Λεύκη: Τώρα πια θεραπεύεται με φωτοθεραπεία

Τι είναι η λεύκη;

Η λεύκη είναι μια χρόνια πάθηση, μη μεταδοτική, κατά την οποία αποχρωματίζονται περιοχές του δέρματος σε διάφορα μέρη του σώματος και εμφανίζονται λευκές κηλίδες. Εκτός από το δέρμα, μπορεί να επηρεάσει την βλεννογόνο στο εσωτερικό του στόματος και της μύτης, αλλά και το εσωτερικό τμήμα του βολβού των ματιών. Αν εμφανιστεί σε περιοχές με τριχοφυΐα, οι τρίχες αποκτούν λευκό χρώμα.

Η λεύκη εκδηλώνεται σε παιδιά και ενήλικες, συνήθως στην ηλικία μεταξύ 20 και 30 ετών, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες όλων των φυλών, αλλά περισσότερο αισθητή είναι σε άτομα που έχουν σκουρόχρωμο δέρμα.

Φωτοθεραπεία Λεύκης

Γιατί δημιουργείται η λεύκη;

Είναι ένα ερώτημα στο οποίο οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη δώσει μια σαφή απάντηση. Οι ερευνητές έχουν αναπτύξει διαφορετικές θεωρίες. Κάποιοι ισχυρίζονται  ότι η λεύκη εκδηλώνεται στα άτομα εκείνα που έχουν κληρονομήσει κάποια γονίδια και τα οποία τα κάνουν ευπαθή στο να αποχρωματίζεται το δέρμα τους. Κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι η λεύκη μπορεί να προκύψει μετά από ηλιακά εγκαύματα ή κάποια συναισθηματική φόρτιση. Γενικά, οι επιστήμονες επικεντρώνουν τα αίτια σε τρεις βασικές θεωρίες, ωστόσο καμία ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί απόλυτα:

 • Νευρικά κύτταρα που δεν λειτουργούν φυσιολογικά, τραυματίζουν και καταστρέφουν τα μελανοκύτταρα, τα οποία παράγουν τη μελανίνη, χρωστική ουσία του δέρματος.
 • Τα μελανοκύτταρα αυτοκαταστρέφονται.
 • Το ανοσοποιητικό σύστημα, μέσω των πρωτεϊνών που ονομάζονται κυτοκίνες, επιτίθεται λανθασμένα στα μελανοκύτταρα του δέρματος και τα καταστρέφει. Αυτή η θεωρία είναι η πλέον αποδεκτή θεωρία και ενισχύει τον χαρακτήρα της λεύκης ως αυτοάνοσο νόσημα.

Αν η λεύκη προκύψει σε κάποια περιοχή του σώματος που έχει τραυματιστεί από ένα κόψιμο, γρατζουνιά, έγκαυμα, τότε έχουμε το λεγόμενο “φαινόμενο Koebner”.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας στα IQ SKIN CLINICS

Ποια είναι τα συμπτώματα της λεύκης;

Η λεύκη κάνει την εμφάνισή της με λευκές κηλίδες στο δέρμα και μάλιστα σε περιοχές του σώματος όπου το δέρμα είναι περισσότερο εκτεθειμένο στον ήλιο (χέρια, πόδια, μπράτσα, πρόσωπο). Ωστόσο μπορεί να εκδηλωθεί γύρω από το στόμα, στα μάτια, τις μασχάλες, τον ομφαλό, τη βουβωνική χώρα. Αν εμφανίζεται στα μάτια, επηρεάζεται ο αμφιβληστροειδής στο πίσω μέρος του ματιού αλλά το χρώμα της ίριδας δεν αλλάζει.

Όταν εμφανιστεί η λεύκη στο δέρμα, το πώς θα επεκταθεί και με ποια ταχύτητα δεν είναι γνωστό. Γενικά, η λεύκη θεωρείται απρόβλεπτη. Σε κάποιους παραμένει αμετάβλητη για πολλά χρόνια, ενώ σε πολλούς εξελίσσεται γρήγορα μέσα σε σύντομο διάστημα. Για να την προλάβουμε, το σημαντικότερο είναι να την αντιμετωπίσουμε έγκαιρα και σωστά.

