Μεταμόσχευση Μαλλιών

Η υπεροχή της Τριχοσκοπικά Ελεγχόμενης IQ HAIR FUE από τον Dr. Τζερμιά

Η Μεταμόσχευση Μαλλιών IQ HAIR FUE (ή διαφορετικά Εμφύτευση Μαλλιών/Προσθετική Μαλλιών) σάς δίνει πίσω όχι μόνο τα μαλλιά σας, αλλά και όσα χάσατε μαζί τους, με πρώτη και σπουδαιότερη την αυτοπεποίθησή σας. Στις Κλινικές Δερματολογίας, LASER και Πλαστικής Χειρουργικής IQ Skin Clinics, εφαρμόζεται από τον Dr. Τζερμιά και την ομάδα του η πιο εξελιγμένη μέθοδος «Τριχοσκοπικά Ελεγχόμενη IQ HAIR FUE» που βασίζεται στην εξέταση της τριχοσκόπησης και εξασφαλίζει:

 • μέγιστη αξιοποίηση της δότριας περιοχής (περιοχή λήψης των τριχοθυλακίων)
 • βέλτιστη κάλυψη των αραιωμένων περιοχών
 • άριστο σχεδιασμό της πρόσθιας γραμμής
 • ενίσχυση της βιωσιμότητας και της επανέκφυσης των grafts (μεταφερόμενα τριχοθυλάκια) με τη σύγχρονη μέθοδο Οζονο/PRP
 • εμφύτευση απεριόριστων grafts  (πάνω από 7.500 τρίχες) σε μία 1 συνεδρία
 • επανέκφυση όλων των grafts με εγγύηση αποτελέσματος
 • φυσικό και μονιμο αποτέλεσμα

Γιατί να επιλέξετε Τις IQ Skin Clinics για Εμφύτευση Μαλλιών

 • Πολυετής εμπειρία: Στις Κλινικές IQ Skin Clinics, διαθέτουμε την πιο έμπειρη ομάδα στις μεταμοσχεύσεις μαλλιών στην Ελλάδα. Έχουμε υψηλή εξειδίκευση και 25ετή πρωτοπορία και πείρα, μετρώντας συνολικά περισσότερες από 15.000 μεταμοσχεύσεις μαλλιών. Εφαρμόζουμε τις μεταμοσχεύσεις μαλλιών στις σύγχρονες Κλινικές Ημέρας IQ Skin Clinics που στελεχώνονται με άρτια καταρτισμένο προσωπικό και λειτουργούν με βάση διεθνή πρότυπα ποιότητας. Στόχος μας είναι να σας βοηθήσουμε να επιτύχετε τα αποτελέσματα που επιθυμείτε με τη μέγιστη ασφάλεια, άνεση και φροντίδα.
 • Εγγύηση: Σε κάθε Τριχοσκοπικά Ελεγχομένη IQ HAIR FUE από τον Dr. Τζερμιά, προσφέρουμε εγγύηση για τον αριθμό των εκφυόμενων τριχοθυλακίων «Guarantee per follicle». Πριν αλλά και μετά από 12 μήνες από τη μεταμόσχευση μαλλιών, διενεργείται τριχοσκόπηση στη δότρια και τη λήπτρια περιοχή, κατά την οποία γίνεται καταμέτρηση των τριχοθυλακίων που μεταφέρθηκαν. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι κάποια τριχοθυλάκια δεν επαναφύτρωσαν (πέραν μιας μικρής φυσικής απόκλισης της τάξης του 5%), πραγματοποιείται συμπληρωματική IQ HAIR FUE.
 • Ιατρική παρακολούθηση εφ’ όρου ζωής: Με την εφαρμογή του Ψηφιακού Βιβλιαρίου IQ/e-Hair.Health, παρακολουθούμε και υποστηρίζουμε τη διατήρηση της υγείας των μαλλιών σας εφ’ όρου ζωής χωρίς χρέωση.
Προγραμματίστε το ραντεβού σας στα IQ SKIN CLINICS

