Βασική προτεραιότητα μετά τις καλοκαιρινές διακοπές: προληπτικός έλεγχος για καρκίνο του δέρματος

Το καλοκαιρινό σας μαύρισμα έχει ήδη αρχίσει να ξεθωριάζει! Όμως, κάποιες βλάβες στο δέρμα σας από τον ήλιο μπορεί να παραμείνουν και να εξελιχθούν σε καρκίνο του δέρματος. Δεν το λέμε για να σας πανικοβάλουμε. Αντίθετα, για να σας υπενθυμίσουμε την σπουδαιότητα της πρόληψης για προστασία από εμφάνιση καρκίνου του δέρματος και κυρίως μελανώματος, που είναι η πιο επικίνδυνη μορφή του.

Γιατί πρέπει να ελέγχετε το δέρμα σας για νέους  σπίλους (ελιές) ή αλλαγές σε υπάρχοντες σπίλους;

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, το 70% των μελανωμάτων εκδηλώνεται με τη μορφή νέων σπίλων στο δέρμα. Ωστόσο, το μελάνωμα μπορεί να αναπτυχθεί και εντός σπίλων που ήδη υπάρχουν στο δέρμα και εμφανίζουν αλλαγές στο σχήμα, το μέγεθος, το χρώμα, την υφή τους. Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικό να ελέγχετε συχνά το δέρμα και τους σπίλους σας, κυρίως μετά το καλοκαίρι λόγω της έκθεσης του δέρματος στον ήλιο. Τον έλεγχο μπορείτε να τον κάνετε οι ίδιοι με αυτοεξέταση κάθε μήνα και με τακτική προληπτική εξέταση στον δερματολόγο από μία έως δύο φορές τον χρόνο.

Αυτόματη Ολόσωμη Χαρτογράφηση Σπίλων στα IQ SKIN CLINICS

Πώς μπορείτε να εντοπίσετε με τον αυτοέλεγχο ένα πιθανό μελάνωμα στο δέρμα σας;

Ο κανόνας των 5 κριτηρίων ABCDE είναι μια καλή πρακτική μέθοδος για να μπορείτε να αξιολογείτε την ανάπτυξη των σπίλων σας κατά τον αυτοέλεγχο, ειδικά των νεοεμφανιζόμενων σπίλων.

  • Το κριτήριο Α αφορά την ασυμμετρία ενός σπίλου. Τα μελανώματα έχουν συνήθως ακανόνιστα σχήματα, γι αυτό και πρέπει να παρατηρείτε εάν οι σπίλοι σας έχουν ομοιόμορφο σχήμα και συμμετρία.
  • Το B παραπέμπει στα άκρα ενός σπίλου. Το μελάνωμα έχει άκρα που δεν είναι καλά καθορισμένα. Συνεπώς, πρέπει να ελέγχετε εάν τα άκρα των σπίλων σας είναι ακανόνιστα, εάν “σβήνουν” μέσα στο περιβάλλον δέρμα ή εάν το χρώμα τους εξασθενίζει.
  • Το κριτήριο C αφορά το χρώμα ενός σπίλου. Το μελάνωμα ενσωματώνει ποικίλες αποχρώσεις του μαύρου, καφέ, κόκκινου και μπλε, ενώ μπορεί να περιέχει και λευκό χρώμα.
  • Το D είναι για τη διάμετρο ενός σπίλου. Ένα μελάνωμα έχει διάμετρο μεγαλύτερη από έξι χιλιοστά.
  • Το τελευταίο κριτήριο Ε αφορά την εξέλιξη ενός σπίλου. Τα μελανώματα προεξέχουν της επιφάνειας του δέρματος και αλλάζουν σε μέγεθος, σχήμα και χρώμα.

Βέβαια, με τον αυτοέλεγχο μπορείτε να παρατηρήσετε σπίλους σε περιοχές του δέρματος που έχετε άμεση οπτική επαφή. Σε άλλες περιοχές, όπως είναι η πλάτη ή το τριχωτό της κεφαλής, ο αυτοέλεγχος είναι δύσκολος ή μπορείτε να τον κάνετε με τη βοήθεια κάποιου τρίτου ατόμου ή μέσω ενός καθρέφτη. Σε κάθε περίπτωση, ο αυτοέλεγχος δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ειδική προληπτική εξέταση από τον δερματολόγο. Απλά, αποτελεί ένα πρώτο βήμα κινητοποίησης της προσοχής σας προτού απευθυνθείτε στον δερματολόγο.

ολόσωμη χαρτογράφηση σπίλων

Τι πρέπει να κάνετε για να προστατευθείτε από καρκίνο του δέρματος;

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσετε την υγεία του δέρματός σας από  την αυτόματη ολόσωμη χαρτογράφηση σπίλων. Είναι η πλέον ασφαλής εξέταση για μελάνωμα και καρκίνο του δέρματος, την οποία πρέπει να επαναλαμβάνετε σε τακτική βάση μία φορά τον χρόνο ή δύο φορές εάν ανήκετε σε κάποια από τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου περιλαμβάνουν όσους έχουν πολλούς σπίλους στο δέρμα τους, ή έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα ή μπλε μάτια ή φυσικά κόκκινα ή ξανθά μαλλιά, ή εάν έχουν οικογενειακό ή ατομικό ιστορικό καρκίνου του δέρματος ή ακόμη και εάν έχουν πάθει πολλαπλά ηλιακά εγκαύματα στην παιδική τους ηλικία.

Με την αυτόματη χαρτογράφηση σπίλων ελέγχεται με λεπτομέρεια όλο το σώμα, από το τριχωτό της κεφαλής μέχρι τα πέλματα και εσωτερικά των δαχτύλων των ποδιών. Γίνεται σε συνδυασμό με ψηφιακή δερματοσκόπηση. Η εξέταση πραγματοποιείται με προηγμένη ιατρική συσκευή που η τεχνολογία της βασίζεται σε τεχνητή νοημοσύνη. και σε κάθε συγκριτική επαναληπτική εξέταση ανιχνεύονται ΑΥΤΟΜΑΤΑ, χωρίς συμμετοχή ανθρώπινου λάθους, και με λεπτομέρεια, όλες οι μεταβολές σε προϋπάρχοντες σπίλους, καθώς και όλοι οι τυχόν νεοεμφανιζόμενοι σπίλοι σε περιοχές που είναι δύσκολο να ανιχνευθούν από τους ίδιους ή τους οικείους μας. Τα αποτελέσματα παρακινούν τον δερματολόγο να εστιάσει την προσοχή του σε όλες τις “ύποπτες” μεταβολές, που αξιολογούνται με ακρίβεια από αυτόν για να κάνει τη σωστή διάγνωση, να κρίνει δηλαδή το εάν είναι καλοήθεις και να προτείνει, εάν χρειάζεται, την κατάλληλη αντιμετώπιση.

Προτού, λοιπόν, φορέσετε τα πουλοβεράκια του φθινοπώρου, προγραμματίστε άμεσα μια επίσκεψη στον δερματολόγο για προληπτική εξέταση.

Αυτόματη Ολόσωμη Χαρτογράφηση Σπίλων στα IQ SKIN CLINICS

Παρόμοια άρθρα