Κονδυλώματα

Ο ιός αυτός προκαλεί τον ταχύ πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται καλοήθη εξογκώματα που είναι περισσότερο ενοχλητικά παρά επικίνδυνα, αλλά τα οποία είναι ιδιαίτερα μεταδοτικά.

Τα Οξυτενή Κονδυλώματα, όπως είναι η τυπική ονομασία των κονδυλωμάτων, μεταδίδονται κυρίως με την σεξουαλική επαφή.

Διαφορετικά στελέχη, του ιού HPV, προκαλούν τις μυρμηκίες σε διάφορα σημεία του σώματος.
Οι μυρμηκίες μεταδίδονται με την άμεση δερματική επαφή ή με το άγγιγμα υγρών επιφανειών.

 • Μετά την αρχική επαφή, ο ιός HPV μπορεί να μείνει ανενεργός ή σε λανθάνουσα κατάσταση στο δέρμα και ενδέχεται να μην υπάρξουν αμέσως ορατά συμπτώματα.

Αυτό σημαίνει ότι πολλά άτομα ενδέχεται να είναι φορείς του ιού HPV χωρίς να το μάθουν ποτέ.
Μπορεί να χρειαστούν ακόμα και έξι μήνες για να αναπτυχθεί ένα κονδύλωμα (περίοδος επώασης).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τα οξυτενή κονδυλώματα είναι συνήθως ασυμπτωματικά, δηλαδή παρόλο που υπάρχει ο ιός δεν εκδηλώνονται συμπτώματα. Ωστόσο, ανάλογα με το μέγεθός τους και την ανατομική περιοχή στην οποία βρίσκονται μπορεί να είναι επώδυνα ή να προκαλούν κνησμό (φαγούρα) και σε κάθε περίπτωση απαιτείται θεραπεία για αποφυγή της περαιτέρω μετάδοσης του ιού.

Oι βλάβες που προκαλούν τα γεννητικά κονδυλώματα μπορεί να είναι κλινικές, δηλαδή ορατές με γυμνό μάτι, υποκλινικές, οι οποίες είναι ορατές μόνο μέσω μεγεθυντικού φακού ή λανθάνουσες, οι οποίες δεν διακρίνονται παρά μόνο μέσω ταυτοποίησης PRC σε δείγμα ιστού.

Μολονότι είμαστε όλοι εκτεθειμένοι στον ιό HPV, ορισμένοι φαίνεται να είναι πιο ευαίσθητοι σε αυτόν, ενώ άλλοι είναι εκ φύσεως πιο ανθεκτικοί.

 • Τα κονδυλώματα εμφανίζονται συχνότερα όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού είναι ευάλωτο ή εξασθενημένο.
 • Εντοπίζονται κυρίως στα γεννητικά όργανα και τις περιοχές γύρω από αυτά, καθώς και στην περιοχή του δακτυλίου του πρωκτού και της μεσογλουτιαίας αύλακας. Πολύ σπάνιες είναι εξωγεννητικές θέσεις, όπως η στοματική κοιλότητα ή οι γωνίες των χειλιών.
 • Πολλαπλασιαζόμενα μπορούν να σχηματίζουν μεγάλες πλάκες.
 • Αφού συλλέγουμε το βιολογικό δείγμα, το αποστέλλουμε για μοριακή ανάλυση, και απομόνωση ολικού DNA και RNA. Συνιστούμε ταυτοποίηση υποτύπων του ιού HPV, ανίχνευση και τυποποίηση με ανάλυση μικροσυστοιχιών, και έλεγχο της ογκογόνου δραστηριότητας του HPV.
 • Οι γυναίκες με οξυτενή κονδυλώματα παρουσιάζουν αυξημένη επίπτωση λοίμωξης με HPV του τραχήλου της μήτρας και ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία. Συνιστούμε test pap ανά εξάμηνο.

Διάγνωση

Η διάγνωση των οξυτενών κονδυλωμάτων γίνεται συνήθως από τον δερματολόγο, αρχικά βάσει της κλινικής εκτίμησης του/της ασθενούς μέσω απλής εξέτασης. Η διάγνωση μπορεί να επιβεβαιωθεί με βιοψία, η οποία μπορεί να ενδείκνυται στις εξής περιπτώσεις:

 • Μη βέβαιη διάγνωση
 • Οι βλάβες δεν ανταποκρίνονται στην πρότυπη θεραπεία
 • Οι βλάβες επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια της θεραπείας
 • Ύπαρξη μη τυπικής βλάβης
 • Ο/η ασθενής παρουσιάζει μειωμένο επίπεδο ανοσίας
 • Οι βλάβες παρουσιάζουν μελάγχρωση, αιμορραγία ή εξέλκωση

Κονδυλώματα, HPV

Αποτελούν μια μεγάλη ομάδα ιών με διάφορη κλινική εικόνα και σημασία και ο αριθμός τους υπολογίζεται γύρω στους 80.
Οφείλονται στον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) και προσβάλλουν κυρίως τον τράχηλο της μήτρας, τον κόλπο και το αιδοίο.
Οι πιο επικίνδυνοι ιοί που έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι οι HPV-16, HPV-18, HPV-31, HPV-33 και HPV-45.

Το 90% των οξυτενών κονδυλωμάτων προκαλούνται από τα στελέχη 6 ή 11 του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV, Human papilloma virus ). Συχνά οι τύποι 6 και 11 ανιχνεύονται πριν ή τη στιγμή που γίνεται και η διάγνωση των οξυτενών κονδυλωμάτων. Εκτός από τα οξυτενή κονδυλώματα, τα συγκεκριμένα στελέχη του ιού ΗPV έχουν συσχετιστεί και με τις μυρμηγκιές στην περιοχή της μύτης και του στόματος, στο λάρυγγα, καθώς και στον επιπεφυκότα.
Τα παιδιά μπορεί να επιμολυνθούν από τον ιό κατά τον τοκετό.

