Μπότοξ: Δράση, κίνδυνοι, μύθοι, αλήθειες και όλα όσα θέλετε να μάθετε

Από το 1993, οι εγχύσεις λείανσης ρυτίδων, ευρέως γνωστές ως Μπότοξ, συνιστούν τη Νούμερο 1 μη επεμβατική μέθοδο για την ομορφιά του προσώπου, αποδεικνύοντας την αναμφισβήτητη αποτελεσματικότητά της. Από τότε, το Μπότοξ έχει τελειοποιηθεί με αποτέλεσμα το πρόσωπο να δείχνει αμέσως πιο νεανικό και ξεκούραστο, χωρίς πόνο και χωρίς σημάδια.

Τι είναι το Μπότοξ;

Οι εγχύσεις βοτουλινικής τοξίνης (μπότοξ) αποτελούν την μοναδική θεραπευτική μέθοδο για το “σβήσιμο” των γραμμών έκφρασης που προκαλούνται εξαιτίας των μυϊκών συσπάσεων κατά την συνοφρύωση, το γέλιο ή άλλες εκφράσεις του προσώπου. Η βοτουλινική τοξίνη είναι πρωτεΐνη που έχει σχεδιαστεί ειδικά για τη μείωση ή την αναστολή της μυϊκής κίνησης και κατ’ επέκταση για τη μείωση ή την εξαφάνιση των ρυτίδων έκφρασης. Επιπλέον, συνιστά το μοναδικό προϊόν που φέρει την έγκριση του Αυστηρού Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων και Συσκευών (FDA). Οι ρυτίδες στο μέτωπο και το μεσόφρυο λειαίνονται, ενώ παράλληλα περιορίζονται οι ρυτίδες που εντοπίζονται στην εξωτερική γωνία των ματιών (“πόδι της χήνας”).

Πώς δρα το Μπότοξ;

Κατά τη διάρκεια του γέλιου, της συνοφρύωσης ή οποιασδήποτε άλλης έκφρασης του προσώπου, απελευθερώνεται η ακετυλχολίνη, ένας χημικός νευροδιαβιβαστής ο οποίος “διατάζει” τους μύες να συσπαστούν. Η βοτουλινική τοξίνη μπλοκάρει αυτή τη μετάδοση του σήματος, γεγονός που συνεπάγεται μείωση ή αναστολή της επακόλουθης μυϊκής σύσπασης.

Οι εγχύσεις Μπότοξ πραγματοποιούνται σε περιοχές έντονης κινητικότητας και επομένως ρυτίδωσης, χωρίς ωστόσο να συντελείται ακινητοποίηση όλου του μυϊκού συστήματος στην περιοχή του προσώπου, όπου πραγματοποιείται η εφαρμογή.

Πώς γίνεται η εφαρμογή;

Οι εγχύσεις βοτουλινικής τοξίνης πραγματοποιούνται με πολύ λεπτές ενέσεις, σε εκείνους ακριβώς τους μύες που χρειάζονται χαλάρωση. Πρόκειται για απολύτως ανώδυνη διαδικασία, χωρίς τη χρήση τοπικής αναισθησίας και η διάρκειά της είναι περίπου 15′. Μπορεί, μάλιστα, να εφαρμοστεί ακόμα και στο μεσημεριανό διάλειμμα από την εργασία.

Σε ποιες περιοχές εφαρμόζεται;

Το Μπότοξ εγχέεται στις περιοχές που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη κινητικότητα και προκαλούν ρυτίδωση, χωρίς όμως να ακινητοποιεί όλο το μυϊκό σύστημα της περιοχής του προσώπου, όπου γίνεται η εφαρμογή. Ειδικότερα, το Μπότοξ εφαρμόζεται στα ακόλουθα:

 • Στις ρυτίδες (οριζόντιες) που εμφανίζονται στο μέτωπο και που σχηματίζονται κατά το ανασήκωμα των φρυδιών, όταν για παράδειγμα κάποιος κοιτάζει γεμάτος έκπληξη.
 • Στις ρυτίδες που σχηματίζονται τη στιγμή της συνοφρύωσης και εντοπίζονται συχνά μεταξύ των φρυδιών με φορά κάθετη στο μέτωπο.
 • Στο πόδι χήνας, δηλαδή στις πτυχώσεις που μοιάζουν με αχτίδες και εντοπίζονται στην εξωτερική πλευρά – γωνία των ματιών κατά τη διάρκεια του γέλιου ή όταν κάποιος προσπαθώντας να δει κλείνει τα μάτια.

Εγχέοντας βοτουλινική τοξίνη στα φρύδια και τα άνω βλέφαρα, μπορούμε, επίσης, να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την πτώση τους, που οφείλεται στη χαλάρωση της επιδερμίδας.

