5+1 Μύθοι και αλήθειες για τον HPV

Ο ιός HPV συχνά δεν δίνει συμπτώματα, όμως είναι καθοριστικής σημασίας η επιμελής ανίχνευση, η λεπτομερειακή θεραπεία και η συστηματική παρακολούθησή του, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία. Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη μετάδοση, την πρόληψη και τη θεραπεία του HPV, ώστε να μπορείτε να προφυλαχτείτε αποτελεσματικά.

Μύθος 1ος: Αν μολυνθείτε από τον HPV, θα εκδηλώσετε καρκίνο.

Αλήθεια: Η μόλυνση από τον ιό HPV αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου, αλλά αυτό εξαρτάται από το στέλεχος που ευθύνεται για τη μόλυνση. Υπάρχουν περισσότερα από 150 διαφορετικά στελέχη HPV. Κάποια είναι χαμηλού κινδύνου και προκαλούν καλοήθεις βλάβες όπως είναι τα κονδυλώματα και οι μυρμηκίες. Μόνο τα στελέχη υψηλού κινδύνου (με πιο επικίνδυνα τα στελέχη 16 και 18), είναι ογκογόνα και σχετίζονται με πρόκληση καρκίνου του τραχήλου, του πρωκτού, του αιδοίου, του πέους και του στοματοφάρυγγα. Παρ’ όλα αυτά, δεν θα πρέπει να εφησυχάζετε σε περίπτωση εμφάνισης καλοηθών βλαβών, όπως είναι τα κονδυλώματα, καθώς σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες έχει αποδειχτεί ότι στα ίδια σημεία μπορεί να συνυπάρχουν και στελέχη υψηλού κινδύνου. Συνεπώς, πάντα χρειάζεται δερματολογική εξέταση και λεπτομερειακή θεραπεία.

Επικοινωνήστε με τον Γιατρό Κονδυλώματα, η εγγυημένη θεραπεία με laser

Μύθος 2ος:  Ο ιός HPV αποτελεί απειλή μόνο για τις γυναίκες.

Αλήθεια: Αν και ο ιός HPV έχει γίνει περισσότερο γνωστός για την πρόκληση καρκίνου του τραχήλου, στην πραγματικότητα είναι ένας ιός που απειλεί και τα δύο φύλα. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), ο HPV ευθύνεται για πάνω από το 90% των καρκίνων του πρωκτού και το 60% των καρκίνων του πέους. Επίσης, σε στελέχη του HPV οφείλονται και τα κονδυλώματα, που είναι το συχνότερο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, το οποίο πλήττει άνδρες και γυναίκες.

Μύθος 3ος: Η χρήση προφυλακτικού προστατεύει από τη μετάδοση του HPV.

Αλήθεια: Το προφυλακτικό είναι ναι μεν απαραίτητο, αλλά δεν προσφέρει 100% προστασία απέναντι στον HPV, αφού δεν καλύπτει όλη την περιγεννητική και περιπρωκτική περιοχή, ενώ αποδεικνύεται ανεπαρκές και στην περίπτωση του στοματικού έρωτα.

Μύθος 4ος: Αν κάνετε τακτικά Τεστ ΠΑΠ, δεν χρειάζεστε HPV Test.

Αλήθεια: Το Τεστ ΠΑΠ δεν είναι αρκετό για να αποκλείσει την ύπαρξη HPV μόλυνσης. Το Τεστ ΠΑΠ θετικοποιείται μόνο όταν ο ιός έχει φτάσει να προκαλέσει ήδη κυτταρικές αλλοιώσεις. Τα πρώιμα στάδια της μόλυνσης μπορεί να τα ανιχνεύσει μονάχα το HPV Test, το οποίο μάλιστα μπορεί να εντοπίσει και το ακριβές στέλεχος του ιού που ευθύνεται  για την HPV μόλυνση. Επομένως, όταν υπάρχει υποψία για HPV μόλυνση, θα πρέπει να πραγματοποιούνται και οι δύο εξετάσεις. Να σημειωθεί ότι το Τεστ ΠΑΠ εφαρμόζεται και στους άνδρες, για την ανίχνευση τυχόν δυσπλασιών στα κύτταρα του πρωκτού.

Συμπληρώστε το Ατομικό Ιστορικό για την Θεραπεία Κονδυλωμάτων

Μύθος 5ος: Ο ιός HPV μολύνει μόνο τις νεαρές ηλικίες.

Αλήθεια: Όλοι οι σεξουαλικά ενεργοί άνθρωποι μπορεί να μολυνθούν από τον ιό HPV σε οποιαδήποτε ηλικία κι αν βρίσκονται. Μάλιστα, οι τελευταίες στατιστικές μελέτες δείχνουν ότι έχει ανέβει ο μέσος όρος ηλικίας των θυμάτων του ιού HPV, που τις περασμένες δεκαετίες έδειχνε την προτίμησή του σε άτομα ηλικίας περίπου 25 ετών. Αυτό εξηγείται πρώτον επειδή έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των σεξουαλικά ενεργών ατόμων άνω των 50 ετών και δεύτερον επειδή τα άτομα αυτά τείνουν να εγκαταλείπουν τις «safe sex» πρακτικές. Για παράδειγμα, πολλές γυναίκες της εμμηνόπαυσης σταματάνε τη χρήση προφυλακτικού αφού δεν τίθεται πια θέμα ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, ενώ και οι άντρες της ίδιας ηλικίας το αποφεύγουν φοβούμενοι ότι μπορεί να εντείνει θέματα στυτικής δυσλειτουργίας.

Μύθος 6ος: Το εμβόλιο για τον HPV μπορεί να θεραπεύσει τον ιό.

Αλήθεια: Το εμβόλιο δεν θεραπεύει τον ιό HPV. Αντιθέτως, όπως επισημαίνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), το εμβόλιο προστατεύει απέναντι στα στελέχη του ιού που ευθύνονται για το 70% των καρκίνων του τραχήλου και το 90% των κονδυλωμάτων. Συστήνεται να χορηγείται και στα δύο φύλα, ιδανικά πριν την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας. Σε ό,τι αφορά τη θεραπεία των κονδυλωμάτων, η πλέον σύγχρονη και αποτελεσματική μέθοδος βασίζεται στη χρήση LASER, που τα εξαλείφει χωρίς πόνο και χωρίς να αφήνει σημάδια. Καθοριστικής σημασίας είναι η εξέταση-θεραπεία του/της ερωτικού/ής συντρόφου, καθώς και η στενή ιατρική παρακολούθηση για διάστημα 8 μηνών.

Πηγή: Vrisko.gr