Μύθοι για την Τριχόπτωση

Το ξύρισμα δυναμώνει τα μαλλιά;

Κατηγορηματικά ΟΧΙ. Το ζωντανό κομμάτι της τρίχας – ο θύλακας της- που καθορίζει την ανάπτυξη ευρίσκεται κάτω από το δέρμα, παίρνει δε όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.  Η τρίχα μεγαλώνει από μέσα προς τα έξω. Η ίδια η τρίχα δεν περιέχει ζωντανά συστατικά.

Κόβοντας την τρίχα δεν παρεμβαίνουμε στον κύκλο ανάπτυξης της. Πολλοί οδηγούνται στο ξύρισμα για αισθητικούς λόγους – να μη φαίνεται η διαφορά ανάμεσα στο αραίωμα και τα υπάρχοντα μαλλιά – και για κανένα άλλο λόγο. Το κλάδεμα μπορεί να δυναμώνει τις ρίζες ενός φυτού αλλά δεν ισχύει στις τρίχες.

Το κράνος ή το καπέλο ρίχνει τα μαλλιά;

Παλαιότερα υπήρχε ο διαδεδομένος μύθος ότι το καπέλο ή το κράνος στο στρατό μείωνε την κυκλοφορία του αίματος και έτσι έπεφταν τα μαλλιά . Γεγονός που δεν ισχύει, καθώς η παροχή αίματος στο δέρμα του τριχωτού της κεφαλής είναι πάντα πλούσια και εξαρτάται από τον αριθμό των τριχών που καλείται να θρέψει.

Είναι όμως γεγονός ότι καταστάσεις stress, όπως η κατάταξη στο στρατό ενός νέου ανθρώπου μπορούν να πυροδοτήσουν τη διαδικασία τριχόπτωσης. Έτσι πολύ συχνά αντιμετωπίζουμε νέους που τελειώνοντας την θητεία τους έχουν σαφώς λιγότερα μαλλιά. Δεν ευθύνεται βέβαια γι’ αυτό ο στρατός. Απλά ξεκίνησε η τριχόπτωση με την θητεία τους. Γενικά ο σύγχρονος τρόπος ζωής και το άγχος έχουν σαν συνέπεια και τριχόπτωση σε μικρότερη ηλικία γεγονός που είναι επιστημονικά βεβαιωμένο. Αναλογιστείτε , όλοι οι στρατιωτικοί είναι φαλακροί ;!!!

Το συχνό λούσιμο κάνει κακό στα μαλλιά;

Ακριβώς το αντίθετο. Το συχνό λούσιμο απομακρύνει παράγωγα των ανδρογόνων που εκκρίνονται από τον σμηγματογόνο αδένα στο κανάλι της τρίχας και τελικά απορροφούνται από τον ίδιο το θύλακά της – εφ’ όσον παραμείνουν για πολύ, με αποτέλεσμα άμεση βλαπτική δράση σε αυτόν. Επομένως το λούσιμο κάνει καλό στη τριχόπτωση. Αν πρόκειται να πέσει μια τρίχα, η απλυσιά δεν πρόκειται να την κρατήσει στη θέση της. Εκτός των άλλων, λουσμένα και περιποιημένα μαλλιά δείχνουν περισσότερα – για να μην αναφέρουμε το οσφρητικό θέμα …

Το νερό που χρησιμοποιώ στο λούσιμο είναι πολύ σκληρό και έχει άλατα. Είναι πρόβλημα;

Σημασία έχει το καλό και συχνό λούσιμο και όχι το είδος του νερού που χρησιμοποιείται. Η ποιότητα του νερού καθώς και το είδος του σαμπουάν σχετίζεται με τον όγκο των μαλλιών που προκύπτει και το πόσο καλά απομακρύνονται οι ρυπαρές ουσίες. Δεν έχει όμως καμία σχέση με την τριχόπτωση.

Η λιπαρότητα των μαλλιών προκαλεί τριχόπτωση;

Πολύ συχνά συνυπάρχει λιπαρότητα μαλλιών και δέρματος με τριχόπτωση. Συνήθως οφείλεται στον ίδιο παράγοντα, που είναι οι ανδρικές ορμόνες, οι οποίες προκαλούν και υπερλειτουργία των σμηγματογόνων αδένων. Αποτελούν όμως δύο χωριστές καταστάσεις και απαιτούν διαφορετική αγωγή. Αντιμετωπίζοντας τη λιπαρότητα δεν λύνεται το πρόβλημα της τριχόπτωσης. Τελικά η λιπαρότητα των μαλλιών δεν είναι αίτιο τριχόπτωσης.

