Laser Δερματολογία-Εξελιγμένα Δερματολογικά laser

Τι ακριβώς είναι η Κοσμητική Ιατρική;

Κοσμητική Ιατρική είναι ο τομέας της Ιατρικής που ασχολείται με την αισθητική  βελτίωση της εξωτερικής εμφάνισης του ατόμου.  Αυτό περιλαμβάνει διόρθωση των εκ γενετής ή επίκτητων σημαδιών  ή χαρακτηριστικών. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται χωρίζονται σε επεμβατικές και μη επεμβατικές μεθόδους. Οι επεμβατικές περιλαμβάνουν την πλαστική χειρουργική και την δερματοχειρουργική ενώ οι μη επεμβατικές περιλαμβάνουν κυρίως τις θεραπείες με LASER που ήρθαν να καλύψουν έναν μεγάλο τομέα και εφαρμόζονται και σε περιπτώσεις όπου η πλαστική χειρουργική δεν μπορούσε να δώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Πως δρα το LASER;

Γίνεται επιλεκτική φωτοθερμόλυση, σύμφωνα με την οποία είναι δυνατή η επιλεκτική καταστροφή της βλάβης-στόχου, ενώ παραμένει απρόσβλητος ο φυσιολογικός ιστός. Η σπουδαιότητα της εξέλιξης αυτής έγκειται στο γεγονός ότι τα παλαιού τύπου LASER, αν και απαλλαγμένα από οποιαδήποτε πιθανότητα πρόκλησης γενικών παρενεργειών στον ανθρώπινο οργανισμό, δεν ήταν δυνατό να επιφέρουν επιλεκτική καταστροφή των βλαβών-στόχων, αλλά γενική καταστροφή της περιοχής εντοπίσεως των βλαβών, με συνακόλουθη πιθανότητα δημιουργίας τοπικών μεν, αλλά υπαρκτών παρενεργειών, όπως οι ουλές, ατροφίες, κ.λ.π.
Τα εξελιγμένα δερματολογικά LASER κατορθώνουν να αφήνουν άθικτη την επιδερμίδα και το γειτονικό φυσιολογικό δέρμα, αποφεύγοντας την πρόκληση όχι μόνο γενικών αλλά και τοπικών παρενεργειών. Επιπλέον, η πρόσφατη αναβάθμισή τους με ενεργητικούς μηχανισμούς ψύξης του δέρματος, προστατεύει με ασφάλεια την επιδερμίδας και ελαχιστοποιεί περαιτέρω την τοπική ενόχληση κατά την εφαρμογή τους.

Που εφαρμόζονται τα LASER;

Αν και η εφαρμογή των LASER στη δερματολογία αφορούσε στην αντιμετώπιση των αιμαγγειωμάτων στην πορεία χρησιμοποιήθηκε για άλλες εκ γενετής ή επίκτητες αλλοιώσεις του δέρματος. Τα LASER δίνουν άριστα αποτελέσματα στην εξάλειψη των κηλίδων ηλικίας, των αιμαγγειωμάτων, των ευρυαγγειών προσώπου και κάτω άκρων, των τατουάζ και στην αποτρίχωση.

