Ακμή στην πλάτη: σοβαρότερη από την ακμή στο πρόσωπο;

Τα συμπτώματα της ακμής δεν περιορίζονται μόνο στο πρόσωπο, αλλά ούτε και μόνο κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Η ακμή μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, για διάφορους λόγους και σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, όπως στην πλάτη. Η ακμή στην πλάτη εμφανίζεται πιο συχνά από ότι ίσως νομίζετε. Μάλιστα, επειδή δεν την βλέπετε άμεσα, καθώς βρίσκεται στο πίσω μέρος του σώματος, την αντιλαμβάνεστε όταν έχει ήδη επιδεινωθεί και εμφανίζει συμπτώματα σοβαρής μορφής. Έτσι, σε πολλές περιπτώσεις η ακμή στην πλάτη προκαλεί μεγαλύτερη δυσφορία και αμηχανία από ότι η ακμή στο πρόσωπο. Όμως, γιατί εμφανίζεται η ακμή στην πλάτη; Έχει διαφορές με την ακμή στο πρόσωπο; Πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά;

Τι είναι η ακμή στην πλάτη;

Η ακμή στην πλάτη έχει τα ίδια κλινικά συμπτώματα με την ακμή στο πρόσωπο. Οι πρώτες ακνεϊκές βλάβες περιλαμβάνουν σπυράκια, λευκά ή μαύρα στίγματα (κλειστοί ή ανοιχτοί φαγέσωρες), ερυθρότητα και λιπαρότητα στο δέρμα. Αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα, μπορεί να εξελιχθούν σε βλατίδες, φλύκταινες ή κύστεις, και στη σοβαρότερη περίπτωση σε ουλές ακμής. Τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν πρώτα σε μια περιορισμένη περιοχή και μετά να επεκταθούν σε ολόκληρη την πλάτη. Αν και η ακμή στην πλάτη παρατηρείται κυρίως σε αγόρια της εφηβείας, μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της πρώιμης ενήλικης ζωής ενός ατόμου ή και σε μεγαλύτερη ηλικία. Το δέρμα που εμφανίζει ακμή γίνεται ευαίσθητο στην αφή και συχνά προκαλεί αίσθηση καύσου ή πόνου σε σοβαρές περιπτώσεις.

Κλείστε τώρα ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΧΡΕΩΣΗ

Τι προκαλεί την ακμή στην πλάτη;

Η ακμή στην πλάτη, όπως και η ακμή στο πρόσωπο, προκαλείται από διάφορες αιτίες. Τις περισσότερες φορές εμφανίζεται επειδή κλείνουν οι πόροι του δέρματος. Πώς συμβαίνει αυτό; Οι σμηγματογόνοι αδένες, οι οποίοι υπάρχουν σχεδόν σε όλες τις περιοχές του σώματος (εκτός από τα πέλματα και τις παλάμες), παράγουν μέσα στα τριχοθυλάκια μια λιπαρή ουσία, το σμήγμα. Το σμήγμα προστατεύει το δέρμα από την αφυδάτωση και διατηρεί την ελαστικότητα στα μαλλιά και στις τρίχες  του σώματος. Όμως, κάποιες φορές οι σμηγματογόνοι αδένες παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα σμήγματος από την κανονική, με αποτέλεσμα το περίσσιο σμήγμα να συσσωρεύεται εντός των πόρων του δέρματος. Παράλληλα συσσωρεύονται, λόγω προδιάθεσης, νεκρά κερατινοκύτταρα που εγκλωβίζουν το σμήγμα και κλείνουν τους πόρους. Έτσι, οι πόροι διογκώνονται, διασπώνται και εισέρχονται σε αυτούς τα προπιονοβακτηρίδια της ακμής, οδηγώντας σε ανάπτυξη φλεγμονής και άλλων ακνεϊκών βλαβών ποικίλης σοβαρότητας.