Οι βαφές και ο στεγνωτήρας (πιστολάκι) των μαλλιών προκαλούν τριχόπτωση;

Χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στις διάφορες βαφές των μαλλιών καθώς και η θερμότητα από τον στεγνωτήρα μπορούν κάψουν και να ταλαιπωρήσουν την ίδια την τρίχα. Δεν είναι όμως αυτό αρκετό για να προκαλέσουν τριχόπτωση, που καθορίζεται από το θύλακά της, που είναι κάτω από το δέρμα.

Τα χαρακτηριστικά μιας τρίχας όπως και το αν θα πέσει ή όχι, καθορίζονται από τον θύλακα της και όχι από την ίδια την τρίχα. Π.χ. ότι χρώμα και αν βάψετε μια τρίχα από μέσα θα εμφανιστεί το πραγματικό της χρώμα.

Τι είναι ο κύκλος της τρίχας;

Η παραγωγή της τρίχας δεν είναι συνεχής αλλά κυκλική. Δηλαδή τα μαλλιά δεν μεγαλώνουν, τα κόβουμε κ.ο.κ. Τη φάση ανάπτυξης (αναγενής φάση) διαδέχεται μέσω ενός μεταβατικού σταδίου (καταγενής φάση), η φάση ηρεμίας και πτώσης της τρίχας (τελογενής φάση) και ο κύκλος συνεχίζεται με την ανάπτυξη νέας τρίχας.

Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, κατά μέσο, όρο περίπου 100 τρίχες κάθε μέρα απορρίπτονται φυσιολογικά από ένα ανθρώπινο κεφάλι στα πλαίσια της ανανέωσης του τριχωτού της κεφαλής.

Αν από τις 100 περίπου τρίχες που πέφτουν αναγεννιόνται περίπου οι 85-90 τότε μπορούμε να μιλάμε για φυσιολογική τριχόπτωση δηλαδή τριχόπτωση η οποία δεν θα επιφέρει και τη σημαντική μείωση του αριθμού των τριχών με αποτέλεσμα την αραίωση.

Όταν λούζομαι ή χτενίζομαι βλέπω πάρα πολλές τρίχες να πέφτουν, πρέπει να ανησυχήσω;

Όχι, κατ’ ανάγκη. Στη διάρκεια του λουσίματος, τρίχες από ολόκληρο το σώμα , που ευρίσκονται στην τελογενή τους φάση (βλέπε παραπάνω) πέφτουν. Θα έπεφταν έτσι ή αλλιώς. Το ίδιο ισχύει και για το χτένισμα. Πιθανόν να είναι σημείο παθολογικής τριχόπτωσης, μπορεί όμως να είναι απλά και η φυσιολογική ανανέωση των μαλλιών. Έχετε υπ’ όψιν ότι την άνοιξη και το φθινόπωρο η φυσιολογική τριχόπτωση μπορεί να πάρει μεγάλες διαστάσεις, οπότε μέχρι και 100 – 150 τρίχες πέφτουν καθημερινά. Αν υπολογίσετε και το αντίστοιχο μήκος της τρίχας θα οδηγηθείτε σε ένα απογοητευτικό μπαλάκι με μαλλιά, που μπορεί να σας πανικοβάλλει χωρίς λόγο. Μόνο ο ειδικός στο θέμα των μαλλιών μπορεί να κάνει την σωστή διάγνωση και είτε να σας καθησυχάσει είτε να αρχίσει την κατάλληλη αγωγή.

Σε κάποια σημεία του κεφαλιού έχω μικρές τρίχες σαν χνούδι που δεν μεγαλώνουν. Μπορούν να ξαναγίνουν κανονικά μαλλιά;

Όταν η τρίχα ενός θύλακα φθάσει στην τελογενή της φάση και δεν δημιουργηθεί η νέα τρίχα της αναγενούς φάσης, που θα ξαναρχίσει ένα νέο κύκλο, τελικά καταλήγει σε μια λεπτή τρίχα που δεν μεγαλώνει και ο χρόνος ζωής της είναι ένας χρόνος το μέγιστο. Αυτή η κατάσταση όταν παραταθεί για πολύ χρονικό διάστημα, δεν είναι αναστρέψιμη στις περισσότερες περιπτώσεις. Στη περιοχή που υπήρχαν πριν τρίχες και τώρα δεν υπάρχουν, εσωτερικά δεν παραμένει ο θύλακας ης τρίχας. Το σώμα μας δεν συντηρεί όργανα τα οποία δεν λειτουργούν και δεν εξυπηρετούν κάτι.

Τραβάω συνέχεια τα μαλλιά μου για να τα χτενίσω. Μπορεί να μου προκαλέσει κάποιο πρόβλημα;

Ναι, αν παραταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα η συνεχής έλξη των τριχών δημιουργείται η μόνιμη αλωπεκία εξ έλξεως (traction alopecia). Πολύ συχνό φαινόμενο στα άτομα που έχουν για καιρό το στυλ «ράστα» στα μαλλιά τους ή αφαιρούν συνέχεια τρίχες από τα φρύδια τους. Λύση στο θέμα είναι η μεταμόσχευση μαλλιών.

Το ζελέ, ο αφρός, η λακ, η περμανάντ και άλλα προϊόντα χτενίσματος προκαλούν τριχόπτωση;

Όχι. Τα προϊόντα αυτά βοηθούν στο styling των μαλλιών και στη χειρότερη περίπτωση να κάνουν ζημιά στην ίδια την τρίχα – ποτέ στη ρίζα της. Χρειάζεται προσοχή στην εφαρμογή τους, στις περιπτώσεις θεραπείας για την τριχόπτωση καθώς συχνά επαλείφουν το δέρμα και δεν αφήνουν τις θεραπευτικές ουσίες να διεισδύσουν στο δέρμα.

Η τριχόπτωση σχετίζεται με την σεξουαλική δραστηριότητα μου;

Σαφώς όχι. ‘Αλλος ένας μύθος για την τριχόπτωση. Για να εκδηλωθεί η ανδρογενετική αλωπεκία – ανδρικού τύπου τριχόπτωση απαιτούνται ανδρικές ορμόνες και κληρονομική προδιάθεση. Οι φυσιολογικές τιμές ανδρογόνων αρκούν, δεν χρειάζονται ούτε περισσότερα ούτε λιγότερα. Δυστυχώς οι φαλακροί άνδρες δεν είναι καλύτεροι εραστές … όπως λένε τα σχετικά ανέκδοτα!!!

Η αναιμία προκαλεί τριχόπτωση;

Βεβαίως. Απαιτείται όμως παρατεταμένη και μεγάλη αναιμία για να σχετιστεί με την τριχόπτωση. Πρακτικά αυτό δεν συμβαίνει στις Δυτικές κοινωνίες. Είναι συχνό φαινόμενο σε υποσιτιζόμενες χώρες π.χ. Αφρική όπου βλέπουμε παιδιά με πρησμένες κοιλιές από την υπολευκωματιναιμία και γυμνά κεφάλια από την ασιτία, όχι όμως στην Ελλάδα. Διορθώνοντας την αναιμία – πολύ σωστά – δεν αντιμετωπίζουμε την τριχόπτωση. Αποτελεί προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης όμως, η διόρθωση της αναιμίας.

Πόσο συχνό είναι το ορμονικό πρόβλημα στις γυναίκες με τριχόπτωση;

Σπάνιο, κάτω από το 5% των περιπτώσεων. Ορμονικός έλεγχος απαιτείται όταν υπάρχουν και άλλες κλινικές ενδείξεις, π.χ. διαταραχές της περιόδου, που να συνηγορούν σε αυτό. Στις σπάνιες αυτές περιπτώσεις απαιτείται ενδοκρινολογική αντιμετώπιση, παράλληλα με την αγωγή της τριχόπτωσης για να υπάρξει αποτέλεσμα.

Η κληρονομικότητα είναι αιτία τριχόπτωσης;

Ναι, μόνο για τη συνήθη ανδρογενετικού τύπου τριχόπτωσης είτε σε άνδρες είτε σε γυναίκες. Η γενετική προδιάθεση δεν είναι συνήθως απλή και ξεκάθαρη υπόθεση. Γενετικές πληροφορίες παίρνουμε και από τους δύο γονείς μας, όχι μόνο από τον πατέρα. Συχνά όμως παρατηρώντας και συλλέγοντας πληροφορίες για τους γονείς ή και τους παππούδες του ενδιαφερόμενου, δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα για την εξέλιξη της τριχόπτωσης – πολύ σημαντικό στοιχείο για την αντιμετώπιση της. Εάν κάποιος έχει φαλακρό πατέρα και αρχίζει να χάνει μαλλιά σε μικρή ηλικία είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι δυστυχώς έχει προδιαγεγραμμένο μέλλον… στο θέμα της τριχόπτωσης. Βέβαια το γεγονός αυτό δεν μας δίδει τις σημαντικές πληροφορίες που θέλουμε για την τελική έκταση του προβλήματος, ούτε για το ρυθμό εξέλιξης. Απαιτείται μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση του γιατρού για να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα.