Εξελιγμένα Δερματολογικά laser

Μέχρι πρόσφατα, υπήρχαν και ήταν γνωστά στην Ελλάδα μόνο τα παλαιού τύπου δερματολογικά laser. Ο ρόλος και η αποτελεσματικότητά τους παρουσίασαν αμφισβητούμενες πλευρές. Η θετική και η αρνητική εμπειρία αξιοποιήθηκαν και κατά τη  τελευταία δεκαετία αναπτύχθηκαν στις ΗΠΑ και στη Δυτική Ευρώπη τα  εξελιγμένα δερματολογικά laser.
Τα laser αυτού του τύπου σε συνδυασμό με την εξειδικευμένη ιατρική γνώση και πείρα αποτελούν την πλέον αποτελεσματική θεραπευτική απάντηση στην αντιμετώπιση αιμαγγειωμάτων, τατουάζ, ουλών και άλλων δερματικών καταστάσεων. Τα εξελιγμένα δερματολογικά laser εκπέμπουν παλμικό μονοχρωματικό φως και όχι ραδιενεργό ακτινοβολία. Με τα εξελιγμένα δερματολογικά laser επιτυγχάνεται επιλεκτική εξάλειψη του ιστού-στόχου ενώ παραμένει άθικτος ο φυσιολογικός ιστός.
Τα IQ-Intensive Quality Skin Clinics είναι κέντρα LASER Δερματολογίας, που λειτουργούν στην Αθήνα και στο Μαρούσι, υπό την Επιστημονική Διεύθυνση του Δερματολόγου Χριστόφορου Τζερμιά εξειδικευμένου στην Laser Επεμβατική Δερματολογία- τ. Επιμελητή της Πανεπιστημιακής Κλινικής της Οξφόρδης.
Τα IQ-Intensive Quality Skin Clinics αποτελούν πρωτοποριακά κέντρα στην Ελλάδα με εξοπλισμό εφάμιλλο κέντρων του εξωτερικού και τη δυνατότητα να προσφέρει:

  • Εφαρμογές  με τα πλέον εξελιγμένου τύπου δερματολογικά laser προέλευσης ΗΠΑ, εξασφαλίζοντας εξαιρετική ασφάλεια και υψηλή αποτελεσματικότητα χωρίς ουλές η άλλες παρενέργειες σε όλες τις ηλικίες και για όλες τις δερματικές περιοχές.
  • Αναίμακτη και στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων ανεκτή θεραπεία με ή χωρίς τοπική αναισθησία χωρίς την ανάγκη νοσηλείας.

ΑΙΜΑΓΓΕΙΩΜΑΤΑ

Η αποτελεσματική θεραπεία των ομαλών αιμαγγειωμάτων χωρίς την δημιουργία ουλών επιτυγχάνεται χάρις στην υψηλή αποτελεσματικότητα και εξαιρετική ασφάλεια που προσφέρουν τα εξελιγμένα δερματολογικά laser. Η χρήση των εξελιγμένων δερματολογικών laser στην αποτελεσματική εξάλειψη των αιμαγγειωμάτων συνιστάται για όλες τις ηλικίες(ακόμα και σε νεογνά 2 εβδομάδων), σε όλες τις δερματικές περιοχές (ακόμα και γύρω από τα μάτια) και σε όλες τις εποχές του χρόνου.

ΕΥΡΥΑΓΓΕΙΕΣ

Ανεξάρτητα με τη περιοχή που εμφανίζονται, στο πρόσωπο ή στα πόδια μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά χάρη στη χρήση των δερματολογικών laser.Η θεραπεία είναι εξαιρετικά ανεκτή και σχεδόν ανώδυνη εξαλείφει δε επιλεκτικά τις ευρυαγγείες αφήνοντας άθικτο το γειτονικό υγιές δέρμα.

ΕΥΡΥΑΓΓΕΙΕΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

Με συχνότητα εμφάνισης που είναι δύο έως τέσσερις φορές μεγαλύτερη στις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες, οι ευρυαγγείες δεν είναι παρά επιφανειακά αγγεία του δέρματος, που η διάμετρός τους είναι μεγαλύτερη από το φυσιολογικό, έτσι ώστε να γίνονται ορατά στο μάτι σαν κόκκινες ή μπλε γραμμές. Ανεξάρτητα από τη περιοχή που εμφανίζονται μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Η εξειδικευμένη Ιατρική γνώση σε συνδυασμό με την επαναστατική τεχνολογία LASER ήρθαν να δώσουν την απάντηση και σήμερα η ευρυαγγείες προσώπου αντιμετωπίζονται 100%.

ΜΕΛΑΧΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΒΛΑΒΕΣ

Όλες οι μελαχρωματικές βλάβες (εκ γενετής κηλίδες, εκ γενετής σπίλοι, ηλιακές κηλίδες, γεροντικές κηλίδες, φακίδες) εξαλείφονται αποτελεσματικά με τη χρήση εξελιγμένων δερματολογικών laser καθιστώντας  παλαιότερες θεραπευτικές μεθόδους ,όπως η μηχανική απόξεση, η διαθερμοπηξία  και η κρυοχειρουργική, ξεπερασμένες.

