Ονυχομυκητίαση – Συνδυαστική θεραπεία με LASER

Η ονυχομυκητίαση, αν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα και με τη σωστή θεραπεία, μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνια πάθηση.

Ονυχομυκητίαση – Τι είναι

Η ονυχομυκητίαση είναι μία κοινή μυκητιασική λοίμωξη που επηρεάζει συνήθως τα νύχια των ποδιών και σπανιότερα των χεριών. Εμφανίζεται σταδιακά, οπότε μια διαφορά στην όψη ή την αίσθηση των νυχιών μπορεί να αποτελεί ένα πρώτο σύμπτωμα για την εκδήλωση της ονυχομυκητίασης. Αν δεν διαγνωσθεί και δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, τότε η θεραπεία είναι χρονοβόρα με αποτέλεσμα να καθίσταται αποθαρρυντική για μερικούς ασθενείς, που την σταματάνε προτού ολοκληρωθεί.

Ονυχομυκητίαση – Λόγοι που εμφανίζεται

Η ονυχομυκητίαση προκαλείται από την εισβολή και ανάπτυξη μυκήτων στην κοίτη, τη μήτρα και την πλάκα του νυχιού. Επιδερμόφυτοι μύκητες,  μη επιδερμόφυτοι υφομύκητες και βλαστομύκητες (γενικώς, μυκητιασικά παθογόνα) επηρεάζουν κυρίως τα νύχια των ποδιών, καθώς ευδοκιμούν και πληθαίνουν σε ζεστό και υγρό περιβάλλον, όπως είναι αυτό μέσα στα παπούτσια. Οι ίδιοι μύκητες που προκαλούν φαγούρα και μολύνσεις στο “πόδι του αθλητή” αλλά  και στα δάχτυλα, μπορούν να προκαλέσουν μολύνσεις και στα νύχια.

Ονυχομυκητίαση – Συμπτώματα

Η μυκητιασική λοίμωξη του νυχιού μπορεί να επηρεάσει μέρος του νυχιού, ολόκληρο το νύχι ή πολλά νύχια. Για να καταλάβει κάποιος αν έχει εμφανίσει ονυχομυκητίαση, υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά συμπτώματα που πρέπει να παρατηρήσει στα νύχια του, όπως:

 • Νύχια με κιτρινωπό χρώμα.
 • Παχιά νύχια.
 • Κατεστραμμένα νύχια που σπάνε εύκολα.
 • Νύχια που αποκολλώνται από το δέρμα.
 • Άσχημη οσμή που προέρχεται από μολυσμένα νύχια.
 • Νύχια που πονούν κατά τη βάδιση.
Θεραπεία Ονυχομυκητίασης

Ονυχομυκητίαση – Διάγνωση και Εντοπισμός Μυκήτων

Η σωστή και έγκαιρη διάγνωση είναι το πρωταρχικό στοιχείο για την αποτελεσματική θεραπεία της ονυχομυκητίασης. Όσο πιο γρήγορα αντιμετωπιστεί η μυκητιασική λοίμωξη στα νύχια, τόσο πιο εύκολη και γρήγορη είναι η αποκατάσταση της βλάβης. Η διάγνωση περιλαμβάνει μια σειρά από ενέργειες με πρώτη την λήψη ρινισμάτων από τα νύχια. Ακολουθεί καλλιέργεια ώστε να  αναγνωριστεί ο μύκητας που προκαλεί την μόλυνση και γίνεται αντιμυκητόγραμμα για να ελεγχθεί η ευαισθησία του μύκητα σε διάφορες φαρμακευτικές ουσίες. Με βάση τα αποτελέσματα της εξέτασης, διαμορφώνεται το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο.

Αντιμετώπιση της ονυχομυκητίασης με φαρμακευτική αγωγή

Η φαρμακευτική αγωγή χορηγούμενη από το στόμα ή  με τοπική εφαρμογή αντιμυκητιασικών σκευασμάτων αποτελούν την κλασική αντιμετώπιση της ονυχομυκητίασης. Ωστόσο, συχνά τα αποτελέσματα είναι αδύναμα έως μέτρια με αρκετά μεγάλο ποσοστό υποτροπής, ακόμα και στις περιπτώσεις που αρχικά η θεραπεία με φάρμακα είχε κάποιο αποτέλεσμα.