Είναι δυνατόν ο πατέρας μου να έχει περισσότερα μαλλιά από εμένα;

Βεβαίως, αν εσείς έχετε πάρει την κληρονομική προδιάθεση από το μέρος της μητέρα σας. Έτσι εξηγείται και το γεγονός, ότι αδελφοί, έχουν μεταξύ τους εντελώς διαφορετική συμπεριφορά στο θέμα της τριχόπτωσης. Π.χ. ο ένας εντελώς φαλακρός και ο άλλος κανένα πρόβλημα.

Μετά από δίαιτα άρχισε έντονη τριχόπτωση, είναι επικίνδυνο;

Εξαντλητικές δίαιτες χωρίς ιατρική παρακολούθηση, προκαλούν μεγάλες και αιφνίδιες ελλείψεις στον οργανισμό σε ζωτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη της τρίχας, όπως οι βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία κλπ. Η τρίχα είναι το πλέον ταχέως αναπτυσσόμενο όργανο στο σώμα και έχει τεράστιες ανάγκες από αυτά τα στοιχεία. Φυσικό επακόλουθο λοιπόν είναι η γρήγορη μετάβαση από την αναγενή στη τελογενή φάση, και μεγάλη τριχόπτωση. Κάποιες φορές η διαδικασία αυτή αποτελεί και το έναυσμα για να εμφανιστεί και άλλη μορφή τριχόπτωσης που προϋπήρχε και απαιτείται προσεκτική διάγνωση και θεραπεία.

Οι τρίχες μου είναι πολύ λεπτές. Μπορώ να κάνω κάτι να τις δυναμώσω;

Το πάχος της τρίχας είναι γενετικά προκαθορισμένο και αποτελεί ιδιαίτερο χαρακτηριστικό για κάθε άνθρωπο, που δεν μπορεί να αλλάξει, όπως το χρώμα των μαλλιών ή των ματιών, το ύψος του κλπ. Με την κατάλληλη φροντίδα όμως μπορούμε να κάνουμε τις τρίχες να φαίνονται και να είναι παχύτερες.

Το πάχος της τρίχας είναι πολύ σημαντικό και καθορίζει τις συνέπειες του αραιώματος καθώς και το αποτέλεσμα της μεταμόσχευσης μαλλιών. Διπλασιάζοντας το πάχος της τρίχας τετραπλασιάζομε των όγκο των μαλλιών.

Χρησιμοποιώ μια συνταγή της γιαγιάς μου από το χωριό με φυτικά συστατικά για την τριχόπτωση. Θα μου κάνει καλό;

Στη λαϊκή παράδοση όλων των κοινωνιών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα υπάρχουν μαγικές συνταγές για την τριχόπτωση, που συνήθως περιέχουν ότι είναι πολύτιμο για την συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων. Στην Αφρική χρησιμοποιείται το κέρας του ρινόκερου, στην Ασία εκχυλίσματα που παράγονται από σπάνια φίδια, στην Ελλάδα πράσινο σαπούνι από λάδι ελιάς κλπ. Το γεγονός ότι περιέχει φυσικά συστατικά δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι κάνει καλό στα μαλλιά ή το δέρμα. Η διάγνωση του είδους της τριχόπτωσης, από ειδικούς, η κατάλληλη αγωγή και η τακτική ιατρική παρακολούθηση με την απαραίτητη εξατομίκευση της θεραπείας είναι η απάντηση στο θέμα.

Όταν ήμουν μικρός, ο κουρέας μου αραίωνε τα μαλλιά για να μπορέσω να χτενιστώ και τώρα χρειάζομαι ειδικό χτένισμα για να καλύψω το αραίωμα.

