Σπυράκια με πύον. Είναι ζήτημα… ακμής!

Τα σπυράκια της ακμής αναπτύσσονται όταν οι πόροι του δέρματος φράζουν από συσσώρευση σμήγματος, νεκρά κύτταρα ή βακτήρια. Η ακμή τείνει να εμφανίζεται συχνότερα κατά την εφηβεία όταν οι σμηγματογόνοι αδένες παράγουν περισσότερο σμήγμα, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και ανά πάσα στιγμή κατά την ενήλικη ζωή ενός ατόμου. Τα σπυράκια με πύον είναι σπυράκια τα οποία συνήθως προκαλούνται από βακτηριακή λοίμωξη. Ένα σπυράκι είναι πιο πιθανό να μολυνθεί όταν πιέζεται με τα δάχτυλα. Τα σπυράκια με πύον εμφανίζονται συνήθως όταν ένα άτομο έχει κυστική ακμή. Υπάρχει όμως η περίπτωση να προκληθούν από ύπαρξη βακτηρίων σταφυλόκοκκου και τότε η θεραπεία καθίσταται πιο δύσκολη.

Τα αίτια που προκαλούν τα σπυράκια με πύον

Ένα βακτήριο γνωστό ως Προπιονοβακτηρίδιο της ακμής (P. acnes), υπάρχει και αναπτύσσεται φυσιολογικά στο δέρμα. Συνήθως είναι αβλαβές, αλλά όταν οι σμηγματογόνοι αδένες φράζουν, τότε το βακτήριο αυτό αρχίζει να πολλαπλασιάζεται και να προκαλεί ανοσοαπόκριση, με αποτέλεσμα τα σπυράκια της ακμής να γεμίζουν πύον και να διογκώνονται. Σπάζοντας με τα δάχτυλα ένα σπυράκι με πύον εκδηλώνεται τοπικά φλεγμονή, καθώς τα βακτήρια εισέρχονται στην ακνεϊκή βλάβη ή προκαλούν ρήξη μιας φλύκταινας εντός του δέρματος. Στην κυστική ακμή, η οποία θεωρείται η σοβαρότερη μορφή της ακμής, τα σπυράκια είναι μεγάλα και γεμάτα με πύον, με μεγαλύτερες πιθανότητες, αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, να υποτροπιάσουν και να αφήσουν μόνιμες ουλές στο δέρμα.

Προγραμματίστε σήμερα το ραντεβού σας

Συμπτώματα και διάγνωση

Σε αντίθεση με ένα απλό σπυράκι, τα σπυράκια της ακμής με πύον μπορούν να εισέλθουν βαθιά μέσα στο δέρμα και να δημιουργήσουν ένα επώδυνο οίδημα. Συνήθως, παρουσιάζουν τα εξής συμπτώματα:

  • Είναι πιο ευδιάκριτα από τα κοινά σπυράκια.
  • Είναι μεγάλα σε μέγεθος και έχουν έντονο ερυθρό χρώμα λόγω φλεγμονής.
  • Χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν.
  • Είναι επώδυνα ή ευαίσθητα στην αφή.

Αν ένα σπυράκι έχει προκληθεί από σταφυλόκοκκο, τότε η μόλυνση είναι μεταδοτική και παρουσιάζει τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Ερυθρό και επώδυνο οίδημα, συνήθως στο λαιμό, το πρόσωπο ή τους γλουτούς.
  • Εκδήλωση πυρετού.
  • Αίσθημα κούρασης.
  • Αίσθημα αδιαθεσίας.

Επιπλέον, η ροδόχρους ακμή είναι μία νόσος, διαφορετική από την ακμή, που μπορεί επίσης να εμφανίσει ερυθρά σπυράκια με πύον, τα οποία μερικές φορές συνοδεύονται από αίσθημα καύσου ή κνησμό. Πρόκειται για μια χρόνια κατάσταση του δέρματος του προσώπου που πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα για να διατηρείται όσο το δυνατό σε ύφεση.

Καθώς τα σπυράκια με πύον μπορεί να προκαλούνται από διαφορετικά αίτια, με το που εμφανίζονται στο δέρμα θα πρέπει ο ασθενής να συμβουλευθεί οπωσδήποτε τον εξειδικευμένο δερματολόγο για να προχωρήσει σε σωστή διάγνωση και κατάλληλη θεραπεία.

Η διάγνωση περιλαμβάνει κλινική εξέταση και ψηφιακή δερμοανάλυση με το πλέον εξελιγμένο σύστημα Canfield VISIA® ώστε να εντοπιστούν και να αξιολογηθούν με  ακρίβεια οι βλάβες στο δέρμα. Παράλληλα γίνεται και εξέταση για ανίχνευση σταφυλόκοκκου. Αφού καθοριστεί η θεραπεία, η δερμοανάλυση επαναλαμβάνεται σε τακτική βάση, ώστε να παρακολουθεί ο δερματολόγος την εξέλιξη των συμπτωμάτων και να προσαρμόζει, όταν χρειάζεται, την θεραπεία.

Πώς αντιμετωπίζονται τα σπυράκια της ακμής με πύον

Ανάλογα με τα αίτια της ακμής, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής (αντιβιοτικά, ρετινοειδή) ή ειδική ορμονική αγωγή στην περίπτωση μιας γυναίκας. Επίσης, μπορεί να γίνουν συνδυαστικά διάφορες συνεδρίες με φωτοθεραπεία ή LASER. Στην περίπτωση της διάνοιξης στα σπυράκια με πύον, καθορίζεται με μεγάλη προσοχή σε ποιο στάδιο της θεραπείας θα γίνει, έτσι ώστε να προληφθεί οποιαδήποτε επιδείνωση στις ακνεϊκές βλάβες. Πάντα η θεραπεία καθορίζεται αυστηρά ανά περίπτωση, ανάλογα με την σοβαρότητα της κατάστασης και τις ανάγκες του ασθενούς.

Προγραμματίστε σήμερα το ραντεβού σας

Παρόμοια άρθρα