Ευρυαγγείες στα Πόδια

Τα κυριότερα πλεονεκτήματα της θεραπείας με Laser είναι:

 • Είναι θεραπεία κατάλληλη για κάθε τύπο δέρματος
 • «Σβήνει» αποτελεσματικά κάθε τύπο ευρυαγγείας
 • Εφαρμόζεται χωρίς πόνο και δεν αφήνει σημάδια
 • Προσφέρει ορατά αποτελέσματα από την 1η συνεδρία
 • Επιστρέφετε άμεσα στις καθημερινές σας δραστηριότητες
 • Αρκούν 2-4 συνεδρίες για να αντιμετωπίσετε ριζικά το πρόβλημα

Το 50% των Ελληνίδων παρουσιάζουν ευρυαγγείες σε κάποιο σημείο του σώματός τους

Οι τελαγγειεκτασίες, όπως είναι ο επιστημονικός όρος για τις ευρυαγγείες, είναι πολύ μικρά διευρυμένα τριχοειδή αγγεία στο δέρμα, ορατά με γυμνό μάτι. Τα επιφανειακά αυτά αγγεία έχουν διάμετρο συνήθως 0,1 έως 4 χιλιοστά και αντιπροσωπεύουν διατεταμένα φλεβίδια, τριχοειδή ή αρτηριόλια. Εντοπίζονται ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα και το χρώμα τους είναι συνήθως κόκκινο, μπλε ή ιώδες. Ανάλογα με τον τρόπο που εμφανίζονται, χαρακτηρίζονται ως διάχυτες, γραμμοειδείς (απλές), αραχνοειδείς (ή αστεροειδείς ή δενδροειδείς), στικτές και βλατιδώδεις ευρυαγγείες.

Η συχνότητα εμφάνισής τους είναι δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερη στις γυναίκες από ό,τι στους άντρες. Υπολογίζεται ότι το 50% των Ελληνίδων παρουσιάζουν σε κάποιο σημείο του σώματός τους ευρυαγγείες!

Προγραμματίστε το ραντεβού σας στα IQ SKIN CLINICS

Πού οφείλονται

Οι φλέβες αποτελούν μέρος του κυκλοφορικού συστήματος. Καθώς το αίμα επιστρέφει προς την καρδιά, οι υγιείς δυνατές φλέβες λειτουργούν ως βαλβίδες που εμποδίζουν το αίμα να γυρίσει προς τα πίσω. Όταν όμως οι φλέβες αποδυναμωθούν, τότε ένα μέρος του αίματος επιστρέφει προς τα πίσω, συγκεντρώνεται εκεί και λιμνάζει, προκαλώντας τη μεγέθυνση της φλέβας και κατά συνέπεια την εμφάνιση ευρυαγγειών.

Καθοριστικοί παράγοντες για την εμφάνιση των ευρυαγγειών μπορεί να είναι η γενετική προδιάθεση, η συστηματική χρήση κορτικοστεροειδών, οι ορμονικές αλλαγές που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια της εφηβείας, της εγκυμοσύνης, της εμμηνόπαυσης ή της λήψης οιστρογονοθεραπείας, ή ακόμα και κάποιος τραυματισμός. Επιβαρυντικό ρόλο παίζει επίσης η παρατεταμένη ορθοστασία ή καθιστική στάση, τα περιττά κιλά, η έλλειψη σωματικής άσκησης, καθώς και ορισμένες ασκήσεις γυμναστικής ή τεχνικές μασάζ.

eyryaggeies-podia_2

Η «συγγένειά» τους με τους κιρσούς

Στα κάτω άκρα οι ευρυαγγείες μπορεί να είναι αποτέλεσμα φλεβικής ανεπάρκειας (κιρσοί, φλεβίτιδα). Σε αντίθεση όμως με τους κιρσούς, οι ευρυαγγείες έχουν πιο μικρή διάμετρο, βρίσκονται πιο επιφανειακά στο δέρμα και είναι ελάχιστα υπερυψωμένες. Σε επίπεδο συμπτωμάτων, μπορεί να σας προκαλούν μία ήπια ενόχληση, όμως τον περισσότερο χρόνο είναι ασυμπτωματικές.

Αντιθέτως, οι κιρσοί έχουν μεγαλύτερο μέγεθος και βάθος, και μπορεί να εμφανίζονται ιδιαίτερα υπερυψωμένοι ή περιτυλιγμένοι. Ανάλογα με τη σοβαρότητά τους, οι κιρσοί μπορεί να προκαλέσουν διάφορα συμπτώματα, όπως πόνο, κνησμό, αιμορραγία, πρήξιμο των ποδιών και των αστραγάλων, καθώς και ένα αίσθημα βάρους στα πόδια. Επιπλέον, οι κιρσοί μπορεί να αποτελούν ένδειξη σημαντικής διαταραχής στην κυκλοφορία του αίματος, αυξάνοντας τον κίνδυνο θρομβώσεων.

Παράγοντες κινδύνου

Κληρονομικότητα: Στο 90% των ατόμων με ευρυαγγείες υπάρχει οικογενειακό ιστορικό.

Εγκυμοσύνη: Η αυξημένη κυκλοφορία του αίματος σε συνδυασμό με το έξτρα βάρος του εμβρύου ασκούν περισσότερη πίεση στις φλέβες των ποδιών κατά τη διάρκεια της κύησης. Ορισμένες γυναίκες παρατηρούν ότι οι ευρυαγγείες εξαφανίζονται μετά την εγκυμοσύνη, όμως το πιθανότερο είναι να μείνουν μόνιμα.

