Επεμβατική Δερματολογία, LASER, Δερματολόγοι, Ιατρική Θεώρηση & Αρχές

Ιατρική είναι η επιστήμη, που ασχολείται με την έρευνα και την εφαρμογή μεθόδων και τεχνικών, για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία των ασθενειών του ανθρώπου.

Θεωρείται μια από τις αρχαιότερες των πρακτικών επιστημών, έχοντας τις πρώτες εφαρμογές της, στις απαρχές της ίδιας της ανθρώπινης κοινωνίας.

Εδώ και εκατοντάδες χρόνια, η ιατρική εξελίσσεται ταυτόχρονα με τη ραγδαία εξέλιξη της έρευνας και της τεχνολογίας. Καινούργια, πανίσχυρα όπλα στα χέρια του επιστήμονα ιατρού, δημιουργούν νέους κλάδους, νέες διαγνωστικές οδούς, και νέες θεραπευτικές μεθόδους.

Εξασκώντας την Ιατρική επιστήμη τα τελευταία 25 χρόνια, συνεχώς, όλο και περισσότερο, ανακαλύπτω τις πρώτες «βασικές αρχές της»:

«Είμαστε ότι τρώμε», έλεγε ο Ιπποκράτης.

«Είμαστε ότι τρώμε, και … ότι κάνουμε, ότι σκεφτόμαστε,ότι μας απασχολεί, ότι μας προβληματίζει, ότι ζούμε καθημερινά με τους γονείς μας – τα αδέλφια μας – τα παιδιά μας – τους φίλους μας – τις σχέσεις μας – τους συνανθρώπους μας, ότι βλέπουμε τριγύρω μας, ότι ακούμε, ότι νοιώθουμε».

Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός. Το ίδιο μοναδική είναι και η αντιμετώπιση της όποιας πάθησης ή κατάστασής του. Αποτελεί δε τον πιο ουσιώδη τρόπο για τη θεραπεία αυτού.

Μέτα από χιλιάδες θεραπείες ασθενών μου, που όλες διέπονταν από τους ίδιους βασικούς κανόνες, αλλά συγχρόνως ήταν τελείως διαφορετικές μεταξύ τους, κατέληξα στα ίδια εκείνα συμπεράσματα που διέπουν  την ιατρική επιστήμη, από την απαρχή της γέννησής της:

«Ανεξάρτητα από την επανάσταση κάθε εποχής στον τομέα της τεχνολογίας και των επιστημονικών μεθόδων, η μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου αποτελεί τον πρωταρχικό και λίαν καθοριστικό παράγοντα,για την επιτυχή αντιμετώπιση πάσας νόσου».

Με την θεώρηση αυτή ασκώ την επιστήμη και την τέχνη μου, και με επίμονη εργασία στηριγμένη σε αρχές, όπως με δίδαξαν με το παράδειγμά τους και οι Γονείς μου, και η Αδελφή μου, και οι Δάσκαλοί μου.

Η ζωή μου είναι αφιερωμένη επιστημονικά στο γνωστικό αντικείμενο της LASER Δερματολογίας, στην ανάπτυξη της οποίας συνέβαλα και συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις από το 1995, όταν τελείωσα την εξειδίκευσή μου στην Οξφόρδη και το Λονδίνο.

Σήμερα και στην Ελλάδα, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι με τις εξελιγμένες εφαρμογές ιατρικών LASER στο Δέρμα, που πλέον συνιστώνται από όλους τους Δερματολόγους και τους Πλαστικούς Χειρουργούς.


ΤΑ ΕΞΕΛΙΓΜΕΝΑ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ LASER


Τα εξελιγμένα Δερματολογικά Laser αναπτύχθηκαν παγκοσμίως κατά την τελευταία εικοσαετία και αποτελούν την πλέον προηγμένη εκδοχή των ιατρικών Laser που εφαρμόζονται στο δέρμα απο το 1960. Στη διαδρομή αυτών των δεκαετιών, η πλούσια εμπειρία αξιοποιήθηκε, ώστε σήμερα να έχουμε στη διάθεσή μας αξιόπιστα, κλινικά δοκιμασμένα και άρτια συστήματα Laser.

Ο σημαντικότερος σταθμός υπήρξε η διατύπωση και εφαρμογή της επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης, σύμφωνα με την οποία είναι δυνατή η επιλεκτική καταστροφή της βλάβης-στόχου, ενώ παραμένει απρόσβλητος ο φυσολογικός ιστός.

Η σπουδαιότητα της εξέλιξης αυτής έγκειται στο γεγονός ότι τα παλαιού τύπου Laser, αν και απαλλαγμένα από οποιαδήποτε πιθανότητα πρόκλησης γενικών παρενεργειών στον ανθρώπινο οργανισμό, δεν ήταν δυνατό να επιφέρουν επιλεκτική καταστροφή των βλαβών-στόχων, αλλά γενική καταστροφή της περιοχής εντοπίσεως των βλαβών, με συνακόλουθη πιθανότητα δημιουργίας τοπικών μεν, αλλά υπαρκτών παρενεργειών, όπως οι ουλές, ατροφίες κ.λ.π.

Τα εξελιγμένα δερματολογικά LASER, όταν εφαρμόζονται ορθά, κατορθώνουν να αφήνουν άθικτη την επιδερμίδα και το γειτονικό φυσιολογικό δέρμα, αποφεύγοντας την πρόκληση όχι μόνο γενικών αλλά και τοπικών παρενεργειών.

