Ονυχομυκητίαση – Συνδυαστική θεραπεία με LASER

Τι είναι η ονυχομυκητίαση

Η ονυχομυκητίαση είναι μία ιδιαίτερα συχνή μόλυνση που επηρεάζει συνήθως τα νύχια των ποδιών και σπανιότερα των χεριών. Εκδηλώνεται σταδιακά, οπότε μια αλλαγή στην όψη ή την αίσθηση των νυχιών μπορεί να αποτελεί ένα πρώτο σύμπτωμα για την εμφάνιση της ονυχομυκητίασης. Αν δεν διαγνωσθεί και δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και σωστά, τότε η θεραπεία γίνεται χρονοβόρα με αποτέλεσμα μερικοί ασθενείς να αποθαρρύνονται και να σταματάνε την θεραπεία προτού ολοκληρωθεί.

Οι λόγοι που εμφανίζεται

Η ονυχομυκητίαση προκαλείται από μύκητες που αναπτύσσονται στην κοίτη, τη μήτρα και την πλάκα του νυχιού. Επιδερμόφυτοι μύκητες,  μη επιδερμόφυτοι υφομύκητες και βλαστομύκητες (γενικώς, μυκητιασικά παθογόνα) επηρεάζουν κυρίως τα νύχια των ποδιών, καθώς ευδοκιμούν και πληθαίνουν σε ζεστό, υγρό και σκοτεινό περιβάλλον, όπως είναι αυτό μέσα στα παπούτσια. Οι μύκητες αυτοί δημιουργούνται αρχικά στα σημεία των νυχιών που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις από τα παπούτσια και στη συνέχεια εξαπλώνονται και στην υπόλοιπη επιφάνεια των νυχιών.

Το πρόβλημα της μόλυνσης από τους μύκητες μεγαλώνει όταν ο ασθενής παρουσιάζει κάποια ευαισθησία στα δάχτυλα ή έχει παραμόρφωση στις αρθρώσεις των δαχτύλων ή κάλους. Σε ανάλογες περιπτώσεις, οι πιέσεις από τα παπούτσια γίνονται ευκολότερες σε μεγαλύτερη επιφάνεια των νυχιών. Επίσης, οι ίδιοι μύκητες που προκαλούν φαγούρα και μολύνσεις στο “πόδι του αθλητή” αλλά και στα δάχτυλα, μπορούν να προκαλέσουν μολύνσεις και στα νύχια.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας στα IQ SKIN CLINICS

Τα συμπτώματα της ονυχομυκητίασης 

Οι μύκητες στα νύχια μπορούν να επηρεάσουν μέρος του νυχιού, ολόκληρο το νύχι ή πολλά νύχια μαζί. Για να καταλάβει κάποιος πως έχει ονυχομυκητίαση, υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά γνωρίσματα και συμπτώματα στα νύχια που θα τον κάνουν να ανησυχήσει. Ενδεικτικά, κάποια από τα συμπτώματα και τις αλλαγές που μπορεί να παρατηρήσει στα νύχια του περιλαμβάνουν:

 • Αποχρωματισμό των νυχιών (αρχικά κιτρινίζουν και σταδιακά σκουραίνουν).
 • Πάχυνση στα νύχια.
 • Νύχια που ξεφλουδίζουν και σπάνε εύκολα.
 • Νύχια που ξεκολλάνε από το δέρμα και πέφτουν.
 • Άσχημη οσμή από τα μολυσμένα νύχια.
 • Νύχια που πονούν κατά την βάδιση.
Θεραπεία Ονυχομυκητίασης

Λεπτομερής διάγνωση της ονυχομυκητίασης 

Η σωστή και έγκαιρη διάγνωση είναι το πρωταρχικό στοιχείο για την αποτελεσματική θεραπεία της ονυχομυκητίασης. Όσο πιο γρήγορα αντιμετωπιστεί η μόλυνση από μύκητες στα νύχια, τόσο πιο εύκολη και γρήγορη θα είναι η αποκατάσταση της βλάβης. Η διάγνωση περιλαμβάνει μια σειρά από ενέργειες. Αρχικά γίνεται κλινικός έλεγχος και μικροσκοπική εξέταση. Στη συνέχεια λαμβάνονται ρινίσματα από τα νύχια για να μπορέσει ο δερματολόγος να ταυτοποιήσει το είδος του μύκητα που έχει προκαλέσει την μόλυνση. Μετά ακολουθεί το αντιμυκητόγραμμα, που είναι μια ειδική εξέταση για τον έλεγχο ευαισθησίας του μύκητα σε διάφορες αντιμυκητιασικές ουσίες, που θα χρησιμοποιηθούν για την θεραπεία. Με βάση τα αποτελέσματα του συνολικού ελέγχου, ο δερματολόγος καθορίζει το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο.

Συνδυαστική θεραπεία με εξελιγμένα LASER – Μέγιστη αποτελεσματικότητα

Συνήθως, η θεραπεία για τους μύκητες στα νύχια περιλαμβάνει συνδυασμό εξελιγμένων LASER με τοπική εφαρμογή αντιμυκητιασικού σκευάσματος. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις που παράλληλα είναι απαραίτητη η φαρμακευτική αγωγή από το στόμα.

Η χρήση των LASER βασίζεται στην αρχή της επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης, σύμφωνα με την οποία η μυκητοκτόνα δράση των LASER γίνεται επιλεκτικά στη βλάβη του νυχιού, χωρίς να προκαλεί τραυματισμό στις παρακείμενες περιοχές. Τα LASER που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία της ονυχομυκητίασης είναι το κλασματικό LASER CO₂ (διοξειδίου του άνθρακα), το Pulsed Dye LASER ή το Long Pulsed Nd:YAg LASER.  Με το LASER CO₂ δημιουργούνται στα νύχια πολλές στήλες εξάχνωσης, οι οποίες επιτρέπουν την διείσδυση των αντιμυκητιασικών παραγόντων σε βάθος, εντός της πλάκας, της κοίτης και της μήτρας των νυχιών, με στόχο την εξάλειψη των μυκήτων.

