Αυτόματη Ολόσωμη Χαρτογράφηση Δέρματος με Τεχνητή Νοημοσύνη

Οι περισσότεροι σπίλοι (ελιές) στο δέρμα είναι καλοήθεις (μη καρκινικοί). Ωστόσο, οι σπίλοι συνδέονται άμεσα με τον καρκίνο του δέρματος. Αυτό ισχύει κυρίως για όσους έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος, για εκείνους που το δέρμα τους είναι ανοιχτόχρωμο και ευαίσθητο στην ηλιακή ακτινοβολία και για όσους έχουν πολλούς σπίλους ή σπίλους που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην ενηλικίωση. Η ψηφιακή ολόσωμη χαρτογράφηση δέρματος βοηθά στην έγκαιρη ανίχνευση καρκίνου του δέρματος και του μελανώματος, που είναι ο πλέον επικίνδυνος τύπος, αλλά και στην έγκαιρη θεραπεία του.

Τι πρέπει να κάνετε για να ελέγξετε τους σπίλους σας

Αν παρατηρήσετε αλλαγές στο χρώμα ή την εμφάνιση ενός σπίλου, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον εξειδικευμένο δερματολόγο. Το ίδιο θα πρέπει να κάνετε εάν κάποιοι σπίλοι αιμορραγούν, προκαλούν πόνο ή κνησμό. Και αν σκεφθείτε ότι υπάρχουν σπίλοι στο σώμα σας που δεν μπορείτε να τους δείτε, όπως αυτοί της πλάτης, η αναγκαιότητα για επίσκεψη στο δερματολόγο μεγαλώνει.

Υπάρχει ένας τρόπος αξιολόγησης σπίλων: ο κανόνας ABCDE που σας βοηθά να αναγνωρίσετε τις αλλαγές στους σπίλους σας. Αν κάποιος σπίλος εμφανίζει κάποιο χαρακτηριστικό γνώρισμα από τα παρακάτω, πρέπει να συμβουλευθείτε έγκαιρα τον δερματολόγο:

 • Ασυμμετρία: Το μισό τμήμα του σπίλου δεν ταιριάζει με το άλλο μισό.
 • Όρια: Τα όρια του περιγράμματος του σπίλου είναι ανομοιόμορφα ή παρουσιάζουν εγκοπές.
 • Χρώμα: Ο σπίλος έχει διάφορες αποχρώσεις και όχι ενιαίο χρώμα.
 • Διάμετρος: Η διάμετρος του σπίλου είναι μεγαλύτερη από τη γόμα ενός μολυβιού.
 • Εξέλιξη: Ο σπίλος διαφέρει από τους άλλους στο σώμα ή εμφανίζει αλλαγές σε μέγεθος, χρώμα, σχήμα.
Προγραμματίστε το ραντεβού σας στα IQ SKIN CLINICS

Αυτόματη Ολόσωμη Χαρτογράφηση Δέρματος

Πρωτοποριακή Τεχνολογία Βασισμένη σε Τεχνητή Νοημοσύνη

Η αυτόματη ολόσωμη χαρτογράφηση δέρματος και σπίλων IQ Total Body Scanner Mapping, σε συνδυασμό με την ψηφιακή δερματοσκόπηση, αποδεικνύεται το νέο υπερσύγχρονο όπλο στα χέρια των δερματολόγων.

Το πρωτοποριακό σύστημα IQ Total Body Scanner Mapping υπερέχει από όλες τις συμβατικές μεθόδους χαρτογράφησης δέρματος. Σχεδιασμένο με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, ανιχνεύει όλες τις μελανοκυτταρικές και μη-μελανοκυτταρικές αλλοιώσεις στο δέρμα και παρακολουθεί την παραμικρή διαφοροποίηση που παρουσιάζεται από εξέταση σε εξέταση.

Με τον τρόπο αυτό, εστιάζει και παρακινεί την προσοχή του δερματολόγου στην παραμικρή μεταβολή, εκμηδενίζοντας την πιθανότητα ανθρώπινου λάθους. Η αυτόματη ολόσωμη χαρτογράφηση αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη και αξιόπιστη μέθοδο για την ολοκληρωμένη και συστηματική παρακολούθηση της υγείας του δέρματος και την πρόληψη του δερματικού καρκίνου.

1

Η ψηφιακή χαρτογράφηση δέρματος είναι αρκετή για να σώσει τη ζωή σας

Χάρη στην προηγμένη τεχνολογία του, το σύστημα IQ Body Scanner Mapping σκανάρει όλη την επιφάνεια του δέρματος, από την κορυφή έως τα νύχια, και καταγράφει με μέγιστη ακρίβεια τη θέση και το μέγεθος κάθε βλάβης και κάθε σπίλου (ελιάς) ξεχωριστά. Η διαδικασία διαρκεί λίγα λεπτά και είναι απολύτως ασφαλής και ανώδυνη, καθώς μοιάζει με μία απλή βιντεοσκόπηση του σώματος σε διάφορες στάσεις.

