Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι μολύνσεις που μεταδίδονται από τον έναν άνθρωπο στον άλλον με τη σεξουαλική επαφή. Κάθε σεξουαλικά ενεργός άνθρωπος μπορεί να κολλήσει ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ).

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 20 εκατομμύρια νέες μολύνσεις από νοσήμερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα (ΣΜΝ) στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Τα ΣΜΝ οφείλονται σε βακτήρια, παράσιτα, μύκητες και ιούς. Υπάρχουν περισσότεροι από 20 τύποι ΣΜΝ, με πιο συνηθισμένους τύπους τους εξής:

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

Τα περισσότερα ΣΜΝ μολύνουν και τους άνδρες και τις γυναίκες, όμως σε πολλές περιπτώσεις τα προβλήματα υγείας που προξενούν στις γυναίκες μπορεί να είναι πιο σοβαρά. Έχει διαπιστωθεί ότι τα ΣΜΝ εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα σε συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων, όπως είναι:

  • οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες,
  • οι ομοφυλόφιλοι και οι αμφιφυλόφιλοι,
  • όσοι εναλλάσσουν συχνά ερωτικούς συντρόφους,
  • όσοι έχουν ιστορικό κάποιου ΣΜΝ,
  • ορισμένες φυλετικές και εθνικές μειονότητες.

Τι συμπτώματα έχουν τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα;

Πολλά ΣΜΝ δεν εμφανίζουν συμπτώματα (ασυμπτωματικά), όμως ακόμα κι όταν δεν υπάρχουν συμπτώματα, η μόλυνση μπορεί να μεταδοθεί στους ερωτικούς συντρόφους. Σε γενικές γραμμές, τα συμπτώματα που παρουσιάζονται είναι πόνος ή αίσθημα καύσου τη στιγμή της ούρησης, πόνος χαμηλά στην κοιλιά, συχνοουρία, ασυνήθιστες κολπικές εκκρίσεις ή εκκρίσεις από το πέος, πόνος ή οίδημα στους όρχεις στους άνδρες, πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή, καθώς και αιμορραγία στα μέσα της περιόδου στις γυναίκες.

Πώς προλαμβάνονται τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα;

Ο πιο σίγουρος τρόπος για να μην μολυνθεί κάποιος από ΣΜΝ, είναι η αποχή από το σεξ (κολπικό, πρωκτικό και στοματικό). Για τα σεξουαλικά ενεργά άτομα όμως, οι βασικοί τρόποι πρόληψης είναι:

  • χρήση προφυλακτικού σε κάθε ερωτική επαφή. Το προφυλακτικό μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες μετάδοσης όλων των ΣΜΝ. Παρ’ όλα αυτά, δεν μηδενίζει τις πιθανότητες, καθώς δεν καλύπτει τη βάση του πέους, ούτε την περιγεννητική περιοχή, αλλά ούτε και όλα τα είδη ερωτικής συνεύρεσης. Επομένως, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα οφειλόμενα σε ιούς, όπως τα κονδυλώματα και ο έρπης στα γεννητικά όργανα, μπορούν και πάλι να μεταδοθούν.
  • επαφή με λιγότερους ερωτικούς συντρόφους. Η μονογαμία αποτελεί μία ασφαλή επιλογή για την αποφυγή των ΣΜΝ, με την προϋπόθεση ότι και οι δύο σύντροφοι έχουν εξεταστεί και είναι «καθαροί» από ΣΜΝ.
  • εμβολιασμός. Το πιο κοινό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, που είναι τα κονδυλώματα, μπορεί να προληφθεί με τη χορήγηση ειδικού εμβολίου. Το εμβόλιο προφυλάσσει απέναντι σε εννέα στελέχη του ιού HPV, δύο εκ των οποίων είναι οι συνηθέστεροι υπαίτιοι για την εμφάνιση των κονδυλωμάτων.
  • δερματολογική-αφροδισιολογική εξέταση. Πολλά ΣΜΝ δεν προκαλούν συμπτώματα, όμως παρ’ όλα αυτά προκαλούν προβλήματα υγείας. Ο μόνος τρόπος για να γνωρίζετε αν έχετε μολυνθεί από κάποιο, είναι η εξέταση από Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο και οι ειδικές εξετάσεις.