Τα στάδια της Τριχοσκοπικά Ελεγχόμενης IQ HAIR FUE

Η Τριχοσκοπικά Ελεγχόμενη IQ HAIR FUE από τον Dr. Τζερμιά και την ομάδα του βασίζεται σε 25ετή εμπειρία και σε εξελιγμένα διαγνωστικά εργαλεία, ειδικά λογισμικά προγράμματα και σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους, που εξασφαλίζουν ύψιστη ποιότητα αποτελέσματος. Η διαδικασία έχει 5 στάδια:

1ο Στάδιο – Τριχοσκοπική Μελέτη

Η τριχοσκόπηση αποτελεί το πρώτο απαραίτητο βήμα για την αξιολόγηση των χαρακτηριστικών του τριχωτού της κεφαλής. Με μία υψηλής ανάλυσης  κάμερα και τη βοήθεια ενός ειδικού λογισμικού προγράμματος, εξετάζονται, καταγράφονται και αναλύονται όλες οι περιοχές του τριχωτού. Γίνεται εκτίμηση για την έκταση της δότριας περιοχής που μπορεί να αξιοποιηθεί, καθώς και για τις ανάγκες κάλυψης των αραιωμένων περιοχών.

Μεταμόσχευση Μαλλιών & Τριχοσκόπηση

2ο Στάδιο – Σχεδιασμός Μεταμόσχευσης Μαλλιών

Βάσει της τριχοσκοπικής μελέτης και αφού έχει προσδιοριστεί ο αριθμός των διαθέσιμων προς μεταμόσχευση τριχοθυλακίων, σχεδιάζεται η κατανομή αυτών στις αραιωμένες περιοχές ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Στη φάση αυτή, σχεδιάζεται και η πρόσθια γραμμή ώστε να δείχνει απολύτως φυσική σε σχέση με την ηλικία και την πρόοδο της τριχόπτωσης.

Εμφύτευση Μαλλιών

 3ο Στάδιο – Εκτέλεση Μεταμόσχευσης Μαλλιών

Η διαδικασία της μεταμόσχευσης ξεκινάει με τη λήψη μεμονωμένων τριχοθυλακίων από τη δότρια περιοχή. Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται, έχουν διάμετρο μικρότερη του ενός χιλιοστού (περίπου 0,6 χιλιοστό). Είναι τόσο όσο χρειάζεται προκειμένου να διαχωρίσουν τα τριχοθυλάκια από τον γύρω ιστό, χωρίς να τραυματίσουν τη δότρια περιοχή ή να διακινδυνεύουν την επιβίωση των ίδιων των τριχοθυλακίων. Η βιωσιμότητα των τριχοθυλακίων ενισχύεται επιπλέον με τη σύγχρονη μέθοδο ΟζονοPRP (Platelet Rich Plasma), καθώς τα grafts διατηρούνται μέσα σε διάλυμα εμπλουτισμένου πλάσματος μέχρι τη στιγμή της εμφύτευσής τους στις αραιωμένες περιοχές. Με τη μέθοδο αυτή, ενδυναμώνονται εν όψει της εμφύτευσης και επαναφύτρωσής τους. Μόλις ολοκληρωθεί η εξαγωγή των τριχοθυλακίων, ακολουθεί η εμφύτευσή τους στις αραιωμένες περιοχές, πάντα στο σωστό βάθος και με τη σωστή γωνία και κατεύθυνση, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να δείχνει απολύτως φυσικό.

4ο Στάδιο: Συγκριτική Τριχοσκοπική Μελέτη

Αφού ολοκληρωθεί η μεταμόσχευση μαλλιών, επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα η εξέταση της τριχοσκόπησης που δίνει τη δυνατότητα λεπτομερούς εξέτασης και ανίχνευσης των αλλαγών στις θεραπευμένες περιοχές με στατιστικές μετρήσεις και συγκριτικές εικόνες «πριν» και «μετά». Παρέχεται επίσης η δυνατότητα επανακαταμέτρησης του αριθμού και της πυκνότητας των τριχών και των τριχοθυλακίων στις αραιωμένες περιοχές. Το αποτέλεσμα της μεταμόσχευσης μαλλιών εμφανίζεται ολοκληρωμένο μετά από 12 μήνες.