Αμέσως, στην οθόνη του μηχανήματος εμφανίζονται ολόσωμες εικόνες υψηλής ανάλυσης.  Επισημαίνονται αυτόματα οι σπιλοι και οι αλλαγές που εντοπίζονται σε σχέση με τις εικόνες της προηγούμενης εξέτασης. Κάθε μεταβαλλόμενος ή νεοεμφανιζόμενος σπίλος υποδεικνύεται άμεσα από το σύστημα, παρακινώντας έτσι τον δερματολόγο να εστιάσει την προσοχή του σε εκείνο το σημείο.

Με την αυτόματη ολόσωμη χαρτογράφηση επιτυγχάνονται τα εξής:

 • Περιοδικός έλεγχος του μεγέθους και της μικροσκοπικής δομής των σπίλων
 • Σύγκριση παλαιοτέρων και νέων εικόνων σε κάθε εξέταση
 • Ανάλυση και βαθμονόμηση κακοήθειας των σπίλων
 • Εντοπισμός μεταβολών σε υπάρχοντες σπίλους
 • Ανίχνευση νέων σπίλων

Τμήμα Σπίλων και Μελανώματος στην IQ (Intensive Quality) Skin Clinics

Η χαρτογράφηση δέρματος IQ Body Scanner Mapping πραγματοποιείται στο τμήμα Σπίλων και Μελανώματος των Κλινικών Δερματολογίας, LASER & Πλαστικής Χειρουργικής IQ Skin Clinics. Εξειδικευμένοι δερματολόγοι σπίλων εφαρμόζουν την ολόσωμη αυτοματοποιημένη προληπτική εξέταση μαζί με την ψηφιακή δερματοσκόπηση. Ο συνδυασμός των δύο αποτελούν μια πρότυπη τυποποιημένη διαδικασία για την ανίχνευση και τον εντοπισμό οποιασδήποτε νέας ή μεταβαλλόμενης βλάβης στο δέρμα.

Ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα ευαισθησίας και ακρίβειας

Πέραν της κλινικής εκτίμησης, το εξελιγμένο λογισμικό πρόγραμμα του συστήματος IQ Total Body Scanner Mapping, με τον αλγόριθμό βαθιάς εκμάθησης που διαθέτει, αναλύει τη δομή των «ύποπτων» σπίλων. Επιπλέον, τους βαθμονομεί, δηλαδή αξιολογεί τον βαθμό επικινδυνότητάς τους. Πρόκειται για μία 100% αξιόπιστη μέθοδο, η οποία χρησιμοποιείται σε περισσότερες από 70 χώρες παγκοσμίως και παρουσιάζει υψηλά επίπεδα ευαισθησίας και ακρίβειας.

Η χαρτογράφηση δέρματος IQ Total Body Scanner Mapping είναι αξιόπιστη ακόμα κι όταν υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός σπίλων. Πριν από την συγκεκριμένη εξέταση, οι δερματολόγοι σπίλων αδυνατούσαν να καταγράψουν σε ένα άτομο όλους τους σπίλους με λεπτομέρεια, τόσο σε αριθμό όσο και στα χαρακτηριστικά τους. Πόσο μάλλον να τους θυμούνται για να μπορούν να επισημάνουν τις πιθανές μεταβολές τους μακροπρόθεσμα.

Το δέρμα «προειδοποιεί» για ύποπτα σημάδια

Η χαρτογράφηση δέρματος IQ Total Body Scanner Mapping αποτελεί μία απαραίτητη και ολοκληρωμένη προληπτική εξέταση. Συστήνεται να επαναλαμβάνεται κάθε 12 μήνες από όλους, ιδιαίτερα εάν υπάρχουν κάποια σημάδια στο δέρμα, που προκαλούν ανησυχία. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται όταν παρατηρούνται νεοεμφανιζόμενοι σπίλοι, μεταβολές στο χρώμα, το μέγεθος, το πάχος ή το ύψος των υπαρχόντων σπίλων, αλλαγές στο περιβάλλον δέρμα ή κάποια ασυνήθιστη αίσθηση, όπως κνησμός ή αίσθημα καύσου.

Για άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση δερματικού καρκίνου, η εξέταση θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 6 μήνες για την ολοκληρωμένη και συστηματική παρακολούθησή τους. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν:

 • άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα,
 • όσοι έχουν ευαίσθητο στον ήλιο δέρμα,
 • όσοι έχουν φυσικά κόκκινα ή ξανθά μαλλιά ή μπλε μάτια,
 • άνθρωποι που έχουν πολλούς σπίλους ή μεγάλους σπίλους εκ γενετής ή άτυπους σπίλους,
 • άνθρωποι που είχαν πάθει ηλιακά εγκαύματα κατά την παιδική ηλικία και
 • όσοι έχουν ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό δερματικού καρκίνου.

Μελάνωμα: η πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος

Είναι αλήθεια ότι το μελάνωμα αποτελεί τον πιο επικίνδυνο τύπο καρκίνου του δέρματος. Ωστόσο, το θετικό είναι πως το δέρμα «προειδοποιεί» για τον ενδεχόμενο κίνδυνο, εμφανίζοντας κάποια σημάδια. Με την έγκαιρη και σωστή διάγνωση, που επιτυγχάνεται με την προληπτική χαρτογράφηση δέρματος και σπίλων IQ Total Body Scanner Mapping, το μελάνωμα είναι ιάσιμο στο 90-95% των περιπτώσεων.