντοπίζονται συνηθέστερα:

  • γύρω από τα γεννητικά όργανα
  • εσωτερικά των μηρών
  • στην περιοχή του πρωκτού
  • την κοιλιά

Μετάδοση

Η μολυσματική τέρμινθος μεταδίδεται κατά κύριο λόγο με τη σεξουαλική επαφή, αλλά όχι μόνο. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί:

  • μέσω της δερματικής επαφής και τριβής με μολυσμένες περιοχές του/της ερωτικού/ής συντρόφου,
  • μέσω της χρήσης μολυσμένων αντικειμένων, όπως πετσέτες, σεντόνια, sex toys, εσώρουχα, αλλά και κοινό αθλητικό εξοπλισμό όπως στρώματα, χάρη στην ικανότητα του ιού να επιβιώνει σε επιφάνειες,
  • μέσω αυτοενοφθαλμισμού, τη διαδικασία δηλαδή όπου το ίδιο το άτομο που νοσεί μεταφέρει τη βλάβη στον εαυτό του, ακουμπώντας πρώτα μία μολυσμένη περιοχή και αμέσως μετά μία υγιή περιοχή του δέρματος.
Προγραμματίστε το ραντεβού σας στα IQ SKIN CLINICS

Το προφυλακτικό δεν αρκεί

Η μολυσματική τέρμινθος μεταδίδεται παρά τη χρήση προφυλακτικού. Το προφυλακτικό είναι αδιαμφισβήτητα απαραίτητο σε κάθε ερωτική επαφή, όμως δεν προσφέρει απόλυτη και ολοκληρωμένη προστασία, αφού δεν καλύπτει την περιγεννητική και περιπρωκτική περιοχή όπου συχνά εντοπίζονται οι βλάβες.

tzermias.gr-μολυσματική τέρμινθος

Εικόνες πριν & μετά τη LASER θεραπεία, η οποία δρα στοχευμένα και δεν αφήνει σημάδια στο δέρμα.

Μολυσματική τέρμινθος: Αποτελεσματική θεραπεία με LASER CO2

Λεπτομερειακή ανίχνευση όλων των βλαβών

Το πρώτο βήμα στη θεραπεία της μολυσματικής τερμίνθου είναι πάντα η λεπτομερειακή ανίχνευση όλων των βλαβών, ακόμα κι αυτών που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι, με ειδικά δερματολογικά και δερματοσκοπικά όργανα, μεγεθυντικούς φακούς και ισχυρή δέσμη φωτός. Είναι σημαντικό να εντοπιστούν και να θεραπευθούν και οι πιο μικροσκοπικές αρχόμενες βλάβες (υποκλινικές), για να μην αποτελέσουν αιτία υποτροπών στο μέλλον.

Η συγκριτική υπεροχή του LASER CO2 στη θεραπεία της μολυσματικής τερμίνθου

  • Άμεση αφαίρεση

Αμέσως μετά την ανίχνευση όλων των βλαβών, είναι δυνατή η εφαρμογή της LASER θεραπείας, καθώς το εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό (άνδρες και γυναίκες αντίστοιχα) εφαρμόζει τη θεραπεία στον χώρο του ιατρείου.

  • Επιλεκτική αφαίρεση

Η ακρίβεια της δέσμης του LASER καθιστά δυνατή την επιλεκτική αντιμετώπιση των βλαβών, χωρίς να επηρεαστεί ο γύρω υγιής ιστός, όπως πολλές φορές συμβαίνει με τις μεθόδους της κρυοθεραπείας και της διαθερμοπηξίας.

  • Μία μόνο συνεδρία

Με το CO2 LASER, αρκεί μία μόνο συνεδρία για να εξαλειφθούν όχι μόνο οι ορατές, αλλά και οι υποκλινικές βλάβες, αυτές δηλαδή που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι και συχνά αποτελούν εστία μεταδοτικότητας και ανάπτυξης νέων βλαβών.

  • Ανώδυνη μέθοδος

Το LASER εξαλείφει τη μολυσματική τέρμινθο ανώδυνα, αφού προηγείται τοπική εφαρμογή αναισθητικής κρέμας. Σε αντίθεση με τις μεθόδους της κρυοθεραπείας και της διαθερμοπηξίας (ηλεκτροκαυτηρίαση) που συνεπάγονται πόνο όχι μόνο κατά τη διάρκεια της θεραπείας, αλλά και στο διάστημα αποθεραπείας, η θεραπεία με LASER αποτελεί μία σύντομη ανώδυνη διαδικασία με ανώδυνη αποθεραπεία.

  • Δεν αφήνει σημάδια

Το LASER δεν αφήνει σημάδια, ουλές ή υποχρωμίες. Είναι η μοναδική μέθοδος που επιτρέπει την πλήρη εξάλειψη όλων των βλαβών, με τη μέθοδο της εξάχνωσης, αφήνοντας το δέρμα υγιές και ομοιόχρωμο ακριβώς όπως ήταν πριν μολυνθεί από τον ιό HPV, διασφαλίζοντας έτσι την αισθητική της ευαίσθητης περιοχής. Αντιθέτως, οι μέθοδοι της κρυοθεραπείας και της διαθερμοπηξίας πολλές φορές αφήνουν ουλές και υποχρωμίες, προδίδοντας έτσι τη διαδικασία της θεραπείας.

  • Σύντομη αποθεραπεία

Η θεραπεία με LASER ελαχιστοποιεί τον χρόνο αποθεραπείας, κατά τον οποίο δεν υπάρχει πόνος, όπως συμβαίνει με τις άλλες ιατρικές μεθόδους, γι’ αυτό και δεν χορηγούνται αναλγητικά φάρμακα. Αμέσως μετά τη θεραπεία, οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες, ενώ εφόσον υπάρξει εξέταση και θεραπεία και του/της ερωτικού/ής συντρόφου, είναι δυνατή η επιστροφή και στις σεξουαλικές επαφές.

Συστηματική παρακολούθηση

Μετά τη θεραπεία, ακολουθεί ένα διάστημα λίγων μηνών συστηματικής ιατρικής παρακολούθησης, ώστε να εντοπίζονται και να θεραπεύονται εγκαίρως τυχόν νεοεμφανιζόμενες βλάβες, που πιθανόν επώαζαν το προηγούμενο διάστημα και δεν είχαν εκδηλωθεί ακόμα. Με τον τρόπο αυτόν, ελαχιστοποιούμε το ιικό φορτίο και δίνουμε τη δυνατότητα στον οργανισμό να νικήσει τον ιό και να απαλλαγεί οριστικά από τη μολυσματική τέρμινθο.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας στα IQ SKIN CLINICS