Προσθετική Μαλλιών


Συμπληρώστε το ατομικό ιατρικό ιστορικό μεταμόσχευσης μαλλιών5ο Στάδιο: Ψηφιακό Βιβλιάριο IQ/eHair.Health

Στις Κλινικές IQ Skin Clinics, υπάρχει ένα ακόμα καινοτόμο εργαλείο για την παρακολούθηση και τη διατήρηση της υγείας των μαλλιών. Το IQ/e-Hair.Health είναι ένα Ψηφιακό Βιβλιάριο (ηλεκτρονικός φάκελος), όπου καταχωρούνται τα αποτελέσματα αιματολογικών εξετάσεων και άλλες σημαντικές πληροφορίες για την υγεία του οργανισμού ώστε να παρακολουθούνται τα επίπεδα των παραγόντων εκείνων που επηρεάζουν την υγεία του τριχωτού της κεφαλής. Συστήνουμε το IQ/e-Hair.Health να ανανεώνεται τακτικά και προσφέρουμε χωρίς χρέωση ισόβια κάλυψη σε ό,τι αφορά τη χορήγηση της κατάλληλης αγωγής για τη διατήρηση της υγείας των μαλλιών.

Τα αποτελέσματα μετά τη Μεταμόσχευση Μαλλιών

Είναι άμεσα ορατά;

Το αποτέλεσμα της Μεταμόσχευσης Μαλλιών είναι δεδομένο. Ωστόσο, απαιτεί υπομονή δώδεκα περίπου μηνών εκ μέρους σας, προκειμένου να ολοκληρωθεί και να γίνει ορατό. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι το τριχωτό της κεφαλής περνάει από διάφορα στάδια αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Ειδικότερα:

 • Την πρώτη μέρα: Είναι ευδιάκριτα τα εμφυτευμένα τριχοθυλάκια. Αξίζει να τονιστεί ότι τις πρώτες βδομάδες μετά τη Μεταμόσχευση Μαλλιών, εκδηλώνεται έντονη τριχόπτωση (τριχορροή), με συνέπεια το αρχικό αποτέλεσμα να δείχνει “φτωχό”. Το γεγονός αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προκαλέσει ανησυχία. Αντιθέτως, πρόκειται για απόλυτα φυσιολογικό και αναμενόμενο φαινόμενο, το οποίο επιδρά μόνο στις τρίχες των τριχοθυλακίων και όχι στα ίδια τα τριχοθυλάκια. Επίσης, για την ελαχιστοποίηση της τριχορροής, στις Κλινικές μας εφαρμόζουμε θεραπείες όπως τη μέθοδο ΟζονοPRP (Platelet Rich Plasma), η οποία επιταχύνει την ενδυνάμωση και των αρχικών και των μεταμοσχευμένων τριχοθυλακίων, χάρη στις επουλωτικές και αναπλαστικές ιδιότητες του πλάσματος που εφαρμόζεται στη λήπτρια και δότρια περιοχή.
 • Τρεις μήνες μετά: Ξεκινάει η αναγέννηση, αρχίζει δηλαδή να φαίνεται σιγά – σιγά το αποτέλεσμα.
 • Έξι μήνες μετά: Παρατηρείται σταδιακή βελτίωση του αποτελέσματος. Πιο συγκεκριμένα, οι περισσότερες νέες τρίχες εμφανίζονται περίπου κατά το πρώτο εξάμηνο μετά την Εμφύτευση Μαλλιών, ενώ αποκτούν τον μέγιστο όγκο τους στους 8-10 μήνες.
 • Δώδεκα μήνες μετά: Μπορούμε να μιλάμε για ολοκληρωμένο αποτέλεσμα.

