Μύκητες Ποδιών

Οι μύκητες ποδιών ή δερματοφυτία ποδιών (Tinea Pedis) γνωστή και ως το “Πόδι του Αθλητή” είναι μια κοινή λοίμωξη των πελμάτων και των μεσοδακτύλιων περιοχών από δερματόφυτα, δηλαδή από μύκητες.

Σημαντικό ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού, συνήθως νεαροί ενήλικες και σπανιότερα παιδιά, εμφανίζει μυκητίαση ποδιών κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω ανόδου της θερμοκρασίας. Ωστόσο πιο ευπαθείς ομάδες θεωρούνται οι αθλητές, οι ηλικιωμένοι, καθώς και άτομα που πάσχουν από διαβήτη, κυκλοφορικές διαταραχές, υπερβολική εφίδρωση ή από άτομα που έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Λόγοι για την ανάπτυξη της μυκητίασης ποδιών

Η ζέστη και η υγρασία είναι μεταξύ άλλων το περιβάλλον στο οποίο ευδοκιμούν οι μύκητες. Ιδιαίτερα στα πατώματα κοινόχρηστων χώρων όπως κολυμβητήρια, γυμναστήρια, αποδυτήρια ή ντους, οι μύκητες μπορούν να επιβιώσουν για μήνες έως και χρόνια. Εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει η κακή υγιεινή των ποδιών, η υγρασία λόγω της υπερβολικής εφίδρωσης των ποδιών και η έλλειψη σωστού αερισμού τους, συνθήκες οι οποίες σε συνδυασμό με τη χρήση υποδημάτων κακής ποιότητας κ.α. δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις για να αναπτυχθούν  μύκητες στα πόδια. Υπάρχουν δε και περιπτώσεις, όπου ορισμένοι μύκητες ποδιών μπορούν να μεταδοθούν από την επαφή με ζώα, όπως ο σκύλος και η γάτα. Σε περίπτωση μόλυνσης, το ξύσιμο μολυσμένων περιοχών μπορεί να μεταδώσει το μύκητα στα δάκτυλα και κάτω από τα νύχια.

Συμπτώματα για μύκητες στα πόδια

Συνήθως, οι μύκητες των ποδιών εκδηλώνονται με δερματικό εξάνθημα ανάμεσα ή κάτω από τα δάκτυλα, επάνω στο πέλμα ή στα πλαϊνά του ποδιού. Πρόκειται για μια αρκετά ενοχλητική κατάσταση καθώς ανάμεσα στα δάκτυλα (συνήθως τα 2 τελευταία) το δέρμα σκάει και ξεφλουδίζει, δημιουργείται ερυθρότητα, απολέπιση, ερεθισμός, κνησμός και αίσθημα καύσου, τα οποία μπορεί να συνοδεύονται από πόνο. Το δέρμα εξαιτίας της μόλυνσης μαλακώνει, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πληγές ανάμεσα στα δάκτυλα, στις φτέρνες και στα πέλματα, ενώ η δημιουργία επώδυνων ραγάδων είναι αρκετά συχνή. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις το δέρμα των ποδιών και τα νύχια μπορεί να επιμολυνθούν επιπρόσθετα με βακτήρια και να δημιουργηθεί πυώδης φλεγμονή, ενώ στο τελικό στάδιο οι ανοιχτές πληγές που έχουν δημιουργηθεί και η χρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσουν σε παραμόρφωση νυχιών προκαλώντας αισθητικά ή ακόμα και λειτουργικά προβλήματα. Σε ορισμένα περιστατικά μπορεί να εμφανιστούν αλλοιώσεις του δέρματος στα άνω και κάτω άκρα ως αποτέλεσμα ενδογενούς αντίδρασης στους μύκητες που έχουν μολύνει τα πόδια του ασθενούς.