Κονδυλώματα Θεραπεία

Η εξέταση για την πρόληψη αλλά και την ανακάλυψη της προσβολής του τραχήλου της μήτρας από τον ιό HPV είναι το Τεστ – Παπανικολάου.
Αρχικά πρέπει να γίνει κολποσκόπηση και βιοψία από τις ύποπτες περιοχές.
Θεραπευτικά εφαρμόζονται τα λέιζερ στην χειρουργική του τραχήλου της μήτρας και η χρήση της διαθερμίας στην εξάχνωση του παθολογικού ιστού.

Ο κυριότερος λόγος που οι ασθενείς αναζητούν θεραπεία των γεννητικών κονδυλωμάτων είναι η βελτίωση των συμπτωμάτων που παρουσιάζουν και η πλήρης υποχώρηση των βλαβών. Εάν δεν ακολουθηθεί ένα κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα, τα γεννητικά κονδυλώματα πιθανότατα θα μεγαλώσουν και θα μεταδοθούν και σε άλλα σημεία της γεννητικής και περιγεννητικής περιοχής.

 • Η τακτική παρακολούθηση της ασθενούς μετά την θεραπεία είναι απαραίτητη στις περιπτώσεις που έχει γίνει συντηρητική θεραπεία.Συμπληρώστε το ατομικό ιατρικό ιστορικό για θεραπεία κονδυλωμάτων
 • Σταθμός για την πρόληψη της λοίμωξης αποτελεί o σωστός εμβολιασμός.
 • Χορηγείται σε 3 δόσεις στις ηλικίες 14-25, χωρίς φυσικά να αποκλείονται μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.
 •  Τα ογκογόνα – καρκινογόνα στελέχη του ιού HPV δεν προκαλούν ορατά κονδυλώματα.
 •  Προκαλούν όμως δυσπλασία, μια προκαρκινική βλάβη στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας ή του ορθού.
 •  Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι όποιος έχει εμφανίσει δυσπλαστικές αλλοιώσεις λόγω του ιού, θα εμφανίσει καρκίνο. (Μόνο το 2% των γυναικών που εμφανίζουν δυσπλασία εμφανίζουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας).
 •  Η θεραπεία τους είναι ιδιαίτερα επιτυχής και οριστική, με την χρήση CO2 LASER με τοπική αναισθησία.
 •  Χρειάζεται συχνή αυτοεξέταση από τον ίδιο τον πάσχοντα ή την πάσχουσα, έτσι ώστε να εντοπίζονται εγκαίρως πιθανές νέες βλάβες, και να προχωρούμε γρήγορα στην εξάλειψη τους.
 •  Αυτές μπορεί να είναι υπολειμματικές βλάβες, καθώς και βλάβες που ήδη “επωάζονταν”.
 •  Επειδή ο χρόνος επώασης κυμαίνεται από 1-8 μήνες, κριτήριο ιάσεως είναι η πλήρης ανυπαρξία βλαβών επί 8 μήνες.
 •  Επανεμφάνιση σε μεταγενέστερο χρόνο, πέραν του έτους, οφείλεται σε επαναμόλυνση.

Το θεραπευτικό σχήμα θα πρέπει να επιλέγεται ανάλογα με την κατάσταση που παρουσιάζουν οι βλάβες, πάντοτε λαμβάνοντας υπόψη τις προτιμήσεις του/της ασθενούς. Ένας εξειδικευμένος δερματολόγος – αφροδισιολόγος είναι ο πλέον κατάλληλος επαγγελματίας υγείας για να κάνει τη διάγνωση και να συστήσει την πιο αποτελεσματική θεραπεία.

Παράγοντες που επηρεάζουν τις θεραπευτικές επιλογές και την ανταπόκριση στη θεραπεία

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που φαίνεται να επηρεάζουν τη θεραπεία που επιλέγεται για την αντιμετώπιση των οξυτενών κονδυλωμάτων. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται οι εξής: το μέγεθος και ο αριθμός των κονδυλωμάτων, η ανατομική περιοχή στην οποία εμφανίζονται οι βλάβες, η μορφολογία των βλαβών, οι προτιμήσεις των ασθενών, η διαθεσιμότητα θεραπευτικών επιλογών, καθώς και οι ενδεχόμενες παρενέργειες.

Η ανταπόκριση των ασθενών στη θεραπεία έχει διαπιστωθεί, επίσης, ότι επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες. Ένας από αυτούς είναι η ανοσοκαταστολή, ενώ εξίσου σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζει και η συμμόρφωση του ασθενούς προς των θεραπευτικό σχήμα, δηλαδή η τήρηση της αγωγής. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι για την αντιμετώπιση των οξυτενών κονδυλωμάτων μπορεί να απαιτείται μία ή περισσότερες θεραπευτικές συνεδρίες, ανάλογα με τη μέθοδο που επιλέγεται. Επιπλέον, το θεραπευτικό σχήμα πρέπει να τροποποιείται εάν ολοκληρωθεί χωρίς να υπάρχει σημαντική βελτίωση της κατάστασης του ασθενούς, αλλά και σε περίπτωση εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών.

Οι θεραπείες διακρίνονται σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει τις θεραπείες που εφαρμόζονται στο σπίτι από τον/την ασθενή. Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει τις θεραπείες που εφαρμόζονται στο ιατρείο από ιατρικό προσωπικό.

Δείτε στο infographic ότι πρέπει να γνωρίζετε για τα κονδυλώματα.