LASER Θεραπεία σε Κονδυλώματα – Ιογενή HPV Θηλώματα

  • Λεπτομερειακή ανίχνευση σε κονδυλώματα-ιογενή θηλώματα στις ευαίσθητες περιοχές με ειδικά δερματοσκοπικά όργανα, μεγεθυντικούς φακούς και ισχυρή δέσμη φωτός
  • Επιμελής εξάλειψη με LASER σε 1 συνεδρία, με τοπική αναισθησία, χωρίς πόνο
  • Αφαίρεση όλων των υπαρχόντων κονδυλωμάτων, ακόμη και των πιο μικροσκοπικών
  • Γρήγορη επούλωση, χωρίς σημάδια, άμεση επιστροφή στην εργασία
  • Συστηματική παρακολούθηση για αποφυγή υποτροπών και έγκαιρη αντιμετώπιση νέων βλαβών
  • Εφαρμογή θεραπείας από δερματολόγο, άνδρα ή γυναίκα σύμφωνα με την επιθυμία του ασθενή
Προγραμματίστε το ραντεβού σας στα IQ SKIN CLINICS

Τι είναι τα Κονδυλώματα

Τα κονδυλώματα είναι το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ) και οφείλεται σε στελέχη του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV. Έχει υπολογιστεί ότι τα κονδυλώματα προσβάλλουν ένα στα δύο άτομα με ενεργή σεξουαλική ζωή. Είναι ιδιαίτερα μεταδοτικά και πλήττουν εξίσου και τα δύο φύλα. Εμφανίζονται ως μαλακά εξογκώματα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, του πρωκτού αλλά και στη στοματική κοιλότητα. Η θεραπεία τους πρέπει να γίνεται χωρίς καθυστέρηση, καθώς στα ίδια σημεία μπορεί να συνυπάρχουν στελέχη του ιού HPV που ευθύνονται για δημιουργία δυσπλασίας και κακοήθειας.

Κονδυλώματα, απαλλαγή και θεραπεία

Η Αιτία που εμφανίζονται τα κονδυλώματα

Η παρουσία των κονδυλωμάτων οφείλεται σε μόλυνση από στελέχη του ιού HPV ή αλλιώς του «ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων». Μέχρι σήμερα, έχουν ταυτοποιηθεί πάνω από 150 στελέχη του ιού. Κάποια στελέχη του ιού είναι πιο αθώα και προξενούν τις κοινές μυρμηκίες σε διάφορα σημεία του σώματος, ενώ άλλα στελέχη είναι πιο επικίνδυνα και μπορεί να προκαλέσουν δυσπλαστικές αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας, την ουρήθρα, τον πρωκτό και αλλού, οι οποίες να εξελιχθούν σε κακοήθειες. Περίπου 40 από τα στελέχη του HPV προσβάλλουν την γεννητική, την περιγεννητική αλλά και την στοματική περιοχή των σεξουαλικά ενεργών ατόμων.

Τα δερματικά κονδυλώματα οφείλονται σε στελέχη του ιού HPV χαμηλού κινδύνου (κατά 90% στα στελέχη 6 και 11), δηλαδή σε στελέχη που δεν είναι καρκινογόνα. Ωστόσο, σε αυτά μπορεί να συνυπάρχουν στελέχη HPV υψηλού κινδύνου (όπως τα 16, 18, 31, 33 και 45), τα οποία, όταν τα κονδυλώματα δεν θεραπεύονται, μπορεί να μεταφερθούν στην περιοχή της ουρήθρας, του πρωκτού, του αιδοίου, του κόλπου και του στοματοφάρυγγα και να προκαλέσουν δυσπλασία και κακοήθεια. Για τον λόγο αυτό, η διάγνωση πρέπει να είναι έγκαιρη και η θεραπεία των υπαρχόντων κονδυλωμάτων σωστή και άμεση.