Επίσης, μερικές κοινές αιτίες που ενισχύουν την εμφάνιση της ακμής στην πλάτη περιλαμβάνουν:

  • Έντονη εφίδρωση μετά από άσκηση ή έντονη εργασία ή από φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού: ο ιδρώτας, ειδικά εάν είναι παγιδευμένος κάτω από στενά ή συνθετικά ρούχα, μπορεί να επιδεινώσει την ακμή.
  • Τριβή του δέρματος: η συχνή χρήση σακιδίων πλάτης, η τριβή κατά τη διάρκεια μιας άσκησης σε όργανα του γυμναστηρίου ή η πολύωρη καθιστική ζωή με ακουμπισμένη την πλάτη σε μια καρέκλα, δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για εμφάνιση ακμής.
  • Τριχοφυΐα στην πλάτη: οι θύλακες των τριχών στην πλάτη μπορούν να παγιδεύσουν ιδρώτα και βακτήρια και να προκαλέσουν φλεγμονή και σοβαρές ακνεϊκές βλάβες.
  • Κληρονομικότητα: η ακμή στην πλάτη μπορεί να είναι μία συνήθης κατάσταση μεταξύ των μελών της οικογένειάς σας.
  • Φαρμακευτική αγωγή: η ακμή μπορεί να αναπτυχθεί ως παρενέργεια από τη λήψη ορισμένων φαρμάκων.
  • Ορμονικές διαταραχές: οι ορμονικές αλλαγές στα εφηβικά χρόνια είναι συχνά αιτία της ακμής. Όπως και για τις γυναίκες μετά την εφηβεία, μπορεί να συνδεθεί με ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως ή της εγκυμοσύνης.

Πώς αντιμετωπίζουμε την ακμή στην πλάτη;

Ανάλογα με την αιτία που προκαλείται η ακμή στην πλάτη και τον βαθμό σοβαρότητας, την αντιμετωπίζουμε με διάφορες συνδυαστικές μεθόδους με ή χωρίς την χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η φωτοθεραπεία αποτελεί βασική μέθοδο αντιμετώπισης. Η δράση της χαρακτηρίζεται από αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες με μεγάλη αποτελεσματικότητα. Επίσης, εφαρμόζουμε τοπικούς παράγοντες με άμεση θεραπευτική δράση. Πάντα προτείνουμε την χρήση κατάλληλων δερμοκαλλυντικών και άλλων προϊόντων φροντίδας που δεν ερεθίζουν το δέρμα και βοηθούν στη γρηγορότερη αποκατάσταση των ακνεϊκών βλαβών.

Εάν η ακμή στην πλάτη δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα, τότε το πιο πιθανό είναι να αφήσει σημάδια και ουλές ακμής, που για να εξαλειφθούν προϋποθέτει απαιτητική θεραπευτική αγωγή. Για τον λόγο αυτό, μόλις αντιληφθείτε τα πρώτα συμπτώματα, δεν πρέπει να τα αγνοήσετε. Αντίθετα, να επισκεφθείτε τον εξειδικευμένο δερματολόγο μας για την έγκαιρη και σωστή διάγνωση και θεραπεία. Επιπλέον, μην ξεχνάτε κάποιους βασικούς κανόνες υγιεινής και καθημερινής ρουτίνας. Θα σας βοηθήσουν να προλάβετε την ακμή στην πλάτη ή να μην την αφήσετε να επιδεινωθεί και δυσχεράνετε τη θεραπεία της:

  • Όταν γυμνάζεστε να φοράτε άνετα ρούχα και να κάνετε πάντα ντους μετά την προπόνηση ή το γυμναστήριο.
  • Εάν γενικά ιδρώνετε πολύ, να φροντίζετε να κάνετε συχνά ντους για να μην παραμένει ο ιδρώτας επάνω σας.
  • Αποφεύγετε τα σφιχτά ή συνθετικά ρούχα που ευνοούν την εφίδρωση του σώματος.
  • Προγραμματίστε αποτρίχωση σε περίπτωση τριχοφυΐας στην πλάτη.
  • Καθαρίζετε και φροντίζετε το δέρμα σας μόνο με ειδικά δερμοκαθαριστικά.
Κλείστε τώρα ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΧΡΕΩΣΗ

Παρόμοια άρθρα