Κηλίδες (ηλιακές – γεροντικές)

Η έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία έχει σαν αποτέλεσμα την πρόωρη γήρανση του δέρματος. Αντιαισθητικές κηλίδες, γνωστές ως γεροντικές κηλίδες ή κηλίδες γήρανσης, εμφανίζονται σε περιοχές του σώματος εκτεθειμένες στην UV ηλιακή ακτινοβολία. Παρά το γεγονός ότι οι κηλίδες εμφανίζονται συνήθως σε μεγαλύτερες ηλικίες λόγω γήρανσης των κυττάρων, έχουν πλέον αρχίσει να εμφανίζονται συχνότερα σε αρκετά νεαρότερες ηλικίες λόγω έκθεσης στον ήλιο. Η πρόληψη μπορεί να περιορίσει την εμφάνιση των κηλίδων, ενώ η θεραπεία IQ PICO LASER για μελαγχρωματικές βλάβες, μπορεί να τις εξαλείψει αποτελεσματικά και με ασφάλεια, χαρίζοντας στο δέρμα καθαρότητα και νεανική όψη.

Κηλίδες γεροντικές ή ηλιακές – Περιγραφή

Πρόκειται για επίπεδες χρωματικές αλλοιώσεις του δέρματος, κυρίως στο πρόσωπο, τα χέρια, τους ώμους, την πλάτη και το στέρνο. Το μέγεθός τους ποικίλλει, είναι μεγαλύτερο από το μέγεθος των φακίδων και μπορεί να είναι σε γκρίζο, καφέ ή μαύρο χρώμα. Οι κηλίδες μπορεί να εμφανίζονται μεμονωμένες αλλά και σε ομάδες. Είναι διαφορετικές από τις πανάδες, οι οποίες με βάση τα κλινικά χαρακτηριστικά τους είναι ανοιχτόχρωμες, με ασαφή όρια και μεγαλύτερες από τις κηλίδες.

Λόγοι που εμφανίζονται οι κηλίδες στο δέρμα

Οι κηλίδες (σε πρόσωπο, σώμα και χέρια) προκαλούνται κυρίως από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία (UV), η οποία επιταχύνει την παραγωγή μελανίνης, δηλαδή της χρωστικής ουσίας που προσδίδει φυσική απόχρωση στο δέρμα. Ωστόσο, τον σχηματισμό κηλίδων προκαλούν η φυσιολογική γήρανση και η γενετική προδιάθεση, ενώ διευκολύνουν την εμφάνισή τους το τεχνητό μαύρισμα (χρήση σολάριουμ). Αντίθετα από τις φακίδες που υποχωρούν κάποιες εποχές του χρόνου, οι κηλίδες αυξάνονται σε αριθμό και μέγεθος με την πάροδο του χρόνου και επιδεινώνονται λόγω του ήλιου. Αν και σε γενικές γραμμές, οι κηλίδες είναι αβλαβείς, σε κάποιες περιπτώσεις η κλινική τους εμφάνιση και τα χαρακτηριστικά τους απαιτούν περαιτέρω δερματολογική εξέταση για να αποκλειστεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο προκαρκινικής ή καρκινικής βλάβης του δέρματος. Ιδιαίτερα, πρέπει να προχωρούν σε έλεγχο όσοι έχουν ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, ιστορικό ηλιακών εγκαυμάτων, κηλίδες με ασυνήθιστο συνδυασμό χρωμάτων, κηλίδες με πολύ σκούρο χρώμα, ακανόνιστα όρια, αίσθημα ευαισθησίας ή κνησμού.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας στα IQ SKIN CLINICS

Θεραπεία IQ PICO LASER για την εξάλειψη των κηλίδων

Το PICO LASER είναι από τα πλέον σύγχρονα LASER για τις μελαγχρωματικές βλάβες του δέρματος, όπως κηλίδες, πανάδες (μέλασμα) και φακίδες. Χρησιμοποιεί την προηγμένη τεχνολογία picosecond και καταφέρνει μέσα σε ένα τρισεκατομμύριο του δευτερολέπτου (!) να διοχετεύσει την ενέργεια βαθιά κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, μέσα στην χρωστική ουσία που σχηματίζει τις κηλίδες. Η ενέργεια μετατρέπεται σε ακουστικά κύματα και διασπά την χρωστική σε μικροσκοπικά σωματίδια που απομακρύνονται φυσικά από το δέρμα. Η εξαιρετικά σύντομη διάρκεια παλμού του PICO LASER και η φωτοακουστική δράση του εξασφαλίζει την μέγιστη αποτελεσματικότητα. Χωρίς τον κίνδυνο θερμότητας, αφού το PICO LASER δεν χρησιμοποιεί θερμική ενέργεια, όπως τα παραδοσιακά LASER, εξαλείφει τις κηλίδες από το δέρμα χωρίς τον παραμικρό τραυματισμό. Η διαδικασία είναι ανώδυνη, άνετη και κατάλληλη για όλους τους τύπους δέρματος.

Ανάλογα με το μέγεθος των κηλίδων, την περιοχή του σώματος όπου εμφανίζονται και τον τύπο του δέρματος, η θεραπεία IQ PICO LASER μπορεί να απαιτεί έναν αριθμό συνεδριών – μικρότερο σε σχέση με άλλες θεραπείες LASER – για την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος. Η διάρκεια κάθε συνεδρίας είναι σύντομη και μετά την εφαρμογή παρατηρείται στο δέρμα ήπια ερυθρότητα και μικρό ερύθημα, τα οποία υποχωρούν πολύ γρήγορα. Δεν χρειάζεται αποθεραπεία και οι περισσότεροι ασθενείς συνεχίζουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας. Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις, που η εξάλειψη των κηλίδων να απαιτεί συνδυασμό εφαρμογής PICO LASER με χρήση τοπικών παραγόντων λεύκανσης ή ειδικού πήλινγκ.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας στα IQ SKIN CLINICS