Διαβητικό Δέρμα & Διαβητικό Πόδι

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ) είναι μια μεταβολική διαταραχή και αποτελεί ένα από τα συχνότερα χρόνια νοσήματα και μια από τις σημαντικότερες αιτίες πρόωρης θνησιμότητας. Καθώς πρόκειται για νόσο που επηρεάζει όλα τα οργανικά συστήματα του ανθρώπου, ο Σακχαρώδης Διαβήτης επηρεάζει και το δέρμα, το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου οργανισμού, προκαλώντας διάφορες δερματοπάθειες, καθώς και βακτηριακές, μηκητιασικές και ιογενείς λοιμώξεις.

Χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης νόσου είναι η υψηλή συγκέντρωση σακχάρου στο αίμα και η διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, των λιπιδίων και των πρωτεϊνών ως αποτέλεσμα της μειωμένης έκκρισης ινσουλίνης ή ως συνέπεια της μειωμένης ευαισθησίας των κυττάρων στην ινσουλίνη. Με πιο απλά λόγια, ο διαβήτης είναι η ύπαρξη υψηλών τιμών σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία), το οποίο σημαίνει είτε ότι ο οργανισμός δεν έχει τη δυνατότητα να παράγει ινσουλίνη είτε ότι ο οργανισμός παράγει ινσουλίνη αλλά δεν έχει τη δυνατότητα να τη χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη, η οποία εκκρίνεται από το πάγκρεας και είναι απαραίτητη για τη μεταφορά της γλυκόζης που προέρχεται από τις τροφές εντός των κυττάρων. Ουσιαστικά επιτρέπει στα κύτταρα του οργανισμού να πάρουν το σάκχαρο από το αίμα και να το αξιοποιήσουν.

Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να επηρεάσει και να τροποποιήσει οποιαδήποτε δομή του δέρματος, ενώ η συχνότητα εμφάνισης των δερματικών παθήσεων που συνδέονται ή συνοδεύουν το σακχαρώδη διαβήτη δεν είναι καθόλου ασήμαντη. Επομένως, δεν πρέπει να παραβλέπεται ούτε η έγκαιρη διάγνωση ούτε η σωστή αντιμετώπιση των δερματικών εκδηλώσεων που σχετίζονται με το σακχαρώδη διαβήτη.

  • Κάποιες από τις δερματικές εκδηλώσεις αποτελούν αρχικά σημεία εμφάνισης του Σακχαρώδους Διαβήτη.
  • Άρα πρέπει να έχουμε επίγνωση των δερματικών εκδηλώσεων του Σακχαρώδους Διαβήτη.
  • Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωριστούν οι δερματικές εκδηλώσεις του ΣΔ ώστε να μην χαθεί η ευκαιρία για έγκαιρη διάγνωση και έναρξη της θεραπείας.
  • Είναι σημαντικό να συνεργάζεται ομάδα ιατρών – επιστημόνων υγείας.
  • Οι περισσότερες δερματικές εκδηλώσεις μπορούν να προληφθούν εφόσον ακολουθείται το κατάλληλο πρόγραμμα ελέγχου του διαβήτη.

Τύποι Σακχαρώδους Διαβήτη

Υπάρχουν τρεις τύποι σακχαρώδους διαβήτη:

Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου Ι, ο οποίος εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη και είναι γνωστός επίσης ως ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης. Ο ΣΔ Τύπου 1 αποτελεί τη σημαντικότερη αιτία εμφάνισης διαβήτη στα παιδιά, αλλά ενδέχεται να προσβάλλει και ενήλικες.

Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου ΙΙ, ο οποίος εμφανίζεται όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να αξιοποιήσει με τον κατάλληλο τρόπο την παραγόμενη ινσουλίνη και είναι επίσης γνωστός ως μη ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης. Ο ΣΔ Τύπου 2 είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος και περιλαμβάνει περίπου το 80% του συνόλου των ασθενών με διαβήτη

Διαβήτης κύησης, ο οποίος κάνει αρχικά την εμφάνισή του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με το ΣΔ Τύπου ΙΙ με χαρακτηριστική μειωμένη έκκριση ινσουλίνης. Παρουσιάζεται σε αρκετά μικρό ποσοστό των κυήσεων που δεν ξεπερνάει το 5% και σε πολλές περιπτώσεις συσχετίζεται με την παχυσαρκία.

Diabetes_1

Ο Διαβήτης στην Ελλάδα και Διεθνώς

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδία για το Διαβήτη (International Diabetes Federation, IDF) υπάρχουν 387 εκατομμύρια άνθρωποι με διαβήτη σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ στην Ευρώπη ο αριθμός των ασθενών με διαβήτη ξεπερνά τα 52 εκατομμύρια.

Μέχρι το 2035 υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ασθενών με διαβήτη θα αγγίξει τα 69 εκατομμύρια.

