Μαλλιά ξανά, για πάντα!

Ε-ΙΑΤΡΙΚΑ
23/08/2005

Χ.Τ.: Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μια ιατρική μέθοδος που εφαρμόζεται τα τελευταία 70 χρόνια. Αν και δεν έχει αλλάξει η αρχική ιδέα, που είναι η λήψη και μεταφορά τριχοθυλακίων από μία περιοχή σταθερής τριχοφυΐας (δότρια) σε μία περιοχή αραίωσης (λήπτρια), αυτά που έχουν εξελιχθεί είναι τα εξής: οι τρόποι λήψης και διαχωρισμού των τριχοθυλακίων, καθώς και οι τεχνικές τοποθέτησής τους, με στόχο το φυσικό αποτέλεσμα, τη μέγιστη πυκνότητα, την έλλειψη ουλών και σημαδιών, και την άμεση επιστροφή των ατόμων στις καθημερινές δραστηριότητες.

  • Τα τελευταία χρόνια, η μεταμόσχευση μαλλιώνπραγματοποιείται πάντα με εμφύτευση μεμονωμένων τριχοθυλακίων (Follicular Units), ώστε η έκφυση των νέων μαλλιών να δείχνει φυσική.
  • Στη σύγχρονη μεταμόσχευση μαλλιών, χρησιμοποιούνται πάντα ειδικά μικροσκόπια, που δίνουν τη δυνατότητα να αξιοποιείται στο μέγιστο η δότρια περιοχή, λαμβάνοντας έως και 30% περισσότερα τριχοθυλάκια σε σχέση με τις τεχνικές του παρελθόντος.
  • Για την τοποθέτηση των τριχοθυλακίων χρησιμοποιούνται ειδικά εργαλεία implanters (εμφυτευτές) που δίνουν τη δυνατότητα εμφύτευσης των τριχοθυλακίων στο κατάλληλο βάθος και με την κατάλληλη φορά, γωνία και κατεύθυνση, ώστε η έκφυση των νέων μαλλιών να δείχνει απολύτως φυσική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεταμόσχευση μαλλιών είναι η μόνη λύση σε περίπτωση ανδρογενετικής αλωπεκίας, όταν υπάρχει προχωρημένη αραίωση, δηλαδή λιγότερα από 25 τριχοθυλάκια ανά cm2.

Οι μακροχρόνιες επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι δεν υπάρχει μόνο μία τεχνική για την αντιμετώπιση όλων των περιπτώσεων ανδρογενετικής αλωπεκίας. Κάθε περιστατικό είναι ξεχωριστό, γι’ αυτό και πριν την επιλογή της κατάλληλης τεχνικής, πραγματοποιείται διεξοδικός διαγνωστικός έλεγχος. Βασικός γνώμονας για την επιλογή των κατάλληλων περιστατικών αποτελεί η χαρτογραφημένη πυκνομέτρηση, το τριχοριζόγραμμα, καθώς και ο έλεγχος του δέρματος της κεφαλής για τυχόν δερματοπάθειες.

> Η μεταμόσχευση μαλλιών θεωρείται επιτυχημένη όταν περνάει απαρατήρητη

Χ.Τ.: Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να τηρούνται οι εξής προϋποθέσεις::

  • Η εμφύτευση μεγάλου αριθμού τριχοθυλακίων, ώστε να επιτυγχάνεται μεγάλη πυκνότητα.
  • Ο άρτιος σχεδιασμός της μετωπιαίας γραμμής, που πρέπει να γίνεται βάσει της ηλικίας του ατόμου, της προόδου της τριχόπτωσης, κτλ.
  • Η εμφύτευση των τριχοθυλακίων με τέτοιο τρόπο (βάθος, γωνία, κατεύθυνση) που να μοιάζει με τη φυσική έκφυση των μαλλιών.
  • Η μέγιστη αξιοποίηση της δότριας περιοχής.
  • Η έλλειψη ουλών ή σημαδιών.

> Ισχύει ότι μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών πρέπει κανείς να απέχει για αρκετό καιρό από τις καθημερινές του δραστηριότητες;

Χ.Τ.: Όχι, δεν είναι αλήθεια αυτό. Πλέον, η τεχνική έχει βελτιωθεί τόσο πολύ, που δεν συνεπάγεται νοσηλεία, πόνο και μακρύ χρόνο ανάρρωσης. Η επιστροφή στην εργασία και τις καθημερινές δραστηριότητες είναι άμεση. Το μόνο που πρέπει να αποφεύγεται για την πρώτη βδομάδα, είναι η δραστηριότητα της κολύμβησης.

> Τα νέα μαλλιά μένουν για πάντα;

Χ.Τ.: Μάλιστα. Το αποτέλεσμα που προσφέρει η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μόνιμο, καθώς τα τριχοθυλάκια που εμφυτεύονται, είναι γενετικά προγραμματισμένα να μην επηρεάζονται από τις ορμόνες που ευθύνονται για τη φαλάκρα. Τα νέα μαλλιά έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά (χρώμα, πάχος, καμπυλότητα) με τα γειτονικά μαλλιά, χτενίζονται, λούζονται και μακραίνουν κανονικά. Και το σημαντικότερο είναι ότι δεν ξαναπέφτουν ποτέ!