Ατοπικη Δερματίτιδα – Έκζεμα

Η Ατοπική Δερματίτιδα γνωστή και ως  Ατοπικό Έκζεμα είναι μία χρόνια και υποτροπιάζουσα φλεγμονώδης δερματοπάθεια που συχνά συσχετίζεται με άλλες αλλεργικές ασθένειες, όπως το αλλεργικό βρογχικό άσθμα και την αλλεργική ρινίτιδα. Είναι μία από τις πιο κοινές δερματικές παθήσεις της βρεφικής και παιδικής ηλικίας, αν και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να επιμένει και στην ενήλικη ζωή.

Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών που εκδηλώνουν ατοπική δερματίτιδα ή έκζεμα, είναι παιδιά της προσχολικής ηλικίας και το 75-95% αυτών παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση της κατάστασής τους πριν την ενηλικίωσή τους.

Αίτια Ατοπικής Δερματίτιδας / Εκζέματος

Τα αίτια πίσω από τις εκδηλώσεις της ατοπικής δερματίτιδας δεν είναι σαφή. Ωστόσο, φαίνεται να προκύπτουν από συνδυασμό αλληλεπιδράσεων όπως:
• Διαταραγμένη λειτουργία του φραγμού του δέρματος
• Ανοσολογικοί παράγοντες
• Περιβαλλοντικοί παράγοντες
• Γενετική προδιάθεση

Συμπτώματα Ατοπικής Δερματίτιδας / Εκζέματος

Το δέρμα χαρακτηρίζεται από έντονη ξηροδερμία, οίδημα και εμφανίζει βλατίδες που περιβάλλονται από ερύθημα με φυσαλίδες, εκδορές και υγρό. Ανάλογα με την ηλικία που θα εκδηλωθεί, η ατοπική δερματίτιδα διακρίνεται σε:

Βρεφικό Έκζεμα (2 μηνών-2 χρονών) ή Ατοπική Δερματίτιδα Βρεφών

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εθνική Ένωση για το Έκζεμα (National Eczema Association), τα περισσότερα κρούσματα ατοπικής δερματίτιδας καταγράφεται μέσα στο πρώτο έτος ζωής, συνηθέστερα μέσα στο πρώτο εξάμηνο. Το έκζεμα εμφανίζεται αρχικά ως ερύθημα και ξεφλούδισμα στα μάγουλα, όμως είναι πιθανό να επεκταθεί στο μέτωπο, το τριχωτό της κεφαλής, την περιστοματική περιοχή, τον λαιμό και τα άκρα. Οι περιοχές στις οποίες εντοπίζεται το πρόβλημα, σχετίζονται είτε με την ικανότητα του βρέφους να τις ξύσει, είτε με τις δραστηριότητές του στην ηλικία αυτή, όπως το μπουσούλημα, που έχουν ως αποτέλεσμα την έντονη και επαναλαμβανόμενη τριβή σε συγκεκριμένα σημεία.

Στην ηλικία αυτή, επιδείνωση της ατοπικής δερματίτιδας παρατηρείται μετά από εμβολιασμούς και ιικές λοιμώξεις. Σχετική ύφεση υπάρχει το καλοκαίρι, ενώ αντιθέτως έξαρση τον χειμώνα. Το βρεφικό έκζεμα συνήθως υποχωρεί μέχρι το τέλος του δεύτερου έτους ζωής του παιδιού.

Ατοπική Δερματίτιδα – Έκζεμα παιδιών (2 ετών-12 ετών)

Στην ηλικία αυτή, το έκζεμα εντοπίζεται κυρίως στην περιοχή του λαιμού, και στα χέρια και τα πόδια, ιδιαίτερα στους καρπούς, τους αστραγάλους, πίσω από τα γόνατα και μπροστά από τους αγκώνες. Τα παιδιά που υποφέρουν από χρόνια ατοπική δερματίτιδα, ταλαιπωρούνται από παροξυσμούς κνησμού, που μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο, τις σχολικές επιδόσεις και τις κοινωνικές συναναστροφές τους, προκαλώντας τους άγχος και αυξημένα προβλήματα συμπεριφοράς.

Έχει υπολογιστεί ωστόσο ότι περίπου το 60% των παιδιών παρουσιάζουν υποχώρηση της ατοπικής δερματίτιδας μέχρι την ηλικία των 5 ετών, ενώ το ποσοστό αυτό αγγίζει το 90% μέχρι την έναρξη της εφηβικής ηλικίας. Η ασθένεια συνεχίζει να επιμένει και στην εφηβική ηλικία στα παιδιά που παρουσιάζουν τις πιο σοβαρές μορφές της νόσου.

Ατοπική Δερματίτιδα – Έκζεμα εφήβων/ενηλίκων (12 ετών και άνω)

Από την εφηβική ηλικία και μετά, οι βλάβες περιορίζονται συνήθως στα άκρα (παλάμες-πέλματα), καθώς επίσης μπροστά από τους αγκώνες και πίσω από τα γόνατα, ενώ μπορεί να εντοπίζονται και στα πάνω βλέφαρα και τα χείλια. Οι περισσότεροι έφηβοι και ενήλικες με ατοπική δερματίτιδα έχουν ιστορικό της ασθένειας από την παιδική τους ηλικία. Μόνο στο 6-14% των περιπτώσεων, το έκζεμα ξεκινάει μετά την ηλικία των 18 ετών.

Στους μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς εκδηλώνεται με εντοπισμένες ερυθηματώδεις βλατίδες ή λειχηνοποιημένες πλάκες. Οι βλάβες είναι πιθανό να προκαλέσουν υπερμελάγχρωση ή υπομελάγχρωση του δέρματος.

Φωτοθεραπεία για την Αντιμετώπιση της Ατοπικής Δερματίτιδας – Έκζεμα

Η Φωτοθεραπεία αποτελεί την πλέον σύγχρονη, ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία για την Ατοπική Δερματίτιδα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εθνική Ένωση για το Έκζεμα (National Eczema Association), το 70% των ασθενών που υποφέρουν από ατοπική δερματίτιδα, παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση με τη φωτοθεραπεία. Είναι μία απολύτως φυσική θεραπεία, κατάλληλη για όλες τις ηλικίες και όλους τους τύπους δέρματος, χωρίς κανέναν περιορισμό. Οι προσβληθείσες περιοχές του δέρματος εκτίθενται στο ευεργετικό φως έγχρωμων ειδικών LED, που εκπέμπουν ασφαλή φωτεινή ενέργεια, χωρίς να το εκθέτουν στη βλαβερή δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV).
Η Φωτοθεραπεία για την αντιμετώπιση της ατοπικής δερματίτιδας αποτελεί την πλέον ασφαλή & αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση καθώς είναι μια απόλυτα φυσική θεραπεία κατάλληλη για όλες τις ηλικίες και τύπους δέρματος. Πιο συγκεκριμένα καταπραΰνει την φλεγμονώδη εκδήλωση του εκζέματος, αποκαθιστά την ισορροπία του μικροβιώματος του δέρματος, επιταχύνει την επούλωση του δέρματος. Παράλληλα, προλαμβάνει την βακτηριακή επιμόλυνση της περιοχής, ανακουφίζει το αίσθημα κνησμού και μειώνει την ανάγκη χρήσης τοπικών στεροειδών.

 

 Διαβάστε επίσης:

Ατοπικό δέρμα

Φωτοθεραπεία για ατοπική δερματίτιδα