Κονδυλώματα στο Στόμα

Τα κονδυλώματα στο στόμα αποτελούν όλο και συχνότερο φαινόμενο τα τελευταία χρόνια, καθώς το πιο διαδεδομένο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που μέχρι πριν από μερικά χρόνια προσέβαλε κατά κύριο λόγο τις πρωκτογεννητικές περιοχές, τώρα έχει βρει νέο περιβάλλον εξάπλωσης λόγω της σεξουαλικής απελευθέρωσης και των νέων ερωτικών πρακτικών.

Πού οφείλονται τα κονδυλώματα στο στόμα

Όπως και τα κονδυλώματα στις πρωκτογεννητικές περιοχές, έτσι και τα κονδυλώματα στο στόμα οφείλονται σε στελέχη του ιού HPV (συνηθέστερα ευθύνονται τα στελέχη 6 και 11). Πρόκειται για στελέχη χαμηλού κινδύνου, υπό την έννοια ότι δεν είναι καρκινογόνα, όμως προκαλούν δερματικές βλάβες στον βλεννογόνο του στόματος που μοιάζουν με απλά θηλώματα και συνήθως έχουν το χρώμα του δέρματος.

Πώς μεταδίδονται Τα κονδυλώματα στο στόμα

Τα κονδυλώματα στο στόμα μεταδίδονται κατά κύριο λόγο με τον στοματικό έρωτα και σπανιότερα με ένα παρατεταμένο φιλί. Ο ιός εισέρχεται στον οργανισμό μέσα από αμυχές που υπάρχουν στη στοματική κοιλότητα ή τη γλώσσα. Όπως ισχύει και για τα κονδυλώματα στις πρωκτογεννητικές περιοχές, έτσι και για τα κονδυλώματα στο στόμα ισχύει ότι το προφυλακτικό δεν αποτελεί επαρκές μέσο προφύλαξης απέναντι στον ιό HPV καθώς δεν καλύπτει τη βάση του πέους, ούτε την περιγεννητική περιοχή.

Σε ποιες περιοχές εντοπίζονται

Όταν ο ιός των κονδυλωμάτων προσβάλλει τη στοματική κοιλότητα, δημιουργεί δερματικές βλάβες στην εσωτερική πλευρά των χειλιών, τη γλώσσα και τη μαλακή υπερώα. Οι βλάβες αυτές μοιάζουν με μικρά ογκίδια και έχουν το χρώμα που έχει ο φυσιολογικός βλεννογόνος του στόματος.

Συμπληρώστε το Ατομικό Ιστορικό για την Θεραπεία Κονδυλωμάτων

Τι συμπτώματα έχουν τα κονδυλώματα στο στόμα

Συνήθως, τα κονδυλώματα στο στόμα είναι ασυμπτωτικά. Δεν προκαλούν πόνο, κνησμό ή τσούξιμο, γι’ αυτό τις περισσότερες φορές οι ασθενείς δεν αντιλαμβάνονται ότι έχουν μολυνθεί από τον ιό HPV. Αυτός είναι ο λόγος που δεν αναζητούν θεραπεία εγκαίρως, ενώ δεν λαμβάνουν ούτε τις απαραίτητες προφυλάξεις για τη μετάδοση του ιού.

Μόλυνση HPV & Εκδήλωση καρκίνου

Αν και τα ίδια τα κονδυλώματα δεν σχετίζονται με πρόκληση καρκίνου, καθώς οφείλονται σε μη καρκινογόνα στελέχη του ιού HPV, έχει διαπιστωθεί ότι στην ίδια περιοχή μπορεί να συνυπάρχουν και ογκογόνα στελέχη του ιού που σχετίζονται με την εμφάνιση καρκίνου του στοματοφάρυγγα.

Όλες οι πρόσφατες επιστημονικές έρευνες καταγράφουν την απειλή που φέρει ο ιός HPV για όσους απολαμβάνουν να κάνουν στοματικό σεξ ή διατηρούν ομοφυλοφιλική σχέση.

Μάλιστα, οι τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι ο ιός HPV έχει αντικαταστήσει το αλκοόλ και το κάπνισμα ως την κυρίαρχη αιτία του στοματοφαρυγγικού καρκίνου. Πιο συγκεκριμένα, έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση “New England Journal of Medicine” αποκάλυψε ότι η έκθεση στο επικίνδυνο στέλεχος 16 του ιού HPV (που έχει συνδεθεί με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες) αυξάνει τις πιθανότητες για στοματοφαρυγγικό καρκίνο κατά 32 φορές, και για κάποιον αδιευκρίνιστο ακόμα λόγο, πλήττει περισσότερο τους άνδρες. Αντιθέτως, οι προηγούμενοι παράγοντες κινδύνου (ιστορικό καπνίσματος και ποτού) βρέθηκαν ότι αυξάνουν τον κίνδυνο κατά μόλις 3 και 2,5 φορές αντίστοιχα.

Πώς θεραπεύονται τα κονδυλώματα στο στόμα

Ο πλέον σύγχρονος τρόπος θεραπείας των κονδυλωμάτων στο στόμα είναι με τη χρήση εξελιγμένου δερματολογικού LASER CO2. Η δέσμη του LASER δρα στοχευμένα επάνω στις βλάβες και τις εξαχνώνει χωρίς να αφήνει ουλές ή σημάδια. Για την εξάλειψη του ιού, στις Κλινικές IQ Skin Clinics προηγείται πάντα λεπτομερειακή ανίχνευση των βλαβών με ειδικά δερματολογικά και δερματοσκοπικά όργανα, μεγεθυντικούς φακούς και ισχυρή δέσμη φωτός, αφού είναι σημαντικό να εντοπιστούν ακόμα και οι υποκλινικές βλάβες που δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι για να θεραπευτούν και αυτές και να ελαχιστοποιηθούν πιθανές υποτροπές.

Η θεραπεία είναι ανώδυνη, σύντομης διάρκειας και δεν απαιτεί αποθεραπεία, καθώς η επούλωση μέσα στη στοματική κοιλότητα είναι πολύ γρήγορη. Συστήνεται η εξέταση και – εάν είναι η απαραίτητη – η θεραπεία του/της ερωτικού/ής συντρόφου ώστε να αποφευχθεί η επαναμόλυνση ανάμεσα στο ζευγάρι. Σημαντική είναι επίσης και η συστηματική παρακολούθηση των ασθενών για τουλάχιστον 8 μήνες (χρόνος επώασης ιού HPV) μετά την αρχική θεραπεία ώστε να εντοπίζονται και να θεραπεύονται εγκαίρως τυχόν νέες βλάβες που επώαζαν το περασμένο διάστημα και δεν είχαν εκδηλωθεί ακόμα.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας στα IQ SKIN CLINICS