Η μάσκα προστασίας προκαλεί ακμή. Πώς να αντιμετωπίσετε την maskne.

Τους τελευταίους μήνες, λόγω της πανδημίας COVID-19, πολλοί ασθενείς ζητούν την συμβουλή του Dr. Τζερμιά σχετικά με τον ερεθισμό που προκαλεί στο δέρμα η μάσκα προστασίας. Κυρίως, όσοι έχουν ευαίσθητο ή λιπαρό δέρμα παρατηρούν επιφανειακά και μικρά σπυράκια ακμής, ενώ κάποιοι άλλοι εξάρσεις στη ροδόχρου ακμή τους. Το θέμα της ακμής από τη συχνή χρήση της μάσκας προστασίας, γνωστή πλέον με τον όρο “maskne”, μας αφορά όλους και καλό είναι να γνωρίζουμε πώς να την αντιμετωπίσουμε έγκαιρα και σωστά.

Πώς προκαλείται η maskne

Το δέρμα βρίσκεται σε κατάσταση ισορροπίας με το εξωτερικό περιβάλλον. Αλλαγές στην υγρασία του περιβάλλοντος μπορεί να προκαλέσουν ποικίλα θέματα στο δέρμα, κυρίως σε άτομα που έχουν προδιάθεση να εμφανίσουν κάποιον ερεθισμό ή ακμή.

Η μάσκα προστασίας από τη διάδοση της πανδημίας COVID-19 παγιδεύει την υγρασία μέσα στον κλειστό χώρο που υπάρχει μεταξύ του προσώπου και του υφάσματος. Η υγρασία αυτή, ειδικά σε υψηλές θερμοκρασίες ή με την υπερβολική πίεση ή με την τριβή της μάσκας στο δέρμα, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, ιδιαίτερα όταν γίνεται κακή χρήση της μάσκας και μολύνεται με μικρόβια. Οι πόροι των σμηγματογόνων αδένων φράσσονται, το σμήγμα παγιδεύεται, τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται κάτω από την επιδερμίδα και εμφανίζονται επιφανειακές ακνεϊκές βλάβες στο δέρμα, κυρίως κατά μήκος του ιμάντα στήριξης της μάσκας, στο πηγούνι, τα μάγουλα ή την περιοχή επάνω από τη γέφυρα της μύτης.

Επιπλέον, στην αύξηση παραγωγής σμήγματος στο δέρμα σε συνδυασμό με την μάσκα και στην εμφάνιση της maskne, συντελεί το άγχος, η κατάθλιψη και η αβεβαιότητα που επηρεάζει τα άτομα σε περιόδους καραντίνας και πανδημίας.

Προγραμματίστε σήμερα το ραντεβού σας

 

Τι πρέπει να προσέχετε όταν επιλέγετε μια μάσκα

Καθώς η πανδημία COVID-19 συνεχίζεται, οι μάσκες τείνουν να γίνουν βασικό αξεσουάρ υγείας. Η επιλογή της κατάλληλης μάσκας είναι πρωταρχικός παράγοντας για την αποτροπή οποιουδήποτε ερεθισμού στο δέρμα. Να αποφεύγετε να φοράτε μάσκες από πολυεστέρα και γενικά από συνθετικό υλικό, καθώς τα χημικά στοιχεία που μπορεί να περιέχουν οι ίνες τους  ερεθίζουν το δέρμα και δεν το αφήνουν να αναπνέει. Να προτιμάτε μάσκες κατασκευασμένες από φυσικές ίνες, όπως βαμβάκι ή φυσικό μετάξι και να κοιτάτε να εφαρμόζουν σωστά στο πρόσωπο, χωρίς να σας σφίγγουν.

maskne - αντιμετώπιση

Πώς να διαχειρίζεστε την χρήση μιας μάσκας

Προτού φορέσετε την μάσκα, θα πρέπει να έχετε πλύνει καλά τα χέρια σας με σαπούνι και να έχετε καθαρίσει το πρόσωπό σας με ειδικό δερμοκαθαριστικό που σας έχει προτείνει ο δερματολόγος. Να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στον καθαρισμό των ρουθουνιών και του στόματος. Η μάσκα πρέπει να είναι πάντα καθαρή και αν χρησιμοποιείτε μάσκα μιας χρήσεως να την αλλάζετε μετά από κάθε εφαρμογή.

Ενώ φοράτε την μάσκα μπορεί να νιώσετε την ανάγκη να την τραβήξετε για να πάρετε λίγο καθαρό αέρα. Προτιμότερο είναι να μην το κάνετε μέχρι να βρεθείτε σε ένα ασφαλές περιβάλλον, όπως στο αυτοκίνητο ή το σπίτι σας. Εάν βρεθείτε σε ανοιχτό χώρο και μόνοι σας, προτού βγάλετε τη μάσκα φροντίστε να καθαρίσετε ή να απολυμάνετε τα  χέρια σας. Στη συνέχεια, πετάξτε τη μάσκα αν είναι μιας χρήσεως ή αν είναι πολλαπλών χρήσεων τοποθετήστε τη μέσα σε πλαστικό σακουλάκι, ώστε να την ξαναφορέσετε όταν είναι απαραίτητο.

Τι πρέπει να κάνετε για να αντιμετωπίσετε την maskne, την ακμή από την μάσκα προστασίας

Γενικά, να προσέχετε πολύ την υγιεινή του δέρματός σας και να μην αγγίζετε το πρόσωπό σας, ούτε να απλώνετε προϊόντα ομορφιάς και φροντίδας, χωρίς να έχετε πλύνει καλά τα χέρια σας. Επειδή μπορεί να φοράτε τη μάσκα αρκετή ώρα, καλό είναι να μην βάζετε συνεχώς μακιγιάζ, ώστε να μην φράζουν οι πόροι του δέρματος. Εάν παρατηρήσετε επιφανειακά σπυράκια ή ερυθρότητα και κνησμό, επισκεφθείτε τον δερματολόγο μας για πρόσθετες συμβουλές και σωστή αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της maskne με ειδική θεραπεία.

Προγραμματίστε σήμερα το ραντεβού σας

Παρόμοια άρθρα