Μορφή κονδυλωμάτων

Η μορφή των κονδυλωμάτων ποικίλλει, καθώς συναντούμε έξι μορφολογικούς τύπους:

  1. Μικρού κουνουπιδιού, ανοιχτού ή σκούρου χρώματος
  2. Μικρού και λείου λόφου, στο χρώμα της επιδερμίδας
  3. Με υπερκερατωσική επιφάνεια, ανάγλυφη και τραχιά
  4. Επίπεδη, σαν σκουρόχρωμη κηλίδα
  5. Νηματοειδής, δίκην θυσάνου, συνήθως ανοιχτόχρωμη
  6. Με μίσχο, δίκην θηλώματος, συνήθως σκουρόχρωμη

Εντοπισμός κονδυλωμάτων – Συμπτώματα

Στους άντρες προσβάλλουν την ουρήθρα, το πέος, το όσχεο, το εφήβαιο, την περιπρωκτική περιοχή, τους βουβώνες και το άνω μέρος των μηρών. Στις γυναίκες, τα κονδυλώματα εντοπίζονται στα χείλη του αιδοίου, στα τοιχώματα του κόλπου, το εφήβαιο, αλλά και στην περινεϊκή, περιπρωκτική και βουβωνική περιοχή. Αρκετές φορές, δεν είναι άμεσα ορατά, καθώς καλύπτονται από την τριχοφυΐα της περιοχής ή βρίσκονται ανάμεσα στις πτυχώσεις του δέρματος.

Σε παραμελημένες περιπτώσεις, σχηματίζουν εκτεταμένες πλάκες που φτάνουν να φράξουν την ουρήθρα ή τον κόλπο, καθιστώντας επώδυνη την ούρηση αλλά και τη σεξουαλική διείσδυση. Καθώς μεταδίδονται και με τον στοματικό έρωτα, προσβάλλουν – αν και σπανιότερα – τα χείλη του στόματος, τη γλώσσα, τη στοματική κοιλότητα, την υπερώα (ουρανίσκο) και τον φάρυγγα.

Οι βλάβες που προκαλούν τα δερματικά κονδυλώματα, μπορεί να είναι κλινικές (ορατές με γυμνό μάτι), υποκλινικές (διακρίνονται μόνο με μεγεθυντικό φακό) ή λανθάνουσες (δεν δίνουν κανένα ορατό σημείο και ανιχνεύονται μόνο με ταυτοποίηση PRC με τη λήψη δείγματος ιστού).

Συνήθως, τα κονδυλώματα δεν συνοδεύονται από κάποια συμπτώματα. Σπάνια, ο ασθενής μπορεί να παραπονεθεί για αίσθημα πόνου, κνησμού ή καύσου, ενώ, ακόμα σπανιότερα, μπορεί κάποια από αυτά να αιμορραγήσουν και αυτό κατ’ επέκταση να οδηγήσει σε πιο γρήγορη εξάπλωση στις γύρω περιοχές.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας στα IQ SKIN CLINICS

Μετάδοση κονδυλωμάτων

Τα οξυτενή κονδυλώματα, που οφείλουν τον χαρακτηρισμό τους στην οξεία, αιχμηρή απόληξη που έχουν κατά την τελική διαμόρφωσή τους, μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή, είτε δια της κολπικής, είτε δια της πρωκτικής οδού. Δεν είναι όμως απαραίτητη η σεξουαλική διείσδυση. Ακόμα και η ερωτική επαφή ανάμεσα σε δύο γυναίκες είναι απειλητική, αφού η τριβή μεταξύ των γυναικείων γεννητικών οργάνων αρκεί για να μεταδοθεί ο ιός, όπως ισχύει και στην περίπτωση τριβής με μολυσμένα δάχτυλα, μολυσμένα sex toys ή με άλλα μολυσμένα αντικείμενα (όπως πετσέτες, σεντόνια, κ.α.). Επίσης, ο κίνδυνος ελλοχεύει και στην περίπτωση του στοματικού έρωτα. Ο ιός εισέρχεται στο δέρμα και τις βλεννογόνους μέσα από μικροσκοπικές αμυχές που προκαλούνται στη γεννητική και περιγεννητική περιοχή κατά την σεξουαλική δραστηριότητα. Για τον λόγο αυτό, η χρήση προφυλακτικού δεν αρκεί για να εμποδίσει τη μετάδοση, αφού δεν καλύπτει τη βάση του πέους, ούτε την περιγεννητική περιοχή όπου συχνά εντοπίζονται τα κονδυλώματα. Συνεπώς, με την ερωτική επαφή και την τριβή μπορεί να μεταδοθεί εύκολα ο ιός. Επιπλέον, το προφυλακτικό δεν προστατεύει απέναντι σε όλα τα είδη ερωτικής συνεύρεσης, όπως για παράδειγμα τον στοματικό έρωτα.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι δεν μολύνονται όλοι όσοι εκτίθενται στον ιό, ούτε εκδηλώνουν βλάβες όλοι όσοι μολυνθούν, καθώς ενδέχεται να υπερτερήσει το αμυντικό σύστημα του οργανισμού. Ακόμα, όμως, κι αν κάποιος εκδηλώσει κονδυλώματα, ο μακρύς χρόνος επώασης του ιού (μπορεί να διαρκέσει έως και οχτώ μήνες), καθώς και η πιθανή διατήρησή του σε λανθάνουσα κατάσταση, ακόμα και για αρκετά χρόνια πριν το «ξύπνημά» του, καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό του ερωτικού συντρόφου από τον οποίο προήλθε η μετάδοση, ειδικά στην περίπτωση εφήμερων σχέσεων.

