Συνέντευξη για τις ευρυαγγείες

> Κύριε Τζερμιά, τι είναι οι ευρυαγγείες;

Χ.Τ.: Οι Ευρυαγγείες είναι πολύ μικρά διευρυμένα τριχοειδή αγγεία στο δέρμα, ορατά δια γυμνού οφθαλμού, συνήθως στις περιοχές του προσώπου και των κάτω άκρων. Τα επιφανειακά αυτά αγγεία, έχουν διάμετρο συνήθως από 0,1 έως 1mm (χιλιοστό) και αντιπροσωπεύουν διαταραγμένα φλεβίδια, τριχοειδή ή αρτηριόλια. Εντοπίζονται ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα και το χρώμα τους είναι συνήθως κόκκινο, μπλε ή ιώδες.

Εμφανίζονται στο πρόσωπο και στα κάτω άκρα. Στο πρόσωπο και στο λαιμό παρατηρούνται τριών ειδών ευρυαγγείες, και χαρακτηρίζονται ανάλογα με τον τρόπο που εμφανίζονται σε Γραμμοειδείς, Αραχνοειδείς ή Αστεροειδείς και Διάχυτες Ευρυαγγείες.

> Ταλαιπωρούν περισσότερο τις γυναίκες;

Χ.Τ.: Η συχνότητα εμφάνισής τους είναι δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερη στις γυναίκες απ΄ ότι στους άντρες. Υπολογίζεται ότι, το 50% των Ελληνίδων παρουσιάζουν σε κάποιο σημείο του σώματός τους ευρυαγγείες!

> Πώς προκαλούνται;

Χ.Τ.: Όσον αφορά  τις  φωτοεκτιθέμενες περιοχές, η πολύχρονη και για μεγάλο χρονικό διάστημα έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία έχει σαν αποτέλεσμα την ελάττωση της ελαστικότητας του υπερκείμενου δέρματος, που οδηγεί τα αγγεία στο να χάνουν το «υποστήριγμά τους», με συνέπεια να χαλαρώνουν και να αυξάνουν σε διάμετρο. Ταυτόχρονα, δημιουργούνται νεόπλαστα αγγεία.

Άλλα αίτια  δημιουργίας των ευρυαγγειών, είναι η ροδόχρους νόσος, η συστηματική χρήση κορτικοστεροϊδών (τοπικά ή από του στόματος), η ποικιλοδερμία «Civatte», οι ορμονικές διαταραχές σε διάφορες φάσεις της ζωής μας (εγκυμοσύνη στις γυναίκες), τα αυτοάνοσα νοσήματα όπως ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος κ.α., αλλά και η κληρονομική προδιάθεση.

Στα κάτω άκρα οι ευρυαγγείες μπορεί να είναι αποτέλεσμα γενικότερης φλεβικής ανεπάρκειας (κιρσοί-φλεβίτιδα). Συνήθως παρουσιάζονται ως διάχυτες ευρυαγγείες σε διάφορα σημεία.

Επίσης, η ορθοστασία, το αυξημένο βάρος, η καθιστική ζωή, η εγκυμοσύνη, η παρατεταμένη έκθεση σε θερμότητα, η ηλιοθεραπεία καθώς και ορισμένες ασκήσεις γυμναστικής, συμβάλλουν στην εμφάνιση των ευρυαγγειών των κάτω άκρων.

> Πώς γίνεται η αντιμετώπιση των ευρυαγγειών;

Χ.Τ.: Όσον αφορά τις ευρυαγγείες στο πρόσωπο και στον λαιμό, μία πληθώρα εξελιγμένων Lasers επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης (Pulsed Dye, SPTL, KTP 532 nm, Diode- Dornier) εξασφαλίζει την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, ανεξάρτητα  από το είδος και την έκτασή τους. Τα σύγχρονα αυτά Δερματολογικά Lasers, επιδρώντας σε χρόνους χιλιοστών του δευτερολέπτου, εξαλείφουν επιλεκτικά τις ευρυαγγείες, αφήνοντας άθικτο το γειτονικό υγιές δέρμα.

> Και τα  αποτελέσματα;

Χ.Τ.: Στις ευρυαγγείες προσώπου-λαιμού, με την εφαρμογή των σύγχρονων Δερματολογικών Lasers,εξασφαλίζονται άριστα αποτελέσματα, και –πρέπει να το τονίσουμε ιδιαίτερα– χωρίς σημάδια, ουλές ή άλλες παρενέργειες, που μπορεί συχνά να παρατηρηθούν με άλλες θεραπευτικές μεθόδους.

Θεαματική βελτίωση έχουμε και στις περιπτώσεις ευρυαγγειών των κάτω άκρων, όπου  η χρήση αγγειολυτικών ουσιών (για αγγεία μεγαλύτερης διαμέτρου), ακολουθείται  από την εφαρμογή των παλμικών Lasers, επιτυγχάνοντας τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, ανεξάρτητα από το είδος και την έκταση του προβλήματος.