Κυστική ακμή… η πιο σοβαρή μορφή ακμής!

Βγάζετε σπυράκια όταν οι πόροι του δέρματος φράζουν από σμήγμα και νεκρά κερατινοκύτταρα. Μερικές φορές, μέσα στους πόρους παγιδεύονται βακτήρια, προκαλώντας φλεγμονές. Η κυστική ακμή είναι ένας φλεγμονώδης τύπος ακμής, ο πλέον σοβαρός, ο οποίος συμβαίνει όταν οι φλεγμονές εισχωρούν βαθιά στο δέρμα, δημιουργώντας ερυθρές κύστεις με πύον, που μπορεί να προκαλούν πόνο ή κνησμό. Εάν μια κύστη ανοίξει, τότε τα βακτήρια εξαπλώνονται στο δέρμα και η κυστική ακμή επιδεινώνεται.

Ποιοι εμφανίζουν κυστική ακμή και σε ποιες περιοχές του δέρματος;

Συνήθως η κυστική ακμή εμφανίζεται στην εφηβεία ή στα πρώιμα νεανικά χρόνια. Μπορεί όμως να εμφανιστεί και σε ενήλικες ηλικίας κάτω των 50 χρόνων. Εκδηλώνεται σε πρόσωπο, πλάτη, στήθος, μπράτσα ή ώμους, ίσως και πίσω από τα αυτιά. Η κυστική ακμή είναι πιο συχνή στους άντρες, ενώ στις γυναίκες εμφανίζεται κυρίως στο κάτω τμήμα του προσώπου.

Πώς αναγνωρίζετε την κυστική ακμή;

Η κυστική ακμή εκτός από του ότι είναι η πιο σοβαρή μορφή ακμής, τείνει επίσης να καλύπτει και μεγαλύτερη επιφάνεια του δέρματος. Ένα βασικό χαρακτηριστικό της είναι πως η όψη του δέρματος είναι έντονα κόκκινη που δίνει την εντύπωση πως “φλέγεται”. Κάποια άλλα χαρακτηριστικά ταυτοποίησης της κυστικής ακμής περιλαμβάνουν:

  • μεγάλες κύστεις με πύον
  • μεγάλα λευκά εξογκώματα
  • ερυθρότητα
  • πόνος στην αφή

Τι προκαλεί την κυστική ακμή;

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κυστικής ακμής. Η κυστική ακμή για μερικούς ανθρώπους είναι γενετικής αιτιοπαθογένειας, για άλλους είναι ζήτημα ορμονικό και για κάποιους προκύπτει από το γεγονός ότι είναι επιρρεπείς στην εμφάνιση ακμής. Συνήθως, προκαλείται από ορμονική ανισορροπία των ανδρογόνων. Κατά την διάρκεια της εφηβείας, τα επίπεδα των ανδρογόνων αυξάνονται με αποτέλεσμα το δέρμα να εμφανίζει φραγμένους πόρους και ακμή. Επειδή η κυστική ακμή συνδέεται με την τεστοστερόνη, οι άντρες τείνουν να είναι ελαφρώς πιο ευαίσθητοι. Στις γυναίκες, οι ορμονικές αλλαγές συνδέονται με την έμμηνο ρύση, την εγκυμοσύνη, την εμμηνόπαυση ή με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Επίσης, η κληρονομικότητα είναι ένας σημαντικός παράγοντας εμφάνισης της κυστικής ακμής, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την καταγραφή ιατρικών ιστορικών ασθενών, που τουλάχιστον ο ένας γονέας είχε σοβαρή κυστική ακμή.

Προγραμματίστε σήμερα το ραντεβού σας

Η κυστική ακμή οδηγεί σε ουλές ακμής;

Λόγω του βάθους και της έκτασης της φλεγμονής, η κυστική ακμή έχει την μεγαλύτερη πιθανότητα να προκαλέσει ουλές ακμής. Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης ουλών ακμής μόνο αν δεν πειράξετε τις κύστεις με τα δάχτυλα (αποφυγή κινδύνου εξάπλωσης της φλεγμονής) και απευθυνθείτε έγκαιρα στον εξειδικευμένο δερματολόγο. Σε περίπτωση που η κυστική ακμή έχει ήδη δημιουργήσει ουλές στο δέρμα, πρώτα αντιμετωπίζεται η ενεργή ακμή και μετά ακολουθεί η θεραπεία για τα σημάδια και τις ουλές ακμής.

Πώς θεραπεύεται η κυστική ακμή;

Η θεραπεία της κυστικής ακμής καθορίζεται με βάση τα αίτια που την προκαλούν, την βαθμίδα σοβαρότητας, εάν έχει δημιουργήσει ουλές ακμής στο δέρμα και εάν ο ασθενής είχε ακολουθήσει κάποια θεραπεία στο παρελθόν χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα. Καθώς η κυστική ακμή αποτελεί ακμή βαριάς μορφής, η αντιμετώπιση πρέπει να γίνεται με εξειδικευμένο και πολύ προσεκτικό τρόπο εφαρμόζοντας ασφαλείς και αποτελεσματικές μεθόδους που δεν θα προκαλέσουν ούτε υποτροπή της νόσου αλλά ούτε παρενέργειες στον ασθενή.

Η φωτοδυναμική  θεραπεία (PDT) είναι απόλυτα ασφαλής, καθώς συνδυάζει εφαρμογή καθαρού, ορατού και ζωογόνου φωτός στο δέρμα με χρήση ειδικής φωτοευαισθητοποιού ουσίας και οξυγόνου. Η συγκεκριμένη ουσία απλώνεται τοπικά στο δέρμα με σκοπό να ενισχύει σημαντικά την επίδραση του φωτός στις κύστεις και άλλες βλάβες της ακμής. Με αυτό τον τρόπο το ζωογόνο φως, μπλε και ερυθρού φάσματος, διεισδύει βαθιά στο δέρμα, εξαλείφει τα βακτήρια, μειώνει την φλεγμονή και αναστέλλει την ανάπτυξη της ακμής. Με την εφαρμογή της φωτοδυναμικής θεραπείας αποφεύγεται ή περιορίζεται η χορήγηση φαρμάκων από το στόμα τα οποία προκαλούν παρενέργειες, καθώς και αύξηση της ανοχής και αντοχής των βακτηρίων στα αντιβιοτικά. Ανάλογα με τον φωτότυπο του δέρματος και τις ανάγκες του ασθενούς, καθορίζεται ο απαιτούμενος αριθμός των συνεδριών, η συχνότητα και η διάρκειά τους.

Η θεραπεία της κυστικής ακμής δεν αποτελεί βραχυπρόθεσμο πρόβλημα. Απαιτεί χρόνο για την αντιμετώπισή της. Μάλιστα, αν έχει προκαλέσει στο δέρμα ουλές ακμής, τότε η πλήρης θεραπεία περιλαμβάνει επιπλέον εξειδικευμένες μεθόδους με συνδυαστική δράση για την ανάπλαση του δέρματος.

Προγραμματίστε σήμερα το ραντεβού σας

Παρόμοια άρθρα