Επιπλέον πρόσφατες αναβαθμίσείς τους είτε με ενεργητικούς μηχανισμούς ψύξης του δέρματος, είτε με καταλληλότερους χρόνους παλμού, είτε με κλασματικές δράσεις στο χωροχρόνο της αλληλεπίδρασης με τον δερματικό ιστό, μεγιστοποιούν ακόμη περισσότερο την ασφάλεια της επιδερμίδας και ελαχιστοποιούν την τοπική ενόχληση κατά την εφαρμογή τους.

Η επιλεκτική φωτοθερμόλυση του κάθε φορά διαφορετικού στόχου (αγγεία, μελανοσώματα κ.λ.π.) πραγματοποιείται με τον ιδανικό και διαφορετικό κάθε φορά συνδυασμό 4 παραμέτρων ¨Μήκος Κύματος Φωτός, Διάρκεια Παλμού, Ενεργειακή Πυκνότητα και Μέγεθος Διαμέτρου της Δέσμης Φωτός.

Άρα σε κάθε μία από τις κατηγορίες δερματικών βλαβών που εφαρμόζονται τα εξελιγμένα Laser (αγγειακές, μελαχρωματικές, τριχικοί θύλακοι, ρυτίδες, ουλές κ.ο.κ.) απαιτούνται αναγκαστικά διαφορετικοί τύποι Laser, οι οποίοι χρησιμοποιούνται μεμονωμένα ή σε συνδυασμό μεταξύ τους, ανάλογα με το διαφορετικό κάθε φορά μέγεθος των αγγείων, το βάθος των χρωματικών βλαβών και κηλίδων, το χρώμα των τατουάζ, το απαιτούμενο βάθος λειάνσεως ρυτίδων και ουλών κ.ο.κ.

Είναι επίσης, αναγκαίο να τονιστεί ότι τα εξελιγμένα δερματολογικά Laser δεν αποτελούν πανάκεια και, παρά τις ευεργετικές τους δυνατότητες παρουσιάζουν όρια, για την υπερπήδηση των οποίων απαιτείται η συνδυαστική συμβολή και χρήση συμπληρωματικών μεθόδων, όπως η μικροσκληροθεραπεία, η θερμόλυση, η ανόρθωση των ουλών κ.ο.κ.

Δεν πρέπει, λοιπόν, να αγνοείται ή να αποκρύπτεται οτι “δεν υπάρχει ένα Laser για όλες τις περιπτώσεις” αλλά να τονίζεται οτι “είναι επιβεβλημένη η εφαρμογή διαφορετικών τύπων Laser, μεμονωμένα ή σε συνδυασμό, με παράλληλη εφαρμογή ή μη συμπληρωματικών μεθόδων, για κάθε περίπτωση”. Αυτή είναι η φιλοσοφία της ολοκληρωμένης και εξατομικευμένης αντιμετώπισης.

 
“ΟΡΚΟΣ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ”

ΟΡΚΙΖΟΜΑΙ ΣΤΟΝ ΘΕΟ ΝΑ ΠΡΑΞΩ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΟΥ,

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΟΡΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑ .

ΝΑ ΘΕΩΡΩ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΜΟΥ ΔΙΔΑΞΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΑΥΤΗ ΙΣΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ.

ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΩ ΤΟΥΣ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΠΟΤΕ ΕΚΟΥΣΙΩΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΛΑΨΩ Η ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΔΙΚΗΣΩ.

ΝΑ ΜΗ ΔΩΣΩ ΠΟΤΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝ ΜΟΥ ΤΟ ΖΗΤΗΣΕΙ, ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΟΥΤΕ ΝΑ ΔΩΣΩ ΠΟΤΕ ΤΕΤΟΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΗ. ΟΜΟΙΩΣ, ΝΑ ΜΗ ΔΩΣΩ ΠΟΤΕ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΒΑΛΛΕΙ.

ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΩ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΜΟΥ ΚΑΘΑΡΗ ΚΑΙ ΑΓΝΗ.
ΣΕ ΟΠΟΙΑ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΑΝ ΜΠΩ, ΝΑ ΜΠΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΦΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΣ ΚΑΘΕ ΕΚΟΥΣΙΑ ΑΔΙΚΙΑ ΚΑΙ ΒΛΑΒΗ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΓΕΝΕΤΗΣΙΑ ΠΡΑΞΗ.

ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΔΩ Ή ΑΚΟΥΣΩ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΜΟΥ,Ή ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ, ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΟΤΕ ΝΑ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΘΕΙ, ΝΑ ΣΙΩΠΗΣΩ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΤΗΡΗΣΩ ΜΥΣΤΙΚΟ.

ΑΝ ΤΟΝ ΟΡΚΟ ΜΟΥ ΑΥΤΟ ΤΗΡΗΣΩ ΠΙΣΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΘΕΤΗΣΩ, ΕΙΘΕ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΩ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΜΟΥ, ΑΝ ΟΜΩΣ ΠΑΡΑΒΩ ΚΑΙ ΑΘΕΤΗΣΩ ΤΟΝ ΟΡΚΟ ΜΟΥ, ΝΑ ΥΠΟΣΤΩ ΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ.