Διάγνωση και θεραπεία της ψωρίασης στα παιδιά

Τα σημάδια της ψωρίασης στα παιδιά

Τα συμπτώματα της ψωρίασης σε ένα παιδί περιλαμβάνουν:

  • Αποχρωματισμένα και τραχιά νύχια στα χέρια ή στα πόδια.
  • Παχιά, γυαλιστερά, φολιδωτά μπαλώματα στο τριχωτό της κεφαλής, τα οποία επιμένουν παρά τις προσπάθειές σας να απαλλαγείτε από αυτά.
  • Έντονα κόκκινες περιοχές ανάμεσα στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών, στη βουβωνική χώρα, ή ανάμεσα στους γλουτούς. Σε αντίθεση με τις κοκκινίλες από τις πάνες, οι περιοχές μπορεί να είναι γυαλιστερές και να μην  ανταποκρίνονται στη θεραπεία.
  • Οι βλάβες μπορεί να έχουν τη μορφή ψωριασικής πλάκας που εμφανίζεται στους ενήλικες. Είναι πιο συχνή στον κορμό, τα χέρια και τα πόδια, έχει ασημί χρώμα, αποτελείται από λέπια και προκαλεί φαγούρα.
  • Το δέρμα παρουσιάζει σκασίματα, φλεγμονή και κοκκινίλες.

Τα παιδιά μπορούν επίσης να αναπτύξουν ψωριασικές βλάβες, που μοιάζουν με μικρές κόκκινες κουκίδες. Αυτός ο τύπος της ψωρίασης ονομάζεται σταγονοειδής και είναι πιο συχνός στα παιδιά παρά στους ενήλικες. Οι σταγονοειδείς ψωριασικές βλάβες εμφανίζονται συχνότερα στον κορμό.

Συνήθως η ψωρίαση αναπτύσσεται μέσα σε μια εβδομάδα ή δύο μετά από μια μόλυνση. Λοιμώξεις στα αυτιά, στο ανώτερο αναπνευστικό και βρογχίτιδα μπορεί να εμφανιστούν πριν από την έναρξη των βλαβών στο 30-50% των παιδιών που προσβάλλονται από την νόσο.

Μερικά παιδιά μπορεί να αναπτύξουν ψωριασικές βλάβες σε μια περιοχή που έχει ήδη τραυματιστεί. Για παράδειγμα, αν το παιδί σας έχει υποστεί προηγουμένως ένα έγκαυμα, οι ψωριασικές βλάβες μπορεί να αναπτυχθούν σε εκείνο το σημείο. Η εμφάνιση ψωριασικών αλλοιώσεων μετά από έναν τραυματισμό είναι γνωστό ως «φαινόμενο Koebner».

Η φωτοθεραπεία κατάλληλη και για μικρά παιδιά

Η φωτοθεραπεία με στενού φάσματος ενέργεια μπορεί να εφαρμοστεί με ασφάλεια ακόμη και σε παιδιά μικρής ηλικίας. Στα δερματολογικά ιατρεία μας, μπορεί να επαναλαμβάνεται 2-3 φορές την εβδομάδα ώστε το επιθυμητό αποτέλεσμα να έρθει νωρίτερα. Οι περιοχές που ανταποκρίνονται ταχύτερα στη φωτοθεραπεία είναι το πρόσωπο, ο λαιμός, ο κορμός και τα άνω άκρα.

mother-child-hands_750

Έχω ψωρίαση – Θα έχουν και τα παιδιά μου;

Εάν έχετε ψωρίαση, τα παιδιά σας έχουν υψηλότερο του μέσου όρου κίνδυνο να αναπτύξουν την νόσο κάποια στιγμή στη ζωή τους, καθώς υπάρχει κληρονομικότητα.

Εάν ο ένας γονέας έχει ψωρίαση, υπάρχει πιθανότητα 1 στις 10 να εμφανιστεί στα παιδιά του ψωρίαση. Αν έχουν και οι δύο γονείς, τότε η πιθανότητα είναι 1 στις 2.

 

 

Δείτε επίσης: