Παιδική Ψωρίαση, Παχυσαρκία και Συννοσηρότητα

Ενώ η ψωρίαση θεωρείται ελάχιστα σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη αυτών των νοσημάτων, η παχυσαρκία συμβάλλει πολύ περισσότερο στην ανάπτυξη συννοσηρότητας σε παιδιά με ψωρίαση.

Πρόσφατα, Αμερικανοί ερευνητές διεξήγαγαν μια μελέτη βασισμένη σε δεδομένα μια ομάδας 29.957 παιδιών με ψωρίαση και σε μια συγκριτική ομάδα 29.957 παιδιών χωρίς ψωρίαση. Τα παιδιά διαχωρίστηκαν σε 4 ομάδες: (1) μη παχύσαρκα, χωρίς ψωρίαση, (2) μη παχύσαρκα, με ψωρίαση, (3) παχύσαρκα, χωρίς ψωρίαση, και (4) παχύσαρκα, με ψωρίαση. Η συνολική μέση ηλικία τους ήταν 12 χρονών και 16.034 από αυτά ήταν κορίτσια.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν:

  • Κατά την έναρξη της μελέτης, τα περισσότερα παιδιά με ψωρίαση ήταν παχύσαρκα.
  • Τα παιδιά με ψωρίαση ήταν πολύ πιο πιθανό να αναπτύξουν κάθε μία από τις συννοσηρότητες από εκείνα χωρίς ψωρίαση.
  • Η παχυσαρκία ήταν ένας ισχυρός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη κάθε συννοσηρότητας, ακόμη και στα παιδιά χωρίς ψωρίαση.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι ενήλικες με ψωρίαση είναι ήδη γνωστό ότι έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και μεταβολικού συνδρόμου, τα συμπτώματα των οποίων περιλαμβάνουν περιττό λίπος γύρω από τη μέση. Άλλα συμπτώματα του μεταβολικού συνδρόμου περιλαμβάνουν χαμηλά επίπεδα HDL, “καλή” χοληστερόλη, υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων, “κακό” λίπος και αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Στα παιδιά, φαίνεται ότι η παχυσαρκία πιθανόν να εμφανίζεται πριν από την εμφάνιση της ψωρίασης, αλλά μπορεί επίσης και παιδιά με ψωρίαση που δεν έχουν παχυσαρκία να διατρέχουν επίσης κάποιο κίνδυνο για θέματα υγείας που συνήθως θεωρούμε ότι σχετίζονται με την παχυσαρκία. Οι γονείς των παιδιών με ψωρίαση θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης και μιας υγιούς και ισορροπημένης διατροφής.

Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό οι γονείς των παιδιών με ψωρίαση να είναι σωστά ενημερωμένοι για την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή που πρέπει να ακολουθήσει το παιδί τους. Υπάρχουν αγωγές που μπορεί να είναι απαγορευτικές για το ευαίσθητο δέρμα των παιδιών τους. Μόνο ο εξειδικευμένος δερματολόγος μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις εκδηλώσεις και εξάρσεις της νόσου.

Η φωτοθεραπεία μονοχρωματικού φωτός στενού φάσματος θεωρείται από την παγκόσμια δερματολογική κοινότητα ως η πλέον κατάλληλη για τα παιδιά. Ανάλογα με την περίπτωση, η φωτοθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί τοπικά στις περιοχές με ψωρίαση, αλλά και σε ολόκληρο το σώμα όταν είναι γενικευμένη. Οι συνεδρίες μπορούν να γίνονται στο ιατρείο, αλλά και στο σπίτι με την ειδική συσκευή. Στο ιατρείο, για την αντιμετώπιση εντοπισμένων βλαβών στο δέρμα χρησιμοποιείται η συσκευή Excimer Light που εστιάζει το φως της μόνο στην υπό θεραπεία περιοχή, ενώ όταν η ψωρίαση είναι εξαπλωμένη στο σώμα, τότε για την φωτοθεραπεία συστήνεται ο ειδικά σχεδιασμένος θάλαμος της καμπίνας Waldmann.

Το σημαντικότερο με την φωτοθεραπεία, και γενικά με την θεραπευτική αγωγή, είναι ότι πρέπει να ακολουθείται με συνέπεια από τον ασθενή, γεγονός που στην περίπτωση των παιδιών σημαίνει πως οι ίδιοι οι γονείς πρέπει να εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες του γιατρού ώστε να διατηρείται η ψωρίαση του παιδιού πάντα σε ύφεση.

 

Παρόμοια άρθρα