ΚΗΛΙΔΕΣ ΗΛΙΚΙΑΣ & ΗΛΙΟΥ

Είναι περιοχές στο δέρμα όπου πολλαπλασιάζονται και αυξάνονται τα μελανοκύτταρα. δημιουργώντας υποδερμικά σκούρες κηλίδες. Οι γεροντικές κηλίδες παρά το όνομά τους μπορούν να εμφανιστούν και σε μικρότερη ηλικία και δεν πρέπει να συγχέονται με το μέλασμα. Οι ηλιακές κηλίδες εμφανίζονται σαν στίγματα στα χέρια, το μπούστο και το πρόσωπο, δηλαδή σε σημεία που εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο.  Αν και είναι συνήθως καλοήθεις πρέπει να γίνει προσεκτική διάγνωση και έπειτα εφαρμόζεται θεραπεία με LASER. Οι κηλίδες ηλικίας και ήλιου αντιμετωπίζονται μέσα σε 2-3 επισκέψεις και πρέπει να γίνονται από εξειδικευμένο ιατρό.

ΤΑΤΟΥΑΖ

Μέχρι πρόσφατα η αφαίρεση τατουάζ επιχειρεί το με μηχανικό τρόπο ή με τη χρήση ηλεκτροθερμίας ή με παλαιού τύπου laser. Οι μέθοδοι αυτές όμως, προκαλούσαν ουλές. Με τα εξελιγμένα δερματολογικά laser είναι εφικτή η πλήρης εξαφάνιση των τατουάζ όλων των χρωμάτων με εξαιρετική ασφάλεια και χωρίς τον κίνδυνο να παραμείνουν στο δέρμα ουλές, ατροφίες ή άλλα σημάδια.

ΡΥΤΙΔΕΣ – ΟΥΛΕΣ – ΑΤΕΛΕΙΕΣ

Με τα εξελιγμένα υπερπαλμικά  laser  ανάπλασης επιτυγχάνεται ανάπλαση του δέρματος με την εξάχνωση και λείανση των βλαβών και την ταυτόχρονη συρρίκνωση και αναγέννηση των κολλαγόνων ιστών, έτσι ώστε να τεντώνεται και να ανανεώνεται το τοπικά χαλαρωμένο δέρμα. Ανάλογα με το βάθος των ρυτίδων τα υπερπαλμικά laser ανάπλασης μπορούν να εφαρμοστούν  μεμονωμένα ή σε συνδυασμό με εμφυτεύματα νέας βιοτεχνολογίας και εφαρμογές πλαστικής χειρουργικής .Ακόμα δε, η χρήση συστημάτων non-ablative lasers επιτυγχάνει λείανση των ρυτίδων με επαναληπτικές εφαρμογές σε τακτά χρονικά διαστήματα χωρίς παραμονή στο σπίτι.

Με αποτελεσματικότητα και ελαχιστοποίηση των ανεπιθύμητων ενεργειών τα υπερπαλμικά laser ανάπλασης μπορούν να αντιμετωπίσουν και μια σειρά άλλων βλαβών όπως:

  • Ουλές ακμής ή ανεμοβλογιάς
  • Ουλές τραυματισμού ή χειρουργικής επέμβασης
  • Ρινόφυμα
  • Ξανθέλασμα
  • Σμηγματογόνα αδενώματα
  • Νευροινώματα
  • Συριγγώματα

ΡΥΤΙΔΕΣ

Ο χρόνος και η συνεχής έκθεση στον ήλιο μειώνουν σταδιακά την ελαστίνη και το κολλαγόνο που διατηρούν την ελαστικότητα του δέρματος, με αποτέλεσμα την εμφάνιση ρυτίδων. Αν και η πλαστική χειρουργική δίνει λύση, πολλοί δεν επιθυμούν να μπουν σε μια τέτοια διαδικασία.

