Λεύκη στα παιδιά

Η λεύκη είναι μια διαταραχή του δέρματος που επηρεάζει τα μελανοκύτταρα, λειτουργία των οποίων είναι η παραγωγή της μελανίνης, της χρωστικής δηλαδή ουσίας που παρέχει στο δέρμα το χρώμα και την αντηλιακή προστασία. Η λεύκη στα παιδιά, όπως και στους ενήλικες, ταυτίζεται με την απώλεια του κανονικού χρώματος του δέρματος και πρόκειται για μια διαταραχή, ενδεχομένως αυτοάνοση, (το ανοσοποιητικό σύστημα προσβάλλει εσφαλμένα υγιή μελανοκύτταρα), με άγνωστη προς το παρόν αιτία.

Ωστόσο, υπάρχουν παράγοντες που συμμετέχουν στην εμφάνιση της λεύκης και σχετίζονται με ορμονικές διαταραχές, κληρονομικότητα κ.ά. Έρευνες έχουν δείξει ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό παιδιών με λεύκη, υπάρχει τουλάχιστον ένα μέλος της οικογένειάς τους που πάσχει από τη νόσο. Τα παιδιά, μάλιστα, που έχουν οικογενειακό ιστορικό αυτοάνοσων νοσημάτων όπως ο διαβήτης, ο θυρεοειδής και η αλωπεκία, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν λεύκη.

Συμπτώματα και διάγνωση

Η λεύκη στα παιδιά κάνει την εμφάνισή της με τη μορφή μικρών και ανοιχτόχρωμων κηλίδων στο δέρμα, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου είναι πιθανόν να μεγαλώσουν και να εξαπλωθούν αποκτώντας παράλληλα λευκό χρώμα. Πιο συγκεκριμένα, παρατηρείται αποχρωματισμός του δέρματος σε οποιοδήποτε ή σε διάφορα μέρη του σώματος, όπως για παράδειγμα πρόωρα γκρίζα ή λευκά φρύδια, βλεφαρίδες ή τριχωτό της κεφαλής, αποχρωματισμός στον αμφιβληστροειδή και στο εσωτερικό του στόματος, της μύτης κ.α.

Η διάγνωση της λεύκης πραγματοποιείται από δερματολόγο, με κλινική εξέταση, λήψη ιατρικού και οικογενειακού ιστορικού και πιθανώς, κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις για τον έλεγχο του θυρεοειδή (νόσος Hashimoto) ή άλλων αυτοάνοσων παθήσεων.

Προγραμματίστε σήμερα το ραντεβού σας

 

Αποτελεσματική αντιμετώπιση για την λεύκη στα παιδιά

Η αντιμετώπιση της λεύκης στα παιδιά εξαρτάται από τον τύπο και την έκταση της νόσου. Η πιο κατάλληλη επιλογή για ένα παιδί με λεύκη είναι η φωτοθεραπεία με μονοχρωματικό φως στενού φάσματος, διότι είναι ιδιαίτερα ασφαλής και καθόλου χρονοβόρα. Η φωτοθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί στο ιατρείο αλλά και στο σπίτι, με την ίδια ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Μάλιστα, θεωρείται προσιτή εναλλακτική λύση έναντι των επισκέψεων που απαιτούνται στο ιατρείο και ιδιαίτερα φιλική για ένα παιδί αφού η θεραπεία γίνεται στο οικογενειακό του περιβάλλον. Η κατ’ οίκον θεραπεία πραγματοποιείται με την ειδική συσκευή φωτοθεραπείας που προτείνει ο εξειδικευμένος δερματολόγος και σύμφωνα πάντα με το θεραπευτικό πρωτόκολλο (χρόνος εφαρμογής και συνεδρίες) για την περίπτωση του παιδιού.

Η φωτοθεραπεία έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική για τη λεύκη στα παιδιά, στην περιοχή του προσώπου, των χεριών, του κορμού, με δράση από το εξωτερικό προς το εσωτερικό τμήμα των λευκών κηλίδων. Αυτό που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι η δράση της θεραπείας δεν είναι ίδια σε όλους κι επίσης, τα αποτελέσματά της ενδέχεται να διαφέρουν από το ένα σημείο του σώματος στο άλλο. Για το λόγο αυτό, ανάλογα με την σοβαρότητα, μπορεί να προταθεί η συνδυαστική εφαρμογή διαφόρων μεθόδων.

Λεύκη σε παιδιά3

Αντιμετώπιση συναισθηματικού αντίκτυπου

Η μεταβολή της εξωτερικής – σωματικής εμφάνισης ενός παιδιού εξαιτίας μιας ασθένειας, μπορεί να είναι συναισθηματικά σκληρή, καθώς τα κάνει να φαίνονται διαφορετικά από τους συνομηλίκους τους. Ορισμένα παιδιά είναι πιο δυνατά και μπορούν και διαχειρίζονται σωστά τέτοιου είδους καταστάσεις, ενώ κάποια άλλα χρειάζονται λίγο περισσότερη βοήθεια.

Τα παιδιά με λεύκη υποφέρουν συνήθως από χαμηλή αυτοπεποίθηση, γεγονός που ενίοτε τα ακολουθεί σε όλη τους τη ζωή. Πιο συγκεκριμένα, αναπτύσσουν ένα σύμπλεγμα κατωτερότητας όταν απουσιάζει κατάλληλη ψυχολογική και συναισθηματική φροντίδα γι’ αυτά. Ως γονέας μπορείτε, ωστόσο, να κάνετε πολλά για να οπλίσετε το παιδί σας με αυτοπεποίθηση.

 Συμβουλές

  • Αυτό που αρχικά χρειάζεται ένα παιδί με λεύκη είναι η αποδοχή της κατάστασης από τους ίδιους τους γονείς. Με τον τρόπο αυτό, το παιδί θα μπορέσει να αντιμετωπίσει ευκολότερα τη νόσο του.
  • Καλό είναι να αποφεύγεται η προσπάθεια κάλυψης των σημείων στα οποία εντοπίζεται η λεύκη, καθώς αυτό ενδέχεται να προκαλέσει ή να ενισχύσει το ήδη υπάρχον αίσθημα κατωτερότητας.
  • Ωφέλιμη θεωρείται η προτροπή συναναστροφής του παιδιού και με άλλα παιδιά με λεύκη. Αυτό θα το βοηθήσει να γίνει πιο δυνατό, καθώς η επαφή μαζί τους θα το κάνει να καταλάβει ότι υπάρχουν κι άλλα υγιή παιδιά που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.
  • Σκόπιμη κρίνεται η αντηλιακή προστασία και η τήρηση γενικά των οδηγιών του επιβλέποντος γιατρού.
  • Δεν χρειάζεται να πιέζετε το παιδί με συχνές εξετάσεις για την παρακολούθηση της εξέλιξης της λεύκης, καθώς αυτό μπορεί να το αγχώσει ή να το φοβίσει. Αυτό που συνιστάται, αντίθετα, είναι η εξέταση του παιδιού κατά τη διάρκεια του ύπνου και μία μόνο φορά το μήνα.
  • Μαζί με τη θεραπεία που θα επιλεγεί για την περίπτωσή του, είναι σημαντικό για το παιδί να υποβληθεί σε συμβουλευτική προκειμένου να αντιμετωπίσει φυσιολογικά τη λεύκη του.
Προγραμματίστε σήμερα το ραντεβού σας