Ποια η πορεία του ενδιαφερόμενου μετά την Προσθετική Μαλλιών;

Η μέθοδος IQ HAIR FUE συνιστά την πιο δημοφιλή μέθοδο Μεταμόσχευσης Μαλλιών, καθώς είναι ελάχιστα επεμβατική, χωρίς πόνο και χωρίς επιπλοκές. Ωστόσο, προτού προβείτε στην πραγματοποίησή της, θα πρέπει να λάβετε από τον εξειδικευμένο γιατρό όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε, έτσι ώστε να γνωρίζετε τι θα αντιμετωπίσετε μετά την ολοκλήρωση της Εμφύτευσης Μαλλιών.

Μετά τη Μεταμόσχευση Μαλλιών με τη μέθοδο IQ HAIR FUE, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις δραστηριότητές του. Οι συνήθεις, ωστόσο, οδηγίες περιλαμβάνουν:

 • 2-3ήμερη ξεκούραση μετά τη θεραπεία
 • Αποφυγή δραστηριοτήτων που απαιτούν σωματική κόπωση
 • Χρήση καπέλου κατά τις πρώτες βδομάδες, ανάλογα την εποχή και το βαθμό ηλιοφάνειας
 • Χρησιμοποίηση μαξιλαριού κατά τη διάρκεια του ύπνου
Προγραμματίστε το ραντεβού σας στα IQ SKIN CLINICS

Έχει υπολογιστεί ότι 1 στους 2 άνδρες και 1 στις 4 γυναίκες παρουσιάζουν σημαντική αραίωση των μαλλιών τους μέχρι την ηλικία των 50 ετών. Τα μαλλιά αρχίζουν να πέφτουν εξαιτίας κληρονομικής προδιάθεσης (ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία), με αποτέλεσμα να εγκαθίσταται αραίωση στο τριχωτό της κεφαλής. Πολύ συχνά, το φαινόμενο ξεκινάει στα τέλη της εφηβείας και εξελίσσεται πολύ γρήγορα, πλήττοντας ανεπανόρθωτα την εύθραυστη αυτοπεποίθηση, αφού η απώλεια των μαλλιών έχει ισχυρό ψυχολογικό αντίκτυπο.

Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι η μοναδική ιατρική λύση για την επαναπύκνωση των μαλλιών στις περιοχές της αραίωσης και έχετε τουλάχιστον 7 λόγους για να την κάνετε. Το αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με τη λήψη τριχοθυλακίων από την πίσω περιοχή της κεφαλής και την εμφύτευσή τους στις αραιωμένες περιοχές. Είναι η μοναδική θεραπεία που με την εξελιγμένη πλέον μέθοδο λήψης μεμονωμένων τριχοθυλακίων (FUE) μπορεί να προσφέρει εμφύτευση απεριόριστων τριχοθυλακίων με μόνιμο και φυσικό αποτέλεσμα, χωρίς πόνο, χωρίς σημάδια, χωρίς παρενέργειες

Σημαντικό παράγοντα επιτυχίας της Μεταμόσχευσης Μαλλιών αποτελεί η έκταση του προβλήματος και ο βαθμός αραίωσης. Επίσης, οι ρεαλιστικές προσδοκίες του ενδιαφερόμενου μπορούν να συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό στην επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.

Ωστόσο, η μεγάλη επιτυχία που παρουσιάζει η Μεταμόσχευση Μαλλιών έγκειται κυρίως στις ικανότητες και στην εμπειρία του χειρουργού, ο οποίος είναι παράλληλα υπεύθυνος για την ακριβή τήρηση του πρωτοκόλλου. Βάσει ερευνών, τα αποτελέσματα φύτρωσης που προσφέρει η μέθοδος FUE μπορούν να ξεπεράσουν το 95-98% σε ένα έτος μετά την πραγματοποίηση της μεθόδου.

