Η ψωρίαση επί… κεφαλής! Πώς και γιατί εκδηλώνεται η ψωρίαση στο κεφάλι.

Ψωρίαση κατά πλάκας στο τριχωτό της κεφαλής

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια πάθηση του δέρματος που προκαλεί συσσώρευση δερματικών κυττάρων σε διάφορα μέρη του σώματος. Αυτά τα πλεονάζοντα κύτταρα σχηματίζουν αργυρόλευκες φολιδωτές πλάκες στο δέρμα που μπορεί να ξεφλουδίζουν, να προκαλούν κνησμό, να ανοίγουν ή να αιμορραγούν. Η ψωρίαση στο κεφάλι είναι μια συνηθισμένη πάθηση, η οποία επηρεάζει το 2% έως 3% των ανθρώπων παγκοσμίως και τουλάχιστον τους μισούς ασθενείς με ψωρίαση. Εάν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα, θα επιδεινωθεί ή μπορεί να προκαλέσει διάφορες σοβαρές συννοσηρότητες, όπως καρδιαγγειακά προβλήματα.

Η θεραπεία για την ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα και την περιοχή που εκδηλώνεται. Γενικά, οι θεραπείες ψωρίασης στο κεφάλι είναι πιο ήπιες από τις θεραπείες που εφαρμόζονται σε άλλα μέρη του σώματος. Τα συμπτώματα της ψωρίασης στο κεφάλι μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • ξηρότητα
  • απολέπιση που μοιάζει με πιτυρίδα
  • κνησμό, αίσθημα καύσου ή δυσφορία
  • ερυθρές πλάκες
  • αργυροειδείς φολίδες
  • αιμορραγία ή προσωρινή απώλεια μαλλιών

Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως ομοιόμορφα και στις δύο πλευρές του τριχωτού της κεφαλής ή μπορεί να επηρεάσουν το μεγαλύτερο μέρος του κεφαλιού στο τριχωτό, στο πίσω μέρος των αυτιών, στο μέτωπο ή στον αυχένα. Τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινώνονται κατά διαστήματα και στη συνέχεια να βελτιώνονται.

Προγραμματίστε σήμερα το ραντεβού σας

Οι αιτίες της ψωρίασης στο κεφάλι και οι παράγοντες κινδύνου

Οι επιστήμονες δεν έχουν καθορίσει με βεβαιότητα τα αίτια που προκαλούν την ψωρίαση στο τριχωτό της κεφαλής και σε άλλα μέρη του κεφαλιού και του σώματος. Θεωρούν ότι οφείλεται στην υπερβολική ενεργοποίηση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Κάποιος με ψωρίαση παράγει περισσότερα από ορισμένα είδη λευκών αιμοσφαιρίων που ονομάζονται Τ-κύτταρα και ουδετερόφιλα. Η δουλειά των Τ-κυττάρων είναι να ταξιδεύουν μέσα στο σώμα, να καταπολεμούν τους ιούς και τα βακτηρίδια. Εάν ένα άτομο έχει πάρα πολλά Τ- κύτταρα, αυτά μπορεί να προσβάλλουν κατά λάθος υγιή κύτταρα και να παράγουν περισσότερα δερματικά κύτταρα, τα οποία προκαλούν φλεγμονή, ερυθρότητα, πλάκες και απολέπιση στην περίπτωση της ψωρίασης του τριχωτού της κεφαλής.

Επίσης, ο τρόπος ζωής και διάφοροι γενετικοί παράγοντες σχετίζονται με την ψωρίαση με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ψωρίασης στο κεφάλι. Μεταξύ αυτών των παραγόντων είναι η κληρονομικότητα, το υπερβολικό βάρος, το κάπνισμα, το έντονο στρες, ορισμένες ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις. Επιπλέον, τα συμπτώματα της ψωρίασης στο κεφάλι, μπορεί να επιδεινωθούν αν συντρέχουν λόγοι, όπως κάποιος τραυματισμός στο δέρμα της κεφαλής, εθισμός στο αλκοόλ, έλλειψη βιταμίνης D, λήψη κάποιων φαρμάκων.

