Παιδική λεύκη

Η Λεύκη είναι μια διαταραχή του δέρματος που επηρεάζει τα μελανοκύτταρα, λειτουργία των οποίων είναι η παραγωγή της μελανίνης, της χρωστικής δηλαδή ουσίας που παρέχει στο δέρμα το χρώμα και την αντηλιακή προστασία.

Η Λεύκη, με λίγα λόγια, ταυτίζεται με την απώλεια του κανονικού χρώματος του δέρματος και πρόκειται για μια διαταραχή, ενδεχομένως αυτοάνοση, (το ανοσοποιητικό σύστημα προσβάλλει εσφαλμένα υγιή μελανοκύτταρα), με άγνωστη προς το παρόν αιτία, που εκτός από ενήλικες πλήττει και παιδιά, κυρίως κορίτσια.

Ωστόσο, υπάρχουν παράγοντες που συμμετέχουν στην εμφάνιση της Λεύκης και σχετίζονται με ορμονικές διαταραχές, κληρονομικότητα κ.ά. Έρευνες έχουν δείξει ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό παιδιών με Λεύκη, υπάρχει τουλάχιστον ένα μέλος της οικογένειάς τους που πάσχει από τη νόσο. Τα παιδιά, μάλιστα, που έχουν οικογενειακό ιστορικό αυτοάνοσων νοσημάτων όπως ο διαβήτης, ο θυρεοειδής και η αλωπεκία, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν Λεύκη.

Τύποι Λεύκης

Η Λεύκη διακρίνεται σε δύο τύπους:

  • Τμηματική: επιδρά μόνο σε ένα τμήμα του σώματος. Εντοπίζεται π.χ. σε μια μόνο πλευρά του προσώπου ή του ποδιού και συνιστά τον τύπο που πλήττει κυρίως τα παιδιά και μπορεί η εξάπλωσή του να διακοπεί για ένα ή δύο χρόνια.
  • Μη τμηματική: επιδρά και στις δύο πλευρές του σώματος, όπως π.χ. χέρια, γόνατα κ.λπ.

Συμπτώματα

Η Λεύκη κάνει την εμφάνισή της με τη μορφή μικρών και ανοιχτόχρωμων κηλίδων στο δέρμα του παιδιού, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου είναι πιθανόν να μεγαλώσουν και να εξαπλωθούν αποκτώντας παράλληλα λευκό χρώμα. Πιο συγκεκριμένα, παρατηρείται αποχρωματισμός του δέρματος σε οποιοδήποτε ή σε διάφορα μέρη του σώματος, όπως για παράδειγμα πρόωρα γκρίζα μαλλιά στα φρύδια, τις βλεφαρίδες και το τριχωτό της κεφαλής, αποχρωματισμός στον αμφιβληστροειδή και στην εσωτερική επένδυση του στόματος και της μύτης κ.α.

Διάγνωση

Η διάγνωση της Λεύκης πραγματοποιείται από δερματολόγο, με κλινική εξέταση, λήψη ιατρικού και οικογενειακού ιστορικού και εργαστηριακές εξετάσεις για τον έλεγχο του θυρεοειδή, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις ενδέχεται να χρειαστεί βιοψία του δέρματος.

Προγραμματίστε σήμερα το ραντεβού σας

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση της λεύκης εξαρτάται από τον τύπο και την έκταση της νόσου. Η πιο κατάλληλη επιλογή για ένα παιδί με Λεύκη είναι η Φωτοθεραπεία, διότι είναι ιδιαίτερα ασφαλής και καθόλου χρονοβόρα, καθώς δύο – τρεις συνεδρίες τη βδομάδα είναι αρκετές. Η φωτοθεραπεία μπορεί, όμως, να εφαρμοστεί και στο σπίτι, με την ίδια ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Μάλιστα, θεωρείται προσιτή εναλλακτική λύση έναντι των επισκέψεων που απαιτούνται στο ιατρείο και ιδιαίτερα φιλική για ένα παιδί αφού η θεραπεία γίνεται στο οικογενειακό του περιβάλλον. Η κατ’ οίκον θεραπεία πραγματοποιείται με την ειδική συσκευή φωτοθεραπείας που προτείνει ο εξειδικευμένος δερματολόγος και σύμφωνα πάντα με το θεραπευτικό πρωτόκολλο (χρόνος εφαρμογής και συνεδρίες) ανάλογα την περίπτωση.