Γυναικείο φύλο: Οι ευρυαγγείες εμφανίζονται στις γυναίκες με μεγαλύτερη συχνότητα από ό,τι στους άντρες.

Ηλικία: Οι βαλβίδες των φλεβών τείνουν να αποδυναμώνονται με το πέρασμα του χρόνου, όπως και οι μύες στις γάμπες, που υποστηρίζουν τις φλέβες στα πόδια και τις βοηθάνε να στέλνουν το αίμα προς την καρδιά.

Αυξημένο βάρος: Τα περιττά κιλά ασκούν έξτρα πίεση στις φλέβες των ποδιών.

Ορμόνες: Η χρήση αντισυλληπτικών, καθώς και οι θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης στην εμμηνόπαυση, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ευρυαγγειών, επειδή τα οιστρογόνα αποδυναμώνουν τις βαλβίδες των φλεβών.

Ορθοστασία ή καθιστική στάση: Οι φλέβες στα πόδια πρέπει να εργάζονται πιο σκληρά για να στέλνουν το αίμα προς την καρδιά, όταν ένα άτομο παραμένει στην ίδια θέση για πολλές ώρες.

Συμπληρώστε Ατομικό Ιστορικό για τις Ευρυαγγείες Κάτω Άκρων

Θεραπεία ευρυαγγειών με LASER

Στα Δερματολογικά Κέντρα IQ Skin Clinics, αντιμετωπίζουμε τις ευρυαγγείες των ποδιών με εξελιγμένα Long Pulsed Nd:YAG LASER που «σβήνουν» αποτελεσματικά τόσο τις λεπτές, αραχνοειδείς ευρυαγγείες, όσο και τις ανθεκτικότερες ευρυαγγείες, που είναι βαθύτερες, πλατύτερες και με παχύτερα τοιχώματα, καθώς δρουν σε βάθος 5-6mm και προσεγγίζουν έτσι τα βαθύτερα αγγεία.

laser-vein-legs_2

Η δέσμη του LASER δρα στοχευμένα πάνω στα διευρυμένα αγγεία, αφήνοντας άθικτο το γύρω φυσιολογικό δέρμα, χάρη στην ιδιότητα της επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης.  Η ενέργεια του LASER απορροφάται από την κόκκινη χρωστική ουσία του αίματος, την αιμοσφαιρίνη, και με τον τρόπο αυτόν καταστρέφονται τα τοιχώματα των αγγείων, τα οποία εν συνεχεία αποβάλλονται από τον οργανισμό, με αποτέλεσμα οι ευρυαγγείες να ξεθωριάζουν σταδιακά έως που εξαφανίζονται εντελώς. Εάν χρειάζεται, εφαρμόζεται συνδυαστικά σκληροθεραπεία, η οποία εξαλείφει τις ευρυαγγείες με την τοπική έγχυση ενός ειδικού διαλύματος.

Η θεραπεία είναι απολύτως ασφαλής, ανώδυνη και δεν αφήνει σημάδια, ούτε προκαλεί αλλαγές στην υφή του δέρματος. Συνήθως χρειάζονται 2-4 συνεδρίες με μεσοδιαστήματα 1-1,5 μήνα. Τα αποτελέσματα είναι ορατά από την πρώτη κιόλας συνεδρία.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας στα IQ SKIN CLINICS

Αποτελέσματα

5-eyryaggeies_prin-meta

2-eyryaggeies-prin-meta

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες αποτελεσμάτων εδώ.

Συμβουλές πρόληψης

 • Να γυμνάζεστε συστηματικά για να δυναμώνετε τα πόδια σας και να τονώνετε την κυκλοφορία του αίματος. Ενδείκνυνται το περπάτημα και το τρέξιμο.
 • Να ελέγχετε το βάρος σας.
 • Να αποφεύγετε την πολύωρη ορθοστασία αλλά και την καθιστική στάση, όπως και το σταύρωμα των ποδιών.
 • Να έχετε ανασηκωμένα τα πόδια όταν είστε ξαπλωμένοι.
 • Να αποφεύγετε τα πολύ στενά ρούχα που πιέζουν υπερβολικά την περιοχή της μέσης, της λεκάνης και των ποδιών.
 • Να αποφεύγετε τα πολύ ψηλά τακούνια και να προτιμάτε τα χαμηλότερα, που συμβάλλουν στην τόνωση των μυών της γάμπας και την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος μέσα από τις φλέβες.
 • Να μην χρησιμοποιείτε κρέμες για μασάζ που προκαλούν υπεραιμία.
 • Να προσπαθήσετε να απαλλαγείτε από την κυτταρίτιδα.
 • Να προτιμάτε για την αποτρίχωσή σας τη μέθοδο με Laser και όχι με κερί.
 • Να ακολουθείτε διατροφή πλούσια σε ίνες, αλλά φτωχή σε αλάτι.
 • Να χρησιμοποιείτε πάντα αντηλιακό για να προστατεύετε το δέρμα σας από τον ήλιο.
Προγραμματίστε το ραντεβού σας στα IQ SKIN CLINICS

Μάθετε επίσης για τις Ευρυαγγείες στο Πρόσωπο