Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών & συμπτώματα στο δέρμα

Πολλές φορές από την όψη του δέρματος καταλαβαίνουμε ότι κάτι μπορεί να συμβαίνει στο σώμα μας. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση γυναικών με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) με την εμφάνιση ακμής, τριχόπτωσης, υπερβολικής τριχοφυΐας στο πρόσωπο ή το σώμα, αλλά και με την ανάπτυξη σκούρων κηλίδων στο δέρμα.

Πώς εκδηλώνεται το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών στο δέρμα;

Σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (Journal of the American Medical Association) αξιολογήθηκαν δεδομένα από ένα δείγμα 401 γυναικών από διάφορες χώρες με μέση ηλικία 28 ετών. Η πλειοψηφία αυτών των γυναικών (68,8%) πληρούσαν τα κριτήρια του Ρότερνταμ (2003) για ΣΠΩ, βάσει των οποίων η διάγνωση γίνεται όταν υπάρχουν 2 από τα παρακάτω 3 κριτήρια:

  • Χρόνια ανωοθυλακιορρηξία ή αραιομηνόρροια
  • Κλινική ή βιοχημική υπερανδρογοναιμία
  • Πολυκυστική μορφολογία ωοθηκών βάσει υπερηχογραφήματος (≥12 ωοθυλάκια σε κάθε ωοθήκη με διάμετρο 2-9 mm και/ή αυξημένο όγκο ωοθηκών> 10 ml)

Στόχος της μελέτης ήταν να προσδιοριστούν τα δερματικά και συστηματικά χαρακτηριστικά του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών, που βοηθούν στο διαχωρισμό των γυναικών που πληρούν ή δεν πληρούν τα διαγνωστικά κριτήρια. Μέχρι τώρα, δεν είναι πλήρως κατανοητές οι συσχετίσεις μεταξύ δερματικών εκδηλώσεων, συστηματικών ανωμαλιών και εκπλήρωσης διαγνωστικών κριτηρίων σε γυναίκες με υποψία για Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών. Όμως, από την μελέτη προέκυψε ότι ο δασυτριχισμός, η ακμή, η ανδρογόνος αλωπεκία και η μελανίζουσα ακάνθωση συγκαταλέγονται στις κύριες εκδηλώσεις του ΣΠΩ.

Η ακμή, ως σύμπτωμα της ύπαρξης ΣΠΩ, συχνά εκδηλώνεται στο κάτω μέρος του προσώπου, κατά μήκος της γνάθου και στο επάνω μέρος του λαιμού. Οι γυναίκες με ΣΠΩ μπορεί να παρατηρήσουν ότι οι ακνεϊκές βλάβες – σε σύγκριση με τις βλάβες γυναικών που δεν έχουν ΣΠΩ – είναι βαθύτερες, μεγαλύτερες και για να εξαλειφθούν χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Η ακμή συνήθως επιδεινώνεται τις ημέρες κοντά στην έμμηνο ρύση.

Ο δασυτριχισμός εμφανίζεται σε μέρη όπου συνήθως δεν υπάρχει τριχοφυΐα ή είναι ελάχιστη. Τέτοιες περιοχές είναι το πηγούνι, ο λαιμός, η κοιλιά, το στήθος ή η πλάτη. Στο τριχωτό της κεφαλής, ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί αραίωση των μαλλιών. Και τα δύο αυτά προβλήματα οφείλονται σε παραγωγή τεστοστερόνης επάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα.

Περιστασιακά, εμφανίζεται μια άλλη κατάσταση του δέρματος που ονομάζεται μελανίζουσα ακάνθωση, κατά την οποία δημιουργούνται σκούρες περιοχές στο δέρμα, συνήθως σε πτυχώσεις, όπως γύρω από τον λαιμό και στις μασχάλες. Η δερματική αυτή πάθηση σχετίζεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη και μπορεί να οφείλεται στη διέγερση των κυττάρων του δέρματος λόγω της ινσουλίνης, η οποία προκαλεί την υπερβολική τους ανάπτυξη.

Acne_PCOS

Μεταξύ των γυναικών που πληρούσαν τα κριτήρια για ΣΠΩ, τα υψηλότερα ποσοστά εμφάνιζαν συμπτώματα ακμής, ενώ ακολουθούσαν οι γυναίκες με δασυτριχισμό και μελανίζουσα ακάνθωση.

Τι είναι το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών;

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι μια από τις πιο συχνές ενδοκρινικές διαταραχές στις γυναίκες και εκτιμάται ότι επηρεάζει το 5-10% των γυναικών που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία. Το ΣΠΩ αποτελεί την πιο συνηθισμένη αιτία υπογονιμότητας.

Ορμονικές ανισορροπίες διαταράσσουν τη διαδικασία της ωορρηξίας με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η εγκυμοσύνη. Ο λόγος που προκαλείται δεν είναι απολύτως σαφής, ωστόσο επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι συσχετίζεται με ορμονικές διαταραχές και συγκεκριμένα με αυξημένη παραγωγή τεστοστερόνης και αντίσταση στην ινσουλίνη. Για την διάγνωση, διενεργείται μια σειρά εργαστηριακών και απεικονιστικών εξετάσεων, όπως είναι η μέτρηση των επιπέδων διαφόρων ορμονών, όπως τα ανδρογόνα, και το υπερηχογράφημα των ωοθηκών.

Οι γυναίκες με ΣΠΩ δεν έχουν όλες τα ίδια συμπτώματα. Εμφανή συμπτώματα είναι εκείνα που σχετίζονται με το δέρμα και τα μαλλιά. Ωστόσο, μπορεί να εκδηλώνονται ανωμαλίες της περιόδου, πολυκυστικές ωοθήκες, παχυσαρκία, αλλά και κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη Τύπου 2.