Ξανθέλασμα

Εμφανίζονται στα βλέφαρα (πάνω και κάτω) κοντά στον έσω κανθό, κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Πρόκειται για λιπώδεις στρογγυλές ή ωοειδής πλάκες κίτρινου ή πορτοκαλί χρώματος μαλακές στην αφή.

Το μέγεθός τους εκτείνεται από 2mm-30mm και τις περισσότερες φορές έχουν την τάση ενοποίησης και πολλαπλασιασμού. Συν τω χρόνω τα ξανθελάσματα προχωρούν, πολλαπλασιάζονται σε αριθμό, αυξάνονται σε όγκο, γίνονται μόνιμα και δυστυχώς δεν υποχωρούν μόνα τους.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ακίνδυνές και ανώδυνες βλάβες, σε αρκετές περιπτώσεις είναι παραμορφωτικά και χρειάζεται η αφαίρεσή τους.

Τα ξανθελάσματα εμφανίζονται κυρίως σε γυναίκες μέσης ηλικίας

Γυναίκες μέσης ηλικίας μεταξύ 40-60 χρόνων έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ξανθελάσματα. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να εμφανίσουν βλάβες ακόμα και έφηβοι ή υπερήλικες.

Η εμφάνιση ξανθελάσματος συχνά συνοδεύεται από υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα (υπερλιπιδαιμία). Ακόμα συχνότερα δε εμφανίζονται σε άτομα με οικογενή υπερχοληστεριναιμία. Αυτό όμως, δεν είναι ο κανόνας καθώς περισσότερο από το 50% όσων εμφανίζουν ξανθελάσματα έχουν χαμηλές τιμές χοληστερίνης, τριγλικεριδίων και λιπιδίων στο αίμα.

tzermias.gr-ξανθέλασμα

Επιπλέον παράγοντες που «ευνοούν» την εμφάνιση ή και επανεμφάνιση ξανθελάσματος είναι το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη, ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα λιπιδιών και υψηλή χοληστερίνη.

Τα άτομα που εμφανίζουν ξανθελάσματα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου, ισχαιμικής καρδιοπάθειας και αθηροσκλήρωσης.

Η κλινική τους διάγνωση γίνεται οπτικά από δερματολόγο ο οποίος θα εξετάσει το δέρμα περιμετρικά των ματιών και θα συστήσει έλεγχο χοληστερίνης και τριγλικεριδίων.

Προγραμματίστε ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Το ξανθέλασμα είναι  μια μορφή ξανθώματος

Το ξανθέλασμα εξελίσσεται σε ξάνθωμα όταν αυξάνεται σε  όγκο και μέγεθος και γίνεται οζώδες. Εμφανίζεται κυρίως σε σημεία που ασκείται επίμονη πίεση όπως γόνατα, αρθρώσεις, τένοντες, αγκώνες, παλάμες, πέλματα και γλουτούς και η διάστασή τους εκτείνεται από 2,5 -7,5 εκατοστά.

Το ξάνθωμα αποτελεί σύμπτωμα υποκείμενης νόσου του μεταβολισμού που αυξάνει τα λιπίδια του αίματος, περιέχει αρκετή χοληστερίνη για αυτό εμφανίζεται και σε άτομα που έχουν υψηλή χοληστερίνη εκ γενετής.

Αποτελεσματική εξάλειψη με LASER CO2

Στα Δερματολογικά Ιατρεία IQ-Intensive Quality Skin Clinics για την αποτελεσματική εξάλειψη ξανθελασμάτων εφαρμόζουμε LASER CO2.

Η μέθοδος αφαίρεσης με LASER CO2 είναι μη επεμβατική, ασφαλής και ανώδυνη. Η ενέργεια του LASER στοχεύει επιλεκτικά το στόχο αφήνοντας ανέπαφες τις περιμετρικά υγιής περιοχές χωρίς να αφήνει ουλές και σημάδια. H επούλωση είναι άμεση, το ίδιο και η επιστροφή στις δραστηριότητες. Η εφαρμογή πραγματοποιείται από έμπειρο δερματολόγο στην άνεση του δερματολογικού ιατρείου.

Εάν ανήκετε στην ομάδα υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση ή επανεμφάνιση ξανθελάσματος το οφείλετε στον εαυτό σας να ακολουθείτε τα παρακάτω βήματα:

  • Μείωση χοληστερόλης
  • Αλλαγή στη διατροφή
  • Μέτρια έως και περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ
  • Υγιές σωματικό βάρος
  • Συστηματική σωματική άσκηση
 • Περιορισμός στην κατανάλωση κορεσμένων λιπών
 • Διακοπή Καπνίσματος

Πρέπει να επισκεφθείτε τα Δερματολογικά Ιατρεία IQ – Intensive Quality Skin CLinics αν:

Παρατηρήσετε οποιαδήποτε συσσώρευση λίπους κάτω ή πάνω από τα βλέφαρά σας καθώς είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για εμφάνιση ξανθελάσματος.

Προγραμματίστε ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