Για να γίνει πιο κατανοητή η δράση του Μπότοξ, πρέπει να ληφθούν υπόψη τα είδη των ρυτίδων. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν δύο είδη ρυτίδων:

 • οι δυναμικές, οι ρυτίδες που προκαλούνται όταν το δέρμα αναδιπλώνεται επαναλαμβανόμενα κατά τη σύσπαση των μυών στη διάρκεια των μορφασμών. Τότε σχηματίζονται οι ρυτίδες γέλιου και συνοφρύωσης, καθώς και οι οριζόντιες γραμμές στο μέτωπο, τις οποίες μπορεί να λειάνει αποτελεσματικά το Μπότοξ, και
 • οι στατικές, οι ρυτίδες που οφείλονται στη γήρανση, στην απώλεια ελαστίνης και κολλαγόνου και στην υποχώρηση της δερματικής συνοχής.

Το Μπότοξ ενδείκνυται για την αντιμετώπιση των δυναμικών ρυτίδων στο άνω τμήμα του προσώπου. Είναι κατάλληλο δηλαδή για τις ρυτίδες έκφρασης που είναι αποτέλεσμα των μυϊκών συσπάσεων του προσώπου. Δεν ενδείκνυται αντιθέτως για τις στατικές ρυτίδες που είναι αποτέλεσμα γήρανσης και χαλάρωσης της επιδερμίδας. Σ’ αυτή την περίπτωση ενδείκνυνται η ανανέωση και λείανση της επιδερμίδας με Fractional LASER ή Fractional Χημικό Peeling, συνδυαστικά με Εγχύσεις Υαλουρονικού Οξέος.

Κλείστε τώρα ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΧΡΕΩΣΗ

Υπάρχουν κίνδυνοι;

Η βοτουλινική τοξίνη συνιστά υλικό, εγκεκριμένο από τον FDA. Όταν οι εγχύσεις εφαρμόζονται από κοσμητικό χειρουργό ή δερματολόγο με μεγάλη εμπειρία και τηρείται το πρωτόκολλο με τις σωστές δοσολογίες και την κατάλληλη συχνότητα εγχύσεων, τότε τα αποτελέσματα είναι απολύτως ασφαλή. Σε περίπτωση που προκληθεί κάποιο πρήξιμο ή μελανιά στο σημείο όπου πραγματοποιούνται οι εγχύσεις δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς πρόκειται για φαινόμενο φυσιολογικό, που υποχωρεί εντός μερικών 24ώρων.

Υπάρχει περίπτωση το αποτέλεσμα να είναι ένα “Παγωμένο Πρόσωπο”;

Στόχος του Μπότοξ δεν είναι να “παγώσει” ή να ακινητοποιήσει όλους τους μύες του προσώπου, διαγράφοντας κάθε έκφραση, διότι κάτι τέτοιο θα έκανε το πρόσωπο να φαίνεται εξαιρετικά ανέκφραστο. Σκοπός είναι να διορθώσει τα προβληματικά σημεία επιλεκτικά. Άλλωστε, η φιλοσοφία των ιατρείων μας εστιάζεται στην εξατομικευμένη προσέγγιση κάθε περίπτωσης και στη διασφάλιση ενός φυσικού αποτελέσματος.

botox

Κάθε πότε θα πρέπει να γίνεται επανάληψη του Μπότοξ;

Η δράση του ξεκινάει 48 ώρες μετά την έγχυση και τα αποτελέσματα μπορεί να τα δει κάποιος  5 μέρες μετά. Η διάρκεια του αποτελέσματος κυμαίνεται κατά μέσο όρο από 4 έως 6 μήνες και καθορίζεται από τον τρόπο διάταξης των μυών του προσώπου.

Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν 3 είδη μυϊκής διάταξης με βάση το εάν και σε τι βαθμό συγχρονίζονται τα συναισθήματα και οι μυϊκές συσπάσεις.

 1. Ορθοκινητικός τύπος: Τα συναισθήματα και οι μιμητικές εκφράσεις συγχρονίζονται απόλυτα. Τα αποτελέσματα μπορούν να διαρκέσουν περισσότερο από το σύνηθες, δηλαδή από 7 έως 9 μήνες, ενώ οι εγχύσεις μπορούν να πραγματοποιούνται 1 φορά/έτος. Πρόκειται για τον ιδανικό τύπο προσώπου.
 2. Υπερκινητικός τύπος: Οι μυϊκές συσπάσεις και τα συναισθήματα δεν είναι συγχρονισμένα. τα αποτελέσματα διαρκούν 4 – 6 μήνες ή ίσως και λιγότερο. Πρόκειται για τον πιο συνηθισμένο τύπο προσώπου και σ’ αυτή την περίπτωση η εφαρμογή γίνεται 2-3 φορές/έτος.
 3. Υπερτονικός τύπος: Σ’ αυτή την περίπτωση δεν συντελείται πλήρης εξαφάνιση των ρυτίδων, αλλά μπλοκάρισμα της μυϊκής σύσπασης μόνο για 1-2 μήνες. Η διάρκεια του αποτελέσματος είναι μικρότερη συγκριτικά με όλους τους άλλους τύπους και γι’ αυτό απαιτείται εφαρμογή 4-5 φορές/έτος.