Αυτό συμβαίνει γιατί συχνά τα αντιμυκητιασικά σκευάσματα δεν εισέρχονται πλήρως στην κοίτη και την πλάκα του νυχιού για να δράσουν αποτελεσματικά. Σε πολλές περιπτώσεις, η ονυχομυκητίαση επιμένει για μήνες ή ακόμα και χρόνια, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να διστάζουν να υποβληθούν σε θεραπεία, ή να αποθαρρύνονται λόγω της μακράς διάρκειας της και να την διακόπτουν προτού θεραπευτεί η μόλυνση. Παράλληλα, μπορεί να εμφανιστούν κάποιες παρενέργειες από την λήψη φαρμάκων, ειδικά όταν παράλληλα υπάρχει και άλλη πάθηση, οπότε η θεραπεία περιπλέκεται.

Συμπληρώστε το Ατομικό Ιστορικό για την Ονυχομυκητίαση

Συνδυαστική θεραπεία με LASER για μέγιστη αποτελεσματικότητα

Η θεραπεία της ονυχομυκητίασης με LASER βασίζεται στην αρχή της επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης, καθώς η μυκητοκτόνα δράση των LASER γίνεται επιλεκτικά στη βλάβη του νυχιού, χωρίς να προκαλεί τραυματισμό στις παρακείμενες περιοχές. Τα LASER που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία της ονυχομυκητίασης είναι το κλασματικό LASER CO₂ (διοξειδίου του άνθρακα), το Pulsed Dye LASER ή το Long Pulsed Nd:YAg LASER.  Με το LASER CO₂ δημιουργούνται στα νύχια πολλές στήλες εξάχνωσης, οι οποίες επιτρέπουν την διείσδυση των αντιμυκητιασικών παραγόντων σε βάθος, εντός της πλάκας της κοίτης και της μήτρας των νυχιών, με στόχο την εξάλειψη των μυκήτων. Για ασθενείς που δεν μπορούν να λάβουν φαρμακευτική αγωγή από το στόμα, προτείνεται ο συνδυασμός του Long Pulsed Nd:Yag LASER με φωτοδυναμική θεραπεία και με τοπικό αντιμυκητιασικό παράγοντα. Γενικά, ο συνδυασμός τοπικής αγωγής, με τη λήψη ή χωρίς τη λήψη φαρμάκων από το στόμα και με εφαρμογή LASER θεωρείται η πιο ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος για την καταπολέμηση των μυκήτων στα νύχια. Και αυτό γιατί περιλαμβάνει τα εξής πλεονεκτήματα:

 • Δεν έχει παρενέργειες.
 • Είναι καλά ανεκτή από τους ασθενείς.
 • Βοηθάει στη φυσιολογική ανάπτυξη των νυχιών.
 • Είναι ευέλικτη για χορήγηση ή όχι φαρμακευτικής αγωγής.
 • Είναι χωρίς αποθεραπεία με άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.

Συμβουλές για την πρόληψη ονυχομυκητίασης

Κάνοντας μερικές απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή μολύνσεως των νυχιών από μύκητες. Η καλή φροντίδα των νυχιών σας διατηρώντας τα καθαρά, όπως και να αποφεύγετε να τραυματίζετε το δέρμα γύρω από τα νύχια σας είναι ένας καλός τρόπος για την πρόληψη μολύνσεων από μύκητες.

Επίσης, διάφοροι τρόποι για την πρόληψη ονυχομυκητίασης είναι:

 • Στεγνώνετε καλά τα πόδια σας μετά το ντους, ειδικά ανάμεσα στα δάχτυλα.
 • Κόβετε τα νύχια σας με σωστή ορθή γωνία, όχι πολύ κοντά.
 • Φοράτε παπούτσια από υλικό που να αφήνει τα πόδια να αναπνέουν.
 • Αλλάζετε συχνά κάλτσες – να προτιμάτε τις βαμβακερές – αν αθλείστε ή ιδρώνετε.
 • Μην χρησιμοποιείτε κοινές πετσέτες ούτε κοινά εργαλεία μανικιούρ ή πεντικιούρ.
 • Μην περπατάτε ξυπόλυτοι σε αποδυτήρια, πισίνα ή κοινόχρηστα ντους.
 • Φοράτε γάντια στα χέρια όταν κάνετε δουλειές με νερό ή στον κήπο.
 • Μειώνετε τη χρήση τεχνητών νυχιών και τη βαφή με βερνίκια νυχιών.

Επιπλέον, πρέπει να γνωρίζετε πως αν υπάρχουν σκληρύνσεις στα πέλματα, μπορεί να δημιουργηθούν φθορές στα νύχια και εστίες εισόδου μυκήτων, λόγω ανάρμοστων πιέσεων κατά τη βάδιση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα χρειαστεί να κάνετε πελματογράφημα.

Προγραμματίστε σήμερα το ραντεβού σας