Φωτοθεραπεία Λεύκης με Excimer

Η λεύκη στα παιδιά

Τα περισσότερα παιδιά με λεύκη, έχουν τουλάχιστον ένα μέλος της οικογένειας με λεύκη. Η πιθανότητα να εμφανίσουν λεύκη μεγαλώνει όταν είναι παιδιά με οικογενειακό ιστορικό αυτοάνοσων νοσημάτων (διαβήτης, θυρεοειδής, αλωπεκία). Στα παιδιά, η λεύκη αναπτύσσεται μέχρι την ηλικία των πέντε ετών. αλλά υπάρχουν περιπτώσεις και κάτω του ενός έτους. Ενώ στους ενήλικες, η λεύκη δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών, στα παιδιά προτιμά περισσότερο τα κορίτσια.

Η εξάπλωση της λεύκης στα παιδιά μπορεί να γίνει με αργό ρυθμό ή γρήγορα, επηρεάζοντας συνήθως μόνο τη μία πλευρά του σώματος (τμηματική).

λεύκη στα παιδιά

Συμπληρώστε το Ατομικό Ιστορικό για την Λεύκη

Η διάγνωση της λεύκης

Για τη σωστή διάγνωση της λεύκης, ο δερματολόγος θα πρέπει να εξετάσει το ατομικό και το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό του ασθενή. Επίσης, θα προτείνει μια σειρά από εξετάσεις για να αποκλείσει επιπλέον ιατρικά προβλήματα, όπως άλλα αυτοάνοσα νοσήματα και δυσλειτουργία του θυρεοειδούς (αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα ή νόσος Χασιμότο).

Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της νόσου, η λεύκη διακρίνεται σε διάφορες μορφές. Από τις πιο συνηθισμένες είναι:

 • Τμηματική λεύκη: αποτελείται από μεμονωμένες λευκές κηλίδες στο δέρμα, οι οποίες έχουν ακανόνιστο σχήμα. Εμφανίζεται κυρίως από την παιδική ή νεαρή ηλικία, εξελίσσεται για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και μετά σταματά.
 • Γενικευμένη λεύκη: ο πιο κοινός τύπος λεύκης, εμφανίζεται και στις δύο πλευρές του σώματος. Η απώλεια του χρώματος του δέρματος γίνεται με γοργό ρυθμό, κάποια στιγμή σταματά για λίγο διάστημα και συνεχίζεται με παύσεις για όλη τη ζωή του ασθενούς.

Θεραπευτικές επιλογές και αντιμετώπιση της λεύκης

Στόχος μιας επιτυχούς αντιμετώπισης της λεύκης είναι η αποκατάσταση του χρώματος του δέρματος ώστε η επιδερμίδα να ξαναγίνει ομοιόμορφη. Η κατάλληλη θεραπεία επιλέγεται με βάση την έκταση της λεύκης στο δέρμα και το είδος της θεραπείας που μπορεί να ανεχτεί ο ασθενής. Στα ιατρεία μας, στις θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνονται οι ακόλουθοι μέθοδοι που μπορεί να εφαρμοστούν μεμονωμένα ή συνδυαστικά, ανάλογα με την περίπτωση:

 • Φωτοθεραπεία με μονοχρωματικό φως στενού φάσματος (εστιασμένα με Excimer Light ή σε όλο το σώμα σε καμπίνα Waldmann).
 • Τοπική φαρμακευτική αγωγή.
 • Αποχρωματισμό του δέρματος στις υγιείς περιοχές, αν η λεύκη καλύπτει πολύ μεγάλη επιφάνεια του σώματος.

λεύκη - φωτοθεραπεία

Φωτοθεραπεία: Η καλύτερη αντιμετώπιση για τη λεύκη

Μπορεί να εφαρμοστεί με ασφάλεια στο ιατρείο ή/και στο σπίτι με την ειδική συσκευή χειρός, με αποτελέσματα ανάλογα με αυτά που επιτυγχάνονται στο ιατρείο.

Η φωτοθεραπεία με μονοχρωματικό φως στενού φάσματος αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση της τμηματικής ή γενικευμένης λεύκης, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας. Η συσκευή εστιασμένης φωτοθεραπείας Excimer Light, εγκεκριμένη από τον αυστηρό Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Συσκευών (FDA), αποδεικνύεται η καταλληλότερη για την θεραπεία εντοπισμένης μορφής της νόσου. Η φωτοθεραπεία με τη συγκεκριμένη συσκευή χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια. Στα δερματολογικά κέντρα μας, η φωτοθεραπεία επαναλαμβάνεται 2-3 φορές την εβδομάδα, έτσι ώστε να επιτευχθεί νωρίτερα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το μεγάλο πλεονέκτημά της είναι ότι πετυχαίνει τον στόχο της χωρίς παρενέργειες.