Για ασθενείς που δεν μπορούν να λάβουν φαρμακευτική αγωγή από το στόμα, προτείνεται ο συνδυασμός του Long Pulsed Nd:Yag LASER με φωτοδυναμική θεραπεία και με τοπικό αντιμυκητιασικό παράγοντα. Γενικά, ο συνδυασμός τοπικής αγωγής, με τη λήψη ή χωρίς τη λήψη φαρμάκων από το στόμα και με την εφαρμογή LASER θεωρείται η πιο ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος για την καταπολέμηση των μυκήτων στα νύχια. Αυτό συμβαίνει γιατί περιλαμβάνει τα εξής πλεονεκτήματα:

 • Δεν έχει παρενέργειες.
 • Είναι καλά ανεκτή από τους ασθενείς.
 • Βοηθάει στη φυσιολογική ανάπτυξη των νυχιών.
 • Είναι ευέλικτη για χορήγηση ή όχι φαρμακευτικής αγωγής.
 • Δεν χρειάζεται αποθεραπεία, με άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.

θεραπεία ονυχομυκητίασης

Σε αντίθεση με την LASER θεραπεία, η φαρμακευτική αγωγή χορηγούμενη από το στόμα ή η τοπική εφαρμογή αντιμυκητιασικών σκευασμάτων αποτελούν την κλασική αντιμετώπιση της ονυχομυκητίασης. Ωστόσο, συχνά τα αποτελέσματα είναι αδύναμα έως μέτρια με αρκετά μεγάλο ποσοστό υποτροπής, ακόμα και στις περιπτώσεις που αρχικά η θεραπεία με φάρμακα είχε κάποιο αποτέλεσμα. Αυτό συμβαίνει γιατί συχνά τα αντιμυκητιασικά σκευάσματα δεν εισέρχονται πλήρως στην κοίτη και την πλάκα του νυχιού για να δράσουν αποτελεσματικά.

Σε πολλές περιπτώσεις, η ονυχομυκητίαση επιμένει για μήνες ή ακόμα και χρόνια, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να διστάζουν να υποβληθούν σε θεραπεία, ή να αποθαρρύνονται λόγω της μακράς διάρκειας της και να την διακόπτουν προτού θεραπευτεί η μόλυνση. Παράλληλα, μπορεί να εμφανιστούν κάποιες παρενέργειες από την λήψη φαρμάκων, ειδικά όταν παράλληλα υπάρχει και άλλη πάθηση, οπότε η θεραπεία περιπλέκεται.

Συμπληρώστε το Ατομικό Ιστορικό για την Ονυχομυκητίαση

Συμβουλές για πρόληψη από μύκητες στα νύχια

Είναι πολύ εύκολο για κάποιον να μολυνθεί από μύκητες στα νύχια, καθώς πρόκειται για μια μεταδοτική πάθηση. Για την πρόληψη, αρκούν μερικές απλές αλλά βασικές αλλαγές στον τρόπο ζωής για την αποτροπή μόλυνσης των νυχιών από μύκητες. Αρχικά, είναι πολύ βασικά η διατήρηση της υγιεινής και σωστής φροντίδας των ποδιών και των νυχιών. Επιπλέον, η αποφυγή τραυματισμού του δέρματος γύρω από τα νύχια είναι ένας καλός τρόπος για την πρόληψη μολύνσεων από μύκητες.

Γενικά, οι συμβουλές του δερματολόγου για την προστασία των νυχιών σας από μύκητες περιλαμβάνουν τα εξής μέτρα:

 • Μην περπατάτε ξυπόλυτοι στον χώρο γύρω από την πισίνα, σε κοινόχρηστα ντους, σε αποδυτήρια γυμναστηρίων, αλλά και στην παραλία κατά τις καλοκαιρινές διακοπές.
 • Αλλάζετε συχνά παπούτσια και κάλτσες – να προτιμάτε τις βαμβακερές – κυρίως εάν αθλείστε ή ιδρώνετε.
 • Προτιμάτε άνετα παπούτσια που δεν πιέζουν τα δάχτυλα και αφήνουν τα πόδια να αναπνέουν.
 • Στο σπίτι να αφήνετε τα πόδια σας γυμνά για να αναπνέουν.
 • Μετά το μπάνιο ή το ντους να στεγνώνετε καλά με χαρτί υγείας τα δάχτυλα, ειδικά τα μεσοδαχτύλια διαστήματα.
 • Κόβετε τα νύχια σας με σωστή ορθή γωνία, όχι πολύ κοντά.
 • Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε κοινές πετσέτες ή κοινά εργαλεία μανικιούρ ή πεντικιούρ.
 • Φοράτε γάντια στα χέρια όταν κάνετε δουλειές με νερό ή εργασίες στον κήπο.
 • Περιορίστε τη χρήση τεχνητών νυχιών και ξεκουράζετε τα νύχια σας από τη συνεχή βαφή με βερνίκια.

Επιπλέον, πρέπει να γνωρίζετε πως αν υπάρχουν σκληρύνσεις στα πέλματα, μπορεί να δημιουργηθούν φθορές στα νύχια και εστίες εισόδου μυκήτων, λόγω ανάρμοστων πιέσεων κατά τη βάδιση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα χρειαστεί να κάνετε πελματογράφημα.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας στα IQ SKIN CLINICS