Πενηντάρηδες και Μελάνωμα

Πιο «υποψιασμένοι» θα πρέπει να είναι οι πενηντάρηδες

Ανυποψίαστοι σε σχέση με την υγεία του δέρματός τους εμφανίζονται οι άντρες ηλικίας άνω των 50 ετών. Σύμφωνα με δύο έρευνες που παρουσιάστηκαν στο φετινό συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας, οι άντρες μεγαλύτερης ηλικίας έχουν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με κακόηθες μελάνωμα από τον δερματολόγο τους, παρά να το εντοπίσουν μόνοι τους. Επίσης, είναι λιγότερο πιθανό να προβούν σε ιατρικό έλεγχο παρατηρώντας μια ύποπτη δερματική βλάβη.

Στην πρώτη έρευνα, η δερματολόγος Λάουρα Φέρις και οι συνεργάτες της από το πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργ εξέτασαν ποιοι ασθενείς είχαν εντοπίσει το μελάνωμα πριν από τη σχετική αξιολόγηση του δερματολόγου τους. Από το σύνολο των 167 ασθενών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 60,5% είχε ανακαλύψει την κακοήθεια μόνο του. Οι περιπτώσεις στις οποίες την διάγνωση είχε προλάβει ο δερματολόγος, αφορούσαν κυρίως στους ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας. Οι άντρες άνω των 50 ετών ήταν πιο πιθανό να διαγνωστούν με κακόηθες μελάνωμα από τον δερματολόγο τους σε σχέση με τις γυναίκες της ίδιας ηλικιακής ομάδας, αλλά και τους άντρες και τις γυναίκες νεότερης ηλικίας.

Στη δεύτερη έρευνα, η ομάδα της Δρα. Φέρις εξέταση 478 ενήλικες που είχαν απευθυνθεί στον δερματολόγο τους για έλεγχο πιθανής κακοήθειας. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι άντρες άνω των 50 ετών είχαν οδηγηθεί στην εξέταση κατά κύριο λόγο αν είχαν λάβει στο παρελθόν άλλη διάγνωση για καρκίνο του δέρματος (64,6%). Σε σχέση με τους υπόλοιπους ασθενείς, αυτή η ομάδα είχε λιγότερες πιθανότητες να προβεί σε δερματικό έλεγχο εξαιτίας ενός ύποπτου στίγματος.

«Οι άντρες μεγαλύτερης ηλικίας κινδυνεύουν περισσότερο από μελάνωμα και απειλούνται με θάνατο λόγω καθυστερημένης διάγνωσης», προειδοποίησε συμπερασματικά η Δρ. Φερις.

Παρόμοια άρθρα