Προγραμματίστε σήμερα το ραντεβού σας

 

Κλινική διάγνωση και θεραπεία

Η κλινική διάγνωση πραγματοποιείται από δερματολόγο και συνήθως είναι δυνατή η αναγνώριση των αλλοιώσεων του δέρματος οπτικά – κυρίως στις πτυχές των δακτύλων – καθώς και με εντοπισμό λιγότερο εμφανών συμπτωμάτων, όπως ο κνησμός της πληγείσας περιοχής. Σε κάποιες περιπτώσεις  η λήψη δείγματος από τα μεσοδακτύλια με KOH κρίνεται απαραίτητη ώστε να επιβεβαιώσει τη διάγνωση για μύκητες ποδιών και να αποκλείσει άλλες παθήσεις, όπως μεταξύ άλλων ψωρίαση και δερματίτιδα εξ επαφής. Η μυκητίαση ποδιών ή αλλιώς “πόδι του αθλητή” χρήζει έγκαιρης διάγνωσης και άμεσης θεραπείας.

Η μυκητίαση ποδιών εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία ή αν ακολουθηθεί πλημμελής θεραπεία, εάν δηλαδή ο ασθενής διακόψει τη θεραπεία πριν ολοκληρώσει τον κύκλο της, τότε μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνια, επίμονη και επίπονη δερματοπάθεια, η οποία μπορεί σε αρκετές περιπτώσεις να εξαπλωθεί πέρα από την επιφάνεια των ποδιών και σε άλλα μέρη του σώματος, όπως στα νύχια ή τις μηροβουβωνικές περιοχές, δημιουργώντας νέα έξαρση.

Μυκητίαση ποδιών

 

Η έγκαιρη διάγνωση της μυκητίασης είναι το κλειδί για  την ομαλή και επιτυχή θεραπεία

Η τοπική αντιμυκητιασική θεραπεία είναι επαρκής και αποτελεσματική στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Ωστόσο, μερικοί κλινικοί τύποι της δερματοφυτίας ποδιών (μυκητίαση ποδιών) εμφανίζονται ιδιαιτέρως ανθεκτικοί στην τοπική αντιμυκητιασική θεραπεία οπότε και κρίνεται απαραίτητη η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, καθώς και συστηματικών φαρμάκων όπως η τερμπιναφίνη, η φλουκοναζόλη ή η ιτρακοναζόλη. Πιο συγκεκριμένα, η χορήγηση αντιμυκητιασικής αγωγής από το στόμα κρίνεται απαραίτητη σε ασθενείς με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και στους οποίους παρατηρείται εκτεταμένη λοίμωξη.

Ο συνδυασμός τοπικής αντιμυκητιασικής θεραπείας και αντιβιοτικής θεραπείας κρίνεται απαραίτητος και σε περιπτώσεις επιπρόσθετης βακτηριακής μόλυνσης, δηλαδή σε περιστατικά με μύκητες ποδιών που έχουν επιμολυνθεί με βακτήρια. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στους διαβητικούς ασθενείς, καθώς η μη έγκαιρη θεραπεία αυξάνει τον κίνδυνο ελκών (διαβητικό πόδι).

Η θεραπεία της μυκητίασης ποδιών ενδέχεται να είναι μακράς διάρκειας (μερικές εβδομάδες) και χρειάζεται υπομονή και δέσμευση χρόνου. Οφείλετε να ακολουθείτε με συνέπεια της οδηγίες του δερματολόγου καθώς η ακριβής εκτέλεση και ολοκλήρωση της θεραπείας μειώνει τον κίνδυνο επαναμόλυνσης.

Καλή υγιεινή και φροντίδα των ποδιών

Η πρόληψη και η τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής είναι το πρώτο βήμα για την αποφυγή της δερματοφυτίας των ποδιών. Βασικοί κανόνες μεταξύ άλλων είναι οι εξής:

  • Αποφυγή περπατήματος με γυμνά πόδια σε κοινοχρήστους χώρους.
  • Μείωση της εφίδρωσης των ποδιών (βαμβακερές κάλτσες, καλής ποιότητας παπούτσια).
  • Επιμελής καθημερινή φροντίδα.
  • Συχνός έλεγχος στα πόδια για πιθανές αλλοιώσεις.
  • Πολύ καλό στέγνωμα ανάμεσα στα δάκτυλα με χαρτί ή πιστολάκι.
Προγραμματίστε σήμερα το ραντεβού σας