Κίνδυνος μόλυνσης από την αποτρίχωση στο «μπικίνι»

Αν και το «Brazilian» & διάφορες μορφές αποτρίχωσης της ηβικής περιοχής τα τελευταία χρόνια απολαμβάνουν ιδιαίτερη δημοτικότητα και στα δυο φύλα, οι Γάλλοι επιστήμονες προειδοποιούν:

Η αποτρίχωση στην ηβική περιοχή ελλοχεύει κινδύνους καθώς οι μέθοδοι αποτρίχωσης όπως το κερί και το ξυραφάκι προκαλούν μικροτραυματισμούς με αποτέλεσμα να ευνοείται η μετάδοση ιογενών μολύνσεων του δέρματος όπως ο ιός της Μολυσματικής Τερμίνθου (molluscum contagiosum).

Η Μολυσματική Τέρμινθος εμφανίζεται σε παιδιά και σε άτομα με εξασθενημένο και αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα εξαιτίας κάποιας χορηγούμενης φαρμακευτικής αγωγής ή άλλης ασθένειας με τη μορφή διακριτικών, θολωτών ερυθηματοειδών βλατίδων. Η δερματική επαφή με άτομο που νοσεί ευνοεί τη μετάδοση της νόσου ενώ σπανιότερα συναντάμε περιστατικά μετάδοσης της νόσου μέσω μολυσμένων αντικειμένων όπως πετσέτες και ρούχα. Η μολυσματική τέρμινθος όμως μεταδίδεται και μέσω της ερωτικής επαφής.

Σύμφωνα με τους Γάλλους δερματολόγους, τα περιστατικά μετάδοσης της μολυσματικής τερμίνθου μέσω σεξουαλικής επαφής τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιάσει ανησυχητική άνοδο σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν κατόπιν σχετικής μελέτης σε 30 ασθενείς με μολυσματική τέρμινθο (24 άνδρες-6 γυναίκες) στην περιοχή των γεννητικών οργάνων που αναζήτησαν θεραπεία σε γαλλική ιδιωτική δερματολογική κλινική (Νίκαια) το διάστημα Ιανουάριος 2011-Μάρτιος 2012.

Η ύπαρξη ή όχι συσχέτισης της αποτρίχωσης της ηβικής περιοχής με την αύξηση της εξάπλωσης της μολυσματικής τερμίνθου στην εν λόγω περιοχή ήταν το βασικό ζητούμενο της μελέτης. Στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι πλειοψηφία των συμμετεχόντων (9 στους 10) είχε επιλέξει να απαλλαγεί από την τριχοφυΐα της περιοχής. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι σε ποσοστό που άγγιξε το 70% ως βασική μέθοδος αποτρίχωσης των γεννητικών οργάνων είχε επιλεγεί το ξύρισμα ενώ το υπολειπόμενο 30% ανεδείκνυε ως επιλογή μεθόδου αποτρίχωσης το κερί ή κάποια άλλη παρόμοια μέθοδο. Συνεπώς, έχοντας ως δεδομένο ότι η μολυσματική τέρμινθος εξαπλώνεται αρκετά εύκολα εάν ο ασθενής υποκύψει στο αίσθημα κνησμού που προκαλεί, τότε πιθανόν η αποτρίχωση με συμβατικές μεθόδους οι οποίες πολύ συχνά προκαλούν μικροτραυματισμούς στο δέρμα να ενισχύει τη μετάδοσή της.

Η αυξανόμενη τάση αποτρίχωσης της ευαίσθητης περιοχής έχει πενταπλασιάσει τον αριθμό των γυναικών που νοσηλεύονται με τραυματισμούς στην ευαίσθητη περιοχή, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. Στον αντίποδα αυτής της έρευνας έρχονται οι Αυστραλοί ερευνητές που δήλωσαν ότι υπάρχει και μια καλή είδηση στην τόσο αυξημένη τάση για αποτρίχωση της ηβικής περιοχής: η αποτρίχωση της γεννητικής περιοχής οδηγεί σταδιακά της ψείρες του εφηβαίου στην αφάνεια!

Παρόμοια άρθρα