Σμηγματορροϊκές Υπερκερατώσεις

Τι είναι οι σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις;

Οι σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις είναι ακίνδυνες βλάβες της επιδερμίδας, ελαφρά προεξέχουσες ή εξογκωμένες με τραχιά επιφάνεια. Το μέγεθός τους ποικίλλει, όπως και ο αριθμός τους, αφού μπορεί να εμφανιστούν ως μεμονωμένες βλάβες ή ως ομάδα.  Το σχήμα τους είναι συνήθως ωοειδές ή στρογγυλό και η όψη τους θυμίζει την όψη «πατημένης σταφίδας» σε αποχρώσεις του καφέ, του γκρι και του μαύρου.

Αποτελεί την πιο συχνή δερματική πάθηση, ξεπερνώντας κατά πολύ σε αριθμό τα περιστατικά της ακμής και της ψωρίασης, και σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τη φυσιολογική διαδικασία γήρανσης. Φαίνεται όμως να παίζει ρόλο και η κληρονομική προδιάθεση, όπως και η χρόνια έκθεση στον ήλιο. Η ανάπτυξή τους οφείλεται στον υπερβολικό πολλαπλασιασμό των κυττάρων της επιδερμίδας και πιο συγκεκριμένα στην αύξηση του πάχους της κεράτινης στιβάδας, που είναι το πιο επιφανειακό τμήμα της επιδερμίδας. Η πάχυνση αυτή ευθύνεται για την χαρακτηριστική τραχιά και ξηρή επιφάνεια των βλαβών. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, η υπερβολική συγκέντρωση κερατίνης δημιουργεί πλάκες από ξηρό δέρμα καλυμμένο με κρούστα.

Ποιοι εμφανίζουν σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις;

Σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις εμφανίζουν άνδρες και γυναίκες κυρίως μέσης ή και ώριμης ηλικίας, από 50 χρονών και άνω. Με πολύ μικρότερη συχνότητα εμφανίζονται σε άτομα 15-30 ετών και ακόμα πιο σπάνια στα μικρά παιδιά. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις οπού γυναίκες εμφάνισαν σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ έχουν αναφερθεί και περιπτώσεις ατόμων που παρουσίασαν βλάβες έπειτα από θεραπεία υποκατάστασης οιστρογόνων.

Τι συμπτώματα έχουν;

Οι σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις δεν προκαλούν πόνο ή άλλα συμπτώματα. Περιστασιακά, μετά από τραυματισμό, μπορεί να παρουσιάσουν φαγούρα, αιμορραγία, πόνο, ερυθρότητα ή κρούστα.

Αυτό που ενοχλεί περισσότερο είναι η αντιαισθητική όψη τους που αναγκάζει πολλούς να προσπαθούν να τις κρύψουν με ρούχα ή προϊόντα μέικ-απ όταν εντοπίζονται στο πρόσωπο. Κάποιοι μάλιστα επιχειρούν να τις αφαιρέσουν μόνοι τους, κάτι που είναι αφενός επικίνδυνο καθώς μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή, και αφετέρου αναποτελεσματικό καθώς ακόμα και αν η βλάβη «πέσει», οι πιθανότητες να επανεμφανιστεί είναι αυξημένες.

Πού εμφανίζονται:

Οι σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα, συνηθέστερα στους ώμους, την πλάτη, το στέρνο και την κοιλιά, και λιγότερο συχνά στα χέρια και τα πόδια (εκτός από τις παλάμες και τα πέλματα). Μπορεί επίσης να εμφανιστούν στο πρόσωπο και τον λαιμό, όπως επίσης ανάμεσα στο τριχωτό της κεφαλής.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας στα IQ SKIN CLINICS

 

Σύνδρομο LeserTrelat

Σε πάρα πολύ σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να παρατηρηθεί ξαφνική αύξηση και ανάπτυξη των σμηγματορροϊκών υπερκερατώσεων σε συνδυασμό με κακοήθη όγκο των εσωτερικών οργάνων – Σύνδρομο Leser-Trelat.  Όσοι πάσχουν από το σύνδρομο  Leser-Trelat,  χρειάζεται να παρακολουθούν την εξέλιξη των βλαβών καθώς στην πολλαπλή εμφάνιση ελλοχεύει κίνδυνος υποτροπιασμού.

Τι θα πρέπει να προσέξετε αν έχετε σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις:

  • Σε περίπτωση φλεγμονής, συστήνεται αφαίρεση της βλάβης και ιστολογική εξέταση
  • Μην τις πειράζετε (τρίψιμο, ξύσιμο)
  • Μην επιχειρήσετε να τις αφαιρέσετε μόνοι σας
  • Ακόμα και αν «πέσουν» μόνες τους, υπάρχει περίπτωση να ξαναεμφανιστούν
  • Εάν οι βλάβες αλλάξουν χρώμα ή παρουσιάσουν ξαφνική αύξηση σε αριθμό με κνησμό, επικοινωνήστε με τα Δερματολογικά Κέντρα IQ Skin Clinics

 

Αποτελεσματική θεραπεία με LASER CO2

Στα Δερματολογικά Κέντρα IQ Skin Clinics, εξαλείφουμε αποτελεσματικά τις σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις με εξελιγμένα LASER CO2.

Το LASER CO2. αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη μέθοδο αντιμετώπισης, καθώς επιτρέπει στοχευμένη αφαίρεση των σμηγματορροϊκών υπερκερατώσεων χωρίς πόνο, χωρίς σημάδια. Το LASER δρα επιλεκτικά πάνω στις βλάβες, αφήνοντας ανέπαφη την υγιή περιμετρική περιοχή του δέρματος.

Η αφαίρεση των σμηγματορροϊκών υπερκερατώσεων με LASER CO2 είναι μη επεμβατική, ασφαλής, ανώδυνη και ολοκληρώνεται σε μία μόνο συνεδρία στην ασφάλεια του δερματολογικού ιατρείου.

Σε αντίθεση με τις πιο παραδοσιακές μεθόδους του καυτηριασμού και της κρυοπηξίας, το LASER δεν αφήνει σημάδια στο δέρμα, ούτε προκαλεί μόνιμη απώλεια των τριχών όταν η θεραπεία εφαρμόζεται στο τριχωτό της κεφαλής, που αποτελεί σύνηθες σημείο εμφάνισης των σμηγματορροϊκών υπερκερατώσεων.

Μετά τη θεραπεία, είναι άμεση η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες. Συστήνεται μονάχα η ολιγοήμερη χρήση αναπλαστικής κρέμας για τη βέλτιστη επούλωση της περιοχής.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας στα IQ SKIN CLINICS