Excimer Laser & τοπικά εφαρμοζόμενοι αναστολείς κατά της λεύκης

H λεύκη είναι μια αρκετά κοινή, δερματική κυρίως, πάθηση που οδηγεί σε απώλεια του χρώματος του δέρματος, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται λιγότερες ή περισσότερες κηλίδες πιο ανοιχτού χρώματος. Παρόλο που είναι μια μη μολυσματική και μη απειλητική για τη ζωή πάθηση, μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός ή μίας ασθενούς, εφόσον επηρεάζει την εξωτερική εμφάνιση. Επιπλέον, καθώς πρόκειται για μια κατάσταση που συνήθως παραμένει καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναπτυχθούν αποτελεσματικές θεραπείες και στρατηγικές αντιμετώπισης.

Μια πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικάνικης Ακαδημίας Δερματολογίας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η συνδυαστική θεραπεία με τοπικά εφαρμοζόμενους αναστολείς της καλσινευρίνης και excimer laser ήταν πιο αποτελεσματική από τη μονοθεραπεία με το excimer laser στην αντιμετώπιση της λεύκης.

Σήμερα χρησιμοποιούνται ευρέως οι συνδυαστικές θεραπείες με το excimer laser (308 nm) και διάφορους τοπικά εφαρμοζόμενους παράγοντες για τη θεραπεία της λεύκης. Στην εν λόγω ανασκόπηση συμπεριλήφθηκαν οκτώ τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες μελέτες στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 276 ασθενείς που ακολούθησαν είτε συνδυαστική θεραπεία (excimer και τοπικός παράγοντας) είτε θεραπεία με το excimer μόνο.

Ως επιτυχία της θεραπείας ορίστηκε η επαναμελάγχρωση (ο επαναχρωματισμός) κατά περισσότερο από 75% και, αντίστοιχα, ως αποτυχία της θεραπείας η επαναμελάγχρωση κατά λιγότερο από 25%. Βάσει της συγκεκριμένης ανασκόπησης, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συνδυαστική θεραπεία με το excimer laser και τοπική εφαρμογή αναστολέων της καλσινευρίνης ήταν πιο αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή σε σύγκριση με τη μονοθεραπεία.

Οι αναστολείς της καλσινευρίνης αναστέλλουν επιλεκτικά την ενδοκυττάρια πρωτεΐνη καλσινευρίνη και στη συνέχεια καταστέλλουν τον παράγοντα νέκρωσης όγκου-α και (ΤNF-α) και την έκφραση της ιντερφερόνης-γ που εμπλέκεται στην παθογένεση της λεύκης. Επιπλέον σημειώνεται ότι οι επιδράσεις της θεραπείας με τοπική εφαρμογή αναλόγων της βιταμίνης D3 ή με κορτικοστεροειδή δεν είναι καλά τεκμηριωμένη βάσει των διαθέσιμων ερευνητικών μελετών.

Λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις δυσκολίες σχετικά με την πλήρη ίαση από τη λεύκη όσο και τις δυνητικές αρνητικές ψυχολογικές επιπτώσεις για τους ασθενείς, οι συνδυαστικές θεραπείες με excimer laser και τοπικούς παράγοντες που ενισχύουν την απόκριση στη θεραπεία είναι πολλά υποσχόμενες.

Bae JM, Hong ΒΥ, Lee JH, Lee JH, Kim GM. The efficacy of 308-nm excimer laser/light (EL) and topical agent combination therapy versus EL monotherapy for vitiligo: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials (RCTs). J Am Acad Dermatol. 2016, in press.
Grimes PE, Morris R, Avaniss-Aghajani E, Soriano T, Meraz M, Metzger A. Topical tacrolimus therapy for vitiligo: therapeutic responses and skin messenger RNA expression of proinflammatory cytokines.J Am Acad Dermatol. 2004;51:52-61.

 

Παρόμοια άρθρα