Κoνδυλώματα πρωκτού

Τα κονδυλώματα πρωκτού είναι μία από τις συνηθέστερες εκδηλώσεις των κονδυλωμάτων που προκαλούνται από συγκεκριμένα στελέχη του ιού HPV. Όταν τα κονδυλώματα εντοπίζονται στην περιοχή του πρωκτού, χρήζουν άμεσης εξέτασης και θεραπείας, καθότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να συνυπάρχουν στην ίδια περιοχή ογκογόνα στελέχη του ιού HPV, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε καρκίνο του πρωκτού.

Τι είναι τα κονδυλώματα πρωκτού

Τα κονδυλώματα πρωκτού είναι επίπεδες ή υπερυψωμένες δερματικές βλάβες που εμφανίζονται γύρω από τον αυλό του πρωκτού ή και εσωτερικά αυτού, σε βάθος δύο-τριών εκατοστών. Μπορεί να έχουν το χρώμα του δέρματος, αλλά και πιο σκούρο καφέ ή ακόμα και μαύρη απόχρωση.

Τα αίτια Που Προκαλούνται

Πρόκειται για ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, για το οποίο στο 90% των περιπτώσεων ευθύνονται τα μη ογκογόνα στελέχη 9 και 11 του ιού HPV. Είναι σημαντικό να θυμάστε, ωστόσο, ότι για τη μετάδοση των κονδυλωμάτων στον πρωκτό δεν είναι απαραίτητη η σεξουαλική διείσδυση. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί ακόμα και με την άμεση επαφή της περιοχής με μολυσμένα δάχτυλα, sex toys, σεντόνια, κτλ. Επίσης, εάν τα κονδυλώματα έχουν ήδη εμφανιστεί στη γεννητική περιοχή, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να εξαπλωθούν και στην πρωκτική αν μείνουν χωρίς θεραπεία για κάποιο διάστημα.

Συμπληρώστε το Ατομικό Ιστορικό για την Θεραπεία Κονδυλωμάτων

Συμπτώματα κονδυλωμάτων πρωκτού

Συνήθως, τα κονδυλώματα στον πρωκτό δεν φέρουν συμπτώματα, οπότε ειδικά στην αρχή που οι βλάβες είναι μικρές, η ύπαρξή τους περνάει συχνά απαρατήρητη. Σε λίγες περιπτώσεις, μπορεί να προξενήσουν κνησμό, να αιμορραγήσουν ή να προκαλέσουν εκκρίσεις βλέννας.

Κονδυλώματα πρωκτού: Οριστική Θεραπεία με LASER 

Αν και τα κονδυλώματα οφείλονται σε μη ογκόγονα στελέχη του ιού HPV, η θεραπεία τους είναι απαραίτητη, καθώς στην ίδια περιοχή μπορεί να συνυπάρχουν και ογκογόνα στελέχη, που μπορεί να προξενήσουν καρκίνο του πρωκτού. Μάλιστα, έχει διαπιστωθεί ότι το 95% των περιστατικών καρκίνου του πρωκτού οφείλεται στον ιό HPV.

Για την οριστική εξάλειψη των κονδυλωμάτων πρωκτού είναι απαραίτητος πρώτα από όλα ο αναλυτικός δερματολογικός-αφροδισιολογικός έλεγχος. Στις κλινικές μας, γίνεται εξέταση όλης της περιοχής με ειδικά δερματολογικά και δερματοσκοπικά όργανα, μεγεθυντικούς φακούς και ισχυρή δέσμη φωτός, ώστε να εντοπίζονται όχι μόνο οι ορατές βλάβες, αλλά κι αυτές που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι (υποκλινικές). Μάλιστα, προηγείται πάντα επιμελές κούρεμα της περιοχής ώστε η πυκνότητα της τριχοφυΐας να μην εμποδίζει την ανίχνευσή τους. Είναι σημαντικό να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν όλες οι βλάβες, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος υποτροπών. Η θεραπεία εφαρμόζεται με εξελιγμένα LASER CO2 που επιτρέπουν την πλήρη εξάλειψη όλων των κονδυλωμάτων πρωκτού σε μία συνεδρία. Η διαδικασία είναι σύντομη, ανώδυνη, δεν αφήνει σημάδια ή υποχρωμίες, ούτε απαιτεί κάποιο διάστημα αποθεραπείας. Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι άμεση.

Σε περίπτωση που παρατηρούνται υποτροπές και ιδίως καινούργιες βλάβες κοντά στον αυλό του πρωκτού, τότε εφαρμόζεται Τεστ ΠΑΠ, το οποίο στην προκειμένη περίπτωση ανιχνεύει δυσπλασίες και προκαρκινικές βλάβες στα κύτταρα του πρωκτού. Εφαρμόζεται ουσιαστικά, όπως το καθιερωμένο Τεστ ΠΑΠ, που επαναλαμβάνουν ετησίως οι γυναίκες για τον έλεγχο της υγείας του τραχήλου της μήτρας, όμως στην προκειμένη περίπτωση λαμβάνονται κύτταρα από τον πρωκτό και όχι από τον κόλπο, και είναι μία εξέταση που μπορεί να γίνει και από άνδρες και από γυναίκες. Στα πλαίσια του ελέγχου, συστήνεται και HPV Test, μία εξειδικευμένη εξέταση που εντοπίζει το ακριβές στέλεχος του HPV που έχει προκαλέσει τη μόλυνση. Τέλος, μπορεί να συστηθεί πρωκτοσκόπηση, μία υψηλής ευκρίνειας ενδοσκόπηση του εσωτερικού του πρωκτού. Πρόκειται για μία απλή εξέταση που πραγματοποιείται με τη βοήθεια ενός λεπτού σωλήνα σε βάθος λίγων μόνο εκατοστών (στο ορθό έντερο), όχι όπως η κολονοσκόπηση που εξετάζει όλο το μήκος του εντέρου. Σε περίπτωση που εντοπιστούν κονδυλώματα στο εσωτερικό του πρωκτού, εξαλείφονται και αυτά με LASER, ενώ εάν είναι εκτεταμένα, αντιμετωπίζονται με χειρουργική αφαίρεση. Στις IQ Skin Clinics, υπάρχει στενή συνεργασία των Δερματολόγων μας με Γυναικολόγο, Ουρολόγο, Γαστρεντερολόγο και Χειρουργό (εάν είναι απαραίτητο) ώστε να προσφέρεται ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας στα IQ SKIN CLINICS