Η ψωρίαση στο κεφάλι προκαλεί επιπλοκές;

Συνήθως, μπορεί να προκαλέσει δύο επιπλοκές:

  • Απώλεια μαλλιών. Η τριχόπτωση θεωρείται ανεπιθύμητο επακόλουθο της ψωρίασης στο τριχωτό της κεφαλής. Αυτό συμβαίνει, κυρίως, όταν η ψωρίαση είναι σοβαρής μορφής και η απόσπαση μιας ψωριασικής πλάκας με τα δάχτυλα παρασύρει μαζί της και μαλλιά. Σε αυτή την περίπτωση, η απώλεια των μαλλιών είναι ορατή για αρκετό διάστημα, καθώς τα μαλλιά αργούν να επαναφυτρώσουν στις πληγές της ψωρίασης. Ωστόσο, όταν η ψωρίαση τίθεται εγκαίρως υπό έλεγχο και αντιμετωπίζεται δερματολογικά με την σωστή μέθοδο, η τριχόπτωση αναχαιτίζεται, το δέρμα της κεφαλής καθαρίζει και επουλώνεται γρήγορα και τα μαλλιά αρχίζουν και πάλι να μεγαλώνουν φυσιολογικά.
  • Αιμορραγία. Η ψωρίαση στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί να προκαλέσει κνησμό και δυσφορία. Το ξύσιμο του κεφαλιού ή η αφαίρεση των πλακών της ψωρίασης συνήθως προκαλεί αιμορραγία.

Γενικά, πρέπει να αποφεύγετε το ξεφλούδισμα των ψωριασικών πλακών, να χτενίζετε απαλά τα μαλλιά σας, να φροντίζετε για την ενυδάτωση του δέρματος στο κεφάλι σας και να μην χρησιμοποιείτε επιθετικά προϊόντα καθαρισμού και φροντίδας. Έτσι, δεν θα προκαλείται ερεθισμός ή τραυματισμός στο δέρμα και δεν θα επιδεινώνονται τα συμπτώματα της ψωρίασης. Μόλις, δείτε τα πρώτα συμπτώματα στο κεφάλι σας, το καλύτερο που πρέπει να κάνετε είναι να μιλήσετε αμέσως με τον εξειδικευμένο δερματολόγο για να σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία και τον τρόπο που θα πρέπει να δράσετε για να διατηρήσετε την ψωρίαση υπό έλεγχο.

Προγραμματίστε σήμερα το ραντεβού σας

Η φωτοθεραπεία για την ψωρίαση στο κεφάλι

Η ψωρίαση κατά πλάκας στο κεφάλι αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά μόνο από δερματολόγο που είναι εξειδικευμένος στην ανάλογη πάθηση και παραμένει πάντα ενημερωμένος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις και θεραπείες της νόσου. Καθώς η ψωρίαση είναι απρόβλεπτη – μπορεί να επιδεινωθεί από τη μια στιγμή στην άλλη χωρίς προειδοποίηση – η έγκαιρη και σωστή αντιμετώπισή της είναι το κλειδί για την διατήρησή της σε ύφεση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Συνήθως, το θεραπευτικό πρωτόκολλο περιλαμβάνει συνδυασμό μεθόδων, με βασική μέθοδο την φωτοθεραπεία. Εφαρμόζεται στο ιατρείο ή στο σπίτι με εκπομπή μονοχρωματικού φωτός στενού φάσματος, η οποία διαρκεί μόνο λίγα λεπτά ανά συνεδρία. Η φωτοθεραπεία είναι η πλέον ασφαλής μέθοδος αντιμετώπισης της ψωρίασης και μπορεί να πραγματοποιηθεί σε άτομα που δεν επιθυμούν ή δεν μπορούν να λαμβάνουν φάρμακα. Ανάλογα με τον βαθμό σοβαρότητας της ψωρίασης, η φωτοθεραπεία μπορεί να συνδυάζεται με τοπική αγωγή ή με συστηματική θεραπεία και βιολογικούς παράγοντες.

Προγραμματίστε σήμερα το ραντεβού σας

Παρόμοια άρθρα