Στις Κλινικές IQ Skin Clinics παρέχουμε, άλλωστε, εγγύηση επαναφύτρωσης για κάθε τριχοθυλάκιο που πληρώνετε. Πιο συγκεκριμένα, σε όλες τις Μεταμοσχεύσεις IQ HAIR FUE προσφέρουμε Εγγύηση “Guarantee per follicle” για τον αριθμό των τριχοθυλακίων που εκφύονται.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας στα IQ SKIN CLINICS

Σε ποιες περιπτώσεις ασθενών ενδείκνυται η Μεταμόσχευση Μαλλιών;

Προκειμένου να αποφασίσει κάποιος εάν είναι κατάλληλος υποψήφιος για Μεταμόσχευση Μαλλιών, θα πρέπει να λάβει θετική απάντηση στα ακόλουθα ερωτήματα:

 1. Υπάρχει κάποια προβλέψιμη, σταθερή μη ορμονοεξαρτώμενη δότρια περιοχή, η οποία επιτρέπει τη λήψη τριχοθυλακίων;
 2. Είναι η λήπτρια περιοχή αδέσμευτη από παθήσεις που ενδέχεται να περιορίσουν τη λήψη των τριχοθυλακίων (π.χ. ουλή) ή να θέσουν σε κίνδυνο την επιβίωσή τους; (π.χ. κάποια ενεργή νόσος)

Σε γενικές γραμμές, κατάλληλοι υποψήφιοι για Μεταμόσχευση Μαλλιών είναι άντρες και γυναίκες που έχουν κλείσει το 18ο έτος ηλικίας και πιο συγκεκριμένα:

 • Άντρες με ανδρογενετική αλωπεκία (Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων)
 • Γυναίκες με ανδρογενετική αλωπεκία (Στη μειοψηφία των περιπτώσεων)
 • Άτομα με ουλωτική αλωπεκία σε τελικό στάδιο – burnt out (Σε επιλεγμένες περιπτώσεις)
 • Άτομα με έγκαυμα ή άλλη ουλή (Σε επιλεγμένες περιπτώσεις)

Ποιες είναι οι νέες τεχνικές Προσθετικής Μαλλιών που χρησιμοποιούνται σήμερα;

Οι μέθοδοι Εμφύτευσης Μαλλιών που εφαρμόζονται σήμερα είναι:

 1. Η FUT: Συνιστά χειρουργική μέθοδο Προσθετικής Μαλλιών, κατά την οποία λαμβάνεται λωρίδα δέρματος από το πίσω μέρος της κεφαλής και στη συνέχεια ακολουθεί ο διαχωρισμός των τριχοθυλακίων. Η επούλωση της τομής απαιτεί συρραφή με ράμματα και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο πρόκλησης παρενεργειών (π.χ. πόνος ή τράβηγμα). Επίσης, επιβάλλεται χορήγηση παυσίπονων για την ανοχή του μετεγχειρητικού άλγους και αποχή του ατόμου για αρκετές μέρες από έντονες δραστηριότητες, έτσι ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αιμορραγίας της ουλής. Τέλος, λόγω της έλλειψης ενός αντικειμενικού εργαλείου μέτρησης των τριχοθυλακίων, δεν παρέχεται εγγύηση για τον αριθμό των μεταφερόμενων τριχοθυλακίων που επαναφυτρώνουν.
 2. Η FUE: Πρόκειται για ελάχιστα επεμβατική μέθοδο Εμφύτευσης Μαλλιών, χωρίς πόνο, χωρίς παρενέργειες και χωρίς σημάδια ή ουλές, κατά την οποία λαμβάνονται μεμονωμένα τριχοθυλάκια από το πίσω μέρος της κεφαλής. Δεν απαιτεί χορήγηση παυσίπονων και επιτρέπει την άμεση επιστροφή του ατόμου στις καθημερινές του δραστηριότητες. Τέλος, χάρη στην τριχοσκόπηση παρέχεται εγγύηση για τον αριθμό των τριχοθυλακίων που μετεμφυτεύονται και επαναφυτρώνουν.
Προγραμματίστε το ραντεβού σας στα IQ SKIN CLINICS

Το παρελθόν της Μεταμόσχευσης μαλλιών

Το 1930 υπήρξε το έτος κατά το οποίο ξεκίνησε από την Ιαπωνία και συγκεκριμένα από τον Ιάπωνα χειρουργό Sasagawa η ιατρική αντιμετώπιση της αραίωσης των μαλλιών. Έκτοτε έχουν πραγματοποιηθεί πολλές αλλαγές έως ότου φτάσει στη σημερινή και εξελιγμένη πλέον μέθοδο μεταμόσχευσης τριχοθυλακικών μονάδων (FUE).

