Φακίδες: Κύρια χαρακτηριστικά και αποτελεσματική αντιμετώπιση

Φακίδες – Περιγραφή

Οι φακίδες είναι επίπεδα, κυκλικά σημαδάκια στο δέρμα. Συνήθως είναι ομοιόμορφες αλλά μπορεί να ποικίλουν στο χρώμα: κοκκινωπές, κιτρινόχροες, σε ανοικτό καφέ ή σκούρο καφέ, βασικά ελαφρώς πιο σκούρες από την απόχρωση της επιδερμίδας. Εμφανίζονται πολυάριθμες, κυρίως στο πρόσωπο αλλά και σε άλλες περιοχές του σώματος που είναι εκτεθειμένες στον ήλιο. Παρατηρούνται κυρίως μετά την ηλικία των 2 χρονών, ιδιαίτερα σε άτομα που έχουν φυσικά  κόκκινα ή ξανθά μαλλιά και ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα. Τα πολύ σκουρόχρωμα δέρματα είναι απίθανο να αναπτύξουν φακίδες.

Φακίδες – Η αιτία που αναπτύσσονται στο δέρμα

Οι φακίδες αναπτύσσονται ως αποτέλεσμα συνδυασμού γενετικής προδιάθεσης (κληρονομικότητας) και έκθεσης στον ήλιο. Συγκεκριμένα, η καλοήθης μετάλλαξη του γονιδίου MC1R που ρυθμίζει τη μελανίνη είναι η βασική αιτία εμφάνισης των φακίδων. Τα άτομα που έχουν το γονίδιο αυτό, για να εμφανίσουν τις φακίδες στο δέρμα τους, θα πρέπει να εκτεθούν στον ήλιο. Έτσι εξηγείται γιατί οι φακίδες δεν υπάρχουν στο δέρμα ενός μωρού και γίνονται έντονες όσο μεγαλώνει ένα παιδί. Επιπλέον, οι φακίδες γίνονται περισσότερο εμφανείς τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ τον χειμώνα εξασθενούν. Συνεπώς, η κληρονομικότητα και το χρώμα του δέρματος ενός ατόμου είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την εκδήλωση φακίδων.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας στα IQ SKIN CLINICS

Πρόληψη από εμφάνιση φακίδων

Δεδομένου ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γενετική συνιστώσα για την εμφάνιση των φακίδων, υπάρχουν κάποια βασικά μέτρα πρόληψης για προστασία από τον ήλιο:

  • Χρήση αντηλιακών με υψηλό δείκτη προστασίας.
  • Επιλογή καπέλων με μεγάλο γείσο.
  • Ένδυση με ανοιχτόχρωμα υφάσματα που να καλύπτουν τα εκτεθειμένα στον ήλιο σημεία του σώματος.
  • Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο τις ώρες μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ..
  • Παραμονή σε σκιερούς ή σε εσωτερικούς χώρους.

Τα άτομα με τάση ανάπτυξης φακίδων θα πρέπει να παίρνουν τα ανάλογα μέτρα από πολύ μικρή ηλικία. Οι περισσότερες  βλάβες του δέρματος από τον ήλιο και την υπεριώδη ακτινοβολία προκαλούνται σε ηλικίες κάτω των 18 ετών. Πολύ περισσότερο πρέπει να προσέχουν όσοι έχουν ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα. Οι φακίδες μπορεί να αποτελούν προειδοποιητικό σημάδι ευαίσθητου δέρματος, ιδιαίτερα ευάλωτου σε ηλιακό έγκαυμα και πιθανό καρκίνο του δέρματος.

Εξάλειψη φακίδων με PICO LASER

Οι φακίδες αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά στα Δερματολογικά Κέντρα IQ (Intensive Quality) Skin Clinics και εξαλείφονται από το δέρμα με την εφαρμογή του PICO LASER. Πρόκειται για το πλέον εξελιγμένο LASER για τις υπερμελαγχρωματικές βλάβες του δέρματος. Η δράση του είναι βασισμένη στην επιλεκτική φωτοθερμόλυση και οι σύντομοι παλμοί της δέσμης του εγγυώνται ασφάλεια εφαρμογής και μέγιστη αποτελεσματικότητα. Το PICO LASER στοχεύει με ακρίβεια τις φακίδες, στα σημεία δηλαδή όπου υπάρχει συσσώρευση μελανίνης. Μέσω ακουστικών κυμάτων θρυμματίζει την πλεονάζουσα μελανίνη σε απειροελάχιστα σωματίδια, τα οποία με τη σειρά τους αποβάλλονται φυσιολογικά από το δέρμα.

Η εξάλειψη των φακίδων, όπως και των άλλων μελαγχρωματικών βλαβών (κηλίδες και πανάδες), απαιτεί συγκεκριμένο αριθμό συνεδριών ανάλογα με την περιοχή που βρίσκονται και τον πληθυσμό τους. Με το PICO LASER εξασφαλίζεται το βέλτιστο αποτέλεσμα σε μικρό αριθμό συνεδριών, γεγονός που δεν ισχύει με τα άλλα LASER. Στις περισσότερες περιπτώσεις αρκούν 2 – 4 συνεδρίες μέσα σε διάστημα 2 – 4 εβδομάδων. Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας θα πρέπει απαραίτητα να γίνεται χρήση αντηλιακού υψηλής προστασίας σε καθημερινή βάση.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας στα IQ SKIN CLINICS