Υπάρχουν 3 είδη μυϊκής συμπεριφοράς μετά τις εγχύσεις του Μπότοξ:

 1. Ατονική
 2. Υποτονική
 3. Υποκινητική

Εάν αναγνωριστούν σωστά και χρησιμοποιηθεί σωστή δοσολογία, τότε μιλάμε για επίτευξη  ισορροπημένου αποτελέσματος, χωρίς η έκφραση να είναι «παγωμένη». Σε κάποιους μύες το ζητούμενο είναι η υποκινητικότητα, ενώ σε άλλους επιδιώκεται να παραμείνει ο μειωμένος τόνος, πάντα βάσει ενός εξατομικευμένου πλάνου εφαρμογής έτσι ώστε να μπορεί να επιτευχθεί η φυσικότητα της έκφρασης.

Το πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα μπορεί να επηρεαστεί από την ηλικία, την κατάσταση του δέρματος, το επίπεδο φωτογήρανσης, το κάπνισμα κ.ά.

Καθώς υποχωρεί η δράση της θεραπείας, η κινητικότητα των μυών επανέρχεται σταδιακά, οι γραμμές έκφρασης κάνουν ξανά την εμφάνισή τους κι έτσι χρειάζονται εκ νέου θεραπεία. Έχει παρατηρηθεί ότι οι επανειλημμένες θεραπείες, μειώνουν την ένταση των επανεμφανιζόμενων γραμμών έκφρασης, καθώς οι μύες εκπαιδεύονται να χαλαρώνουν.

Καλό είναι να πραγματοποιείται επίσκεψη μεταξύ 3ου και 4ου μήνα, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι τα μέγιστα αποτελέσματα επιτυγχάνονται μέσα σ’ αυτή την περίοδο. Εάν περάσει εξάμηνο από την εφαρμογή Μπότοξ, το φάρμακο θα απενεργοποιηθεί εντελώς και θα είναι δύσκολο να εντοπιστεί ο βαθμός αντίδρασης των μυών στη θεραπεία.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει κάποιος Μπότοξ;

Η θεραπεία εφαρμόζεται, συνήθως, μετά την ηλικία των 30 ετών, όταν δηλαδή αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες γραμμές έκφρασης. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια το Μπότοξ χρησιμοποιείται και ως θεραπεία πρόληψης των ρυτίδων, με την εφαρμογή μειωμένης δοσολογίας σε μικρότερο βάθος (το λεγόμενο baby ή mini BTX). Το Μπότοξ μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους, με εξαίρεση τις εγκύους ή όσες γυναίκες θηλάζουν. όπως επίσης κατά το διάστημα της έμμηνου ρύσης και τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Τι θα συμβεί εάν κάποιος κάνει Μπότοξ μόνο μια φορά και δεν συνεχίσει τις εγχύσεις;

Καθώς υποχωρεί η δράση της θεραπείας, το φάρμακο απενεργοποιείται με αποτέλεσμα οι μύες να ανακτούν τη δυνατότητα πλήρους σύσπασης. Συνέπεια αυτού είναι η σταδιακή επανεμφάνιση των ρυτίδων, που είχαν σβηστεί λόγω της αδυναμίας σύσπασης των μυών.

Ποιες οδηγίες θα πρέπει να ακολουθηθούν μετά το Μπότοξ;

 • Εξάσκηση των μυών του προσώπου για 2 με 3 ώρες έπειτα από τη θεραπεία (π.χ. συνοφρύωση, ανασήκωμα των φρυδιών), με σκοπό την ταχύτερη επίδραση στους μυς.
 • Αποφυγή τριβής των περιοχών όπου πραγματοποιήθηκε η θεραπεία για το 24ωρο που ακολουθεί.
 • Αποφυγή χρήσης make – up και έντονης άσκησης για τις επόμενες 4 ώρες.
 • Αποφυγή καυτού ντους, χρήσης σεσουάρ και υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο για τις 2 επόμενες ημέρες.

 

Κλείστε τώρα ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΧΡΕΩΣΗ

 

Μάθετε επίσης: για τις Εγχύσεις Εμφυτευμάτων