Συνέντευξη για τις κηλίδες

> Τι είναι οι κηλίδες κύριε Τζερμιά;

Χ.Τ.: Είναι περιοχές του δέρματος όπου τα μελανοκύτταρα είναι αυξημένα. Δεν πρέπει να συγχέονται με τις πανάδες και παρά το όνομά τους -γεροντικές κηλίδες (age spots ή κηλίδες ήλιου)- μπορεί ν’ αρχίσουν να εμφανίζονται από νεότερη ηλικία. Οφείλονται σε κληρονομική προδιάθεση, και στην χρόνια –χωρίς προστασία-έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Με την πάροδο του χρόνου συνήθως αυξάνονται σε μέγεθος αλλά και σε αριθμό, και επιδεινώνονται από τον ήλιο. Οι ηλιακές ή γεροντικές κηλίδες εμφανίζονται συνήθως  στο πρόσωπο, στα χέρια, στο μπούστο και στην πλάτη.

> Πώς γίνεται η διάγνωση;

Χ.Τ.: Αν και είναι συνήθως καλοήθεις, ακολουθώντας πάντα τη φιλοσοφία της ολοκληρωμένης αντιμετώπισης, πρώτα γίνεται προσεκτική διάγνωση, ώστε να υπάρξει απόλυτη βεβαιότητα, ότι η χρήση LASER ενδείκνυται και θα φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα.

> Τι εφαρμόζεται θεραπευτικά;

Χ.Τ.: Στη συνέχεια, εφαρμόζεται η παγκοσμίως καταξιωμένη θεραπευτική μέθοδος με τη χρήση των εξελιγμένων Q-Switched Lasers, με τα οποία εξασφαλίζεται η αποτελεσματική και ταυτόχρονα ασφαλής εξάλειψη των κηλίδων.

> Ποιά είναι τα στοιχεία που διαφοροποιούν τη μέθοδό σας;

Χ.Τ.: Εδώ, σε αντίθεση με τις μεθόδους της μηχανικής απόξεσης (dermabrasion), της κρυοχειρουργικής, της διαθερμοπηξίας και των παλιού τύπου lasers, που δεν μπορούν να εξαφανίσουν επιλεκτικά την βλάβη- στόχο, η εξελιγμένη τεχνολογία των Q-Switched LASERS,επιτρέπει την επιλεκτική δράση και την εξάλειψη των κηλίδων, αφήνοντας ανέπαφο το γύρο υγιές δέρμα.

Χρησιμοποιούνται συνδυαστικά 3 διαφορετικοί τύποι εξελιγμένων LASERS (Q-Switched Alexandrite 755nm, Q-Switched KTP 2nd Harmοnics 532nm, και Q-Switched Nd: YAG 1064nm ), έτσι ώστε  επιλέγοντας -κατά περίπτωση- διαφορετικό μήκος κύματος φωτός, ανάλογα με το βάθος εντόπισης της βλάβης, να επιτυγχάνονται τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, ανεξάρτητα από το είδος, την έκταση και την περιοχή εντόπισης των κηλίδων.

> Υπάρχουν παρενέργειες;

Χ.Τ.: Η ακίνδυνη δέσμη φωτός των Q-Switched Lasers εκπέμπεται κάθε φορά για απειροελάχιστο χρόνο (δισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου), και απορροφάται αποκλειστικά από τα μελανινοκύτταρα, αφήνοντας άθικτη τη φυσιολογική επιδερμίδα και τον παρακείμενο υγιή ιστό. Έτσι, η αντιμετώπιση είναι αποτελεσματική και ασφαλής, χωρίς ουλές ή άλλες παρενέργειες. Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζονται οι εκ γενετής κηλίδες (Cafe au lait) και οι φακίδες.