Επιπλέον, βάσει της πρόσφατης αναφοράς της Διεθνούς Ομοσπονδία για το Διαβήτη το 2014 τα περιστατικά διαβήτη στην Ελλάδα ήταν 585.400 και ο επιπολασμός του ΣΔ για τη χώρα μας εκτιμάται στο 7,04% (IDF, 2014).

Ειδικότερα όσον αφορά τους επιμέρους τύπους ΣΔ, ο επιπολασμός για το Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου ΙΙ κυμαίνεται από 6,9% έως 8,7% με τα ποσοστά να αυξάνονται σημαντικά μεταξύ ατόμων άνω των 65 ετών.

Η επίπτωση ΣΔ Τύπου Ι σε παιδιά έως 14 ετών εκτιμάται από τη Διεθνή Ομοσπονδία για το Διαβήτη σε 10,4/100.000 για το 2013 (IDF, 2013). Τέλος, για το διαβήτη κύησης δεν υπάρχουν σχετικά επιδημιολογικά στοιχεία.

Diabetes_2

Δερματικές Εκδηλώσεις & Σακχαρώδης Διαβήτης

Οι δερματικές εκδηλώσεις του σακχαρώδους διαβήτη συνήθως εμφανίζονται αφού έχει αναπτυχθεί η πρωτοπαθής νόσος, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να εμφανιστούν ταυτόχρονα με την έναρξη της νόσου ή ακόμα και να προηγηθούν του σακχαρώδους διαβήτη ως ένδειξη της νόσου που δεν έχει ακόμα διαγνωστεί. Παράλληλα υπάρχουν και κάποιες δερματικές αλλοιώσεις που συμβαίνουν ακόμα και όταν ο/η ασθενής λαμβάνει ήδη θεραπεία για το σακχαρώδη διαβήτη.

Για πολλές δερματικές επιπλοκές που σχετίζονται με το σακχαρώδη διαβήτη η παθογένεση παραμένει άγνωστη. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να συνδέεται με το μη φυσιολογικό μεταβολισμό των υδατανθράκων ή με άλλα τροποποιημένα μεταβολικά μονοπάτια, αθηροσκλήρωση, μικροαγγειοπάθεια, εκφυλισμό των νευρώνων και διαταραχή των μηχανισμών του ξενιστή.

Σύμφωνα με διάφορες διεθνείς ερευνητικές μελέτες, περίπου το 1/3 των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη εμφανίζουν κάποιο είδος δερματικής επιπλοκής κατά τη διάρκεια του χρόνιου νοσήματος. Σύμφωνα με τους Mahajan και συνεργάτες (2003), η συχνότητα εμφάνισης δερματικών επιπλοκών που συνδέονται με το διαβήτη κυμαίνεται από 30% έως 71%.

Παρόλο που η γενική επίπτωση των δερματολογικών εκδηλώσεων και διαταραχών δε φαίνεται να διαφέρει μεταξύ των ασθενών με ΣΔ Τύπου Ι και ΣΔ Τύπου ΙΙ, οι ασθενείς με ΣΔ Τύπου ΙΙ εμφανίζουν συχνότερα δερματικές λοιμώξεις, ενώ οι ασθενείς με ΣΔ Τύπου Ι εμφανίζουν συχνότερα δερματολογικές βλάβες αυτοάνοσου τύπου.

Η υποκείμενη παθοφυσιολογία διαμορφώνει τον τρόπο διαχείρισης των δερματικών εκδηλώσεων που σχετίζονται με το σακχαρώδη διαβήτη. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνεται αυστηρός έλεγχος της γλυκόζης του αίματος. Αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση σε όλες τις στρατηγικές διαχείρισης (Ahmed and Gοldstein, 2006).

Οι ιατροί και οι ερευνητές συμφωνούν ότι οι ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη εμφανίζουν συχνότερα κοινές λοιμώξεις, ενώ κάποιες λοιμώξεις εμφανίζονται σχεδόν αποκλειστικά σε ασθενείς με διαβήτη και σε πολλές περιπτώσεις η κλινική πορεία των λοιμώξεων είναι βαρύτερη με περισσότερες επιπλοκές.

Οι λοιμώξεις μπορεί να είναι μυκητιασικής ή λιγότερο συχνά βακτηριακής ή ιογενούς προέλευσης και μπορεί να συνδέονται με ανώμαλη μικροκυκλοφορία, εφίδρωση, νόσο περιφερειακών αγγείων, διαβητική νευροπάθεια, μειωμένη φαγοκυτταρική και μικροβιοκτόνο δραστηριότητα, ελαττωμένη προσκόλληση λευκοκυττάρων και καθυστερημένη χημειοταξία, τα οποία παρατηρούνται σε ασθενείς με διαβήτη.

Προγραμματίστε σήμερα το ραντεβού σας

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Διαβητικό Πόδι

Διαβητικό Δέρμα

Μύκητες Νυχιών – Ονυχομυκητίαση