Φυσιολογικά τον μεγαλύτερο αριθμό τριχών τον αποκτούμε σε ηλικία 18 ετών. Αντίστοιχα ένας άνδρας ηλικίας 60 ετών, χωρίς πρόβλημα στα μαλλιά του, έχει μόλις το 40% των τριχών που είχε νέος. Οι απαιτήσεις σε μαλλιά ενός ανθρώπου αλλάζουν με την πάροδο της ηλικίας.

Ο στόχος μας λοιπόν στο θέμα της τριχόπτωσης είναι να διατηρήσουμε όσο γίνεται περισσότερο τα δικά σας μαλλιά και να μην αφήσουμε να δώσετε ποτέ την εικόνα του φαλακρού προσαρμοζόμενοι παράλληλα στην φυσική εξέλιξη της ηλικίας.

Η ακμή στην εφηβεία , η λιπαρότητα των μαλλιών και η τριχόπτωση είναι συχνές εκδηλώσεις των ανδρικών ορμονών στο σώμα. Συνήθως όταν συνυπάρχουν και οι τρεις είναι ένδειξη αναμενόμενης μεγάλης τριχόπτωσης. Απαιτείται χωριστή αντιμετώπιση για κάθε μία κατάσταση. Διορθώνοντας μία δεν σημαίνει ότι αντιμετωπίζουμε και την άλλη.

Η έμμηνος ρύση (περίοδος), συνήθως δρα προστατευτικά για τα μαλλιά μιας γυναίκας. Τα οιστρογόνα – θηλυκές ορμόνες – που κυκλοφορούν όσο διάστημα υπάρχει περίοδος σε μια γυναίκα καλύπτουν την βλαπτική δράση των ανδρογόνων που επίσης έχει. Στην εμμηνόπαυση μειώνονται τα οιστρογόνα και τα μαλλιά εκτίθενται στα ανδρογόνα με αποτέλεσμα να αρχίζει η ανδρικού τύπου τριχόπτωση στις γυναίκες εκείνες που έχουν και την κληρονομική προδιάθεση.

Η ανδρογενετικού τύπου τριχόπτωση δεν είναι το μόνο είδος τριχόπτωσης στις γυναίκες, η σωστή διάγνωση, για άλλη μια φορά, είναι το κλειδί για την σωστή αντιμετώπιση.

Είναι άρρωστος κάποιος (-α) που χάνει τα μαλλιά του (της);

Οι περιπτώσεις παθολογικής τριχόπτωσης που είναι εκδήλωση οργανικού προβλήματος στον οργανισμό ενός ανθρώπου είναι ιδιαίτερα σπάνιες. Για εμάς κάποιος (-α) που ενδιαφέρεται για την αισθητική του (της) δεν είναι ασθενής, περίεργος ή ματαιόδοξος. Είναι απολύτως φυσιολογική και δικαιολογημένη η αντίδραση ενός ανθρώπου που δεν ικανοποιείται από την εικόνα του καθρέπτη του, βλέποντας τα σημάδια του χρόνου. Πολλές φορές η φύση είναι ιδιαίτερα άδικη σε νέους ανθρώπους που τους κάνει να δείχνουν μεγαλύτεροι από ότι πραγματικά είναι.

Είμαι 40 ετών και έχω χάσει κάποια μαλλιά θα πρέπει να θεωρήσω ότι η τριχόπτωση ολοκληρώθηκε;

Γενικά δυστυχώς, όχι. Ο ρυθμός εξέλιξης της τριχόπτωσης είναι ατομικό χαρακτηριστικό κάθε ανθρώπου. Επίσης δεν είναι σταθερός στην διάρκεια της ζωής μας. Μπορεί να υπάρχουν περίοδοι σταθερότητας και σε άλλη φάση έντονη τριχόπτωση. Γεγονός είναι ότι όσο νωρίτερα ξεκινά η τριχόπτωση τόσο πιο γρήγορα εξελίσσεται. Έτσι ένα άτομο που έχει ήδη τριχόπτωση στα 18 του είναι σχεδόν βέβαιο ότι στα 25 του περίπου θα είναι φαλακρός αν δεν κάνει κάτι. Μετά τα 40 συνήθως ο ρυθμός εξέλιξη μειώνεται χωρίς όμως να υπάρχουν κανόνες στο θέμα αυτό.