Με τα σύγχρονα LASER γίνεται αποκατάσταση των ρυτίδων. Με την επιλεκτική δράση των LASER διεγείρονται οι ινοβλάστες (βιοδιέγερση) οι οποίοι με τη σειρά τους παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη επιτυγχάνοντας έτσι τη μείωση και τη λείανση των ρυτίδων. Παράλληλα απομακρύνεται η εξωτερική στιβάδα της επιδερμίδας, εξαφανίζοντας τα νεκρά (κερατινοποιημένα) κύτταρα, αλλά και άλλες βαθύτερες αλλοιώσεις μέσω της σταδιακής αποφλοίωσης της επιδερμίδας. Έτσι ο οργανισμός παράγει μια νέα πιο απαλή επιδερμίδα. . Για την αντιμετώπιση των ρυτίδων χρησιμοποιούνται επεμβατικά ή μη επεμβατικά LASER ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος Τα μη επεμβατικά  LASER μπορούν να χρησιμοποιηθούν από μικρή ηλικία ακόμα και προληπτικά για να επιβραδύνουν τη γήρανση. Η εφαρμογή διαρκεί λίγα λεπτά, δεν έχει καμία παρενέργεια και μπορεί να αντικαταστήσει τα καθημερινά μας καλλυντικά ή τα καλλυντικά που κάνουν “peeling”.

Εμπιστευτείτε την ιατρική ομάδα μας για να εξαφανίσετε τα σημάδια του χρόνου και να ξαναδώσετε λάμψη στην κουρασμένη και γερασμένη επιδερμίδα του προσώπου. Η μέθοδος F.D.R. (Face-Dermo-Rejuvenation) που εφαρμόζεται αποκλειστικά, γίνεται με ειδικά LASER νέας γενιάς που προκαλούν βιοδιέγερση και βιοανάπλαση και βοηθούν τον οργανισμό να παράγει κολλαγόνο και ελαστίνη επιτυγχάνοντας έτσι τη λείανση των ρυτίδων. Παράλληλα απομακρύνεται η παλιά γερασμένη, θαμπή και με αισθητικές ατέλειες επιδερμίδα, χαρίζοντάς σας μια νέα, ανανεωμένη λαμπερή όψη

Για τις ρυτίδες εφαρμόζονται και τα ΝΟΝ ΑΒLΑTIVΕ LASERS. Η μέθοδος ονομάζεται Lunch- Tίme Treatment, καθώς η κάθε συνεδρία λείανσης των ρυτίδων διαρκεί πολύ λίγο, όσο ένα διάλειμμα φαγητού, και το άτομο μπορεί να επιστρέψει αμέσως μετά στις ασχολίες του.

Τα LASER νέας γενιάς δρουν υποεπιδερμικά, ενεργοποιώντας τους ινοβλάστες και αυξάνοντας το ήδη υπάρχον κολλαγόνο κατά 84%. Η όλη διαδικασία είναι ανώδυνη και δεν αφήνει σημάδι, οπότε δεν απαιτεί αποχή από τις καθημερινές μας δραστηριότητες, όπως συνέβαινε με τα παλαιού τύπου LASER (ERBIUM, CO2). Έτσι έχουμε την μείωση του βάθους των ρυτίδων κατά 69%, χωρίς να μένει σημάδι.
Η μέθοδος Lunch – Time Treatment εφαρμόζεται στην Αμερική, και τον Σεπτέμβρη του 2000 εγκρίθηκε από το Αμερικανικό FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων).

LASER ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ

Τα εξελιγμένα δερματολογικά laser έχουν  επιλεκτική δράση και ενεργητικούς μηχανισμούς ψύξης έτσι ώστε να προστατεύουν την επιδερμίδα και να διασφαλίζουν  την  μέγιστη αποτελεσματικότητα. Η μέθοδος της Laser  αποτρίχωσης είναι η μοναδική με έγκριση για μόνιμη μείωση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας από τον FDA Aμερικής εφαρμόζεται δε ανώδυνα, με ασφάλεια, εύκολα και γρήγορα τόσο στις μικρές περιοχές του προσώπου όσο και στις μεγάλες περιοχές του σώματος.