Παράγοντες κινδύνου μετάδοσης κονδυλωμάτων

Η συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων αποτελεί τον μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου για τη μετάδοση του ιού. Έχει υπολογιστεί ότι σε κάθε σεξουαλική επαφή με μολυσμένο άτομο, οι πιθανότητες μόλυνσης αγγίζουν το 70%, αν δεν λαμβάνονται προφυλάξεις. Προφανώς, πιο προστατευμένοι είναι όσοι βρίσκονται σε μία μακροχρόνια σχέση ή γνωρίζουν τον σύντροφό τους περισσότερο από οχτώ μήνες πριν ξεκινήσουν τις σεξουαλικές επαφές μαζί του. Καθοριστικό ρόλο, όμως, παίζει και το αμυντικό σύστημα του οργανισμού. Σε περίπτωση μεγάλης εξασθένησης λόγω κάποιου αυτοάνοσου νοσήματος ή λόγω κάποιας ανοσοκατασταλτικής ή ανοσοτροποποιητικής αγωγής, πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες λοίμωξης, εμφάνισης των κονδυλωμάτων, αλλά και μετέπειτα αναζωπύρωσης της λοίμωξης.

Επιπλέον επιβαρυντικοί παράγοντες είναι οι μικροτραυματισμοί που μπορεί να προκληθούν από το ξύρισμα ή την αποτρίχωση της γεννητικής περιοχής με κερί, αλλά και η συνύπαρξη άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως ο έρπης των γεννητικών οργάνων και η μολυσματική τέρμινθος. Τέλος, έχουν ενοχοποιηθεί και το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών, που φαίνεται ότι συσχετίζονται με άλλες συνήθειες, οι οποίες ωστόσο δεν μετρήθηκαν στις σχετικές μελέτες, όπως για παράδειγμα η μη χρησιμοποίηση προφυλακτικού κατά τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών.

Συμπληρώστε το Ατομικό Ιστορικό για την Θεραπεία Κονδυλωμάτων

Πρόληψη & Διάγνωση Κονδυλωμάτων

Καθώς ως γνωστόν η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη ασπίδα για την υγεία, συστήνονται απλές πρακτικές που μπορούν να κρατήσουν μακριά τον κίνδυνο των κονδυλωμάτων:

  • Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, είναι αυτονόητο ότι απολύτως προστατευμένοι απέναντι στα κονδυλώματα είναι όσοι επιλέγουν την αποχή από τις σεξουαλικές πράξεις. Επειδή όμως αυτό δεν συνηθίζεται στις μέρες μας, κρίνεται απαραίτητη η χρήση προφυλακτικού σε κάθε επαφή που περιορίζει τον κίνδυνο της μόλυνσης, αλλά δεν τον εξαλείφει, αφού όπως είπαμε δεν καλύπτει ούτε τη βάση του πέους, ούτε την περιγεννητική περιοχή, ούτε και όλα τα είδη της ερωτικής συνεύρεσης.
  • Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται και σε περίπτωση ξυρίσματος ή αποτρίχωσης των περιγεννητικών περιοχών, καθώς τόσο το ξυραφάκι όσο και το αποτριχωτικό κερί μπορεί να προκαλέσουν μικροτραυματισμούς στο δέρμα, ανοίγοντας τον δρόμο στον ιό HPV.
  • Απαραίτητη κρίνεται και η αυτοεξέταση/αυτοψηλάφηση για ανίχνευση καινούργιων δερματικών βλαβών που μοιάζουν με «ελιές». Για μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχημένης ανίχνευσής τους, συστήνεται η χρήση ενός μεγάλου καθρέφτη και έντονου φωτισμού στα επίμαχα σημεία.
  • Στην περίπτωση συχνής εναλλαγής συντρόφων, θα πρέπει να αποτελεί «πάγια» τακτική η εξέταση/ψηλάφηση των συντρόφων πριν τη σεξουαλική διείσδυση. Στόχος είναι ο εντοπισμός τυχόν δερματικών αλλοιώσεων ή προεξοχών στη γεννητική ή περιγεννητική περιοχή.
  • Καμία εξέταση/ψηλάφηση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ιατρική δερματολογική εξέταση, η οποία θα πρέπει να αποτελεί μέρος του καθιερωμένου ετήσιου τσεκ-απ υγείας. Η εξέταση είναι ανώδυνη και χάρη στην επιστημονική κατάρτιση και τη χρήση ειδικών δερματολογικών φακών και οργάνων, φέρνει στο φως ακόμα και τις υποκλινικές βλάβες, αυτές δηλαδή που δεν φαίνονται με γυμνό οφθαλμό.
  • Για τον εντοπισμό της μόλυνσης από ιό HPV, οι γυναίκες θα πρέπει εκτός από το ετήσιο Τεστ ΠΑΠ, να κάνουν και HPV Test με τη μέθοδο PCR, καθώς μόνο αυτό μπορεί να ανιχνεύσει άμεσα την μόλυνση και να εντοπίσει το στέλεχος του ιού που ευθύνεται για αυτή.
  • Ο εμβολιασμός προσφέρει ανοσία απέναντι στα εννέα από τα πιο συχνά στελέχη του ιού. Η ανοσία, ωστόσο, διαρκεί για τρία μόνο χρόνια, ενώ ακόμα και κατά τη διάρκεια των τριών αυτών ετών θα πρέπει να τηρούνται τα προαναφερθέντα μέτρα πρόληψης και προστασίας. Σύμφωνα με οδηγία των Centers for Disease Control and Prevention (Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών), ο εμβολιασμός συστήνεται για αγόρια και κορίτσια ηλικίας 12 έως 25 ετών, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται οι μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.

Μόνιμη εξάλειψη κονδυλωμάτων σε 1 συνεδρία με LASER CO2

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων, η θεραπεία πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο δερματολόγο-αφροδισιολόγο. Η πλέον προηγμένη μέθοδος εξάλειψης των κονδυλωμάτων περιλαμβάνει εφαρμογή LASER CO2 αφού έχει προηγηθεί λεπτομερειακός εντοπισμός όλων των βλαβών με χρήση ειδικών δερματολογικών φακών και δερματοσκοπικών οργάνων. Αρκεί μόνο μία συνεδρία για να αντιμετωπιστούν επιλεκτικά όλες οι υπάρχουσες βλάβες. Η θεραπεία πραγματοποιείται με τη χρήση ειδικής ενισχυμένης αναισθητικής κρέμας, είναι ανώδυνη, αναίμακτη, έχει πολύ σύντομο χρόνο αποθεραπείας και επούλωσης του δέρματος, ενώ δεν αφήνει στο δέρμα σημάδια και υποχρωμίες.

“Για την θεραπεία των κονδυλωμάτων, που είναι δερματικές βλάβες, δεν χρειάζεται γενική αναισθησία, ούτε μέθη, ούτε στις γυναίκες, ούτε στους άνδρες. Σε πολλές γυναίκες εφαρμόζεται μέθη χωρίς λόγο για την αφαίρεση εξωτερικών κονδυλωμάτων στο αιδοίο, την περιγεννητική περιοχή, το περίνεο και την περιπρωκτική περιοχή. Οι βλάβες αυτές μπορούν πολύ εύκολα να εξαλειφθούν με LASER μόνο με τοπική αναισθησία και να θεραπευθούν με την κατάλληλη παρακολούθηση και πρόληψη”, επισημαίνει ο Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος Dr. Χριστόφορος Τζερμιάς.

Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου προϋποθέτει:

  • άριστη τεχνογνωσία του ιατρού για την θεραπεία των κονδυλωμάτων
  • άρτια οργανωμένη δερματολογική μονάδα με σύγχρονο εξοπλισμό

Με τη μέθοδο αυτή, όχι μόνο αντιμετωπίζονται τα ορατά κονδυλώματα, αλλά επιτυγχάνεται η ανίχνευση και των πιο μικροσκοπικών αρχόμενων βλαβών, των υποκλινικών βλαβών που δεν φαίνονται δια γυμνού οφθαλμού και είναι σημαντικό να εξαλειφθούν προκειμένου να μην αποτελούν εστία μεταδοτικότητας και αιτία συνεχών υποτροπών. Πριν τη θεραπεία, προηγείται επιμελές κούρεμα στην περιγεννητική περιοχή, ώστε η έντονη τριχοφυΐα να μην εμποδίζει τον εντοπισμό όλων των βλαβών. Σε εξειδικευμένες περιπτώσεις συστήνεται η ταυτοποίηση των στελεχών του ιού HPV και ο έλεγχος της ογκογόνου δραστηριότητάς τους με HPV Test (μέθοδος PCR).

