Ακάρεα Demodex – Υπεύθυνα για τη Ροδόχρου Ακμή

Η ροδόχρους ακμή είναι συνηθισμένη φλεγμονώδης νόσος του δέρματος, που εμφανίζεται περίπου στο 3% του πληθυσμού της γης. Εξελίσσεται μέσω διαφόρων κλινικών σταδίων και τα συμπτώματά της εκδηλώνονται κυρίως στην κεντρική περιοχή του προσώπου (μύτη, μάγουλα, πηγούνι). Παρατηρείται σε άνδρες και γυναίκες μετά την ηλικία των 30 χρόνων, αλλά σε ποσοστό υψηλότερο στις γυναίκες. Οι άνδρες εμφανίζουν την πιο βαριά μορφή της ροδόχρου ακμής και αυτό γιατί στο πρόσωπό τους κατοικεί και αναπαράγεται μεγάλος πληθυσμός από ακάρεα Demodex.

Σε τι οφείλεται η εμφάνιση της ροδόχρου ακμής

Αν και τα παθογενετικά αίτια της ροδόχρου ακμής δεν έχουν εξακριβωθεί πλήρως, έχουν προταθεί διάφορες αιτιολογίες. Πολλά χρόνια τώρα, οι επιστήμονες μελετούν την πιθανότητα εμφάνισης της ροδόχρου ακμής λόγω της παρουσίας βακτηρίων, που βρίσκονται επάνω ή εντός του δέρματος.

Πολλοί από αυτούς συμφωνούν ότι βασικό αίτιο της νόσου είναι η ύπαρξη των ακάρεων Demodex στο δέρμα και συγκεκριμένα του είδους Demodex folliculorum, ανάμεσα σε 100 περίπου διαφορετικά είδη. Στο δέρμα του ανθρώπου, ο πληθυσμός των ακάρεων Demodex μεγαλώνει (ποσοστό μεταξύ 20 και 80%) ανάλογα με την ηλικία του ατόμου. Η πυκνότητα των Demodex πληθαίνει από την ηλικία των 60 και συνεχίζεται μέχρι να σταθεροποιηθεί. Στην τρίτη ηλικία, η πυκνότητα συναντάται σε ποσοστό αύξησης μέχρι και 100%! Το ότι αναπτύσσονται σε τόσο μεγάλες ποσότητες οφείλεται στο γεγονός ότι το ανοσοποιητικό σύστημα εμφανίζει ανισορροπία.

Πολλές ερευνητικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα ακάρεα Demodex folliculorum, που περιέχουν βακτήρια, συμβάλλουν στην παθογένεια της ροδόχρου ακμής.

demodex ακάρεα και ροδόχρους ακμή

Ανίχνευση για ακάρεα Demodex και αντιμετώπιση της ροδόχρου ακμής

Επειδή η μόλυνση που συμβαίνει στο δέρμα από τα ακάρεα Demodex δεν έχει συμπτώματα, το πρόβλημα της διάγνωσης δυσκολεύει ακόμη περισσότερο. Όμως, η πολύχρονη εμπειρία του Dr. Τζερμιά από διάφορα περιστατικά ασθενών έχει δείξει πως αν δεν γίνει η ειδική εξέταση ανίχνευσης για ακάρεα Demodex δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικό τρόπο η ροδόχρους ακμή.

Έτσι, στα πρότυπα Δερματολογικά Ιατρεία IQ – Intensive Quality Skin Clinics είναι καθιερωμένη η άμεση ειδική εξέταση για ανίχνευση των συγκεκριμένων ακάρεων στο δέρμα. Η εξέταση αυτή γίνεται στα ιατρεία και το αποτέλεσμα προκύπτει άμεσα.

Ανάλογα με το πόρισμα της εξέτασης προτείνεται το κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα με την εφαρμογή ειδικών ακαρεοκτόνων ή/και τη συνδυαστική χρήση φωτοθεραπείας, με ενισχυμένη, διπλή δράση στα ακάρεα Demodex folliculorum. Με τη φωτοθεραπεία εκπέμπεται ερυθρό φάσμα φωτός στα 633 nm ώστε να επιτευχθεί η αντιφλεγμονώδης δράση και να μειωθεί η φλεγμονή. Ταυτόχρονα, το φάσμα φωτός μπλε χρώματος στα 415 nm επιτυγχάνει έντονη δράση στα βακτήρια που βρίσκονται εντός των ακάρεων. Ακολουθώντας τη μέθοδο αυτή, η ροδόχρους ακμή αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά σε όλο το εύρος της φλεγμονής.

Προγραμματίστε σήμερα το ραντεβού σας

 

Πηγές

Jarmuda S, O’Reilly N, Zaba R, et al. Potential role of Demodex mites and bacteria in the induction of rosacea. J Med Microbiol 2012;61:1504-1510.

Baldwin HE. Diagnosis and treatment of rosacea: state of the art. J Drugs Dermatol. 2012;11(6):725–730.

Zhao YE, Wu LP, Peng Y, et al. Retrospective analysis of association between Demodex infestation and rosacea. Arch Dermatol2010;146(8):896-902.

Del Rosso JQ. Advances in understanding and managing rosacea: Part 1. connecting the dots between pathophysiological mechanisms and common clinical features of rosacea with emphasis on vascular changes and facial erythema. J Clin Aesthet Dermatol. 2012;5(3):16-25.

Elston, D. M. (2010). Demodex mites: facts and controversies. Clin Dermatol 28, 502–504.

Παρόμοια άρθρα