 • Εννέα χρόνια αργότερα, δημοσιεύτηκε από τον δερματολόγο Dr. Okuda μία πρωτοποριακή μέθοδος, η αυτομεταμόσχευση, η οποία εφαρμόστηκε από τον ίδιο αξιοποιώντας μικρά μοσχεύματα.
 • Το 1959 η δημοσίευση της έρευνας του Αμερικανού γιατρού Dr. Norman Orientreich με τίτλο ‘’Autografts in Alopecias and other Selected Dermatological Conditions”, απέδειξε ότι η γενετική αντίσταση των τριχών, που είχαν μεταμοσχευθεί, στην τριχόπτωση, παρέμενε αναλλοίωτη ανεξαρτήτως του σημείου εμφύτευσης μαλλιών. Μάλιστα, αποδείχθηκε ότι οι τρίχες αυτές συνέχιζαν την εφ’ όρου ζωής ανάπτυξή τους. Αυτή ήταν και η βάση της θεωρίας της«Δοτικής Κυριαρχίας’’ (Donor Dominance), σύμφωνα με την οποία «Τα τριχοθυλάκια της περιοχής σταθερής τριχοφυΐας διατηρούν και μεταφέρουν τη γενετική τους ταυτότητα και στην περιοχή της αραίωσης, και συνεχίζουν να αναπτύσσονται απρόσκοπτα».
 • Το 1970 πραγματοποιήθηκαν μεταμοσχεύσεις μαλλιών, που είχαν όμως μη φυσικό αποτέλεσμα, καθώς τα μοσχεύματα ήταν μεγάλης διαμέτρου και αποτελούνταν από 20-30 τριχοθυλάκια, προσδίδοντας “εφέ κούκλας”.
 • Το 1980 οι εμφυτεύσεις μαλλιών πραγματοποιούνταν με μοσχεύματα που είχαν λιγότερα τριχοθυλάκια (10-12), όμως το αποτέλεσμά τους παρέμενε μη ικανοποιητικό από αισθητική άποψη.
 • Το 1990 οι τεχνικές Εμφύτευσης Μαλλιών εξελίχθηκαν και ξεκίνησε η εφαρμογή της Follicular Unit Transplantation (FUT), η οποία απέδιδε πλέον φυσικό και τέλειο αισθητικά αποτέλεσμα, αναπαράγοντας το φυσικό τρόπο έκφυσης των μαλλιών.
 • Το 1995, η εισαγωγή του όρου “Follicular Unit” από τους Bernstein και Rassman βασίστηκε στην άποψη ότι η πραγματοποίηση της μεταμόσχευσης μαλλιών θα έπρεπε να γίνεται αποκλειστικά με εμφύτευση μεμονωμένων τριχοθυλακίων (και όχι ομάδων), ώστε να επιτευχθεί ο φυσικός τρόπος έκφυσης των μαλλιών. Η επούλωση των μοσχευμάτων ολοκληρωνόταν εντός 4-5 ημερών και η ανίχνευσή τους εντός 7-10 ημερών ήταν δύσκολη. Σε διάστημα λίγων μηνών, η επίτευξη ενός κύκλου ανάπτυξης μαλλιών ήταν πλέον γεγονός και ο ασθενής είχε φυσική εμφάνιση.
 • Το 2002, σταθμό στη μεταμόσχευση μαλλιών αποτελεί η σημερινή μορφή της, δηλαδή η μέθοδος FUE (Follicular Unit Extraction).
Προγραμματίστε το ραντεβού σας στα IQ SKIN CLINICS