HPV

Ο ιός που ευθύνεται για τις μυρμηγκιές και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα κονδυλώματα

Ο ιός HPV είναι ένας ιδιαίτερα μεταδοτικός ιός με περισσότερα από 150 διαφορετικά στελέχη. Έχει υπολογιστεί ότι πάνω από 600 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο έχουν εκδηλώσει μόλυνση από τον ιό HPV. Ανάλογα με τον τύπο του στελέχους που ευθύνεται για τη μόλυνση αυτή, ο ιός HPV μπορεί να προκαλέσει είτε μυρμηγκιές στα χέρια, τον κορμό και τα πόδια, είτε κονδυλώματα στην πρωκτογεννητική περιοχή. Υπάρχουν, όμως, και κάποια ογκογόνα στελέχη του ιού που μπορεί να προξενήσουν καρκίνο των γεννητικών οργάνων, του πρωκτού και του στοματοφάρυγγα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις περιοχές των κονδυλωμάτων μπορεί να συνυπάρχουν και ογκογόνα στελέχη, επομένως η θεραπεία είναι πάντα απαραίτητη.

Τι είναι ο ιός HPV

Γνωστός και ως ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων, ο ιός HPV (Human Papilloma Virus) είναι ένας ιός που μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε σημείο του σώματος ανάλογα με το στέλεχος της μόλυνσης. Έχουν ταυτοποιηθεί περισσότερα από 150 διαφορετικά στελέχη του ιού. Κάποια από αυτά, με συνηθέστερα τα στελέχη HPV-1, HPV-2, HPV-3, HPV-4, HPV-7 και HPV-10, είναι χαμηλού κινδύνου και προκαλούν μυρμηγκιές στα χέρια και τα δάχτυλα (κοινές μυρμηγκιές), στα πέλματα των ποδιών (πελματιαίες μυρμηγκιές), στο πρόσωπο, τα χέρια και τις κνήμες (ομαλές μυρμηγκιές).

Περίπου 40 διαφορετικά στελέχη του ιού HPV προσβάλλουν την πρωκτογεννητική περιοχή, αλλά και τη στοματική κοιλότητα και προκαλούν κονδυλώματα, το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Πρόκειται για στελέχη χαμηλού κινδύνου και σε ένα συντριπτικό ποσοστό των περιπτώσεων (90%) ευθύνονται τα στελέχη HPV-6 και HPV-11. Τα πιο ογκογόνα στελέχη του ιού (συνηθέστερα είναι τα στελέχη 16, 18, 31, 33 και 45) ευθύνονται για το μεγαλύτερο ποσοστό καρκίνων του τραχήλου της μήτρας (100%), του πρωκτού (95%), του κόλπου (65%), του αιδοίου (50%) και του στοματοφάρυγγα.

Επικοινωνήστε με τον Γιατρό

Μετάδοση του ιού HPV

Τα στελέχη του HPV που ευθύνονται για τις μυρμηγκιές, μεταδίδονται με τη δερματική επαφή, ενώ τα στελέχη που προκαλούν τα κονδυλώματα, μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή. Ο ιός εισέρχεται στον οργανισμό μέσα από μικρές αμυχές που υπάρχουν στο δέρμα. Τέτοιες αμυχές προκαλούνται και με την ερωτική επαφή, λόγω της τριβής των γεννητικών οργάνων.

Σχετικά με τα κονδυλώματα, το προφυλακτικό δεν καταφέρνει να βάλει φρένο στη μετάδοση, αφού ο ιός μεταδίδεται και στα σημεία που δεν καλύπτονται από το προφυλακτικό, όπως είναι η βάση του πέους και η περιγεννητική και περιπρωκτική περιοχή. Επίσης, ο ιός μεταδίδεται και με τον στοματικό έρωτα, ενώ μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές του δέρματος μέσω του ξυρίσματος ή της τριβής με πετσέτες ή σφουγγάρια.

