Μπορεί η ψωρίαση να οδηγήσει σε τριχόπτωση;

Η ψωρίαση στο τριχωτό της κεφαλής είναι μια διαταραχή του δέρματος που όπως και στο υπόλοιπο σώμα δημιουργεί ερυθρές πλάκες με αργυρόλευκα λέπια και οι οποίες συχνά συνοδεύονται από κνησμό, ερεθισμό, φλεγμονή και ξεφλούδισμα. Τουλάχιστον το 50% των ατόμων με ψωρίαση θα εμφανίσουν ψωρίαση στο τριχωτό της κεφαλής. Μπορεί να εκδηλωθεί τοπικά ή να καλύψει ολόκληρη την περιοχή.

Η ψωρίαση στο κεφάλι μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε τριχόπτωση. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε λόγω της αποκόλλησης των πλακών από το δέρμα είτε από το ξύσιμο του κεφαλιού.

Η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής προκαλεί μια αίσθηση φαγούρας και το επίμονο ή έντονο ξύσιμο μπορεί να βλάψει τους θύλακες των τριχών και να τους οδηγήσει σε απώλεια. Επιπλέον, η αφαίρεση των ψωριασικών πλακών μπορεί να παρασύρει μαζί τους και μαλλιά. Τα τριχοθυλάκια καταστρέφονται εύκολα και αν καταστραφούν πολλές τρίχες ταυτόχρονα, η τριχόπτωση που προκύπτει είναι εμφανής. Η απώλεια μαλλιών είναι επίσης ορατή, επειδή τα μαλλιά δεν επαναφυτρώνουν αμέσως στις πληγές που έχει δημιουργήσει η ψωρίαση.

psoriasis

Απώλεια μαλλιών μπορεί να προκαλέσει επίσης το άγχος, καθώς η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής είναι μια αγχωτική κατάσταση, κυρίως για όσους έχουν μέτρια έως σοβαρή μορφή ψωρίασης. Κάθε τρίχα περνάει μια φάση ανάπαυσης, που διαρκεί περίπου τρεις μήνες και μετά τη φάση αυτή, πέφτει. Το άγχος μπορεί να υποκινήσει περισσότερες τρίχες να εισέλθουν στη φάση ανάπαυσης, γεγονός που σημαίνει ότι όταν τελειώσει η φάση ηρεμίας, θα προκληθεί μεγαλύτερη απώλεια τριχών από την κανονική.

Μερικές φορές, τοπικές θεραπείες που εφαρμόζονται στη ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια μαλλιών. Άλλες θεραπείες που περιλαμβάνουν έντονη απολέπιση των ψωριασικών πλακών του τριχωτού της κεφαλής μπορούν επίσης να προκαλέσουν βλάβη στα τριχοθυλάκια και να τα οδηγήσουν σε πτώση.

Ευτυχώς, από μόνη της η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής δεν συμβαδίζει με την τριχόπτωση. Οι νιφάδες, η ερυθρότητα, ακόμα και οι πληγές, σπάνια προκαλούν την άμεση απώλεια μαλλιών. Είναι ο συχνός κνησμός και το ξύσιμο της κεφαλής που αποσπούν τα τριχοθυλάκια από τη ρίζα τους. Όταν αρχίσει η επούλωση των βλαβών, τα τριχοθυλάκια ξαναγεννιούνται.

Για να μειώσετε τον κίνδυνο απώλειας των μαλλιών σας, θα πρέπει να αντιμετωπίσετε έγκαιρα την ψωρίαση στο τριχωτό της κεφαλής και να αποφεύγετε να ερεθίζετε το δέρμα σας στο κεφάλι.

Επειδή η ψωρίαση έχει διάφορες μορφές και είναι απρόβλεπτη, είναι πολύ σημαντικό να απευθυνθείτε σε δερματολόγο που ειδικεύεται στην αντιμετώπιση της ψωρίασης και είναι εξοικειωμένος με τις τελευταίες θεραπείες. Και αυτό γιατί υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης της ψωρίασης, συμπεριλαμβανομένων της φωτοθεραπείας που μπορεί να γίνει στο ιατρείο ή/και στο σπίτι, της τοπικής και συστηματικής αγωγής και των βιολογικών παραγόντων, που στις περισσότερες των περιπτώσεων λειτουργούν συνδυαστικά. Με το κατάλληλο και αποτελεσματικό θεραπευτικό πρωτόκολλο, τα μαλλιά σας θα βελτιωθούν και θα αυξηθούν.

Και φυσικά, να μην αμελείτε να χτενίζετε τα μαλλιά σας απαλά, να διατηρείτε το δέρμα πάντα ενυδατωμένο και να αποφεύγετε τη χρήση επιθετικών προϊόντων φροντίδας που ερεθίζουν το τριχωτό της κεφαλής, επιδεινώνοντας τα συμπτώματα.

Προγραμματίστε Σήμερα ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ με τον Δρ. Τζερμιά

 

Αναρτήθηκε στο : Onmed.gr

Παρόμοια άρθρα