Παρατηρήσατε νέες ελιές στο δέρμα; Αλλαγή σε υπάρχουσες;

Απαραίτητη η έγκαιρη και σωστή αντιμετώπιση

Οι ελιές στο δέρμα είναι κάτι πολύ συνηθισμένο, καθώς έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Δημιουργούνται από την συσσώρευση μελανοκυττάρων (των κυττάρων που παράγουν μελανίνη) στο δέρμα. Έχει παρατηρηθεί πως άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα τείνουν να έχουν περισσότερες ελιές (σπίλοι). Συνήθως, εμφανίζονται κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία ενός ατόμου. Το χρώμα τους είναι από ανοιχτό καφέ έως σκούρο καφέ ή μαύρο και μπορεί να υπάρχουν μεμονωμένα στο δέρμα, σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος, ή να βρίσκονται κατά ομάδες.

Η αιτία που δημιουργούνται οι σπίλοι στο δέρμα δεν είναι απόλυτα καθορισμένη. Πιθανότερη αιτία θεωρείται η αλληλεπίδραση μεταξύ γενετικών παραγόντων και έκθεσης στον ήλιο. Άλλοι λόγοι (και με βάση των οποίων κρίνεται ένα άτομο αν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του δέρματος) περιλαμβάνουν:

  • οικογενειακό ιστορικό άτυπων σπίλων
  • ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, κόκκινα φυσικά μαλλιά, μπλε μάτια
  • αντίδραση σε φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα
  • αντίδραση σε φάρμακα, όπως ορισμένα αντιβιοτικά, ορμόνες ή αντικαταθλιπτικά
  • ηλιακό έγκαυμα, έκθεση στον ήλιο ή τεχνητό μαύρισμα

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ελιές στο δέρμα είναι καλοήθεις. Ωστόσο, η εμφάνιση νέων σπίλων στο δέρμα ενός ενήλικα ή κάποια αλλαγή σε υπάρχοντα σπίλο μπορεί να σχετίζεται με εμφάνιση μελανώματος ή άλλη μορφή καρκίνου του δέρματος.

Αυτόματη Ολόσωμη Χαρτογράφηση Σπίλων στα IQ SKIN CLINICS

Ποιες ελιές στο δέρμα πρέπει να σας ανησυχούν;

Οι άτυποι σπίλοι ή δυσπλαστικοί σπίλοι είναι ο τύπος ελιών με τον μεγαλύτερο κίνδυνο να είναι καρκινικής μορφής. Σε γενικές γραμμές, τους ξεχωρίζετε από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Έχουν ακανόνιστο σχήμα με ανομοιόμορφα άκρα.
  • Είναι ποικιλόχρωμοι, με μείγμα χρωμάτων από μαύρο, μπλε, καφέ ή κόκκινο.
  • Μοιάζουν με “βότσαλο”, υπερυψωμένοι στο κέντρο και σχεδόν επίπεδοι στην περιφέρεια.
  • Το μέγεθός τους είναι όσο μιας γόμας μολυβιού, τουλάχιστον 6 χιλιοστά.

Οι δυσπλαστικοί σπίλοι μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα, αλλά κυρίως στην πλάτη, στο στήθος, στα άκρα, στο λαιμό, στο τριχωτό της κεφαλής και σπάνια στο πρόσωπο. Παρατηρούνται κατά κύριο λόγο σε ανοιχτόχρωμα δέρματα ή σε δέρματα που εκτίθενται συχνά στον ήλιο.

Καθώς έχουν κοινά χαρακτηριστικά με το μελάνωμα, την πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος, είναι σημαντικό να ελέγχετε τους σπίλους σας στον εξειδικευμένο δερματολόγο κατά τακτά χρονικά διαστήματα, τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο ή δύο φορές σε περίπτωση που ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου, ώστε να ανιχνεύονται έγκαιρα τυχόν αλλαγές στις ελιές στο δέρμα σας.

Προειδοποιητικά σημάδια που σχετίζονται με τις ελιές στο δέρμα

Όταν αλλάζει σχήμα, μέγεθος, υφή ή χρώμα ένας σπίλος στο δέρμα ή όταν εμφανίζεται ένα νέος σπίλος, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον δερματολόγο για την ειδική προληπτική εξέταση. Το ίδιο ισχύει αν ένας σπίλος προκαλεί κνησμό, πόνο ή αν αιμορραγεί. Το μελάνωμα αν ανιχνευθεί έγκαιρα μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά. Επιπλέον, οι νέοι σπίλοι, εκτός από μελάνωμα, μπορεί να είναι ή να εξελιχθούν σε μορφές άλλων δερματικών καρκίνων, όπως είναι ο βασικοκυτταρικός και ο ακανθοκυτταρικός.  Αυτοί οι τύποι εμφανίζονται συνήθως σε περιοχές που εκτίθενται στον ήλιο, όπως το πρόσωπο, το κεφάλι και ο λαιμός και δεν είναι επικίνδυνοι όπως το μελάνωμα.

Αυτόματη ολόσωμη χαρτογράφηση σπίλων: η προληπτική εξέταση κατά του καρκίνου του δέρματος, που σώζει ζωές!

Σε συνδυασμό με την ψηφιακή δερματοσκόπηση, η αυτόματη ολόσωμη χαρτογράφηση σπίλων IQ Total Body Scanner Mapping είναι η πλέον αξιόπιστη εξέταση για την πρόληψη μελανώματος και άλλης μορφής δερματικού καρκίνου, αλλά και άλλων βλαβών του δέρματος. Βασίζεται σε προηγμένη τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης και είναι ό,τι πιο σύγχρονο διαθέτει η δερματολογία στον τομέα της διάγνωσης.

Παρέχει στον δερματολόγο επιπλέον δυνατότητες για κινητοποίηση της προσοχής του σε πιθανά ύποπτα σημάδια στο δέρμα, καθώς και για ακριβή αξιολόγηση και παρακολούθηση όλων των δερματικών μεταβολών και αλλοιώσεων. Με την ολόσωμη χαρτογράφηση εντοπίζονται αμέσως και με απόλυτη ακρίβεια όλοι οι νέοι σπίλοι ή οποιαδήποτε μεταβολή σε υπάρχοντες σπίλους, ώστε να αντιμετωπιστούν έγκαιρα με την κατάλληλη θεραπεία. Είναι απαραίτητη για όλους τους ενήλικες, αλλά και τα παιδιά, και κυρίως για εκείνους που έχουν ιστορικό καρκίνου του δέρματος ή προέρχονται από οικογένεια που κάποιο μέλος της είχε ή έχει διαγνωστεί με μελάνωμα ή άλλη μορφή καρκίνου του δέρματος.

Αυτόματη Ολόσωμη Χαρτογράφηση Σπίλων στα IQ SKIN CLINICS

Παρόμοια άρθρα