Συμπτώματα Του ιού HPV

Η εξέλιξη της HPV μόλυνσης δεν είναι πάντα η ίδια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αρκετά ισχυρό και καταπολεμά τον ιό. Εάν όμως το ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι τόσο ισχυρό ή το ιικό φορτίο είναι πολύ μεγάλο, τότε εκδηλώνονται βλάβες. Οι βλάβες που προκαλεί ο ιός, συνήθως δεν έχουν συμπτώματα. Μοιάζουν με μικρά ογκίδια που μπορεί να έχουν το χρώμα του δέρματος ή να είναι πιο σκουρόχρωμα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσουν αίσθημα κνησμού ή να αιμορραγήσουν.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τα κονδυλώματα, εάν οι βλάβες μείνουν χωρίς θεραπεία, μπορεί να μεγαλώσουν, να επεκταθούν σε γειτονικές περιοχές του δέρματος και σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις να δημιουργήσουν εκτεταμένες πλάκες που να φράξουν την ουρήθρα ή τον κόλπο.

Συμπληρώστε το Ατομικό Ιστορικό για την Θεραπεία Κονδυλωμάτων

Ανίχνευση του HPV

Η καλύτερη εξέταση για την ανίχνευση του ιού HPV είναι το HPV Test που εφαρμόζεται με τη μέθοδο PCR. Πρόκειται για ένα εξειδικευμένο τεστ, το οποίο αποκαλύπτει όχι μόνο την ύπαρξη HPV λοίμωξης, αλλά εξακριβώνει και το στέλεχος που ευθύνεται για αυτήν. Είναι ένα τεστ που συστήνεται από τον γιατρό, όταν υπάρχει υποψία HPV μόλυνσης ή συχνή εναλλαγή συντρόφων. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το Τεστ ΠΑΠ δεν είναι αρκετό, γιατί ναι μεν ανιχνεύει τη μόλυνση, αλλά μόνο όταν αυτή έχει προκαλέσει κυτταρικές αλλοιώσεις. Συνεπώς, πρέπει να πραγματοποιούνται και το HPV Test αλλά και το ΠΑΠ Test.

Θεραπεία του HPV

Αν ο ιός HPV έχει προκαλέσει μυρμηγκιές, τότε η θεραπεία εφαρμόζεται με τη χρήση LASER. Πιο συγκεκριμένα, για τις υπερκερατωσικές μυρμηγκιές, χρησιμοποιείται LASER CO2 που εξαχνώνει τις βλάβες, ενώ για τις επίπεδες μυρμηγκιές εφαρμόζεται LASER V-Beam το οποίο νεκρώνει τα αγγεία που τις θρέφουν. Η θεραπεία είναι ανώδυνη, αποτελεσματική και δεν αφήνει πίσω της ουλές ή σημάδια.

Στην περίπτωση που ο ιός HPV προσβάλλει την πρωκτογεννητική περιοχή ή τη στοματική κοιλότητα και προκαλέσει κονδυλώματα, και πάλι η θεραπεία εφαρμόζεται με εξελιγμένο δερματολογικό LASER CO2. Προηγείται λεπτομερειακή ανίχνευση των κονδυλωμάτων με δερματολογικά και δερματοσκοπικά όργανα, μεγεθυντικούς φακούς και ισχυρή δέσμη φωτός, ώστε να εντοπίζονται και οι πιο μικροσκοπικές αρχόμενες βλάβες (υποκλινικές) που δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι. Είναι σημαντικό να θεραπεύονται και αυτές, ώστε να μην αποτελούν αιτία υποτροπών και εστία μεταδοτικότητας στις γύρω περιοχές του δέρματος.

Τόσο στην περίπτωση των κονδυλωμάτων, όσο και στην περίπτωση των μυρμηγκιών, η δέσμη του LASER στοχεύει ακριβώς τις βλάβες και δεν επηρεάζει καθόλου τους γειτονικούς ιστούς του δέρματος. Η θεραπεία είναι σύντομη, ανώδυνη και δεν αφήνει σημάδια. Απαραίτητη είναι η ιατρική παρακολούθηση μετά την θεραπεία για διάστημα τουλάχιστον 8 μηνών, ώστε να εντοπίζονται εγκαίρως και να θεραπεύονται τυχόν νέες βλάβες που επώαζαν το περασμένο διάστημα και δεν είχαν ακόμα εκδηλωθεί, αφού ο ιός έχει χρόνο επώασης περίπου 8 μήνες. Όταν ακολουθείται σωστή και λεπτομερειακή θεραπεία, οι βλάβες εξαλείφονται οριστικά.

Προγραμματίστε σήμερα το ραντεβού σας

Παρόμοια άρθρα