Νεογνική ακμή στο πρόσωπο του μωρού μου;

Τι είναι η νεογνική ακμή και η βρεφική ακμή;

Περίπου το 20% των νεογνών εμφανίζει έναν τύπο ακμής που ονομάζεται νεογνική ακμή. Εκδηλώνεται συνήθως 2 εβδομάδες μετά τη γέννηση, το πολύ μέσα στις πρώτες 6 εβδομάδες ζωής του νεογνού. Σε κάποιες περιπτώσεις το μωρό γεννιέται με ακμή. Εάν το νεογέννητο μωρό σας έχει ακμή, τα συμπτώματα εμφανίζονται στα μάγουλα και τη μύτη, στο μέτωπο, το πηγούνι, το κεφάλι, το λαιμό, την πλάτη ή το στήθος. Η νεογνική ακμή γενικά δεν είναι ανησυχητική, καθώς τις περισσότερες φορές τείνει να φεύγει από μόνη της μετά από λίγες εβδομάδες. Ωστόσο, μπορεί να γίνει ανησυχητική εάν εξελιχθεί σε βρεφική ακμή, που εμφανίζεται μετά από τον 3ο μήνα ζωής του βρέφους. Για τη νεογνική και τη βρεφική ακμή θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον εξειδικευμένο δερματολόγο. Είναι ο πλέον αρμόδιος  για να σας διαβεβαιώσει πως πρόκειται για ακμή και όχι για κάποια άλλη πάθηση του δέρματος που μοιάζει με ακμή, όπως το έκζεμα. Επίσης, η βρεφική ακμή μπορεί να αποτελεί ένδειξη ενός προβλήματος υγείας του μωρού σας οπότε κάποιες απαραίτητες εξετάσεις που θα σας προτείνει ο γιατρός θα αποκλείσουν ένα πιθανό ενδεχόμενο. Υπάρχει βέβαια και η πιθανότητα ένα βρέφος να εμφανίσει ακμή από την χρήση ακατάλληλου προϊόντος φροντίδας στο δέρμα του.

Ποια είναι τα συμπτώματα της νεογνικής και βρεφικής ακμής;

Η νεογνική και η βρεφική ακμή είναι μια κατάσταση του δέρματος που αναπτύσσεται στο πρόσωπο ή το σώμα ενός μωρού. Προκαλεί μικροσκοπικά ερυθρά ή λευκά σπυράκια. Είναι διαφορετική από την παιδική ακμή στην οποία υπάρχουν στο δέρμα ανοικτοί ή κλειστοί φαγέσωρες (μαύρα ή λευκά στίγματα). Η βρεφική ακμή μπορεί επίσης να εμφανιστεί με κύστεις ή οζίδια. Σε σπάνιες περιπτώσεις, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και εξελιχθεί σε παιδική ακμή, τότε μπορεί να καταλήξει σε ουλές ακμής.

Προγραμματίστε σήμερα το ραντεβού σας

Τι προκαλεί την νεογνική και την βρεφική ακμή;

Όπως και με την εφηβική ακμή, οι ειδικοί πιστεύουν ότι και σε αυτή την περίπτωση υπεύθυνες είναι οι ορμόνες. Συγκεκριμένα, οι ορμόνες που λαμβάνουν τα μωρά από τη μητέρα τους στο τέλος της εγκυμοσύνης. Επίσης, πιθανή αιτία μπορεί να είναι η λήψη κάποιων φαρμάκων από την μητέρα κατά τη διάρκεια του θηλασμού ή η λήψη ορισμένων φαρμάκων από το βρέφος ή κάποια ενδοκρινολογική δυσλειτουργία, όπως η υπερανδρογοναιμία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ακμή στα νεογνά ή στα βρέφη μπορεί να προκύπτει από την αντίδραση του ευαίσθητου δέρματος του μωρού στα βρεφικά καλλυντικά, ιδιαίτερα στα λιπαρά προϊόντα που φράζουν τους πόρους του δέρματος.

Συμβουλές για την φροντίδα του βρεφικού δέρματος με ακμή

  • Μην χρησιμοποιείτε φαρμακευτικά προϊόντα για την ακμή εάν δεν έχετε συμβουλευτεί τον εξειδικευμένο δερματολόγο.
  • Μην ερεθίζετε το ευαίσθητο δέρμα του μωρού με το συχνό πλύσιμο. Η ακμή του δεν δημιουργείται από ρύπους.
  • Μην χρησιμοποιείται ακατάλληλα βρεφικά καλλυντικά.
  • Πλύνετε απαλά το πρόσωπο του μωρού με τα ειδικά προϊόντα καθαρισμού που θα σας προτείνει ο δερματολόγος.

Θεραπεία της ακμής σε νεογνά και βρέφη

Συνήθως, η ακμή στα μωρά, αν είναι ήπιας μορφής, δεν χρειάζεται κάποια θεραπευτική αντιμετώπιση καθώς υποχωρεί από μόνη της σε λίγο διάστημα. Το μόνο που απαιτείται είναι η καθημερινή διαδικασία του καθαρισμού του δέρματος με βάση τις συμβουλές του ειδικού δερματολόγου και με τα κατάλληλα βρεφικά δερμοκαλλυντικά. Εάν η ακμή είναι επίμονης μορφής, τότε μετά από την διάγνωση για την βαθμίδα σοβαρότητας της ακμής και με βάση τις ανάγκες του δέρματος του βρέφους, θα εφαρμοστεί ανάλογη θεραπεία, όπως της ακμής.

Προγραμματίστε σήμερα το ραντεβού σας

Παρόμοια άρθρα