Η Φωτοθεραπεία έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική στην περιοχή του προσώπου, των χεριών, του κορμού, με δράση από το εξωτερικό προς το εσωτερικό τμήμα των λευκών κηλίδων. Αυτό που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι η λειτουργία της θεραπείας δεν είναι σε όλους ίδια κι επίσης, τα αποτελέσματά της ενδέχεται να διαφέρουν από το ένα σημείο του σώματος στο άλλο. Για το λόγο αυτό, συνιστάται συνδυαστική εφαρμογή περισσότερων μεθόδων.

Λεύκη σε παιδιά3

Αντιμετώπιση συναισθηματικού αντίκτυπου

Η μεταβολή της εξωτερικής – σωματικής εμφάνισης ενός παιδιού εξαιτίας μιας ασθένειας, μπορεί να είναι συναισθηματικά σκληρή, καθώς τα κάνει να φαίνονται διαφορετικά από τους συνομηλίκους τους. Ορισμένα παιδιά είναι πιο δυνατά και μπορούν και διαχειρίζονται σωστά τέτοιου είδους καταστάσεις, ενώ κάποια άλλα χρειάζονται λίγο περισσότερη βοήθεια.

Τα παιδιά με Λεύκη υποφέρουν συνήθως από χαμηλή αυτοπεποίθηση, γεγονός που ενίοτε τα ακολουθεί σε όλη τους τη ζωή. Πιο συγκεκριμένα, αναπτύσσουν ένα σύμπλεγμα κατωτερότητας όταν απουσιάζει κατάλληλη ψυχολογική και συναισθηματική φροντίδα γι’ αυτά. Ως γονέας μπορείτε, ωστόσο, να κάνετε πολλά για να οπλίσετε το παιδί σας με αυτοπεποίθηση.

 Συμβουλές

  • Αυτό που αρχικά χρειάζεται είναι η αποδοχή της κατάστασης από τους ίδιους τους γονείς. Με τον τρόπο αυτό, το παιδί θα μπορέσει να αντιμετωπίσει ευκολότερα τη νόσο του.
  • Καλό είναι να αποφεύγεται η προσπάθεια κάλυψης των σημείων στα οποία εντοπίζεται η Λεύκη, καθώς αυτό ενδέχεται να προκαλέσει ή να ενισχύσει το ήδη υπάρχον αίσθημα κατωτερότητας.
  • Ωφέλιμη θεωρείται η προτροπή συναναστροφής του παιδιού και με άλλα παιδιά που πάσχουν από Λεύκη. Αυτό θα το βοηθήσει να γίνει πιο δυνατό, καθώς η επαφή μαζί τους θα το κάνει να καταλάβει ότι υπάρχουν κι άλλα υγιή παιδιά που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.
  • Σκόπιμη κρίνεται η αντηλιακή προστασία και η τήρηση γενικά των οδηγιών του επιβλέποντος γιατρού.
  • Δεν χρειάζεται συχνή εξέταση της διάδοσης της νόσου, καθώς αυτό μπορεί να αγχώσει ή να φοβίσει το παιδί. Αυτό που συνιστάται, αντίθετα, είναι η εξέταση του παιδιού κατά τη διάρκεια του ύπνου και μία μόνο φορά το μήνα.
  • Μαζί με τη θεραπεία που θα επιλεγεί για την περίπτωσή του, είναι σημαντικό για το παιδί να υποβληθεί σε συμβουλευτική προκειμένου να αντιμετωπίσει τη Λεύκη.

Προγραμματίστε σήμερα το ραντεβού σας