Μυρμηγκιές ή μυρμηκίες

Οι μυρμηκίες, ή μυρμηγκιές, όπως λέγονται κοινώς, αποτελούν καλοήθη εξογκώματα ή επίπεδα ερυθρά εξανθήματα του δέρματος. Πρόκειται για τις πιο «αθώες» βλάβες που προκαλεί ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus) HPV, ο οποίος ευθύνεται επίσης για το σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα των κονδυλωμάτων, καθώς και για την πρόκληση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και άλλων καρκίνων της πρωκτογεννητικής περιοχής.

Πρέπει, ωστόσο, να τονιστεί ότι τα στελέχη του ιού HPV που προκαλούν τις μυρμηγκιές διαφέρουν από εκείνα που σχετίζονται με τα κονδυλώματα, καθώς και από εκείνα που μπορούν να προκαλέσουν κυτταρικές δυσπλασίες και κακοήθειες. Οι μυρμηγκιές οφείλονται συνηθέστερα στα στελέχη HPV-1, HPV-2, HPV-3, HPV-4, HPV-7 και HPV-10, τα οποία είναι «αθώα», δηλαδή μη-ογκογόνα. Παρ’ όλα αυτά, πρόκειται για ιδιαίτερα μεταδοτικά στελέχη, γι’ αυτό η θεραπεία δεν θα πρέπει να καθυστερεί, καθώς οι μυρμηγκιές μπορούν να εξαπλωθούν γρήγορα από μία περιοχή του σώματος σε μία άλλη, καθώς επίσης να μολύνουν άλλα άτομα μέσω της δερματικής επαφής.

Μην τις αφήνετε χωρίς θεραπεία. Με τα εξελιγμένα LASER, μπορούν να εξαλειφθούν οριστικά μέσα σε λίγα λεπτά, χωρίς πόνο και χωρίς να αφήσουν σημάδια στο δέρμα σας.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας στα IQ SKIN CLINICS

Κατηγορίες μυρμηγκιών

Οι μυρμηγκιές χωρίζονται μορφολογικά σε 3 κύριες κατηγορίες:

  • κοινές μυρμηγκιές (Verruca vulgaris)
  • πελματιαίες μυρμηγκιές (Verruca plantaris)
  • ομαλές μυρμηγκιές (Verruca plana)

Οι κοινές μυρμηγκιές είναι μικρά στρογγυλεμένα εξογκώματα (ιατρικώς καλούνται βλατίδες), στο χρώμα του δέρματος, με τραχεία υπερκερατωσική επιφάνεια. Εμφανίζονται κυρίως στην περιοχή των χεριών και ιδιαιτέρως των δαχτύλων, αλλά μπορούν να εμφανιστούν και στους αγκώνες, τα γόνατα ή το πρόσωπο.

Οι πελματιαίες μυρμηγκιές εντοπίζονται στα πέλματα των ποδιών και συχνά τείνουν να αναπτύσσονται προς το εσωτερικό του δέρματος (ενδοφυτικές). Εξωτερικά μοιάζουν σαν ένα κεράτινο πώμα πάνω στο δέρμα και μπορεί να προκαλούν ενόχληση στη βάδιση. Συχνά επίσης διακρίνονται πολλαπλά μαύρα στίγματα διάσπαρτα στην περιοχή της μυρμηγκιάς, τα οποία οφείλονται σε αγγεία που έχουν υποστεί θρόμβωση και είναι ένα χρήσιμο σημάδι για την κλινική διάγνωση.

Οι ομαλές μυρμηγκιές εμφανίζονται σε πρόσωπο, κνήμες και χέρια. Πρόκειται για επίπεδα εξογκώματα (βλατίδες) με λεία επιφάνεια, κοκκινωπά ή στο χρώμα του δέρματος. Αναγνωριστικό τους σημείο κατά τη διάγνωση είναι ότι στη συγκεκριμένη περιοχή του δέρματος παρατηρούνται διάσπαρτα μαύρα στίγματα.

Ποιοι μπορεί να εμφανίσουν μυρμηγκιές;

Οι μυρμηγκιές είναι μία συνήθης δερματική πάθηση. Οι περισσότεροι άνθρωποι ταλαιπωρούνται από μυρμηγκιές κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Ωστόσο, ιδιαίτερα επιρρεπή αποδεικνύονται τα παιδιά, κυρίως της σχολικής ηλικίας. Υψηλές πιθανότητες για την εκδήλωση μυρμηγκιών έχουν και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω της αδυναμίας τους να καταπολεμήσουν τον ιό HPV που τις προκαλεί. Ασθενείς που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα είναι πιο επιρρεπείς στη νόσο και οι δερματικές βλάβες που εμφανίζουν είναι περισσότερες ή μεγαλύτερες και ανθίστανται περισσότερο στη θεραπεία. Τέτοιο παράδειγμα αποτελούν άτομα που έχουν υποστεί μεταμόσχευση και λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική αγωγή.

Συμπληρώστε το Ατομικό Ιστορικό για την Θεραπεία Μυρμηκιών

Μετάδοση των μυρμηγκιών και πρόληψη

Ο συχνότερος τρόπος μετάδοσης των στελεχών του ιού HPV που προκαλούν τις μυρμηγκιές, είναι μέσω της δερματικής επαφής, ιδιαίτερα αν το δέρμα είναι υγρό ή τραυματισμένο. Ευνοείται, επίσης, η μετάδοση μέσω επαφής με μολυσμένες επιφάνειες σε γυμναστήρια και πισίνες. Συχνή είναι και η επακόλουθη μετάδοση από την προσβεβλημένη περιοχή του δέρματος σε γειτονικές υγιείς περιοχές του δέρματος.

Διάγνωση και θεραπεία των μυρμηγκιών με LASER

Η διάγνωση των μυρμηγκιών γίνεται με εξέταση των βλαβών με τη χρήση δερματοσκοπίου.

Στις Κλινικές IQ SKIN CLINICS, η θεραπεία των μυρμηγκιών πραγματοποιείται με δύο τύπους εξελιγμένων LASER ανάλογα με το είδος της μυρμηγκιάς. Σε υπερκερατωσικές μυρμηγκιές γίνεται εξάχνωση των βλαβών με LASER CO2, ενώ σε επίπεδες μυρμηγκιές ακολουθείται θεραπεία με LASER V-beam που στοχεύει στη νέκρωση των αγγείων που τρέφουν την μυρμηγκιά.

Αναπόσπαστο μέρος της θεραπείας αποτελεί η παρακολούθηση και η επανεξέταση για διάστημα λίγων μηνών μετά την θεραπεία, ώστε να εντοπίζονται και να εξαλείφονται άμεσα πιθανές νέες βλάβες που επώαζαν και δεν είχαν ακόμη εκδηλωθεί τη στιγμή της αρχικής αντιμετώπισης.

Η θεραπεία είναι ανώδυνη, απλή και σύντομη, δεν αφήνει σημάδια και δεν απαιτεί κάποιου είδους αποθεραπεία. Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι άμεση.

μυρμηγκιές

Πριν & Μετά: Μυρμηκίες πέλματος δίκην μωσαϊκού

Προγραμματίστε το ραντεβού σας στα IQ SKIN CLINICS

Διαβάστε επίσης:

Ιογενείς μυρμηγκιές