Μετά την εξάχνωση των βλαβών με το υπερπαλμικό LASER CO2, ακολουθεί απόξεση για την επιμελή απομάκρυνση της κατεστραμμένης δερματικής βλάβης και εκ νέου εφαρμογή του LASER CO2 στην ευρύτερη περιφέρεια μερικών χιλιοστών γύρω από τις βλάβες, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης και ριζική εξάλειψη των κονδυλωμάτων. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί φωτοδυναμική θεραπεία, παλμικό LASER χρωστικής ή και ανοσοτροποποιητικοί παράγοντες σε συνδυασμό με τα παραπάνω. Επίσης, αν οι ασθενείς έχουν εμφανίσει κονδυλώματα στο αιδοίο, τον πρωκτό ή την ουρήθρα, συστήνεται αντίστοιχα κολποσκόπηση, ορθοσκόπηση και ουρηθροσκόπηση μετά την αφαίρεση των εξωτερικών δερματικών κονδυλωμάτων.

Οι ασθενείς με κονδυλώματα δεν πρέπει να εφησυχάζουν μετά τη θεραπεία.

Συστήνεται η συχνή επανεξέταση έτσι ώστε να εντοπίζονται και να εξαλείφονται τυχόν νέες βλάβες, οι οποίες μπορεί να είναι υπολειμματικές βλάβες, καθώς και καινούργιες βλάβες που τη χρονική στιγμή της αρχικής εξέτασης ήδη επωάζονταν και δεν είχαν ακόμα εκδηλωθεί και εμφανιστεί. Κριτήριο θεραπείας είναι η πλήρης ανυπαρξία βλαβών επί 8 συνεχόμενους μήνες, αφού αυτός είναι ο μέγιστος χρόνος επώασης του ιού.

Η άποψη ότι τα κονδυλώματα δεν θεραπεύονται, είναι μύθος.

Δεν υπάρχουν επιστημονικές έρευνες που να το αποδεικνύουν αυτό. Στην πραγματικότητα, οι υποτροπές οφείλονται είτε σε ελλιπή θεραπεία, είτε σε ελλιπή παρακολούθηση, είτε σε επαναμόλυνση. Με τη λεπτομερειακή ανίχνευση και θεραπεία όλων των βλαβών, ακόμα κι αυτών που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι (υποκλινικές), τα κονδυλώματα εξαλείφονται οριστικά.

Άλλες θεραπείες για τα Κονδυλώματα

  • Χειρουργική αφαίρεση: Αποτελεί την πιο επεμβατική μέθοδο αντιμετώπισης των κονδυλωμάτων, που ενδείκνυται μόνο στις πολύ μεγάλες βλάβες, ιδιαίτερα στις περιπρωκτικές.
  • Κρυοθεραπεία: Η κρυοθεραπεία (κρυοπηξία) είναι η παλαιότερη μέθοδος αντιμετώπισης των κονδυλωμάτων, με την οποία προκαλείται καταστροφή των βλαβών με τη χρήση υγρού αζώτου. Η μέθοδος αυτή ωστόσο δεν μπορεί να εστιάσει στις περιοχές των βλαβών, με αποτέλεσμα να καταστρέφει και υγιές δέρμα, είναι πολύ πιθανό να αφήσει στο δέρμα ουλές και υποχρωμίες, ενώ αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο υποτροπών καθιστώντας αναγκαία τη συχνή επανάληψή της.
  • Διαθερμοπηξία: Μία ακόμα παλιά και μη-επιλεκτική μέθοδος αντιμετώπισης των κονδυλωμάτων είναι η διαθερμοπηξία (ηλεκτροκαυτηρίαση). Η μέθοδος αυτή μπορεί να αφήσει ουλές και υποχρωμίες, είναι πολύ επώδυνη, ενώ καθυστερεί πάρα πολύ ο χρόνος επούλωσης του δέρματος στην περιοχή με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται (όπως επιμόλυνση, κ.ο.κ.).
Κονδυλώματα, θεραπεία Προγραμματίστε το ραντεβού σας στα IQ SKIN CLINICS

Διαβάστε: