Τι μπορώ να κάνω που ιδρώνω πολύ στις μασχάλες;

Η υπερβολική εφίδρωση στις μασχάλες, που επίσης ονομάζεται και μασχαλιαία υπεριδρωσία, είναι ένα ανεξέλεγκτο και ενοχλητικό πρόβλημα. Εκείνος που την βιώνει, συχνά νιώθει άβολα και αμήχανα όταν εμφανίζεται ο ιδρώτας και οι λεκέδες στα ρούχα του. Επιπλέον, η δυσάρεστη θέση που βρίσκεται συνήθως, όταν πρέπει να δικαιολογηθεί με τη φράση “ιδρώνω πολύ”, μπορεί να τον οδηγήσει σε αποχή από την κοινωνική ζωή και τις καθημερινές δραστηριότητες.

Όμως, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και ας απαντήσουμε σε κάποια πολύ βασικά ερωτήματα. Τι είναι υπεριδρωσία; Πώς μπορείτε να διαχωρίσετε την κανονική από την υπερβολική εφίδρωση στις μασχάλες; Πόσο αποτελεσματική είναι η χρήση αντιιδρωτικών και οι ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης (btx); Υπάρχει θεραπεία με μόνιμα αποτελέσματα για τον ιδρώτα στις μασχάλες;

Τι είναι η υπεριδρωσία;

Η υπεριδρωσία είναι η υπερβολική παραγωγή ιδρώτα από τον οργανισμό. Υπάρχουν δύο τύποι υπεριδρωσίας: η πρωτοπαθής και η δευτεροπαθής. Η πρωτοπαθής υπεριδρωσία οφείλεται στην υπερβολική δραστηριότητα των ιδρωτοποιών αδένων χωρίς να υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο ερέθισμα. Με άλλα λόγια, το σώμα αρχίζει να ιδρώνει χωρίς να υπάρχει κάποιο εξωτερικό ερέθισμα. Αυτό σημαίνει, πως αν έχετε πρωτοπαθή υπεριδρωσία μπορεί να ιδρώνετε οποιαδήποτε στιγμή, ότι κι αν κάνετε. Δεν σας επηρεάζει ούτε η θερμοκρασία, ούτε η εποχή. Η υπεριδρωσία αυτού του είδους εμφανίζεται συνήθως στις μασχάλες, τις παλάμες και τα πέλματα των ποδιών.

Σε λιγότερο βαθμό, μπορεί να εμφανιστεί στο κεφάλι, την πλάτη ή στο πρόσωπο. Η πρωτοπαθής υπεριδρωσία, αν και δεν είναι ακόμη απόλυτα σαφής ποιος είναι ο λόγος που υπερδραστηριοποιούνται οι ιδρωτοποιοί αδένες, μπορεί να απορρέει από γενετικό πρόβλημα ή κληρονομική προδιάθεση. Η δευτεροπαθής υπεριδρωσία οφείλεται σε παθολογική κατάσταση, όπως για παράδειγμα νοσήματα του θυρεοειδούς. Η υπεριδρωσία διακρίνεται σε διάφορες βαθμίδες σοβαρότητας, από ήπια, μέτρια, μέχρι και σοβαρή και δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία του ατόμου. Απλά, δυσκολεύει, κάποιες φορές σε σημαντικό βαθμό, την προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική ζωή του ασθενή.

Προγραμματίστε ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΧΡΕΩΣΗ

Διαχωρισμός κανονικής και υπερβολικής εφίδρωσης στις μασχάλες

Πώς καταλαβαίνει κάποιος αν ιδρώνει στις μασχάλες φυσιολογικά;

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις του οργανισμού για να το καταλάβει;

Η υπερβολική εφίδρωση ή ο τρόπος με τον οποίο κάποιος την αντιλαμβάνεται είναι πολύ προσωπικός. Το υποκειμενικό κριτήριο “ιδρώνω πολύ στις μασχάλες” επηρεάζεται από τον αντίκτυπο που έχει η εφίδρωση σε κάποιον σχετικά με τον τρόπο ζωής του. Τι σημαίνει αυτό; Αν κάποιος έρχεται σε επαφή συνεχώς με κόσμο, για παράδειγμα λόγω εργασίας, ακόμη και η ελάχιστη εφίδρωση μπορεί να είναι για εκείνον πολύ ενοχλητική. Ο χαρακτηρισμός υπερβολικός ή φυσιολογικός δεν έχει την ίδια βαρύτητα για όλους. Επειδή ο ιδρώτας δεν μπορεί με έναν απλό τρόπο να ποσοτικοποιηθεί και να μετρηθεί σε καθημερινή βάση, όπως για παράδειγμα η αρτηριακή πίεση, είναι περίπλοκο να εκτιμήσουμε την ποσότητα του ιδρώτα κάποιου.

Επίσης, κάτω από ίδιες συνθήκες, δεν ιδρώνουν το ίδιο όλοι. Κάποιος μπορεί να ισχυριστεί “ιδρώνω πολύ”, κάποιος άλλος “δεν ιδρώνω καθόλου.” Επομένως, είναι δύσκολο να καθορίσουμε από ποιο επίπεδο και επάνω ξεκινά η υπεριδρωσία στις μασχάλες. Αυτό που θα μπορούσαμε να πούμε είναι το εξής: από τη στιγμή που κάποιος αρχίζει να νιώθει αμήχανα με τον ιδρώτα του ή να δέχεται αρνητικά μηνύματα από το περιβάλλον του (κοινωνικό ή εργασιακό) για τον ιδρώτα του, τότε αρχίζει το πρόβλημα της υπερβολικής εφίδρωσης στις μασχάλες.  Συνεπώς, η εφίδρωση στις μασχάλες είναι μια διαταραχή του οργανισμού, που γίνεται άμεσα αντιληπτή και αξιολογείται ανάλογα από τον ίδιο τον ασθενή.

Αντιιδρωτικά και ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης για τον ιδρώτα στις μασχάλες

Το πρώτο που πιθανώς να σκεφτεί κάποιος για να εξαλείψει τον ιδρώτα στις μασχάλες του είναι η χρήση αντιιδρωτικού. Η αποτελεσματικότητα των αντιιδρωτικών ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα της εφίδρωσης. Όσο πιο σοβαρή είναι η υπεριδρωσία, τόσο πιο αναποτελεσματικά είναι. Πιθανώς, με καθημερινή χρήση σε ήπιες μορφές εφίδρωσης να φέρουν κάποιο αποτέλεσμα, ωστόσο ο ερεθισμός στο δέρμα δεν είναι ασυνήθιστος.

Σχετικά με τις ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης, το γνωστό σε όλους btx, σαν θεραπεία θεωρείται περισσότερο αποτελεσματική για την μείωση του ιδρώτα στις μασχάλες. Όμως, η δράση των εγχύσεων είναι προσωρινή καθώς διαρκούν το πολύ τέσσερις μήνες και χωρίς φυσικά να καταπολεμούν την οσμή του ιδρώτα που μπορεί να υπάρχει. Γενικά, θεωρείται επώδυνη θεραπεία (κυρίως στις παλάμες και τα πέλματα) που κοστίζει αρκετά, λόγω των επαναλήψεων των συνεδριών κατά τακτά χρονικά διαστήματα.

Προγραμματίστε ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΧΡΕΩΣΗ

Θεραπεία με μόνιμα αποτελέσματα για τον ιδρώτα στις μασχάλες

Πολλοί που ιδρώνουν στις μασχάλες δεν γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Θεωρώντας ότι αυτό που βιώνουν είναι προσβλητικό ώστε να το εκθέσουν προς συζήτηση σε κάποιον ειδικό ή επειδή πιστεύουν ότι δεν υπάρχει καμία λύση, διστάζουν να επισκεφθούν τον εξειδικευμένο δερματολόγο. Κι όμως, αν ήξεραν πως υπάρχει μια ασφαλής θεραπεία που λύνει οριστικά το πρόβλημα της εφίδρωσης στις μασχάλες, τότε δεν θα έχαναν στιγμή! Το “ιδρώνω πολύ” θα σταματούσε να τους χαρακτηρίζει και θα άλλαζε κυριολεκτικά η ζωή τους.

Η θεραπεία αυτή λέγεται miraDry® και εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια στα μεγαλύτερα δερματολογικά κέντρα και κλινικές στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τα Εμιράτα. Είναι η μοναδική, μη-επεμβατική μέθοδος που εξαλείφει οριστικά τον ιδρώτα και την κακοσμία από τις μασχάλες. Ολοκληρώνεται άμεσα με την εφαρμογή στις μασχάλες μιας ειδικής κεφαλής από μια ιατρική συσκευή σύγχρονης τεχνολογίας, που είναι εγκεκριμένη από τον αυστηρό Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Συσκευών (FDA). Η θεραπεία  πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και προσφέρει το βέλτιστο αποτέλεσμα με την μέγιστη ασφάλεια. Αντιμετωπίζει όλα τα περιστατικά μασχαλιαίας υπεριδρωσίας και έχει από ελάχιστο έως μηδενικό χρόνο αποθεραπείας.

Προγραμματίστε ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΧΡΕΩΣΗ

Παρόμοια άρθρα