Γιατί χάνω τα μαλλιά μου μόνο από το πάνω μέρος του κεφαλιού;

Στη περίπτωση της ανδρογενετικής αλωπεκίας, έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι μόνο οι θύλακες των τριχών στο μπροστά και πάνω μέρος του τριχωτού της κεφαλής είναι ευαίσθητοι στη βλαπτική δράση των ανδρικών ορμονών για τα άτομα εκείνα που έχουν την κληρονομική προδιάθεση. Θα έχετε παρατηρήσει ότι ακόμα και σε προχωρημένες βαθμίδες τριχόπτωσης υπάρχει μια ζώνη μαλλιών που παραμένει υγιής ( ζώνη σταθερής τριχοφυίας). Είναι αυτά ακριβώς τα μαλλιά που εκμεταλλευόμαστε και μεταφέρουμε στην μεταμόσχευση μαλλιών, για αυτό ακριβώς το λόγο δεν πέφτουν ποτέ και είναι μόνιμα, καθώς ακολουθούν αυτά τα χαρακτηριστικά και στη περιοχή που τα τοποθετούμε.

Το κεφάλι μου έχει αρχίσει να «φεγγίζει» σε κάποια σημεία. Πόσες τρίχες έχω χάσει τελικά;

Είναι γνωστό από κλινικές μελέτες ότι για να γίνει εμφανές ένα μικρό αραίωμα σε μια περιοχή του τριχωτού θα πρέπει να έχει ήδη χαθεί το 50% των τριχών στη περιοχή. Βέβαια και άλλοι σημαντικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο, όπως το πάχος, το μήκος και η υφή της τρίχας, το χρώμα του δέρματος κλπ. Γενικά υπάρχουν πολύ μεγάλες ανοχές στην αισθητική μας, όταν χρειάζεται να χαθούν οι μισές τρίχες σε μία περιοχή για να εντοπίσει απλά το πρόβλημα ο ενδιαφερόμενος. Το γεγονός αυτό είναι πολύ σημαντικό στην αποκατάσταση του προβλήματος και καθορίζει τους στόχους μιας θεραπείας στα μαλλιά.

Έχω ένα μικρό αραίωμα στη κορυφή του κεφαλιού. Θα χάσω τα μαλλιά μου και μπροστά;

Είναι αρκετά σπάνιο ένα πρόβλημα τριχόπτωσης να παραμείνει εντοπισμένο μόνο στη κορυφή. Συνήθως είτε επεκτείνεται σταδιακά προς τα εμπρός, είτε αρχίζει αργότερα η τριχόπτωση και μπροστά αφήνοντας ακέραια την ενδιάμεση ζώνη μαλλιών. Το είδος της εξάπλωσης της τριχόπτωσης όπως και ο ρυθμός εξέλιξης της αποτελεί ιδιαίτερο χαρακτηριστικό για κάθε άνθρωπο ξεχωριστά και απαιτεί ιδιαίτερη γνώση και εμπειρία από τον ειδικό για να το καθορίσει.

Έχω ένα σημάδι στο κεφάλι μου από μικρός, που φαίνεται. Μπορώ να το διορθώσω;Συμπλήρωσε το Ατομικό Ιατρικό Ιστορικό Τριχόπτωσης

Ουλές από τραυματισμούς, εγκαύματα ή άλλες χειρουργικές επεμβάσεις όπως π.χ. Face lifts αντιμετωπίζονται άριστα με την μεταμόσχευση μαλλιών. Στις περιπτώσεις αυτές απαιτούνται πάντα δύο στάδια καθώς το δέρμα στο οποίο τοποθετούνται τα μοσχεύματα δεν είναι υγιές και πρέπει να επιτυγχάνεται σταδιακά η επιθυμητή πυκνότητα.

Βλέπω συνέχεια διάφορα θαυματουργά φάρμακα να κυκλοφορούν κατά καιρούς. Πόσο μπορώ να τα εμπιστεύομαι;

Είναι γεγονός ότι κατά καιρούς εμφανίζονται διάφορες ‘θεραπείες’, που συνήθως υπόσχονται θαύματα. Ο στόχος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πάντα η τσέπη του καταναλωτή, στηριζόμενοι στην ευπιστία και την λαχτάρα όλων να αποκτήσουν ή να μη χάσουν τα μαλλιά τους.

Μόνο ιατρικά αποδεκτές, τεκμηριωμένες και δοκιμασμένες μέθοδοι, εφαρμοσμένες από ειδικούς, μπορούν να έχουν κάποιο αποτέλεσμα.

Σχολιάστε