Θεραπεία για την Τριχόπτωση και Μόνιμες Παρενέργειες

Νέες έρευνες βασισμένες σε ερωτηματολόγια ασθενών συμπεραίνουν πως η finasteride (Propecia), ουσία που χρησιμοποιείται στους άντρες ως θεραπεία για την τριχόπτωση και την αντιμετώπιση της ανδρογενετικής αλωπεκίας, οδηγεί σε μόνιμες – και όχι προσωρινές- παρενέργειες στη σεξουαλική ζωή τους. Μια πιο εμπεριστατωμένη μελέτη αποκαλύπτει πόσο συνήθεις είναι αυτές οι παρενέργειες.

Η Finasteride (Propecia) έχει εγκριθεί για την αντιμετώπιση της φαλάκρας από το 1998 με την ένδειξη ότι έχει λίγες και ήπιες παρενέργειες. Πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν μειωμένη σεξουαλική επιθυμία και δυσλειτουργία, όμως η πλειονότητα των ερευνών δείχνει αναστολή των παρενεργειών όταν διακοπεί η χορήγηση της ουσίας.

Νέες έρευνες ο οποίες βασίζονται σε ερωτηματολόγια ασθενών δείχνουν ότι οι σεξουαλικές παρενέργειες της finasteride μπορεί στη πραγματικότητα να είναι μόνιμες και ότι η ουσία ευθύνεται για συμπτώματα κατάθλιψης και τάσεις αυτοκτονίας σε ασθενείς οι οποίοι υποφέρουν από επίμονα συμπτώματα σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

Οι έρευνες αυτές πυροδότησαν συζητήσεις μεταξύ δερματολόγων αλλά και γιατρών άλλων ειδικοτήτων οι οποίοι εφαρμόζουν θεραπείες για τη τριχόπτωση. Αν και οι έρευνες είναι ακόμη ασαφείς, είναι ξεκάθαρο πως το θέμα των μακροπρόθεσμων παρενεργειών στη σεξουαλική ζωή των ασθενών, υφίσταται.