Θεραπεία Λεύκης

Πώς δρα η φωτοθεραπεία;

Οι περιοχές που ανταποκρίνονται ταχύτερα στη φωτοθεραπεία είναι το πρόσωπο, ο λαιμός, ο κορμός και τα άνω άκρα. Συνήθως, σε αυτές ο επαναχρωματισμός αρχίζει να γίνεται ορατός μετά τη δέκατη περίπου συνεδρία. Η θεραπεία δρα από τα εξωτερικά όρια προς το εσωτερικό της κάθε κηλίδας, μέχρι αυτή να επαναχρωματιστεί πλήρως και συνεχίζεται όσο καταγράφεται βελτίωση του αποτελέσματος. Μπορεί να διαρκέσει έως και 12 μήνες.

Πιο συγκεκριμένα, η φωτοθεραπεία με τη συσκευή Excimer Light, όπως και στην καμπίνα, δρα σε δύο μέτωπα, σε ότι αφορά στην αντιμετώπιση της λεύκης:

 • Καταστέλλει την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά των μελανοκυττάρων (ανοσοκατασταλτικές και ανοσοτροποποιητικές ιδιότητες). Τα μελανοκύτταρα αδρανοποιούνται εξαιτίας της νόσου, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται στο δέρμα οι χαρακτηριστικές λευκές κηλίδες.
 • Στοχεύει στα χρωμοφόρα στοιχεία του δέρματος και συγκεκριμένα στα κερατινοκύτταρα, τα μελανοκύτταρα και στους ινοβλάστες. Η θεραπευτική δράση του φωτός διεγείρει τη μετανάστευση των μελανοκυττάρων σε γειτονικές αποχρωματισμένες περιοχές και τη σύνθεση μελανίνης σε αυτές. Αποτέλεσμα αυτού είναι ο σταδιακός επαναχρωματισμός του δέρματος.

Με τη διπλή δράση της φωτοθεραπείας, επιτυγχάνουμε τα εξής:

 • Έλεγχο της νόσου
 • Περιορισμό της φλεγμονής
 • Επαναχρωματισμό των λευκών κηλίδων
 • Πρόληψη της εμφάνισης νέων κηλίδων

λεύκη - φωτοθεραπεία

Γιατί η φωτοθεραπεία είναι πιο ασφαλής και αποτελεσματική;

Έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι η φωτοθεραπεία με τη συσκευή Excimer Light είναι πιο ασφαλής και αποτελεσματική σε σχέση με τη φωτοχημειοθεραπεία με PUVA (συνδυασμός ψωραλένιου και φωτοθεραπείας UVA). Πιο συγκεκριμένα:

 • Μας επιτρέπει να επιτυγχάνουμε σταθεροποίηση της νόσου και μεγαλύτερο ποσοστό επαναμελάγχρωσης.
 • Δεν εμφανίζει παρενέργειες όπως αίσθημα κνησμού, εκδήλωση ηλιακού εγκαύματος και φλυκταινών, υπερμελάγχρωση του δέρματος, αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη και μελανώματος.
 • Εκπέμπει μονοχρωματικό φως στενού φάσματος στο ασφαλέστερο μήκος κύματος (308nm). Αποκλείει μήκη κύματος ευρέως φάσματος και φυσικής ακτινοβολίας UVΒ (φως ήλιου), που ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών ερυθημάτων και καρκίνου του δέρματος.
 • Εκμεταλλεύεται τις θεραπευτικές ιδιότητες του φωτός.
 • Είναι ανεκτή από τους ασθενείς κι επομένως δεν θέτει περιορισμούς στη δόση της θεραπείας, όπως συμβαίνει με τα μήκη κύματος του ευρέως φάσματος.
 • Επιτρέπει την εφαρμογή ακόμα πιο “επιθετικής” αγωγής, καθώς η δράση της εστιάζεται στα σημεία των βλαβών χωρίς να επηρεάζονται οι γύρω φυσιολογικοί ιστοί.
 • Τα αποτελέσματά της γίνονται ταχύτερα ορατά και η ανταπόκριση του δέρματος είναι ακόμα καλύτερη.

Η Φωτοθεραπεία είναι τόσο ασφαλής που ενδείκνυται ακόμα και για μικρά παιδιά, εγκύους και γυναίκες που θηλάζουν, καθώς και για όσους υποφέρουν από νεφρική ή ηπατική δυσλειτουργία.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας στα IQ SKIN CLINICS