Θεραπεία Λεύκης

Νέα θεραπεία ανέστρεψε τη λεύκη στα ποντίκια

Ένα βήμα πιο κοντά στην πρώτη αποτελεσματική θεραπεία για τη λεύκη έκαναν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Λογιόλα στο Σικάγο, οι οποίοι ανέπτυξαν μία γενετικά τροποποιημένη πρωτεΐνη ικανή να αναστρέφει τη δερματική διαταραχή στα ποντίκια. Η καθηγήτρια Κάρολαϊν Λε Πουλ και οι συνεργάτες της από το Ογκολογικό Ινστιτούτο και τα τμήματα Παθολογίας, Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας του αμερικανικού πανεπιστημίου παρατήρησαν παρόμοια ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος και σε δείγματα ανθρώπινου δερματικού ιστού, όμως αναμένουν το πράσινο φως για να προχωρήσουν σε πλήρεις κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Παλιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι μία πρωτεΐνη, η λεγόμενη HSP70i, παίζει καθοριστικό ρόλο στην αυτοάνοση αντίδραση που προκαλεί τη λεύκη. Η HSP70i αποτελείται από 641 θεμέλιους λίθους, που λέγονται αμινοξέα. Η Λε Πουλ και οι συνεργάτες της τροποποίησαν γενετικά ένα από αυτά τα αμινοξέα για να δημιουργήσουν ένα μεταλλαγμένο HSP70i. Στα πειράματα που διεξήγαγαν στη συνέχεια, η μεταλλαγμένη πρωτεΐνη αντικατέστησε τη φυσιολογική HSP70i, αναστρέφοντας την αυτοάνοση αντίδραση της λεύκης.

Οι ερευνητές χορήγησαν την τροποποιημένη HSP70i σε ποντίκια που είχαν εκδηλώσει λεύκη και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Το τρίχωμα των ποντικιών, το οποίο είχε επηρεαστεί από τη νόσο και είχε αποκτήσει μία γκριζωπή χροιά, έγινε και πάλι μαύρο!

«Τα ποντίκια δείχνουν φυσιολογικά», δήλωσε η Λε Πουλ, επισημαίνοντας ότι παρόμοια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν και σε δείγματα ανθρώπινου δέρματος.

Γράφοντας στην επιθεώρηση «Science Translational Medicine», οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η μεταλλαγμένη HSP70i «μπορεί να προσφέρει νέες ευκαιρίες θεραπείας για τη λεύκη».

Παρόμοια άρθρα