Η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα είναι ένα θέμα που απασχολεί πολύ τις γυναίκες και κυρίως τις γυναίκες της Μεσογείου, οι οποίες παρουσιάζουν πιο έντονο πρόβλημα. Αυτό οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες και στη μεγάλη συχνότητα εμφάνισης του συνδρόμου των Πολυκυστικών ωοθηκών.

Η laser αποτρίχωση έφερε μια νέα εποχή στην αντιμετώπιση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας και την υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό όλες οι γυναίκες γιατί γίνεται ανώδυνα, γρήγορα και δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα.
Μια ακίνδυνη δέσμη φωτός των εξελιγμένων LASER Long Pulse Alexandrite 755 nm, απορροφάται επιλεκτικά από τα σημεία που παρουσιάζουν πολύ μεγάλη συγκέντρωση μελανίνης, δηλαδή τη μελανίνη του τριχικού θύλακα ενώ ταυτόχρονα οι ενεργητικοί ψυκτικοί μηχανισμοί προστασίας αφήνουν την επιδερμίδα άθικτη ακόμα και στα μεσογειακού τύπου δέρματα.

Πως το LASER αντιμετωπίζει τόσο διαφορετικά προβλήματα;

Η επιλεκτική φωτοθερμόλυση του κάθε διαφορετικού στόχου (αγγεία, μελανοσώματα κ.λ.π.) πραγματοποιείται με τον ιδανικό και διαφορετικό κάθε φορά συνδυασμό 4 παραμέτρων: Μήκος Κύματος Φωτός, Διάρκεια Παλμού, Ενεργειακή Πυκνότητα και Μέγεθος Διαμέτρου της Δέσμης Φωτός.

Άρα σε κάθε μία από τις κατηγορίες δερματικών βλαβών που εφαρμόζονται τα εξελιγμένα LASER (αγγειακές, μελαχρωματικές, τριχικοί θύλακοι, ρυτίδες, ουλές, κ.ο.κ.) απαιτούνται αναγκαστικά διαφορετικοί τύποι LASER, οι οποίοι χρησιμοποιούνται μεμονωμένα ή σε συνδυασμό μεταξύ τους, ανάλογα με το διαφορετικό κάθε φορά μέγεθος των αγγείων, το βάθος των χρωματικών βλαβών και κηλίδων, το χρώμα των τατουάζ, το απαιτούμενο βάθος λειάνσεως ρυτίδων και ουλών κ.ο.κ.

Είναι, επίσης, αναγκαίο να τονιστεί ότι τα εξελιγμένα δερματολογικά LASER δεν αποτελούν πανάκεια και, παρά τις ευεργετικές τους δυνατότητες παρουσιάζουν όρια, για την υπερπήδηση των οποίων απαιτείται η συνδυαστική συμβολή και χρήση συμπληρωματικών μεθόδων.

Δεν πρέπει, λοιπόν, να αγνοείται ή να αποκρύπτεται ότι “δεν υπάρχει ένα LASER για όλες τις περιπτώσεις” αλλά να τονίζεται ότι “είναι επιβεβλημένη η εφαρμογή διαφορετικών τύπων LASER, μεμονωμένα ή σε συνδυασμό, με παράλληλη εφαρμογή ή μη συμπληρωματικών μεθόδων, για κάθε περίπτωση”. Αυτή είναι η φιλοσοφία της ολοκληρωμένης και εξατομικευμένης αντιμετώπισης.

Είναι αλήθεια ότι υπάρχει όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους άνδρες;

Εκτός από τη μεταμόσχευση μαλλιών που αφορά κυρίως τους άνδρες τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον και για άλλες υπηρεσίες όπως η ανανέωση προσώπου, ανάπλαση σώματος και για την αποτρίχωση καθώς η σύγχρονη κοινωνία απαιτεί απ’ όλους μια άψογη εμφάνιση.